Roadtrip Denemarken en Zweden (15 dagen): Dé mooiste route langs alle highlights + tips
Op roadtrip door Denemarken en Zweden met de auto of camper? Gebruik onze complete voorbeeld route
Denemarken en Zweden hebben ontzettend veel te bieden en je kan beide landen uitstekend combineren. Wat je mag verwachten? Veel ongerepte natuur, historische steden met hippe wijken, middeleeuwse stadjes en uitgestrekte stranden. We gidsen je hieronder door het mooiste van Denemarken en Zuid-Zweden op een roadtrip van twee weken.
Inhoud artikel
Dag 1: Op weg naar Ribe
Onderaan dit artikel gaan we dieper in op hoe je Denemarken het beste bereikt vanuit de Lage Landen. De eerste stop ligt op anderhalf uur rijden van de grens met Duitsland: Ribe. Dit prachtige stadje ligt op 9 uur rijden vanuit Brussel en 8 uur vanuit Amsterdam.
Ribe is de oudste stad van Denemarken
Het oude middeleeuwse centrum is door de jaren heen heel erg goed bewaard gebleven. Rondom het centrale plein vind je allerlei smalle straatjes met prachtige oude huizen. Het lijkt alsof je de middeleeuwen bent ingestapt. Op het plein torent de oudste kathedraal van Denemarken boven de stad uit. Na het beklimmen van de 248 treden kan je vanaf de top van de kerktoren genieten van een prachtig uitzicht over het historische stadje.
VERBLIJFTIP: Je eerste overnachting op je roadtrip is in Ribe Byferie Resort. Vroeg vertrokken? Dan heb je ongetwijfeld nog even tijd om rond te dwalen in de kleine straatjes van Ribe op zoek naar een gezellig restaurantje. In de zomerperiode, tussen 21u en 22u lopen ze hier bovendien rond in traditionele klederdracht, best uniek om te zien. Morgen begint het reisplezier dan echt. Zet je schrap, er staat heel wat moois op het programma.
Dag 2: Ribe naar Viborg
Wandel nog even door de schattige straatjes die lijken op het decor van een of ander sprookje en wilde legendes. Vandaag staat Ribe ook vooral bekend omwille van het Vikingmuseum. Je komt er alles te weten over Vikingen, je kan zelf ambachten uit die tijd uitoefenen, zwaardvechten en een bezoek brengen aan een Viking-tentenkamp. Ook heel leuk voor wie met kinderen reist.
Natuurliefhebbers kunnen uitwijken naar het nationaal park Waddenzee (Vadehavet in het Deens)
Vadehavet is een beschermd natuurgebied dat op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Het gebied bestaat uit moerassen, duinen, wadden en zo’n 30 eilandjes. Het is één van de belangrijkste gebieden voor wilde dieren in Europa. Ook vogelspotters zullen hier niet meer weg willen.
Bezoek hier ook zeker eens het Vadehavscentret, gevestigd in een hypermodern staaltje architectuur. In dit bezoekerscentrum over het nationaal park leer je alles over de lokale natuur. Vlakbij kan je de tractorbus nemen naar het eiland Mandø bij laagtij. Je wandelt er tussen de vogels. Een aanrader! Vervolgens zet je koers naar Viborg, een stad vol geschiedenis, waar je overnacht. Heb je minder tijd? Dan kan je ook meteen doorrijden naar Aarhus of zelfs Odense. Zo kan je 1 of 2 dagen van de reistijd scheren.
Dag 3: Viborg naar Aarhus
Viborg is een van de oudste steden van Denemarken en barst van de bezienswaardigheden. Je kan in elk geval de opvallende kathedraal met twee torens niet missen. Maak een wandeling vanuit het centrale Nytorv-plein. Bezoek het Kongehyldningsmonumentet, gewijd aan de middeleeuwse Deense koningen en wandel door de mooie straat Mogens Gade, geflankeerd door ambachtshuizen.
Tussen Viborg en Aarhus, ligt het nationaal park Mols Bjerge. Stop hier even om het wandelpad over de heuvel Jernhatten af te leggen. Je hebt er een uitzicht op het hele nationaal park, de heidevelden en de verlaten stranden.
