10 x typisch Duitse gerechten: welke moet je zeker proeven tijdens je vakantie? + foto's
Binnenkort een citytripje Berlijn? Of ga je misschien op vakantie naar de Eifel of in Beieren? Dan moet je zeker eens de lokale specialiteiten proeven! De Duitse keuken kent namelijk heel wat traditionele en culinaire gerechten.
In dit blogartikel lees je meer over de Duitse eetcultuur en de Duitse gerechten die je zeker een keer geproefd moet hebben!
Inhoud artikel
Maak kennis met de typisch Duitse keuken
Typisch Duits eten, wat houdt dat nu eigenlijk in? Je denkt al snel aan braadworsten, schnitzels en een lekker biertje, maar de Duitse keuken heeft meer te bieden dan dat alleen! De Duitse keuken biedt een groot aantal heerlijke, typische gerechten die naargelang de streek en regio behoorlijk kunnen verschillen. Maar één ding is zeker, waar je ook gaat, er is voor ieder wat wils.
In Duitsland is eten een soort van traditie op zich, en dat merk zal je merken aan de eetgewoonten van de Duitsers. Duitsers houden erg van lekker en kwaliteitsvol eten. Ze kijken ook zeker niet op een portie meer of minder. Zolang het maar lekker is! Daarnaast draait het bij hen allemaal om de gezelligheid en het samenzijn.
Ben je nog op zoek naar wat inspiratie voor je volgende reis? Bekijk onze blogs met de mooiste bestemmingen in Duitsland en haal het beste uit je vakantie!
Grote regionale verschillen wat betreft eten en eetgewoontes
Zoals je wel al weet is Duitsland een bondsrepubliek die bestaat uit maar liefst zestien deelstaten. En, ook op culinair vlak hebben elk van deze Duitse deelstaten hun eigen tradities, eetgewoontes én specialiteiten. Zo heeft zelfs de vroegere scheidingslijn van Oost- en West-Duitsland zijn invloed op de culinaire keuken.
Daarom is de term ‘typisch Duits eten’ niet helemaal correct. Maar welk traditioneel of regionaal gerecht je in Duitsland ook voorgeschoteld krijgt, is zeker de moeite waard! In dit blogartikel lees je alvast meer over enkele heerlijke gerechten die je in Duitsland moet geproefd hebben.
Deutsche Bratwurst
Zoals eerder aangehaald, is de braadworst ondenkbaar als we het hebben over de Duitse keuken. De braadworst is dan ook altijd populair geweest in Duitsland. Je kan bijna overal een (broodje) ‘Bratwurst’ verkrijgen, niet alleen in de cafés en restaurants maar ook in de ‘worstenstalletjes’ die ook wel bekend staan als de Wurstbude.
Echter is de naam ‘Bratwurst’ een beetje misleidend want ze worden bij voorkeur niet gebraden maar wel gegrilld. Dan zijn ze veel knapperiger en bevatten ze minder vet. Er zijn verschillende soorten braadworsten, naar schatting zijn er zo’n 1500 verschillende worsten.
Het oudste recept voor de bekende Duitse worst dateert uit 1432 en werd gevonden in Thüringen. De Thüringer Bratwurst wordt door heel wat mensen gezien als de lekkerste en is veruit de populairste variant. Enkele andere bekende worsten zijn onder meer de Bockwurst, de Frankfurter, de Göttinger en de Regensburger. Welke is jouw favoriet?
Wanneer je een Bratwurst bestelt, vraagt men meestal ook of je er een beetje zuurkool (Sauerkraut) bij wenst. Dit is geheel persoonlijk, maar het is wel een goede combinatie. En natuurlijk hoort er bij een lekkere braadworst ook een lekker biertje!
Rindsrouladen
Rindsrouladen is een zeer lekker en traditioneel Duits recept. De Duitse rundsvleesrollades worden gevuld met spek, uien, mosterd, augurken en daarna verpakt in dunne plakjes rundvlees. De ‘broodjes’ worden nadien geserveerd in een heerlijke romige jus. Het gerecht past heel goed bij een lekkere aardappelpuree, knoedels of de Zwabische Spaetzle, een speciale pasta uit het zuiden van Duitsland. Dit gerecht wordt ook beschouwd als onderdeel van de traditionele Poolse keuken in de regio Opper-Silezië en in Tsjechië.
