15 x mooiste bezienswaardigheden in Saksen-Anhalt: wat zien & doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 x mooiste bezienswaardigheden in Saksen-Anhalt: wat zien & doen tijdens je bezoek?

11 september 2024 in Duitsland0 reacties

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Saksen-Anhalt + verblijftips

Saksen-Anhalt is een deelstaat, centraal gelegen in Duitsland en biedt een fascinerende mix van natuur, cultuur en geschiedenis. Saksen-Anhalt is rijk aan historische steden, zoals Wittenberg, waar de Protestantse Reformatie begon, en charmante plekken als Quedlinburg. Het schilderachtige landschap langs de rivieren Elbe en Saale, en indrukwekkende natuurreservaten zoals het Harz-gebergte nodigen dan weer uit tot mooie wandel- en fietstochten.

Kortom, de regio biedt een harmonieuze combinatie van historische erfgoed, architectonische wonderen, en natuurlijke schoonheid. Waar wacht je nog op? Ontdek de mooiste plekken van Saksen-Anhalt!

Inhoud artikel

  1. Kaartje met mooiste plekken in Saksen-Anhalt

  1. Quedlinburg

Tijdens de vroege middeleeuwen was Quedlinburg een welvarende stad en werd een invloedrijke stad onder de Ottomaanse dynastie in de 10e en 11e eeuw. Het kasteel, de kerk en de oude stad, die uit die tijd stammen, werden in 1994 uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed. Verschillende locaties in de stad liggen op de toeristische Romaanse Weg (Romanische Straße).

In het centrum van de stad vind je heel wat historische vakwerkgebouwen (waaronder een 14e-eeuws bouwwerk, een van de oudste van Duitsland), terwijl aan de buitenranden van de oude stad enkele Jugendstil-gebouwen uit de late 19e en vroege 20e eeuw staan. In de oude stad van Quedlinburg vind je zo’n 2000 vakwerkhuizen, onze stadswandeling door Quedlinburg laat je de mooiste zien.

OVERNACHTINGSTIP: Hotel Theophano wordt beheerd door een familie en biedt klassieke, smaakvol ingerichte kamers in een prachtig historisch vakwerkhuis, midden in het oude centrum van Quedlinburg.

  1. Maagdenburg

Tijdens de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) leed Maagdenburg zware schade. In 1631 werd de stad belegerd en geplunderd door keizerlijke troepen onder leiding van generaal Tilly, een gebeurtenis die bekend staat als de "Magdeburger Hochzeit" of het "Bloedbad van Maagdenburg". De stad werd vrijwel volledig verwoest en een groot deel van de bevolking kwam om.

Ook tijdens de WOII heeft de stad het zwaar te verduren gehad, de wederopbouw verliep langzaam, en veel van de historische architectuur ging verloren. Toch zijn enkele belangrijke monumenten, zoals de Maagdenburger Dom, zorgvuldig gerestaureerd. Bezoek ook eens het Kloster Unser Lieben Frauen, een voormalig klooster dat nu dienst doet als kunstmuseum en het Hundertwasserhaus, ook bekend als de "Grüne Zitadelle", een opvallend kleurrijk gebouw dat zowel winkels als restaurants en een hotel huisvest (boek hier je verblijf in het artHOTEL Magdeburg).

De spectaculaire Maagdenburgse bollen

Bij velen is Maagdenburg vooral gekend van de Maagdenburgse bollen. Deze werden uitgevonden door Otto von Guericke in 1654, toonden de kracht van luchtdruk aan. Door de lucht uit twee metalen halve bollen te pompen, konden 2 teams van elk 8 paarden ze niet uit elkaar trekken. Dit experiment was cruciaal voor het begrip van vacuüm en luchtdruk en legde de basis voor latere wetenschappelijke ontdekkingen. Replica's van de bollen zijn te zien in musea, waaronder het Otto von Guericke Museum in Maagdenburg.

  1. Goseck

Goseck, een klein dorp, is vooral bekend vanwege de Goseck-cirkel, een archeologisch monument dat ook wel eens het "Duitse Stonehenge" wordt genoemd. Dit Neolithische zonneobservatorium, daterend van ongeveer 4.900 jaar voor Christus, is een van de oudste ter wereld. Deze archeologische site werd ontdekt op luchtfoto's uit 1991 en opgegraven vanaf 2002. Het verschil met Stonehenge is dat men hier houten palen gebruikten i.p.v. stenen..

