Duomo kathedraal van Florence bezoeken? Alle info, tips en tickets voor je bezoek aan de Dom van Florence
Praktische info voor je bezoek aan de Duomo di Firenze + waar tickets kopen?
De Cattedrale di Santa Maria del Fiore is het bekendste monument van Florence. De koepel van de kathedraal torent boven de stad uit en is van overal te zien. De kathedraal is zelfs één van de grootste ter wereld. Enkel de Sint-Pietersbasiliek in Rome, de Saint Paul’s Cathedral in London en de Duomo di Milano zijn nog groter. Binnenin vind je een gigantisch fresco dat zeker een bezoekje waard is. Wanneer je in Firenze bent, mag je dit symbool van de stad dan ook zeker niet overslaan!
Ontdek alles over je bezoek aan de kathedraal en boek alvast online je tickets (zo kan je de wachtrijen overslaan).
Tours & tickets bezoek Duomo kathedraal van Firenze
Om de wachtrijen rondom de kathedraal te vermijden kan je het best voor je bezoek je tickets online kopen voor het kathedraalcomplex vanaf € 19. Met dit ticket is het mogelijk om direct door te lopen zonder bij de kassa in de rij te hoeven staan.
Inhoud artikel
Geschiedenis van de Duomo
Het meesterwerk van Arnolfo di Cambio
Aan het einde van de 13e eeuw werd tegenover het 11e-eeuwse baptisterium een nieuwe kathedraal gebouwd. De nieuwe kerk, ontworpen door Arnolfo di Cambio, kwam op de plek van de 7e-eeuwse kerk van Santa Reparate. Hij had eerder al de Santa Croce kerk en het Palazzo Vecchio in Firenze ontworpen. In 1296 begon men aan de werken en het zou maar liefst 140 jaar duren voordat de kerk helemaal af was.
De campanile van Giotto
Toen di Cambio in 1310 stierf, lagen de werken aan de kerk een aantal jaren stil. In 1330 kwam schot in de zaak toen relieken van Sint-Zenobius gevonden werden in de kerk Santa Reparata. De Arte della Lana, de gilde van de wolverkopers, besloot om de bouw van de kathedraal te sponsoren. De architecten Giotto en Pisano werkten de plannen van di Cambio verder af. De campanile stond niet in de oorspronkelijke plannen, die klokkentoren werd door Giotto aan het gebouw toegevoegd.
Toen ook Giotto stierf en de epidemie van de Zwarte Dood Firenze had bereikt, lag het werk opnieuw stil. De architect Francesco Talenti maakte de campanile van Giotto af en werkte aan de zijkapellen van de kathedraal. Hij werd opgevolgd door verschillende architecten die de Duomo afwerkten.
De koepel van Brunelleschi
In 1418 was de kathedraal zo goed als klaar. Enkel de koepel moest nog gebouwd worden. De Arte della Lana riep een ontwerpwedstrijd uit die gewonnen werd door Filippo Brunelleschi. Brunelleschi ontwierp met de hulp van de’ Medici een revolutionaire octogonale koepel die zonder een tijdelijk houten frame gebouwd zou worden. In 1436 waren de bouwwerken helemaal klaar en Paus Eugenius IV wijdde de kathedraal datzelfde jaar nog in.
TICKETS: Bestel je tickets voor een bezoek aan de Koepel van Brunelleschi.
De laatste aanpassingen van de kathedraak
Aan de gevel van de kathedraal veranderden wel nog enkele dingen. Zo werd de klok binnenin pas in 1443 door Paulo Urccello gemaakt en werd de lantaarn op de koepel pas in 1467 toegevoegd door Andrea del Verrocchio. De marmeren tegelvloer van de kerk dateert uit de 16e eeuw en Emilio de Fabris ontwierp de neogotische façade en de drie bronzen deuren pas in de 19e eeuw.
Duomo van Firenze, een architecturaal pareltje
Een gigantisch bouwwerk middenin het centrum
De kathedraal is gebouwd in de vorm van een Latijns kruis en is in totaal 155 meter lang en 90 meter breed. De top van de koepel reikt een indrukwekkende 114 meter de hoogte in en er kunnen niet minder dan 30 000 mensen de kathedraal binnen.
Het gebouw is een kunstwerk op zich
Het opvallendste aan de kathedraal is zonder twijfel de façade. De kerk is gedecoreerd met een combinatie van wit, groen en rood marmer. Een andere blikvanger zijn de drie bronzen deuren waarop scènes uit het leven van de Madonna afgebeeld staan.