Maultasche: gevulde pastakussentjes
Maultasche is een ander traditioneel gerecht dat ontstaan is in Zwaben (in Baden-Württemberg). Je kan dit gerecht wat vergelijken met de Italiaanse ravioli. Het zijn pastakussentjes die gevuld zijn met vlees voornamelijk gehakt, spek en ham. Daarnaast wordt er ook nog spinazie en uien aan toegevoegd. De kussentjes worden gekookt in een heerlijke runderbouillon. De grootte van de pastakussentjes maakt niet echt uit. Ze kunnen maar liefst acht tot twaalf centimeter groot.
Rotkohl of Blaukraut
Een heerlijk bijgerecht dat je vaak zal tegenkom in Duitsland, is de Duitse rode kool, of het Duitse Rothkohl. Rode kool is gekookt en profiteert van de smaken van rode wijn, appelsap, een vleugje suiker en kruidnagel. Veel meer kan je hier eigenlijk niet over zeggen. Je kan het bijgerecht zo goed als met alles combineren. In sommige regio’s wordt het ook wel eens ‘Blaukraut’ genoemd.
Linzeneintopf
Na een koude dag zal een Eintopf je meteen weten op te warmen. De naam van dit traditionele Duitse gerechtje betekent letterlijk ‘één pot’ en verwijst naar de manier van koken. Het is een typische Duitse linzensoepje dat meestal geserveerd wordt met Wiener of Frankfurter worsten.
Er zijn uiteraard enkele variaties van dit gerecht maar de basisingrediënten zijn toch wel bouillon, groenten, aardappelen, en vlees of vis. Het feit dat alle ingrediënten tegelijkertijd in één pot worden gekookt, maakt het koken gemakkelijk.
Nog op zoek naar inspiratie voor een mooie rondreis door Duitsland te maken? Bekijk hier onze rondreizen door Duitsland en ontdek al het moois dat dit land te bieden heeft!
Dresdner Christstollen
De geschiedenis van dit gerechtje gaat ver terug. In 1474 werden de mensen van het Saksische christelijke ziekenhuis St. Bartholomeus een heerlijk kerstbrood aangeboden. Sindsdien is het een traditioneel symbool van Kerstmis en zal je het zeker tegenkomen op de kerstmarkten in Duitsland. Het kerstbroodje wordt gemaakt van meel, water en gist en kent verschillende vullingen: rozijnen, noten, vruchten enzoverder. Je moet het zeker eens proberen!
Bezoek je Duitsland tijdens de kerstperiode en zou je graag een gezellige kerstmarkt meepikken? Bekijk hier de mooiste kerstmarkten in Duitsland en proef zeker eens van dit heerlijke gebakje!
Reibekuchen
Reibekuchen (in Berlijn Kartoffelpuffer genoemd) is een vegetarische snack die je vaak kan kopen op Duitse kerstmarkten of in de supermarkt. Oorspronkelijk komt het uit de traditionele keuken van het Rijnland, waar iedere vrijdag, een vleesloze dag werd gehouden. Die vrijdag wordt ook wel eens de Reibekuchentag genoemd.
Reibekuchen lijkt wat op aardappelpannenkoekje of een rösti. De gebakken pannenkoekjes worden gemaakt van geraspte of gemalen aardappelen gemengd met bloem, eieren, kruiden en uien. Het smaakt heerlijk bij een salade of het is een ideale vervanging van aardappelen of frietjes. Of je kan ze ook bedekken met kruiden, zure room, kwark, appelmoes of een lekker sausje.
Pretzels, zoute krakeling
Deze lekkernij komt je ongetwijfeld bekend voor: een pretzel, een zoute krakeling. Het deeg met grove zoutkorrels erop wordt gewoonlijk in de vorm van een knoop gebakken. Pretzels of Bretzels bestaan de dag van vandaag in verschillende soorten en maten, zacht of hard, groot of klein. Ga zeker eens een plaatselijke bakkerij binnen waar je een Brezn kan kopen, met een beetje geluk komt hij vers uit de oven en is hij nog lekker warm!