De Goseck-cirkel biedt inzicht in de astronomische kennis van vroege Europese beschavingen en symboliseert de verbinding tussen hemel en aarde. Naast de cirkel zelf, biedt het dorp een bezoekerscentrum met informatie over de opgravingen en de reconstructie van de site. Het nabijgelegen kasteel van Goseck, dat nu dient als cultureel centrum, is ook zeker een bezoekje waard.

  1. Halle

Halle bevindt zich aan de rivier de Saale en is naast Maagdenburg een van de grootste steden die je hier kan bezoeken. De naam "Halle" is afgeleid van het oude Germaanse woord voor zout, wat wijst op de historische betekenis van zoutwinning in de stad. Reeds in de 9e eeuw werd hier al zout gewonnen, en was een dan ook een belangrijke bron van welvaart voor de stad. In de middeleeuwen ontwikkelde Halle zich tot een belangrijk handelscentrum, mede dankzij de zoutwinning. De stad sloot zich aan bij het Hanzeverbond, wat haar economische positie nog meer versterkte.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Halle relatief gespaard van de zware bombardementen, in tegenstelling tot veel andere Duitse steden. Hierdoor bleef veel van de historische architectuur behouden. Bezoek er zeker de Marktkirche Unser Lieben Frauen, een meesterwerk van gotische architectuur te vinden op het sfeervolle marktplein.

De kerk heeft vier opvallende torens en herbergt een orgel waarop de beroemde barokcomponist Georg Friedrich Händel heeft gespeeld. Nog nooit gehoord van Händel? In het Geburtshaus von Georg Friedrich Händel kom je alles over hem te weten. Daarnaast is Halle ook de thuisbasis van de Martin Luther Universiteit Halle-Wittenberg, een van de oudste en meest prestigieuze universiteiten van Duitsland.

RONDLEIDING: Volg een stadswandeling door de oude binnenstad van Halle met gids (Duitstalig), boek hier je Altstadt-Tour Halle.

  1. Dessau

Dessau is vooral bekend als een centrum voor moderne architectuur en design, dankzij de Bauhaus-kunstschool die in 1925 van Weimar naar deze stad verhuisde. Hoewel Dessau een rijke geschiedenis heeft die teruggaat tot de middeleeuwen, kreeg het in de 20e eeuw internationale bekendheid door het Bauhaus, opgericht door Walter Gropius. Het Bauhausgebouw en de Meisterhäuser, woningen van beroemde Bauhaus-leraren, zijn iconen van moderne architectuur en staan op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

Naast Bauhaus herbergt Dessau het indrukwekkende Dessau-Wörlitz Tuinrijk, een van de oudste Engelse landschapsparken op het Europese vasteland, eveneens UNESCO-Werelderfgoed. Ondanks zware schade in de Tweede Wereldoorlog, heeft de stad zichzelf herbouwd en combineert nu zijn rijke erfgoed met moderne stedelijke ontwikkeling. Dessau is ook omgeven door natuur, zoals het Biosfeerreservaat Midden-Elbe, en biedt tal van culturele voorzieningen, waaronder het Anhaltisches Theater.

  1. Wittenberg

Wittenberg, officieel Lutherstadt Wittenberg, is een historische stad die een cruciale rol speelde in de Protestantse Reformatie. De stad is wereldwijd bekend door Maarten Luther, die in 1517 zijn 95 stellingen aan de deur van de Slotkerk (Schlosskirche) spijkerde, waarmee hij het begin van de Reformatie markeerde. Deze gebeurtenis protesteerde tegen misstanden in de katholieke kerk en leidde tot grote religieuze en culturele veranderingen in Europa.

