10 x typisch Deense gerechten: welke moet je zeker proeven tijdens je vakantie? + foto's
Ben je van plan om binnenkort eens naar Denemarken op vakantie te gaan? Dan moet je zeker eens de lokale specialiteiten proeven! Denemarken kent namelijk heel wat traditionele en culinaire gerechten.
In dit blogartikel lees je meer over de Deense eetcultuur en de Deense gerechten die je zeker een keer geproefd moet hebben!
Inhoud artikel
Maak kennis met de Deense keuken
Eén ding waar je zeker van mag zijn, is dat Denen houden van lekker eten. Meer nog, ze zijn erg dol op uitgebreid koken en eten wanneer er feestjes georganiseerd worden of wanneer er bezoek komt. Maar ook buitenshuis is eten erg populair. Zo kan je heel wat restaurants terugvinden waar je, vaak voor ons nog onbekende gerechten, lekkere klassieke Deense gerechten kan proeven. Geloof het of niet maar de Deense keuken is meer dan alleen smœrrebrœd of herring.
Denen staan ook bekend als echte zoetekauwen
Op citytrip naar Kopenhagen, dan zal je het zeker merken bij het ochtendeten. Tijdens het ontbijt geniet je dan ook van broodjes belegd met confituur of andere zoetigheden. Maar wat je erg vaak zal tegenkomen is de wereldberoemde danish pastry. Danish pastry is een lekker zoet gebakje om je duimen en vingers bij af te likken.
Voor de lunch gaan Denen vaak naar een Kro, een soort van cafetaria. Hier kan je vaak de populairste en klassieke Deense gerechten proeven. Eén van die gerechten is bijvoorbeeld het typisch Deens smœrrebrœd. De traditionele Deense keuken draaide vroeger vooral om vlees- en visgerechten die vaak geserveerd werden met aardappelen maar dan wel zonder groenten. Niet al te veel variatie dus maar dat veranderde gelukkig begin jaren 2000. Lees gerust verder en ontdek de lekkere klassieke gerechten uit Denemarken.
Smørrebrød
We beginnen meteen met een van de meest traditionele en bekendste gerechten uit Denemarken. Smørrebrød zijn boterhammen maar niet zomaar een simpele boterham. Smørrebrød betekent letterlijk: sandwich. Traditioneel gezien gebruikt men roggebrood maar tegenwoordig gebruiken zo meerdere soorten brood.
Het lekkerste aan smørrebrød is echter het heerlijke beleg dat je erop legt. Het ‘moet’ altijd een combinatie van minimaal drie onderdelen zijn. Welk beleg je kiest, is geheel persoonlijk. De Denen weten altijd wel creatief te zijn met hun beleg. Denk maar aan vlees, vis, kaas, garnalen, sausjes, (zee)vruchten en andere kleurrijke versiering. De mix van al deze ingrediënten zorgen er niet alleen voor een explosie aan smaak, maar het ziet er ook nog eens leuk uit. Je kan Smørrebrød in heel Denemarken kopen, zelfs uit een automaat!
Ben je in Kopenhagen dan moet je zeker eens langsgaan bij Hallernes Smørrebrød, ze claimen het beste smørrebrød van Kopenhagen te maken. Ze hebben meerdere vestigingen in de stad.
Flødeboller
Flødeboller, het klinkt je misschien bekender in de oren als 'mellowcakeje'? Flodebolle is een populair Deens snoepje dat bestaat uit een wafelkoekje en marshmallow-room, bedekt met een chocoladelaagje. Soms kan je ook Flødeboller vinden met een specialere vulling of topping. Zo heb je er ook met een romige koffie-smakende vulling of een kokosnoot coating. Je vindt dit lekkere snoepje bij zo goed als alle chocoladewinkels en bakkerijen in Denemarken. Ook kan je het terugvinden in de supermarkten maar deze zijn natuurlijk niet zo lekker als de verse versie.
Kan je haast niet wachten om de schoonheid van Denemarken op te zoeken? Download je reisgids Denemarken en doe alvast wat inspiratie op voor je volgende vakantie!
