Abdij van Mariawald in Kermeter bezoeken? Leuke tips & info Eifel

Volledige reisgids kopen voor € 10

Abdij van Mariawald in Kermeter bezoeken? Leuke tips & info Eifel

5 juli 2021 in Eifel0 reacties

De abdij van Mariawald met het klooster ligt in Kermeter ten zuiden van Heimbach. Op zo’n 4 km van het dorpscentrum. Ook Gemünd ligt in de buurt. Om er te komen, moet je over een flink klimmende weg want de abdij ligt 417 meter boven de zeespiegel. Het is een klooster in de orde van de cisterciënzers van strikte observantie. Die worden ook wel de Trappisten genoemd.

Een trappistenbier zal je er niet vinden. Maar met onder andere een eigen likeur, honing, erwtensoep, broodbeleg en pralines is er wel ander lekkers in de abdij dat je kan proeven. Het klooster zelf is meer dan de moeite waard om te bezoeken als je in de Eifel bent. Wij geven je alvast wat meer info over de Abtei Mariawald.

Inhoud artikel

  1. Geschiedenis van de abdij

De priorij is gesticht in 1475. Het werd tot klooster omgebouwd vanaf 1480. Maar in de het begin van de 19e eeuw werd het opgeheven tot het in 1860 opnieuw in gebruik werd genomen door de trappisten-monniken die er tot in 2018 bleven voor ze uitweken naar andere abdijen.

Je kan de kloosterkerk binnenkijken maar een traliehekken verhindert dat je verder kan. De meeste mensen komen naar hier om het Mariabeeld te aanschouwen. Het stelt Maria voor met een lijdende Jezus op de schoot. Tussen het hek door kan je het beeld nog net zien staan, links van het altaar.

  1. De monniken in de abdij

De monniken leefden er volgens de regels van de Benedictijnenorde. Dat betekent een strakke dagplanning, veel bidden en relatief weinig slapen. In totaal worden er 17 uur per dag gewijd aan gebed, geestelijke verrijking en arbeid. Zo ziet de normale dag van een monnik eruit:

  • Om 2u30 in de morgen loopt de wekker af
  • Om 3u in de morgen begint de eerste gebedsdienst van in totaal acht zogenaamde vigiliën.
  • Om 4u15 begint het tweede gebed.
  • Om 6u30 is er een gemeenschappelijke lezing in het scriptorium.
  • Om 7u15 word de "prima" gebeden.
  • Om 7u40 is er de Heilige Mis
  • Na een sober ontbijt en de terts gaan de monniken aan het werk.
  • Om 12u00 is er het gebed van de sext en aansluitend het middagmaal. De monniken eten in stilte en tijdens een lezing. Ze eten geen vlees.
  • Hierna begint het werk opnieuw voor de namiddag.
  • Om 17u20 is het einde van de namiddag met de vesper.
  • Hierna volgt het avondeten in stilte.
  • Na het avondeten is er nog tijd voor gebed, lezen of studie.
  • 19u15 worden de completen gebeden die het einde van de dag markeren
  • Na het gebed wordt het Salve Regina gezongen.
  1. Kruidenlikeur Trappisten Abtei Tropfen

In de abdij vind je een bekend kruidenlikeurtje, het Trappisten Abtei Tropfen. De likeur wordt nog steeds in het klooster zelf gestookt. Er is een lichte versie met 35% alcohol en een donkere versie van 32%. De monniken brouwen zelf geen bier meer. Je kan er wel nog het bier Fluitter drinken. Maar dat mag de naam trappistenbier niet dragen omdat het niet in de abdij wordt geproduceerd. Het bier wordt gemaakt in de brouwerij Bittburg. Het is een amberkleurig ongefilterd bier van 9%. Drink dus met mate wanneer je nog met de auto moet rijden. In de cafetaria kan je de bekende erwtensoep en knakworst eten.

Op autovakantie door de Eifel? Download onze reisgids Eifel en ontdek de mooiste plekjes van de Eifel. Nog op zoek naar een hotel? Boek hier je verblijf in de Eifel

  1. De legende van het Mariabeeld

Het ontstaan van de abdij van Mariawald wordt toegeschreven aan een Mariabeeld. Het beeld is het onderwerp van één van de vele legendes in de Eifel.

Heinrich Fluitter, naar wie ook het bier genoemd is, was een eenvoudige vrome man die strooien daken aanlegde voor de kost. De legende zegt dat hij in Keulen in een winkel met allerlei prullaria, tweedehandsspullen en wat kunstwerken een Mariabeeld met het dode lichaam van Christus in de armen zag staan.

Het beeld liet hem niet los, waarna hij de winkel binnenging en vroeg hoeveel het mocht kosten. Toen de uitbater de prijs noemde, reageerde Heinrich erg ontgoocheld omdat hij het niet kon betalen. Hierop toonde de uitbater zijn goed hart en zei Fluitter dat hij het Mariabeeld kon meenemen op voorwaarde dat hij telkens hij opnieuw naar Keulen zou komen om een deel van het bedrag af te lossen. Zo nam hij het beeld mee.

Onderweg naar huis kreeg hij schrik dat zijn vrouw niet zou instemmen met de aankoop aangezien er wel nuttiger zaken nodig waren voor hun levensonderhoud. Daarom verstopte hij het beeld in een beukenhaag. Enkele dagen later keerde hij terug naar die plek en begon hij een houten hut te bouwen om het Mariabeeld er in uit te stallen. Hij kwam er elke dag voorbij om te bidden bij het beeld. Het geluk lachte hem vanaf dan toe. Hij kreeg zoveel aanzien dat zijn eigen broer bijzonder jaloers werd.

Toen Heinrich op een dag naar de bidkapel vertrok, werd hij gevolgd door zijn broer. Die vond daar de brave Heinrich aan het bidden waarna hij spottend zijn broer ging treiteren. Omdat Heinrich zich daar niet aan stoorde ontstak zijn broer in een woede. Hij nam een doorntak en begon daar wild mee op het Mariabeeld te slaan. Ineens begon het beeld te bloeden.

Daarop viel Heinrichs broer meteen op de knieën en bad om vergiffenis. Het verhaal ging als een lopend vuurtje door het dorp en meteen stroomden de mensen toe aan de kapel om te bidden om genade. Later zouden monniken precies op deze plek de abdij van Kermeter, de Abtei Mariawald, oprichten.

  1. Overnachten in Eifel met korting

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Eifel? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Monschau, Bad Neuenahr-Ahrweiler en Schleiden. In deze steden is het aanbod het grootst. Boek hier je verblijf in de Eifel

Booking.com

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Eifel?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Eifel? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Eifel met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Download je gratis preview reisgids Eifel.

Eifel

Gratis reisgids Eifel downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?