Verkeersdrukte en zwarte zaterdagen in Frankrijk 2024: wat moet je weten? Alle info + tips

Koop de volledige reisgids voor € 10

Verkeersdrukte en zwarte zaterdagen in Frankrijk 2024: wat moet je weten? Alle info + tips

9 april 2024 in Frankrijk0 reacties

Praktische info over de zwarte zaterdagen in Frankrijk: tips om de verkeersdrukte te vermijden

De vakantie is aangebroken en we trekken massaal de baan op. Eindelijk die langverwachte vakantie die in zicht is! Maar wanneer je met de wagen op vakantie gaat, kan je wel eens te maken hebben met de verkeersdrukte en zwarte zaterdagen.

Zwarte zaterdagen met lange files in Frankrijk komen elk jaar voor. Maar wanneer? En waar staan de meeste auto's in de file? Wij geven je alvast wat informatie mee zodat je voorbereid op reis kan vertrekken.

Inhoud artikel

Overzichtstabel met de zwarte zaterdagen in Frankrijk

Uiteraard zijn er naast de gekende zwarte zaterdagen ook andere dagen waar je veel tot heel veel verkeersdrukte mag verwachten op de Franse autowegen. Denk maar aan feestdagen en verlengde weekends. Hieronder vind je alvast een verkeersdruktekalender opgesteld door Bison Futé. We lichten even de legende voor je toe:

  • Op dagen met groene vakjes mag je er vanuit gaan dat je weinig verkeer kan verwachten op de Franse wegen.
  • Dagen die in het oranje (circulation difficile) en rood (circulation très difficile) staan aangegeven, zijn drukkere dagen die je best probeert te vermijden.
  • Zwart staat uiteraard voor de zwarte zaterdag, in 2024 zal dit op zaterdag 27 juli en 3 augustus zijn.
  • Aan de hand van cijfertjes (1 tem 6) wordt telkens aangegeven waar je het meeste verkeer kan verwachten.
    1: Ile de France,
    2: Grand-Ouest et Nord,
    3: Bourgogne et Est,
    4: Auvergne-Rhône-Alpes,
    5: Sud-Ouest,
    6: Arc méditerranéen.
  • Deze kalender is enkel voor de maanden juni, juli en augustus. Bekijk hier de jaarkalender met de voorspelde verkeersdrukte in Frankrijk.
  1. Zwarte zaterdag, wat is dat?

Wie in de zomer naar het warme Zuiden trekt, heeft ongetwijfeld al eens gehoord van een zwarte zaterdag. Voor wie het nog niet kent, geen probleem, we leggen het even voor je uit:

Op een zwarte zaterdag is het extreem druk op de weg. Dit komt onder meer omdat zo goed als alle Europeanen tegelijkertijd op vakantie vertrekken met de wagen. Veel van die Europeanen gaan naar Frankrijk of gebruiken Frankrijk als doortocht om naar Spanje of Italië te reizen.

In de zomer is het over het algemeen het drukste op de wegen en ontstaat er heel wat vakantieverkeer. De drukte bereikt ieder jaar zijn hoogtepunten tijdens het eerste weekend van augustus, wanneer heel wat Noord-Fransen op vakantie vertrekken. De meeste files ontstaan echter op de zogenaamde ‘Autoroute du Soleil, ook wel gekend als de route naar het zonnige zuiden van Frankrijk.

Oorspronkelijk verwijst de term zwarte zaterdag naar een zwaar verkeersongeval dat plaatsvond in 1982 in Frankrijk. Op 31 juli 1982 crashte namelijk een bus met kinderen op verschillende auto’s. Bij die crash kwamen 53 mensen om het leven. Sindsdien wordt een zaterdag als zwart omschreven als er zware verkeersdrukte of zware verkeerschaos heerst door ongevallen of slechte weersomstandigheden.
  1. Zwarte Zaterdagen in Frankrijk

Wanneer valt Zwarte Zaterdag juist in Frankrijk? Zwarte Zaterdag valt elk jaar op een andere datum, maar meestal gaat het om het laatste weekend van juli en/of het eerste weekend van augustus. De Franse verkeersdienst Bison Futé maakt ieder jaar een 'druktekalender' waarop te zien is wanneer de zwarte zaterdagen vallen. Houd er echter rekening mee dat zo goed als ieder zomerweekend een druk moment is om op reis te vertrekken.