Berlinerbol
Ah, de heerlijke Boules de Berlin! Deze mag zeker niet ontbreken op het lijstje met de lekkerste, Duitse gerechten. Een Berlinerbol wordt bereid uit gistdeeg en lijkt van ver wel op een grote ronde donut of beignet. Het gistdeeg wordt gefrituurd en met suiker bestrooid. Belangrijker is echter de zoete vulling, die meestal bestaat uit rode marmelade of vanille crème! Zo'n Boules de Berlin vind je ongetwijfeld in heel wat bakkerijen.
Wist je dat een Berlijnse bol, 'Pfannkuchen' wordt genoemd in Berlijn?
Kaiserschmarrn
Mmm, de heerlijke Kaiserschmarrn. Een van mijn persoonlijke favorieten! Kaiserschmarrn zal je niet alleen in Duitsland terugvinden, maar ook in Oostenrijk. Van oorsprong komt het gerecht dan ook uit Beieren/Oostenrijk. Kaiserschmarrn is een soort pannenkoek in stukjes gemixt met rozijnen. Daarover strooit men nog wat poedersuiker, appelmoes of een soort rode bessen compot.
Deze luchtige, gekarameliseerde pannenkoek is een van de bekendste nagerechten, je zal het dan ook op heel wat menu's tegenkomen. Echter kan het soms wat zwaar op de maag liggen en kan je het beter als tussendoortje eten na een stevige wandeling.
Proef de Schwarzwälder Kirsch
De Schwarzwälder Kirsch (Schwarzwälder Kirschtorte) is een van de bekende Duitse gerechten en de meest beroemde delicatesse van de streek. Deze taart wordt gemaakt van onder andere chocolade, slagroom, kersen en kirschwasser. De naam van de taart verwijst niet naar het Zwarte Woud zelf, maar naar het Schwarzwälder Kirschwasser. Die alcoholische drank is een cruciaal ingrediënt van het gebak.
De patissier Josef Keller zou het recept in 1915 in Bad Godesberg bedacht hebben, maar de taart verscheen pas in 1934 voor het eerst in een kookboek. Sindsdien vind je de taart in elke bakkerij en supermarkt. Proef er zeker eens van voor je terug huiswaarts keert!
Bier, bier, bier en nog eens bier!
Last but nog least, bier proeven in Duitsland!
Duitsland telt maar liefst 5000 verschillende soorten bier die worden geproduceerd in zo'n 1.300 brouwerijen. Zo’n grote diversiteit vind je nergens anders ter wereld. Het land kent dus een groot aantal bierbrouwerijen, zowel regionaal als lokaal. Iedere Duitser vindt zijn eigen biersoort uit de streek wel het beste. Zo kan er al eens een pittige discussie ontstaan tussen de Duitsers.
Als je in Duitsland een glas bier besteld, krijg je standaard een groot glas van een halve liter. Maar als je liever een klein biertje hebt, kan je dat ook gewoon vragen. Je kan een biertje drinken in één van de gezellige cafés of in een van de gemütliche Duitse biergartens!
Ben jij een echte bierliefhebber en zou je graag eens een groot volksfeest meemaken waar je zoveel bier kan drinken als je maar wil? Dan moet je zeker eens het Oktoberfest in München bijwonen! Lees hier ons uitgebreid blogartikel over het Oktoberfest in München.
Download onze gratis reisgidsen Duitsland
Wil jij ook graag Duitsland zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!
Beieren | Berlijn | Duitse Alpenstrasse | Eifel | Harz | Mecklenburg-Vorpommern | Moezelstreek | Nedersaksen | Rijnland | Romantische Strasse | Ruhrgebied en Urbanana | Saarland | Sprookjesroute Duitsland | Zwarte Woud |
---|
| | | | | | | | | | | | | |
Op reis naar Duitsland? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Duitsland.