Dé 14 bezienswaardigheden in Santiago de Compostela + tips en info!
In het noordwesten van Spanje ligt de stad Santiago de Compostela, de hoofdstad van de Spaanse regio Galicië. De stad staat bekend als een belangrijk bedevaartsoord en jaarlijks trekken er ruwweg 300.000 pelgrims naar de stad. Daarnaast is het ook één van de belangrijkste universiteitssteden van Spanje, waarbij meer dan een derde van de 100.000 inwoners student is.
Lees hier wat er allemaal te zien en doen is in Santiago de Compostela !
Onze tip: unieke wandelvakantie naar Santiago de Compostela
Groepsreis wandelvakantie langs de Camino Portugués |
---|
Duur | 10 dagen waarvan 7 wandeldagen |
Afstand | 145 km van Vigo naar Santiago de Compostela langs de Camino Portugués (Spirituele variante) |
Afreisdata 2025 | 3 mei, 15 mei (volzet), 8 juni en 5 september 2025. |
Inbegrepen | Een complete wandelvakantie bevat:- Vlucht h/t Brussel - Porto + transfer met private bus h/t
- Logies in 3* en 4* hotels in Pontevedra, Cambados en Compostela
- Inclusief ontbijtbuffet of ontbijtbox en 4x diner
- Officieel stempelboekje (credencial) om je compostela te behalen
- Bagagetransport, bijstand en begeleiding ter plaatse (Met Geert Op Reis)
- Compleet handboek en wandelboekje voor thuis (beiden op papier)
- Programma voor niet-wandelende partner of korte wandelaar
|
Wandelprogramma | Lees het uitgebreid programma op onze blog. |
Info en boeken | Via onze partner website van Euroreizen. |
Inhoud artikel
Kaartje met de mooiste plekjes in Santiago de Compostela
Santiago de Compostela, een van de beroemdste pelgrimsoorden ter wereld, ligt in het noordwesten van Spanje, in de autonome gemeenschap Galicië. Je kan een rechtstreekse vlucht boeken naar Aeropuerto de Santiago de Compostela en van daar met een huurauto verder reizen. De stad ligt op ongeveer 15 minuten rijden van de luchthaven.
Je kan Santiago de Compostela ook bezoeken vanuit andere Spaanse steden als Madrid, Barcelona en Vigo met de trein. Liever een georganiseerde reis boeken? Bekijk dan zeker onze 10-daagse groepsreis naar Santiago de Compostela.
De geschiedenis van Santiago de Compostela
Het graf van Jakobus de Meerdere
In het jaar 813 zag een schaapsherder genaamd Pelagius een mysterieus licht in een bos in het noordwesten van Spanje dat hem naar een oude Romeinse tombe leidde. Dit vertelde hij vervolgens aan bisschop Teodomiro van Iria Flavia, zoals het gebied in de negende eeuw heette, die ook op zoek ging naar de tombe en er ook via een mysterieus licht naar toe werd geleid.
Hij lichtte vervolgens koning Alfonso II in en vertelde hem dat het de tombe van de heilige Jakobus de Meerdere was, één van de apostelen van Jezus Christus. Na de kruisiging van Jezus trok Jakobus naar het noorden van Spanje, waar hij het evangelie verkondigde. Enkele jaren later trok de apostel terug naar Jeruzalem, waar hij werd onthoofd. Zijn lichaam werd vervolgens per boot weer teruggebracht naar Spanje, waar hij in het noordwesten begraven zou zijn.
Het woord vertelde zich snel door
Het verhaal over de vondst van de stoffelijke resten van Jakobus de Meerdere verspreidde zich snel door de christelijke wereld en al snel werd de locatie een belangrijk bedevaartsoord. Om de apostel te eren werd er al in 829 een kerk gebouwd op de locatie van de tombe, die in 899 met een preromaanse kerk vervangen werd. Rondom de kerk ontstond er een stad, maar ook in de omgeving sprongen nieuwe dorpen en steden uit de grond en werden er overal kerken, kloosters, herbergen en ziekenhuizen gebouwd om zo alle pelgrims te kunnen verzorgen.