Net boven de deuren kan je de mozaïeken van de hand van Niccolò Barabino aanschouwen. Ook andere kunstenaars mochten zich uitleven op de gevel. Boven de centrale poort kan je een reliëf van Tito Sarrocchi vinden van Maria met een scepter. De rechterdeur werd dan weer helemaal gemaakt door Giuseppe Cassioli.
Onze tip: Heb jij ook zo'n hekel aan kostbare tijd verliezen in de wachtrij tijdens je vakantie? Koop je tickets online en sla de wachtrijen over, zo kan je direct naar binnen.
Het prachtige interieur van Il Duomo di Firenze
De binnenkant van Il Duomo di Firenze is even indrukwekkend als de buitenkant. Een groot deel van de kunstwerken die ooit in de kerk te vinden waren, zijn verloren gegaan of hangen in het Museo dell’Opera del Duomo achter de kerk, maar een bezoekje aan de kathedraal is wel zeker de moeite waard, want er zijn nog steeds heel wat kunstschatten te vinden.
De kleurrijke glas-in-loodramen
Binnenin kan je nog 44 kleurrijke glas-in-loodramen bekijken, een ongeëvenaarde hoeveelheid in die tijd. De ramen geven scenes uit zowel het Oude als het Nieuwe Testament weer en zijn allemaal gemaakt door Florentijnse kunstenaars als Donatello, Lorenzo Ghiberti, Andrea del Castagno en Uccello.
De unieke klok van Paolo Uccello
Een ander uniek element van de kathedraal is een klok van Paolo Uccello. De klok volgt de hora italica, een uursysteem waarbij het vierentwintigste uur van de dag eindigt bij zonsondergang. Het is één van de weinige nog werkende klokken volgens de hora italica. In de klok vind je ook frescoportretten van de vier evangelisten, ook die werden gemaakt door Uccello.
Schilderkunst op zijn best
Ook het schilderij Dante voor de stad van Florence van Domenico di Michelino hangt in de Duomo en je kan er ook verschillende fresco’s van Uccello en Andrea del Castagno terugvinden.
Maar het bijzonderste kunstwerk binnenin is echter het grote fresco aan de binnenkant van de koepel. Cosimo de’ Medici liet hier een gigantisch fresco van het Laatste Oordeel maken door Giorgio Vasari en Frederico Zuccari. Zij begonnen aan het werk in 1568 en werkten er maar liefst 11 jaar aan. Ze kregen de opdracht om meer dan 3600 vierkante meter te beschilderen. Het is één van de grootste fresco’s ter wereld.
De crypte van Brunelleschi
Aan de achterkant van de kathedraal vind je ook een trap naar de crypte onder de kerk. Daar kan je de fundamenten van de oorspronkelijke kerk bezoeken en je vindt er zelfs resten van Romeinse bouwwerken terug. In de crypte staat ook de graftombe van Brunelleschi, de architect die de koepel van de kathedraal heeft ontworpen.
De koepel van de Duomo
De koepel van de kathedraal heeft een achthoekige vorm en een spanwijdte van 42 meter aan de binnenkant en 50 meter aan de buitenkant. De koepel is bekleed met rode bakstenen waardoor je hem van in de verte meteen opmerkt. De architecten kozen voor bakstenen omdat die lichter zijn dan marmer of steen en daarom geplaatst konden worden zonder dat er een houten constructie nodig was om de koepel te ondersteunen tijdens de bouwwerken. Bovenop de koepel staat een grote lantaarn met daarboven een bronzen bal.
Je kan de koepel ook van dichtbij bekijken mocht je dit willen. Je dient dan wel eerst de klim van 463 treden te trotseren, maar je wordt achteraf wel beloond met een indrukwekkend uitzicht over Firenze en omgeving.
De campanile naast de kathedraal
Het hele bouwwerk van de kathedraal bestaat naast de kathedraal zelf ook uit de campanile en het baptisterium. De campanile staat naast de kathedraal. De klokkentoren is 85 meter hoog al wilde Giotto ze eigenlijk 122 meter hoog maken. Mocht je nog meer trappen willen doen, dan ken je de campanile ook beklimmen.
Je moet hiervoor 414 treden treden beklimmen, maar in ruil krijg je ook hier een mooi uitzicht en op de tussenverdiepingen kan je nog 7 van de oorspronkelijke klokken bekijken.