Flæskesteg
Een ander traditioneel gerecht dat je zeker eens moet proeven is Flæskesteg. Flæskesteg betekent simpelweg ‘geroosterd varkensvlees’. Wat maakt dat dit gerecht zo typisch is voor Denemarken? Dat is de heerlijk krokante korst die wordt bereid met laurierbladen. Je kan Flæskesteg in bijna ieder restaurant in Denemarken terugvinden. Het traditionele Deense varkensgebraad gaat meestal gepaard met klassieke Deense bijgerechten zoals gestoofde rode kool en gekarameliseerde of gekookte aardappelen.
Nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk onze favoriete hotels en B&B's in Denemarken.
Paling
Denemarken wordt grotendeels omgeven door de zee. Het is dan ook niet zo vreemd dat vis een zeer populair ingrediënt is in de Deense keuken. Paling is er eentje van. Vaak wordt de vis gebakken, maar soms wordt hij ook gestoofd of wordt hij gebruikt voor een heerlijk vissoepje.
De gerookte paling is echter één van de Deense delicatessen en wordt vaak geserveerd in een lekker biersausje. Over het algemeen worden gerechten met paling geserveerd met aardappelen. Of je kan het ook eten op een broodje, het zogenaamde palingbroodje met fijngesneden uien, peper, zout en een witte saus. Lekker!
Rød Pølse
Een bezoekje aan Denemarken is niet compleet als je niet van de Deense hotdog geproefd hebt. Je vindt dan ook heel wat foodtrucks (de zogenaamde Pølsemand) op de straathoeken waar je terecht kan voor een traditionele hotdog. Een Rød Pølse is vooral geliefd door de lekkere worst die ook wel rødpølser wordt genoemd. De gegrilde worst tussen een wit broodje gelegd en wordt vergezeld met gefrituurde uitjes, dunne plakjes augurken en 3 diverse sausjes: ketchup, mosterd en remoulade.
Leuk weetje: De meeste Denen drinken chocolademelk bij het eten van een hotdog.
Frikadeller
Net zoals je in Zweden de Zweedse gehaktballetjes hebt, heb je in Denemarken de Frikadeller. Frikadeller zijn eigenlijk kleine platgedrukte gehaktballetjes die meestal gemaakt worden van gemalen rund-, varkensvlees met af en toe nog wat kalfsvlees. De gehaktballetjes worden op smaak gemaakt met zout, peper, melk of water, uien, eieren en paneermeel. Vaak worden deze heerlijke gehaktballetjes geserveerd met gekookte aardappelen, witte kool of rode biet. Daarnaast zijn de frikadeller ook erg geliefd op het smørrebrød.
Æbleflæsk
In Denemarken eten ze graag varkensvlees, en ook het volgende gerechtje bevat dit ingrediënt. Æbleflæsk (Appelvarkensvlees) bestaat voornamelijk uit buikspek, appels, uien en suiker. Het spek wordt gebakken en vervolgens worden de appels in stukjes gesneden en gekookt met uien tot ze zacht worden. Nadien worden ze gemengd met suiker. Het wordt vaak geserveerd op Rugbrød (roggebrood). Æbleflæsk is trouwens heerlijk met een biertje en schnaps. Het is in Denemarken een populair gerecht om te eten vóór kerstmis (Julefrokost).
Wil je graag een rondreis maken door Denemarken? Bekijk onze 14-daagse rondreis door Denemarken en ontdek dé highlights van dit land.
Leverpostej
Leverpostej, twee keer raden wat dit gerechtje juist inhoudt. Waar je ook in Denemarken bent, je vindt bijna overal de traditionele leverpastei. Het is een mix van varkenslever, boter, eieren, melk, uien en kruiden. Je kan de leverpastei zowel in een van de gezellige restaurants als in supermarkten terugvinden. Je kan het ook zowel koud als warm eten. Het is trouwens heerlijk op een sneetje smørrebrød.