De geheimzinnige ruiter
In dezelfde periode heerste er grote onrust en werden er regelmatig veldslagen gestreden tussen de Moren en de Spanjaarden. In 844 zou koning Ramiro I van Asturië tijdens een veldslag tegen de Moren geholpen zijn door een geheimzinnige ruiter, die de Moren doodde waardoor Ramiro I de strijd won. Deze ruiter zou Sint-Jakobus geweest zijn, al wordt er gedacht dat de slag een mythe is en nooit gebeurd zou zijn. Desondanks kent de heilige in Spanje de titel Matamoros, ofwel Morendoder.
Van kerk tot kathedraal
In 997 werd het plaatsje inclusief de kerk verwoest door de Moren uit Andalusië, onder leiding van Al-Mansur Ibn Abi Aamir. De overblijfselen van de heilige Jakobus werden echter niet verdeeld onder zijn commandanten en bleven op hun locatie. Bijna honderd jaar later, in 1075, liet koning Alfsono VI een nieuwe kerk bouwen op de plek van het graf. Al snel groeide deze kathedraal tot één van de belangrijkste bedevaartsoorden van het Christendom, en de stad doorging daardoor een enorme economische groei in de volgende eeuwen. Rondom de wegen die naar Santiago leidden, werden de dorpen en steden uitgebreid en nog meer plaatsen toegevoegd, en zo werden ook steeds meer kerken en kloosters rondom de Camino de Santiago geplaatst.
Verval vs. Opleving
Vanaf de veertiende eeuw begonnen de pelgrimages naar Santiago te vervallen, mede door de vele oorlogen, natuurlijke rampen en epidemieën. Pas tegen het einde van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw begon de pelgrimstocht weer populariteit te krijgen. Dit was waarschijnlijk omdat paus Leo XII in 1884 verkondigde dat de menselijke resten gevonden in Santiago de Compostela daadwerkelijk de stoffelijke resten van de discipel zouden zijn, al blijft het Vaticaan tegenwoordig neutraal over deze kwestie. Wel promoot het Vaticaan nog steeds de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela.
Bedevaart naar Santiago de Compostela
Sinds de vondst van het graf van Jakobus de Meerdere trekken vele pelgrims naar Santiago de Compostela. De stad is één van de belangrijkste bedevaartsoorden ter wereld, en al in 1058 trokken reizigers vanuit heel Europa naar de kathedraal van de stad. De Franse monnik Aymeric Picaud schreef tijdens zijn tocht naar de stad zelfs een van de allereerste reisgidsen. In de eerste eeuwen werd de Camino de Santiago, zoals de route naar Santiago de Compostela heet, gedefinieerd door de Romeinse wegen die aan waren gelegd op het Iberische schiereiland.
Verschillende routes
Pelgrims kunnen de Camino de Santiago via verschillende routes lopen, waarna ze na dagen wandelen bij het eindpunt vlak voor de kathedraal van Santiago de Compostela arriveren. De langste pelgrimsroute is ruim 791 kilometer lang en begint in het Franse stadje Saint-Jean-Pied-de-Port. Deze Camino Francés is dan ook één van de populairste routes, maar zo zijn er nog twaalf routes binnen het netwerk van de Camino de Santiago.
BESTE ROUTE: Lees ook onze blog met de verschillende routes naar Santiago de Compostela.
De Sint-Jakobsschelp, het symbool
De pelgrims die de tocht voltooien worden geëerd met een Sint-Jakobsschelp, het symbool van de apostel Jakobus. Om hiervoor in aanmerking te komen dienen zij minstens 100 kilometer van de Camino te hebben gelopen of minstens 200 kilometer te hebben gefietst, en onderweg dienen zij de benodigde stempels binnen te hebben gehaald. Wanneer je niet per sé de echte pelgrimstocht wil lopen, maar wel het gevoel zou willen ontdekken, kan je naar één van de nabije steden op de Camino de Santiago gaan en vanuit daar naar Santiago teruglopen.
Het centrum van Santiago de Compostela
De stad Santiago de Compostela wordt verdeeld in twee gebieden, het Casco Historico en de Zone Nueva, die gescheiden worden door het Mirador Parque de Alameda.
- De Casco Historico is het oude centrum van de stad waar je veel historische gebouwen zoals romaanse en barokke kerken, musea en een aantal oude universiteitsgebouwen kan terugzien, maar ook veel gezellige cafés, traditionele restaurants, en souvenirwinkels met religieuze souvenirs. Sinds 1985 staat dit deel van de stad ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, en de straten van het oude centrum zijn autovrij gemaakt.