Het baptisterium van Firenze
Een miniversie van de Duomo
Het baptisterium is een doopkapel en staat tegenover de kathedraal en is in dezelfde stijl gebouwd als de kathedraal. De gevel van het gebouw is net als de duomo versierd met wit, groen en rood marmer. Het gebouw heeft daarnaast een opvallende octogonale vorm en verschillende bronzen deuren die net als de deuren van de kathedraal versierd zijn met scènes uit de Bijbel.
De rijkelijk versierde binnenkant
De binnenkant van het baptisterium is opvallend leeg. Je vindt er enkel wat bankjes tegen de muren, een altaar en de tombe van John XXIII. Wel is er opnieuw heel wat kunst te bewonderen. De binnenkant is ook versierd met groen en wit marmer en de vloer is bedekt met mozaïeken. Vergeet zeker niet omhoog te kijken, want op het plafond werd een Byzantijns mozaïek aangebracht waarop zeven Bijbelse verhalen te zien zijn.
Onze tip: Heb jij ook zo'n hekel aan kostbare tijd verliezen in de wachtrij tijdens je vakantie? Koop je tickets online en sla de wachtrijen over, zo kan je direct naar binnen.
Het Museo dell’Opera del Duomo
Achter de kathedraal vind je het Museo dell’Opera del Duomo, waar veel kunstwerken en relieken uit de kathedraal terug te vinden zijn. Het museum werd al geopend in 1891. De hoogtepunten van de collectie zijn twee standbeelden, een piëta van Michelangelo en Maria Magdalena van Donatello. Verder vind je er ook veel onafgewerkte versieringen, standbeelden en schilderijen die oorspronkelijk in de kerk te vinden waren en je kan er ook de eerste ontwerpen van de kerk bekijken.
Openingsuren van het kathedraalcomplex van Firenze
De openingstijden van de verschillende onderdelen van het kathedraalcomplex verschillen van elkaar. Het hele complex is gesloten op 1 januari, 6 januari, met Pasen en met kerst.
- De kathedraal zelf is maandag tot en met zaterdag open van 10u tot 16u30 en op zondag van 13u30 tot 16u45.
- De crypte is van maandag tot en met woensdag en op vrijdag te bezoeken van 10u tot 17u op donderdag en zaterdag van 10u tot 16u30. Op zondag is toegang tot de crypte gesloten.
- De koepel kan je dagelijks beklimmen. Van maandag tot en met vrijdag kan dat tussen 08u30 en 19u, op zaterdag tussen 08u30 en 17u en op zondag tussen 13u en 16u.
- De campanile kan je dagelijks tussen 08u15 en 19u beklimmen.
- Het museum is dagelijks open van 09u tot 19u. Het museum is wel gesloten op de eerste dinsdag van de maand.
- Het baptisterium is ook elke dag open. Elke maandag tot en met vrijdag is het open van 08u15 tot 10u15 en tussen 11u15 en 19u30. Op zaterdag is het open van 08u15 tot 18u30 en op zondag van 08u15 tot 13u30.
Tickets om het kathedraalcomplex te bezoeken
- De toegang tot de kathedraal zelf is gratis, maar voor de andere gebouwen heb je wel een ticket nodig.
- Als je het baptiserium, de crypte, het museum of de klokkentoren wil bezoeken of als je bijvoorbeeld de koepel wil beklimmen (een aanrader!), heb je wel een ticket nodig.
- In de kathedraal is het mogelijk om een audiogids te huren.
- Je kan de tickets voor het kathedraalcomplex zowel ter plekke als online kopen.
Let op: om de koepel te beklimmen moet je vooraf een datum en tijd vast te zetten voor je bezoek. Het is daarom eenvoudiger om vooraf online een ticket te bestellen om de koepel te beklimmen. Bij die tickets zit bovendien een gids inbegrepen die je alle informatie over het bouwwerk kan geven.
Hoe vermijd ik de lange wachtrijen?
Tickets ter plaatse kopen is een tijdrovende klus. En het is ook erg verwarrend om te achterhalen waarvoor je nu precies welke tickets nodig hebt en waar ze te vinden zijn.
- Er vormen zich doorgaans meerdere wachtrijen: rond de kathedraal en bij de Campanile, op de drukste dagen is er ook een wachtrij voor de doopkapel.
- Let op: die rijen leiden je niet naar een kassa, die vind je dan weer aan de balie van het Museo verderop. Zorg dus dat je al zeker niet zonder ticket begint aan te schuiven!