Belangrijke bezienswaardigheden in Wittenberg zijn de Slotkerk, waar Luther begraven ligt, en het Lutherhaus, het voormalige woonhuis van Luther dat nu een museum is met tal van historische documenten en artefacten. Daarnaast is de Stadskerk St. Marien, waar Luther regelmatig preekte, ook een belangrijke locatie in de stad. Geniet van een terrasje op het pittoreske marktplein met zicht op de kleurrijke vakwerkhuizen, het renaissancistische stadhuis en een door architect Hundertwasser gerenoveerd schoolgebouw. De stad is een UNESCO-werelderfgoedlocatie en biedt bezoekers een diepgaand inzicht in de geschiedenis van de Reformatie en de invloed van Luther op de wereld.

WANDELING: Treed in de voetsporen van Luther in het historische stadscentrum tijdens deze begeleide wandeling door Wittenberg met gids.

  1. Teufelsmauer (Duivelsmuur)

De Teufelsmauer (Duivelsmuur) is een rotsformatie van zandsteen en loopt van Blankenburg via Weddersleben en Rieder naar Ballenstedt. De Teufelsmauer bij Weddersleben wordt ook wel de Adlersklippen genoemd.

Tal van legendes en mythes hebben hier hun oorsprong gevonden om de ongewone rotsformaties te verklaren. De rotsformaties van de Teufelsmauer zijn allemaal bereikbaar via wandelpaden. Vertrek vanaf de parkeerplaats in Timmenrode (bekijk ligging).

  1. Brockenbahn: met een stoomtrein door de Harz

Een ritje met de stoomtrein naar de hoogste berg van de Harz (op 1142 meter) is misschien wel een van de leukste dingen die je kan doen tijdens je bezoek aan deze regio. De Brockenbahn is een van de laatste stoomtreinen in de Duitsland waarmee je langs de indrukwekkende landschappen van het Harzgebergte reist. Vooral in de winter, wanneer de stoomtrein door het magische winter wonderland reist, is het zeker een aanrader.

De stoomtrein rijdt langzaam naar boven over een netwerk van smalsporen

  • Hij vertrekt in het charmante vakwerkstadje Wernigerode en doet er zo’n 1,5 uur over tot de top.
  • De route van de Brockenbahn is zo'n 19 km lang en voert je door de uitgestrekte bossen. Het uitzicht wisselt als het ware na elke bocht. Houd je camera klaar want de uitzichten zijn adembenemend mooi.
  • Het lijkt wel alsof je een magische treinrit maakt, je kan het vergelijken met de Hogwarts Express van Harry Potter in Schotland.
Onderweg zal je overal mensen zien die foto's en video's maken van de trein, die met veel kabaal voorbij komt.
  1. Wandelen over de Titan-RT hangbrug

De Titan-RT hangbrug is de langste hangbrug van Duitsland en werd in 2017 voltooid. Deze hangbrug voor voetgangers overspant de Bode midden in het Rappbode-dal, is maar liefst 458 meter lang en hangt ongeveer 100 meter boven het stuwmeer en de Rappbodedam. Als je dapper genoeg bent, kan je de spectaculairste slingersprong van Europa beleven bij de GigaSwing. Alleen of in tandem kunnen moedige Harz-bezoekers zich in de diepte storten. Kijk op de website voor openingstijden en kaartjes.

LEESTIP: Ontdek nog meer spectaculaire hangbruggen in Duitsland.

  1. Harzer Heksenpad

Het Harzer Heksenpad (Harzer Hexenstieg), een langeafstandswandelpad, loopt van Thale een kleine 100 kilometer door de Harz naar Osterode en komt onderweg langs talloze bezienswaardigheden.

Dit is een prachtige wandeling rond de legendarische Harzer Hexentanzplatz. Je stapt door het pittoreske Bodetal, langs de uitkijktoren Bodetor en de uitkijktoren Homburgswarte, en nog verschillende andere mooie uitzichtpunten onderweg. De tweede helft van de wandeling is bergopwaarts. Een goede conditie is daarom vereist.

Volgens de legende is de Hexentanzplatz een oude Saksische gebedsplaats, waar op Walpurgisnacht (de nacht van 30 april) rituelen werden uitgevoerd voor de godinnen van het bos en de bergen. Er zijn hier verschillende picknickplaatsen waar je kan genieten van het prachtige uitzicht op de omringende kliffen.

WANDELTIP: Download hier onze wandelroute naar de Hexentanzplatz in de Harz.

