Rondreis door de Veluwe: 5-daagse roadtrip over de Veluwe + verblijftips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Rondreis door de Veluwe: 5-daagse roadtrip over de Veluwe + verblijftips

4 september 2024 in Gelderland0 reacties

Rondreis Veluwe: ontdek de mooiste plekken met deze Roadtrip op de Veluwe

De Veluwe, gelegen in het hart van Nederland, is een van de mooiste en meest diverse natuurgebieden van het land. Met zijn uitgestrekte bossen, duingebieden, heidevelden en een rijke biodiversiteit is de Veluwe een fantastische bestemming voor natuurliefhebbers en avonturiers. Maar vergis je niet, ook cultuurminnaars en geschiedenisfanaten vinden in Veluwe wat ze zoeken.

In deze blogpost nemen we je mee op een vijfdaagse rondreis door de Veluwe.

Inhoud artikel

De Veluwe, een fantastische reisbestemming

De Veluwe ligt in het midden van Nederland, in de provincie Gelderland. Het staat bekend als een schitterend natuurgebied dat ook bijzonder divers is. Je kan er ronddwalen in uitgestrekte bossen, door heidevelden, langs grote zandgebieden die wel woestijnen lijken en al dat moois bewonderen vanop glooiende heuvels. Niet voor niets werd de Veluwe erkend als een Natura 2000-gebied.

Dat alles maakt de Veluwe een ideale bestemming voor natuurliefhebbers, wandelaars, fietsers en avonturiers. En naast al die natuurlijke schoonheid biedt de Veluwe ook heel wat voor cultuur- en geschiedenisliefhebbers. Of je nu wil genieten van de rust en stilte van de natuur, wilde dieren wil spotten, of meer wil leren over de Nederlandse geschiedenis en kunst, de Veluwe heeft voor ieder wat wils. We gieten de tien mooiste plekjes van de Veluwe in een mooie roadtrip van 5 dagen.

Kaartje met route voor je rondreis door de Veluwe

Om optimaal van de Veluwe te genieten, hebben we een vijfdaagse reisroute uitgestippeld die je langs de leukste bezienswaardigheden leidt. Deze route biedt een mix van natuur, cultuur en ontspanning, langs het allerbeste dat de Veluwe te bieden heeft. We raden aan om te overnachten op twee verschillende locaties (boek hier je verblijf in de Veluwe) om de reis comfortabel en gevarieerd te houden.

EXTRA TIP: Mis niets tijdens je verblijf en bestel onze digitale reisgids Gelderland (incl. rondreis, bezienswaardigheden en fiets- en wandelroutes).

Dag 1: Aankomst en Nationale Park De Hoge Veluwe

Aankomst op de Veluwe. Check in bij je eerste accommodatie, bijvoorbeeld in Otterlo of Hoenderloo. Dat zijn uitstekende uitvalsbasissen om de twee bekendste nationale parken van de Veluwe te bezoeken. Bezoek eerst het Nationale Park De Hoge Veluwe. Wil je zoveel mogelijk zien van het nationaal park? Dan kan je het natuurgebied het best verkennen vanop de fiets (maak gebruik van de Witte Fietsen, deze zijn gratis) en bezoek zeker het Kröller-Müller Museum.

Het Kröller-Müller Museum is een van de bekendste bezienswaardigheden in het park en huisvest verschillende wereldberoemde schilderijen van onder andere Vincent van Gogh, maar ook van Pablo Picasso, Theo van Doesburg, Piet Mondriaan, Claude Monet en Auguste Renoir. Verder is er ook nog een groot beeldenpark te vinden met een collectie van installaties en kunstwerken van onder andere Auguste Rodin, Henry Moore en Jean Dubuffet. Boek hier je toegangstickets voor het Kröller-Müller Museum.

Dag 2: Nationaal Park Veluwezoom en de Posbank

Vandaag op het programma: een wandeling in het Nationaal Park Veluwezoom, het tweede park binnen de Veluwe. Net als de Hoge Veluwe bestaat het park uit loof- en naaldbossen, heidevelden en zandverstuivingen. Begin je dag met een wandeling naar de top van de Posbank voor een prachtig uitzicht over de omgeving. Neem een picknick mee, zoek een leuke spot uit, plof neer op een handdoek en geniet van de prachtige natuur.

OVERNACHTINGSTIP: Op zoek naar een leuke accommodatie vlakbij het nationaal park? Buitenplaats Petersburg biedt gezellige lodges middenin de natuur vlakbij Arnhem. De ideale plek om even tot rust te komen. Meer info en boeken.

Dag 3: Kootwijkerzand en Deelerwoud

Check uit bij je eerste accommodatie en vertrek naar Kootwijkerzand in Kootwijk. Dit natuurgebied is met een oppervlak van 700 hectare het grootste stuifzandgebied van West-Europa. Maak een wandeling naar de bijna 15 meter hoge uitkijktoren (bekijk ligging) en geniet van het uitzicht op de unieke landschappen. Bezoek in de namiddag het Deelerwoud en probeer er de wilde dieren te spotten. Vervolgens check in bij je tweede accommodatie, bijvoorbeeld in de buurt van Apeldoorn of Nunspeet (boek hier je verblijf).