Wanneer vallen de zwarte zaterdagen in Frankrijk in 2024?

  • De zwarte zaterdag van 2024 is hoogstwaarschijnlijk 27 juli en 3 augustus.
  • Ook op 17 augustus 2024 kan het een drukke zaterdag zijn op een terugreis (zuid-noord) over de Route du Soleil.
  • Probeer deze dagen dus zo veel mogelijk te vermijden. Vertrek eventueel op zondag, dan is de verkeersdrukte over het algemeen minder.
  • Houd natuurlijk ook tijdens de overige zaterdagen in juli en augustus rekening met verkeersdrukte (vooral de roodgekleurde).

TIP: Bekijk hier de verkeersdruktekalender van Bison Futé.

  1. Do’s en don’ts op zwarte zaterdagen in Frankrijk

Over het algemeen wordt het afgeraden om in juli en augustus op zaterdag te vertrekken met je wagen naar Frankrijk. Maar mocht je op een of andere redenen toch op één van de zaterdagen rijden, dan zijn er natuurlijk wel enkele tips om toch wat vlotter te kunnen rijden.

  • Vergeet je tolbadge niet voor de Franse tolwegen te betalen. Zo kan je sneller doorrijden naar je bestemming! Lees meer over de tolwegen in Frankrijk.
  • Daarnaast is het handig om een aantal verplichte items in de auto te hebben. Zodat, wanneer je tegen gehouden wordt, alles zo vlot mogelijk verloopt.
  • Voor je op vakantie vertrekt, kijk je ook best even of je auto volgetankt is, zo niet? Doe dit dan best op voorhand nog even. Zo verlies je minder tijd onderweg.
  • Zorg dat je een alternatieve route in gedachten hebt. Je hoeft niet per se heel de route te doen via de autosnelweg. Je kan ook binnendoor routes nemen. Deze kunnen je bovendien nog verrassen met wat mooie uitzichten.
  • Vergis je niet, veel mensen denken dat het beter is om voor de drukte te vertrekken. Echter is dit niet altijd zo. Als je voor de drukte vertrekt, kan je er namelijk zelf nog in terecht komen. Je vertrekt dus best na de drukte!
  • Voor Frankrijk vind je de voorspelde drukte per dag op de website van Bison Futé, de Franse verkeersinformatiedienst. Je ziet hier een prognose van de drukte per regio voor zowel je heen- als terugreis.
  • Reis je met kinderen? Download ons gratis e-book spelletjes voor onderweg. Zo kan je de kinderen bezighouden gedurende de rit wanneer ze zich vervelen.
  • Vertrek eventueel een dag vroeger, en boek een overnachting in een hotel langs de snelweg, zodat je de knelpunten in het verkeer al voorbij bent en je de dag nadien gewoon kan verder rijden.
  • Plan je route goed van tevoren en houd rekening met de laatste ontwikkelingen. Je kan een week voor vertrek de verwachte verkeersdrukte van de Franse snelwegen opvragen.
  1. Waar schuif je meestal aan in Frankrijk?

De zwaarste files staan in Frankrijk rond Parijs en op de beruchte Autoroute du Soleil. Officieel de A6 en A7. Deze route loopt van Parijs naar het Zuiden. Eerst tot in Lyon en daarna verder tot in Marseille. Maar ook de A9, de snelweg richting Spanje heeft tijdens de zomerweekends heel wat verkeer.