  1. De Romaanse Route – Strasse der Romantik

Een van de mooiste routes die je kan volgen in Saksen-Anhalt is de Romaanse Route (oftewel "Strasse der Romantik"). Deze toeristische route slingert door de Duitse deelstaten Saksen-Anhalt en Thüringen en neemt je mee op een reis door de rijke geschiedenis en cultuur van de romaanse architectuur. Langs deze route liggen enkele van de meest indrukwekkende romaanse bouwwerken van Duitsland (denk maar aan romaanse kerken, kloosters, kastelen,..), evenals schilderachtige landschap en historische steden als Maagdenburg en Quedlinburg.

  1. Elberadweg, fietsen langs de Elbe

Niet alleen wandelaars komen aan hun trekken in Saksen-Anhalt, ook fietsers halen er hun hart op, een van de hoogtepunten is de Elberadweg, een schilderachtige route die de Elbe volgt van Špindlerův Mlýn in Tsjechië tot Cuxhaven in Duitsland. Het Duitse deel van de fietsroute voert je door maar liefst 7 Duitse deelstaten. Zo verken je naast Saksen-Anhalt ook delen van Saksisch-Zwitserland, Dresden en Hamburg. Maar binnen Saksen-Anhalt brengt de route je langs belangrijke bezienswaardigheden zoals Lutherstadt Wittenberg en het adembenemende Dessau-Wörlitz Tuinrijk, een prachtig voorbeeld van landschapsarchitectuur.

  1. Sangerhausen

Liefhebbers van rozen moeten zeker deze stad aanstippen tijdens hun rondreis door Saksen-Anhalt! In Sangerhausen kan je namelijk het Rosarium Sangerhausen bezoeken, een van de grootste rozentuinen ter wereld. Hier wandel je tussen meer dan 8000 verschillende rozen! Meer info op de website. Naast de rozentuin kan je ook gewoon rondwandelen door de oude binnenstad met zijn traditionele architectuur en historische gebouwen. Wandel even de St. Jakobskirche binnen en geniet van een terrasje op het marktplein.

  1. Waar overnachten in Saksen-Anhalt?

Overtuigd om deze nog relatief onbekende regio te bezoeken maar ben je nog op zoek naar een leuke verblijfplaats? Magdeburg, de hoofdstad van Saksen-Anhalt, is centraal gelegen en biedt goede verbindingen met andere toeristische plekken in de deelstaat. Maar ook Tangermünde, Halle, Dessau, Wittenberg en Quedlinburg zijn een goede uitvalbasis. Hieronder alvast enkele aan te raden verblijven of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Saksen-Anhalt online.

  • Maagdenburg: artHOTEL Magdeburg bevindt zich in de iconische Groene Citadel aan het kathedraalplein. Het unieke hotel biedt artistieke kamers, een sauna en iedere ochtend een smakelijk en hoogwaardig ontbijtbuffet. Er is ook privéparking beschikbaar.
  • Tangermünde: Exempel Schlafstuben und Quartier Langer Hals een traditioneel hotel met middeleeuws ingerichte kamers, tegenover de historische St. Stephan-kerk in de oude binnenstad.
  • Quedlinburg: Hotel Zum Bär ligt aan het historische marktplein van Quedlinburg en biedt landelijke kamers en iedere ochtend een uitgebreid ontbijtbuffet.
  1. Download onze gratis reisgidsen Duitsland

Wil jij ook graag Duitsland zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

BeierenBerlijnDuitse AlpenstrasseEifelHarzMecklenburg-VorpommernMoezelstreekNedersaksenRijnlandRomantische StrasseRuhrgebied en UrbananaSaarlandSprookjesroute DuitslandZwarte Woud
Reisgids BeierenReisgids BerlijnReisgids Duitse AlpenstrasseReisgids EifelReisgids HarzReisgids Mecklenburg-VorpommernReisgids MoezelReisgids NedersaksenReisgids RijnlandReisgids Romantische StrasseReisgids Ruhrgebied en UrbananaReisgids SaarlandReisgids Sprookjesroute DuitslandReisgids Zwarte Woud

Op reis naar Duitsland? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Duitsland.

Harz

Gratis reisgids Harz downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?