Ontdek de Veluwe met een van onderstaande tours en excursies

Dag 4: Paleis Het Loo en Leuvenumse Bos

Vandaag breng je de dag door in Apeldoorn, aan de rand van de Veluwe. Apeldoorn is een van de grotere steden in de provincie Gelderland en staat vooral bekend om zijn groene omgeving en rijke geschiedenis. Wandel door de charmante Apeldoornse binnenstad, breng een bezoekje aan het Apenheul (een bos vol loslopende apen), Radio Kootwijk oftewel de Kathedraal van de Veluwe bezichtigen of het eigentijdse CODA Museum bezoeken.

Maar, breng ook zeker een bezoekje aan een van de meest iconische bezienswaardigheden in Apeldoorn: Paleis Het Loo. Dit voormalige koninklijke paleis, gebouwd in de 17e eeuw, diende jarenlang als zomerverblijf voor de Nederlandse koninklijke familie. Tegenwoordig is het paleis een museum en kan je als bezoeker wandelen door de prachtige tuinen, de stallen en de interieurs van het paleis bewonderen. Tickets voor een bezoek aan Paleis het Loo boek je hier.

In de namiddag rijd je naar het Leuvenumse Bos en maak je een ontspannen wandeling door dit prachtige natuurgebied. Het Leuvenumse Bos is een gevarieerd bosgebied dat bestaat uit zowel loof- als naaldbomen, waaronder beuken, eiken, dennen en sparren. Het landschap is heuvelachtig, wat relatief zeldzaam is in Nederland. Wandel zeker naar de Leuvenumse Beek, een van de schoonste en meest natuurlijke beken in Nederland.

Dag 5: Observatiehut Wildarena De Witte Hoogt en Nunspeet

Op de laatste dag van je reis raden we je aan om vroeg op te staan en de observatiehut Wildarena De Witte Hoogt af te tikken van je lijstje. Hoe vroeger je komt, hoe meer kans je hebt om de wilde dieren in al hun glorie voorbij te zien huppelen. Breng de middag door in het dorpje Nunspeet. Bezoek het Noord-Veluws Museum en ontdek de artistieke kant van dit charmante dorp. En voilà, zo zit je reisje door de Veluwe er al op!

Wat nog meer zien & doen in de Veluwe?

Veluwe Zwerfpad

Het Veluwe Zwerfpad is een langeafstandswandelpad van maar liefst 375 kilometer dat dwars door de Veluwe loopt. Het pad voert je langs de mooiste plekjes van de Veluwe, van dichte bossen tot open heidevelden en uitgestrekte zandgebieden.

Of je nu een ervaren wandelaar bent of gewoon van de natuur wilt genieten, het Veluwe Zwerfpad biedt voor ieder wat wils. Het pad is opgedeeld in 25 etappes, zodat je kan kiezen welke delen je wil wandelen. Officieel start de route in Arnhem en ze eindigt in Schaarsbergen. Iets voor de sportievelingen of voor wie op zoek is naar een grote uitdaging! Bekijk hier de verschillende wandeletappes.

Maak een daguitstap naar Arnhem

Heb je tijd genoeg? Breng dan ook een bezoekje aan Arnhem, de hoofdstad van Gelderland. Deze stad heeft een rijke en bewogen geschiedenis achter de rug. Een geschiedenis die zich voor een groot deel onder de grond afspeelt. Zo vormen gerestaureerde ondergrondse kelders en bijhorende gangenstelsels bijzondere locaties. Daarnaast is het één van de winkelsteden van Nederland en staat het bekend om de befaamde Slag om Arnhem uit de Tweede Wereldoorlog. De impact van die veldslag heeft duidelijke sporen achtergelaten in de stad, ontdek het tijdens onze stadswandeling door Arnhem.

Bezoek de Loenense waterval

De Loenense Waterval is een bijzondere bezienswaardigheid in Nederland, gelegen in het dorp Loenen (bekijk ligging). Het is de hoogste waterval in Nederland en heeft een hoogteverschil van ongeveer 15 meter, verdeeld over meerdere cascades. Hoewel de Loenense Waterval niet natuurlijk is ontstaan (ze maakt deel uit van het Apeldoorns Kanaal, een kunstmatige waterloop die in de 19e eeuw werd aangelegd), is het toch een populaire plek vanwege zijn unieke karakter in het relatief vlakke Nederlandse landschap.

Kunstenaarsdorp Nunspeet

Om af te sluiten tippen we je nog Nunspeet, een charmant dorp aan de rand van de Veluwe dat bekend staat om zijn levendige kunstgemeenschap. Bezoek het Noord-Veluws Museum om meer te leren over de geschiedenis van het dorp en de kunstenaars die hier hebben gewerkt. Wie naar de Veluwe komt voor de natuur, moet Nunspeet ook aanstippen. Het centrum is een uitstekende uitvalsbasis om verschillende natuurgebieden te bezoeken en wandelroutes te trotseren.

Mis niets tijdens je verblijf in Gelderland met onze reisgids

We hebben onze route door Gelderland volledig uitgeschreven in een overzichtelijke reisgids zodat je zorgeloos op reis kan gaan. Nog meer weten? Koop onze complete reisgids Gelderland. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Gelderland.

Gelderland

Gratis reisgids Gelderland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?