Vanuit België staan de zwaarste files vaak rond Antwerpen. Heel wat toeristen en Nederlanders trekken via Antwerpen naar hun zuiders vakantiebestemming waardoor het al eens wat drukker kan worden op de baan.
Ook op de E411 richting Luxemburg is het erg druk in de zomer. Luxemburg is namelijk een geliefd doortochtland. Hier liggen de brandstofprijzen een stuk lager waardoor men hier nog even gaat tanken vooraleer men verder reist naar Frankrijk.

In de zomerperiode zijn de grootste problemen te verwachten op de:

  • A10 Parijs – Bordeaux – Spaanse grens en op de A7/A9 Lyon – Orange – Spaanse grens.
  • Op de ringweg van Parijs, de Boulevard Périphérique.
  • A6 Parijs – Lyon. Knelpunten bij Dijon, Beaune, Macôn, Villevranche sur Saône, en Lyon.
  • A7 Lyon – Orange. Knelpunten bij Vienne, Valence en Montélimar.
  • A8 Aix-en-Provence – Italiaanse grens. Knelpunt bij Aix-en-Provence.
  • A9 Orange – Spaanse grens. Knelpunten bij Montpellier, Béziers, Narbonne.
  • A10 Parijs – Bordeaux. Knelpunten bij Orléans, Poitiers, Niort en Bordeaux.
  • A31 Luxemburg – Nancy. Knelpunten bij de Luxemburgse grens, Thionville, Metz, en Nancy.
  • A46/N346 Ringweg Lyon. Knelpunt tussen Mions en aansluiting A7 Chasse-sur-Rhône.
  • A61 Bordeaux – Narbonne. Knelpunt bij Narbonne.
  • A63 Castets – Spaanse grens. Knelpunten bij St.-Geours-de-Maremne en de Spaanse grens.
  • A71 Orléans – Clermont-Ferrand. Knelpunt bij Clermont-Ferrand.
  • A75 Clermont-Ferrand – Montpellier. Knelpunten bij Millau en Lodève.

Ben je nog op zoek naar de mooiste bezienswaardigheden in Frankrijk? Lees onze blogpost met dé mooiste bezienswaardigheden en plekjes in Frankrijk.

  1. Péage, tol, vignetten en benzine

Goedkoop tanken op weg naar Zuid-Frankrijk

Kom je Frankrijk in via Lille dan is nog even tanken in België voor de grens geen optie. Je kan dan beter afrijden net over de grens aan de afrit 17 Tourcoing, daar volg je de pijlen naar Auchan Roncq. Dat is het goedkoopste tankstation op je weg naar Parijs. Via Thionville tank je best eerst nog eens goed vol in voor de grens in Groothertogdom Luxemburg.

  • In Frankrijk is het steeds duur om te tanken langs de snelweg.
  • Veel goedkoper en dan spreek ik over 1 tot 1,50 euro goedkoper per liter als je tankt aan een shoppingcenter.
  • Die pompen zijn uitgerust om 24/7 met de bankkaart (Maestro) of kredietkaart te kunnen tanken.
  • Een voordeel uiteraard voor wie langs de Route Nationale door Frankrijk reist.
  • Wie kiest voor de snelwegen zal vooraf moeten uitkijken naar de juiste uitrit.
  • Bekijk hier de actuele brandstofprijzen.

Tol langs de snelwegen in Frankrijk: snel door de péage met badge

In Frankrijk schrikken veel mensen van de tol of péage op de snelwegen. Moet je naar Zuid-Frankrijk? Dan is er maar één vraag: wil je op één dag het zuiden bereiken? Zo ja, dan is er maar één keuze: de autosnelweg en tol betalen. Wil je het rustiger aan doen? Dan kan je via de tolvrije Route Nationale het land doorkruisen en genieten. Lees alles over péage in Frankrijk hier.