- De Zone Nueva is het nieuwere gedeelte van de stad en bestaat vooral uit woonwijken, appartementencomplexen en studentenhuizen, maar je vindt er ook veel winkelgebieden en uitgaansgelegenheden.
WANDELTIP: Download onze gratis stadswandeling Compostela en ga te voet op ontdekking.
Kathedraal van Santiago de Compostela
Het hoogtepunt van de stad is natuurlijk de Catedral de Santiago de Compostela. Het romaanse bouwwerk werd in 1078 gebouwd op bevel van koning Alfonso VI van Castilië. Pas in 1211 werd de kathedraal ingewijd, maar door de jaren heen werd de basiliek constant vergroot en aangepast, waardoor er ook gotische en barokke details in het gebouw terug te vinden zijn. Zo werd de façade van de Obradoiro, gelegen aan het Praza do Obradoiro, pas in de achttiende eeuw afgewerkt in barokke stijl door Fernando de Casas Novoa.
De kerk is te betreden via de Pórtico da Gloria. Dit portaal bestaande uit 3 deuren in 3 ronde bogen werden in de twaalfde eeuw gecreëerd door de meester Mateo in de romaanse stijl. Het portaal is te vinden achter de huidige toegangsdeuren. Achter het portaal is ook een standbeeld van de meester terug te vinden.
TICKETS: Boek hier je tickets voor de kathedraal (met gids en rondleiding) op voorhand en sla zo de lange wachtrij over.
Het hoogtepunt van de kathedraal bevindt zich onder het hoofdaltaar
De crypte onder het altaar laat de structuur van de 9de-eeuwse kerk nog zien en huist de relieken van Sint-Jakobus en twee van zijn discipelen, Sint-Theodorus en Sint-Athanasius.
Een ander bijzonder hoogtepunt in de kathedraal is de Botafumeiro, een reusachtig wierookvat van 1,5 meter groot en 53 kilo zwaar, dat op 20 meter hoogte in het centrum van de kathedraal hangt.
Tijdens belangrijke missen wordt het wierookvat door acht monniken in rode pij, de zogenaamde tiraboleiros, heen en weer geslingerd waarbij het wel een snelheid van 70 kilometer per uur kan halen.
In de kathedraal kan je dagelijks om 13u de mis voor de pelgrims bijwonen. Daarnaast vind je in de kerk ook een kathedraalmuseum met een verzameling aan religieuze voorwerpen, en is het mogelijk om een begeleide tour over de daken van de kathedraal te nemen.
Plaza del Obradoiro
Het Plaza del Obraidoro of Praza do Obradoiro, is het meest bekende plein van de stad en het plein waar de kathedraal van Santiago aan gelegen is. Het plein doet daardoor ook dienst als het eindpunt van de Camino de Santiago, en dagelijks kan je hier opgeluchte pelgrims aantreffen die de lange tocht gemaakt hebben naar de stad. Aan het plein vind je verder ook het gemeentehuis in het neoklassieke paleis Pazo de Raxoi, het Hostal dos Reis Católicos en het Son Jéronimo collego.
RONDLEIDING: Zie de mooiste en belangrijkste plekjes van de stad tijdens een georganiseerde wandeltour door Santiago de Compostela.
Pazo de Raxoi
Het Pazo de Raxoi of Palacio de Rajoy is een neoklassiek paleis gelegen aan het Plaza del Obradoiro, tegenover de kathedraal van Santiago. Het paleis werd in de achttiende eeuw gebouwd voor de aartsbisschop Rajoy en werd in 1766 voltooid. Door de jaren heen is het paleis voor verschillende doeleinden gebruikt, en tegenwoordig doet het gebouw dienst als het gemeentehuis van Santiago en als kantoor van de president van de regionale overheid van Galicië. Op het dak van het paleis is een beeld van de apostel Jakobus te paard te zien.
Hostal dos Reis Católicos
In 1499 liet het katholieke koningspaar Isabella I en Ferdinand II een ziekenhuis bouwen om de pelgrims die naar Santiago de Compostela trokken op te kunnen vangen en te verzorgen, nadat zij zelf de pelgrimstocht door het noorden van Spanje hadden afgelegd. Sinds 1954 is het echter een exclusief hotel binnen het Spaanse Parador hotel systeem. Je kan het hotel ontdekken tijdens een rondleiding, vanaf €12!