- De koepel van de kathedraal kan je dan weer alleen bezoeken wanneer je een tijdsslot hebt gereserveerd.
- Mensen die wachten op hun bezoek aan de koepel, kruisen ook de wachtrij voor de kathedraal zelf. Voor je het weet beland je daar in een verkeerde rij.
Om de wachtrijen rondom de kathedraal en alle misverstanden te vermijden kan je het best voor je bezoek je tickets online kopen voor het hele kathedraalcomplex. Met die tickets is het mogelijk om direct door te lopen zonder bij de monumenten lang in de wachtrijen te hoeven staan. Dat bespaart je alles samen al snel meer dan een uur wachten tot je overal binnen kan.
Hoe bereik ik de Duomo van Firenze?
Wandel naar de kathedraal van Firenze
De kathedraal ligt in het centrum van Florence en is daarom makkelijk te voet te bereiken. Zo ligt het kathedraalcomplex op zo’n tien minuten wandelen van het Uffizi Museum vandaan en op zo’n zeven minuten wandelen vanaf de Galleria dell’Accademia.
Met het openbaar vervoer
- Wanneer je met het openbaar vervoer naar de kathedraal gaat, kan je de buslijn C1 naar de haltes Roma Duomo, Santa Maria Nuova, Via de’ Pucci of Piazza di San Lorenzo nemen
- Of neem de buslijn C2 naar Olio, Roma Duomo of Oriuolo.
- Daarnaast is het ook nog mogelijk om bussen 14 of 23 naar Santa Maria Nuova of Via de’ Pucci te nemen.
Of toch liever met de auto?
Het is afgeraden om met de auto het centrum binnen te rijden. Florence heeft ook een ZTL-zone, waar je zonder vergunning niet in mag. Het is beter om buiten het centrum te parkeren en met het openbaar vervoer verder te gaan. Parkeer bijvoorbeeld bij Piazzale Michelangelo vanwaar het nog twintig minuten wandelen is naar het centrum.
Praktische info voor je bezoek aan de kathedraal van Firenze
- Met korte kleding, blote schouders, slippers of sandalen mag je de kathedraal niet binnen.
- Je moet je zonnebril afzetten in de kerk.
- Het is niet toegestaan om grote tassen en rugzakken mee te nemen in het museum, de klokkentoren en de koepel.
- Er is een vestiaire aanwezig in het museum.
- Ook zo'n hekel aan tijd verspillen in de wachtrij? Koop je tickets online zo kan je de wachtrijen overslaan.
- Meer info op de website.
Waar overnachten in Firenze?
Voor je bezoek aan Firenze, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Firenze online bekijken.
Firenze Camping In Town
Als je het graag wat rustiger aan wil en je houdt wel van campings, is Firenze Camping In Town een absolute aanrader. Het is een moderne en comfortabele camping net buiten het centrum van de stad. Er zijn zowel tenten als chalets of bungalows te huur. Boek hier je verblijf bij Firenze Camping.
Sognando Firenze
B&B Sognando Firenze is een rustige B&B. Het ligt op een steenworp afstand van de oevers van de rivier de Arno en vlakbij het panoramische Piazzale Michelangelo. Iedere kamer is modern en voorzien van alle luxe en comfort en 's ochtends geniet je van een ontbijtje dat bestaat uit zoete deegwaren en zelfgemaakt gebak. Meer info en boeken.
Tornabuoni Place
Tornabuoni Place is een ander gezellig verblijf dat we kunnen aanraden. Tornabuoni ligt aan de belangrijkste winkelstraat van Florence, op wandelafstand van de belangrijkste pleinen van de stad. Het Tornabuoni Place bestaat uit luxe kamers, allemaal ingericht door de architect Giorgio Cerrai, met een eigen badkamer in beeldhouwwerk van marmer en meubels die speciaal zijn gemaakt door Florentijnse ambachtslieden. Meer info en boeken.
Filmpje: Neem een kijkje in de Duomo di Firenze
Benieuwd naar je bezoek aan de kathedraal? In dit filmpje kom je nog meer te weten over de kathedraal en kan je al even binnenkijken! Om alles in het echt te bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Florence moeten reizen.
Mis niets tijdens je vakantie in Toscane met onze reisgids
Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Toscane? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Toscane met meer dan 95 bezienswaardigheden, 9 stadswandelingen en een volledig uitgewerkte autoroute. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Toscane.