Zorg voor comfort bij de tolstations en schaf je een badge aan. Dan kan je de tolpoorten van Télépéage gebruiken, aangegeven met een 't'. Bij sommigen kan je aan een snelheid van 30 km/u doorrijden, bij anderen moet je wel nog even stoppen aan de slagboom.

Er zijn een paar badges in de handel: Bip&Go, Liber-t en APRR, wellicht zijn er nog andere. Ze hebben één zaak gemeen, ze kosten hetzelfde. Je kan alleen een voordeel doen bij de aanschaf van de badge via je lidmaatschap bij VAB, Touring of ANWB. Wat kost het? Een kleine bijdrage voor de maand waarin je het gebruikt. In 2019 is dat bedrag bij Bip&Go 1,70 euro/maand. Gebruik je het niet dan betaal je ook niets. Let op, als je een jaar lang niet door Frankrijk reist dan betaal je wel een kost per jaar, bij Bip&Go is dat 10 euro.

Alle weetjes over het milieuvignet in Frankrijk: Crit'Air

Heel belangrijk om weten, het milieuvignet Crit'Air kan je alleen bestellen via de officiële website. Sommige malafide bedrijven proberen u te verleiden in het Nederlands een aanvraag te doen en vragen 5x de prijs van de officiële website, dit is bij wet verboden. De prijs bedraagt 4,21 euro in 2019, inclusief verzendkosten naar België of Nederland.

Er zijn momenteel al 40 steden die een milieuvignet eisen om in de stad te rijden. Oude diesel- en benzinewagens worden al geweerd in sommige steden zoals Parijs.

  • Niet alleen nodig in het centrum van steden. Sedert juli 2019 is het ook al noodzakelijk om op ringwegen van Grenoble en Parijs, vooral deze dicht tegen het centrum, een milieuvignet op de voorruit gekleefd te hebben.
  • Een goede raad: reis je veel in Frankrijk? Schaf je dan zo'n milieuvignet Crit'Air aan. Het kost je minder dan 5 euro en het vignet is zolang geldig als je nummerplaat, je hoeft dus niet elk jaar opnieuw een vignet aan te vragen.
  • Boetes kunnen oplopen tot 375 euro en de regelgeving verschilt van stad tot stad, het is dus niet bij te houden.
  • Ben je te laat om te bestellen? Geen nood, bestel het minstens 24 uur voor je vertrek. Na je bestelling, ten laatste na 24 uur, krijg je een mail met de factuur (pdf). Op die pdf staat er een screenshot van je vignet. Print die pdf en leg die op je dashboard rechts met het vignet zichtbaar. Zo kan je ook geldig door die zones reizen. Het vignet krijg je per post zo'n 3 weken na bestelling.
  • Je kan ook online je milieusticker in Nederland bestellen via deze link

Op vakantie naar Frankrijk? Gebruik onze routes en rondreizen

Op reis naar Frankrijk? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Frankrijk.

  1. Download onze gratis reisgidsen Frankrijk

Wil jij ook graag Frankrijk zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

NormandiëBourgogneArdèche & DrômeBretagneCorsicaProvenceLoireLyonZuidwest-FrankrijkOccitaniëChampagnestreekCôte d'Azur en MarseilleDordogneElzas en de VogezenNoord-FrankrijkFranse AlpenBaai van de SommeParijs
Reisgids NormandiëReisgids BourgogneReisgids Ardèche & DrômeReisgids BretagneReisgids CorsicaReisgids ProvenceReisgids LoireReisgids LyonReisgids Gironde en Zuidwest-FrankrijkReisgids OccitaniëReisgids ChampagnestreekReisgids Côte d'AzurReisgids DordogneReisgids Elzas en VogezenReisgids Noord-FrankrijkReisgids Franse AlpenReisgids  Baai van de SommeReisgids Parijs

Op reis naar Frankrijk? Ben je nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Frankrijk.

Occitanië

Gratis reisgids Occitanië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?