OVERNACHTINGSTIP: Wil je graag zelf overnachten in dit historisch ziekenhuis? Boek je verblijf bij Hostal dos Reis Católicos.
Mirador Parque da Alameda
Het Mirador Parque da Alameda, of kortweg Alameda, is het stadspark tussen het oude centrum en het nieuwere stadsdeel (bekijk ligging). Het is het grootste park van de stad en biedt een rustgevend en schaduwrijk gebied met uitzicht over de stad en de kathedraal, maar je vindt er ook de kleine Pilar kerk en de Santa Susana kapel. Daarnaast wordt het park ook veel gebruikt voor officiële evenementen en festiviteiten van de stad.
San Domingos de Bonaval Park
Het San Domingos de Bonaval Park, of kortwel Bonaval, is een ander populair park, gelegen op de grond van een oud Dominicaans klooster dat heringericht werd als publiek park door de Portugese Álvaro Siza en de Baskische kunstenaar Eduardo Chillida. Naast het park vind je twee van de belangrijkste musea van de stad, het CGAC en het Museo do Pobo Galego.
Centro Galego de Arte Contemporánea
Het CGCA, ofwel het Galicisch Centrum van Monderne Kunst, is het belangrijkste moderne kunstmuseum van Galicië, met een collectie van ruim 1200 kunstwerken van schilders, beeldhouwers en andere artiesten uit de regio. Ook het gebouw is een bijzonder staaltje moderne kunst en werd ontworpen door de Portugese architect Álvaro Siza. Meer info op de website.
Museo do Pobo Galego
Het Museo do Pobo Galego is een antropologisch- en volksmuseum gevestigd in het oude Santo Domingo de Bonaval klooster. Het museum verteld over de cultuur van Galicië, de manier waarop er in de regio geleefd wordt en de tradities van de Galiciërs. Zo zijn er verschillende zalen te vinden die over de invloed van de zee, het leven op het platteland, en de lokale muziek vertellen.
Museo de las Peregrinaciones
Het Pelgrimsmuseum van Santiago, gevestigd in Casa Gótica, is een museum over de geschiedenis van Santiago als bedevaartsoord en de bedevaartstochten naar de stad. Je vindt er verschillende kunstwerken, voorwerpen en wisselende exposities, maar één van de hoogtepunten is het schilderij ‘Santiago Peregrino’ van Juan de Juanes uit de zestiende eeuw.
Wist je dat je ook een daguitstap vanuit Porto naar Compostela kan maken?
Monasterio de San Martín Pinario
Het Monasterio van Sint-Maarten Pinario is een Benedictijns kloostercomplex, gelegen aan de Praza da Inmaculada, ten noorden van de kathedraal van Santiago. Het klooster werd in de elfde eeuw gebouwd, maar van het middeleeuwse gebouw is maar weinig over, en het grootste deel van het huidige barokke klooster stamt uit de zestiende eeuw. Het klooster werd in de negentiende eeuw gesloten en doet tegenwoordig dienst als een seminarium, maar een deel van het complex doet ook dienst als een museum van religieuze kunsten, met een collectie aan waardevolle schilderijen en religieuze voorwerpen.
Convento de San Francisco
Het klooster van San Francisco werd in 1214 gesticht door de heilige Franciscus van Assisi. Het historische gebouw werd echter in de achttiende eeuw herbouwd, waardoor er nu een barokke kerk voor in de plaats staat. Desondanks zijn een aantal authentieke elementen bewaard gebleven, waarvan de vijf gotische bogen bij de ingang het beste voorbeeld zijn.
Real Universidad de Santiago de Compostela
De Universiteit van Santiago de Compostela, ofwel het USC, is één van de grootste universiteiten van Spanje en één van de oudste universiteiten ter wereld. Het USC werd in 1495 opgericht, waarbij de aartsbisschop Alonso III de Fonseca de basis voor de universiteit legde.