Grød
Grød, het ziet er misschien niet uit maar het is wel lekker! Grød betekent letterlijk “pap”. Zo zijn er in Denemarken, en vooral in Kopenhagen, verschillende Grød cafeetjes waar alleen maar pap op het menu staat. Er is een divers aanbod in papsoorten, zowel zoet als hartig (risotto). Met of zonder extra’s zoals geroosterde amandelen, appelstukjes of een caramelsausje.
Danish Pastry
Zoals we eerder al aangehaald hebben, staat Denemarken vooral bekend om de lokale gebakjes. Wandel eens een banketbakkerijtje binnen en bestel een paar van deze lokale zoete gebakjes. Denemarken is hét walhalla voor zoetekauwen dus je zal zeker iets vinden. Volgende koeken moet je zeker eens geproefd hebben:
- Kanelsnegle (Kaneelbroodjes), zijn behoorlijk populair in Denemarken. Denen bereiden het met een iets ander deeg dat veel lijkt op het deeg dat voor croissants wordt gebruikt. Het resultaat is een schilferig en licht kaneelbroodje vol van smaak.
- Deens Wienerbrød is een deeg gemaakt van met gist gerezen deeg dat maar liefst 27 keer gevouwen wordt. Ondanks veel overtuigingen dat het oorspronkelijk uit Denemarken komt, komt het eigenlijk uit Oostenrijk, vandaar de naam Weens brood. Het werd voor het eerst gemaakt in Denemarken in de 19e eeuw en het is nog steeds een favoriet van de lokale bevolking. Je vindt het in verschillende vormen en met diverse vullingen zoals room of jam.
- Æbleskiver. Æbleskiver betekent letterlijk 'plakjes appel'. Het gebakje dankt zijn naam aan de lokale bevolking die oorspronkelijk appels of appelmoes in het recept verwerkte. Æbleskiver is een populaire kerstdelict en het is heel gewoon om ze in de winter te eten, vooral in december. Ze worden geserveerd met frambozen-, aardbeien- of bramenjam en bestrooid met poedersuiker.
Proef een lokaal biertje
Naast al deze lekkere gerechten gerechten, staat Denemarken ook wel bekend om de lokale biertjes. Bij de eerste, de beste gelegenheid die er is, wordt er een biertje gedronken. Bier is dan ook niet weg te denken bij de Denen. Er zijn verschillende soorten bieren in Denemarken te vinden en natuurlijk ook van verschillende sterkten. Door het diverse aanbod, zit er voor iedereen wel een biertje tussen. Een van de bekendste lokale biertjes is trouwens Carlsberg Pils en Tuborg.
Lekker eten bij het beste restaurant ter wereld: Noma
Noma, 5 x keer uitverkozen tot beste restaurant ter wereld (sluit weldra de deuren)
Noma is eigenlijk een afkorting van de Deense woorden nordisk (nordic) en mad (voedsel). Het drie Michelinsterren tellende restaurant, wordt gerund door chef-kok René Redzepi en is gevestigd in een oud pakhuis aan de kade van Christianshavn, in het centrum van Kopenhagen. Bij Noma, en de New Nordic Cuisine, draait alles om eerlijke gastronomie en de regionale smaak. De eenvoud van gerechten en het gebruik van seizoensgebonden producten die lokaal zijn gekweekt en geteeld.
Het menu van Noma is gebaseerd op de drie seizoenen. Van januari tot het begin van de zomer staan Scandinavische zeevruchten centraal. Van de zomer tot de herfst ligt de focus op groenten en het einde van het jaar staat in het teken van wild. Noma is een van 's werelds populairste restaurants en je moet maanden van tevoren reserveren om een tafel te krijgen. Je kan altijd eens proberen een plaatsje te reserveren.
Weetje: Noma heeft slechts 40 zitplaatsen, waarvan vier plaatsen gereserveerd zijn voor studenten op een wachtlijst. Zo krijgen ook zij de kans om de gastronomische ervaring tegen lagere kosten te hebben.
Download onze reisgids Denemarken
Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Denemarken? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze digitale reisgids Denemarken met een uitgewerkte rondreis van 14 dagen met daarbij ook 3 uitgeschreven stadswandelingen (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Denemarken.