Tegenwoordig telt de universiteit ruwweg 42.000 studenten. De gebouwen van de universiteit liggen door de stad verspreid en vooral de oudere gebouwen zijn zeker de moeite waard om een kijkje te nemen. Stap bijvoorbeeld eens binnen bij de bibliotheek van de faculteiten aardrijkskunde en geschiedenis.
De Galicische Keuken
De Galicische keuken zit vol met visgerechten, typische Spaanse gerechten en heerlijke desserts. Een lokaal gerecht wat overal te krijgen is is de ‘pulpo’ ofwel octopus. Ook de Sint-Jakobsschelp is een lokale delicatesse, of probeer eens de tetilla kaas, de pimientos de padrón groene pepers, of de tortillas de patatas. Neem als dessert een Tarta de Santiago, een amandeltaart gedecoreerd met het kruis van de orde van Jakobus. Bij het eten kan je ook goed een lokale witte wijn van Albariño druiven proberen.
Galicische muziek
De traditionele muziek van Galicië is niet de flamenco die je in Spanje zou verwachten, maar een meer Keltische stijl van muziek. Woon eens een foliada, een traditioneel Galicisch muziekoptreden, bij, waarbij je kennis maakt met de gaita, een soort doedelzak, die een groot onderdeel is van de lokale muziekstijl.
Mooiste daguitstappen vanuit Santiago de Compostela
Verblijf je meerdere dagen? Overweeg dan een van onderstaande excursies:
Info voor je bezoek aan Santiago de Compostela
- Santiago heeft een eigen vliegveld, het Aeropuerto de Santiago de Compostela, op zo’n 10 kilometer van de stad liggen, en ook met het openbaar vervoer is de stad goed te bereiken via het treinstation aan de Avenida de Lugo.
- Het historisch centrum van Santiago is autovrij, maar gelukkig is het centrum goed met de voet af te leggen. Wanneer je met de auto naar de stad komt is het aan te raden om gebruik te maken van de parkeergarages vlak buiten het centrum.
- Santiago is één van de meest regenachtige steden van Spanje door de noordwestelijke ligging. De stad ontvangt wind van de Atlantische Oceaan en de omringende bergen, waardoor het een mild klimaat heeft. Wanneer je verzekerd wilt zijn van zon kan je dan ook het beste in de zomermaanden gaan, want daarbuiten heb je veel kans op neerslag en wind.
Waar overnachten in Santiago de Compostela?
Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan Santiago de Compostela? Hieronder vind je alvast enkele van onze favoriete adressen of bekijk het volledige aanbod hotels en pensions in Santiago de Compostela online.
- Op slechts 200 meter van de kathedraal ligt Hotel San Miguel, met stijlvolle kamers met zicht op o.a. het San Martín Pinarios-klooster, een mooie Feng Shui-tuin en een heerlijk ontbijt.
- Verblijf aan het centrale plein in het Hotel Plaza Obradoiro, een charmant tweesterrenhotel, net zo elegant als het gebouw waarin het is gevestigd: een traditioneel Galicisch huis van drie verdiepingen met een galerij. 's Ochtends word je wakker met een heerlijk kopje koffie en geniet je vanuit je bed van de gezellige drukte op het Plaza del Obradoiro.
- Eerder op zoek naar een gezellig appartement? Apartamentos Atia Catedral ligt in het centrum op wandelafstand van de topbezienswaardigheden, biedt accommodatie voor max. 4 personen en is voorzien van een kleurrijk, modern interieur.
- Net buiten de stad kan je overnachten in het Casa Grande Do Bachao, gelegen te midden van een 3 hectare groot landgoed. Accommodatie zit gevestigd in gebouwen die een typisch voorbeeld zijn van de 18e-eeuwse Galicische architectuur. Een aanrader voor wie op zoek is naar rust en natuur.
Filmpje: Ontdek Santiago de Compostela!
Benieuwd naar hoe Santiago de Compostela eruit ziet? In deze video nemen we je mee naar deze mooie stad. Als je dit met je eigen ogen ook eens wil zien, zal je natuurlijk zelf naar Compostela moeten reizen.
Wil je niets missen tijdens je vakantie in Noord-Spanje?
Herkenbaar: Bij je bezoek aan dit prachtige stukje Spanje wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Noord-Spanje met een uitgewerkte autoroute, 2 stadswandelingen, tips + verborgen pareltjes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Noord-Spanje om in de stemming te komen en ga op pad!