Je sluit de dag af in de stad Aarhus, de op een na grootste stad van Denemarken en een culturele krachtpatser die in 2017 werd uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa. Heb je extra tijd of beslis je om Viborg over te slaan? Dan kan je hier makkelijk meer tijd doorbrengen. De must-sees in deze stad zijn:
- De oude stad of Den Gamle By, 's werelds eerste openluchtmuseum dat zich concentreerde op de stads- in plaats van op de dorpscultuur. Je wandelt hier tussen 75 historische gebouwen die samen een kleine stad vormen.
- Het AroS Museum voor Hedendaagse Kunst (AroS Contemporary Art Museum), gevestigd in een indrukwekkend bouwwerk van architecten Schmidt Hammer Lassen, is een topmuseum in Denemarken.
- De 16e-eeuwse kathedraal van Aarhus met oude fresco’s.
- Het paleis van Marselisborg, eigendom van de koninklijke familie waar elke dag om 12:00 uur de wissel van de wacht plaatsvindt.
- Verken de mooiste bezienswaardigheden met onze stadswandeling door Aarhus.
VERBLIJFTIP: Na je wandeling door de stad en een heerlijk diner kan je overnachten in het Hotel Oasia Aarhus City. Een 3* designhotel met ruime kamers met klassiek Scandinavische inrichting met lichte houten vloeren. Meer info en boeken.
Dag 4: Aarhus naar Odense
Vandaag vervolg je de reis door Jutland en rijd je door het prachtige landschap naar een van de bekendste attracties van Denemarken. Wie met kinderen reist of zelf Legoliefhebber is mag natuurlijk het originele Legoland Park in Billund niet missen. Het ligt vlak naast de Lego-fabriek. Al sinds 1968 dompelen steentjesliefhebbers zich onder in de wondere Lego-wereld en de vele attracties die het pretpark te bieden heeft. Natuurlijk staan er ook overal enorme constructies die helemaal gemaakt zijn uit legoblokjes.
Is Lego niet je ding? Dan kan je stoppen in het Vikingmuseum nabij Jelling (Kongernes Jelling). Het staat zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Vlak tegenover het museum bouwde werd een enorme structuur gebouwd in opdracht van niemand minder dan koning Harald Blauwtand. Er zijn ook stenen gevonden gegraveerd met runen die als inspiratie dienden voor het symbool van Bluetooth!
Wie op weg naar Odense zin heeft in een uitje op het strand, moet halt houden in Vejle, aan de fjord van Vejle. Het is een toegangspoort tot een reeks prachtige stranden waar je lekker kan zonnebaden en je kan er ook wateractiviteiten uitproberen. De mooiste stranden volgens ons zijn Albuen en Tirsbæk.
Het enige wat je nog rest is de brug naar het eiland Funen over te steken en te overnachten in de stad Odense. Na een heerlijke nachtrust, staat het verkennen van deze prachtige stad op het programma.
VERBLIJFTIP: Nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Overnacht in de rustig gelegen Amalie Bed and Breakfast & Apartments. De accommodatie ligt op wandelafstand van de stad en supermarktjes. Meer info en boeken.
Dag 5: Odense
Odense, genoemd naar de oud-Noorse godin Odin, is een aantrekkelijk stadje en vooral bekend als de geboorteplaats van de beroemde sprookjesschrijver Hans Christian Andersen. Je zal tijdens je bezoek aan Odense ook niet aan hem kunnen ontsnappen. Het is een van de mooiste en populairste stadjes in Denemarken. De stad heeft dan ook een rijke geschiedenis, een levendige culturele scene en een verrassend energiek nachtleven.
Wat mag je niet missen tijdens je bezoek aan Odense?
- De Sankt Knuds Kirke bevat de overblijfselen van koning Canute IV en zijn broer Benedikt, die beiden in 1082 werden vermoord op het altaar van het nabijgelegen Skt. Albani Kirke. De koning werd later heilig verklaard en uitgeroepen tot beschermheilige van Denemarken.
- Het bronzen Hans Christian Andersen-standbeeld werd in Eventyrhaven achter de kathedraal.
- Wandel rond in het Møntergården-museumcomplex.
- Bezoek de interactieve tentoonstellingen in het Hans Christian Andersen Museum en leer over het werk en leven van de schrijver aan de hand van beelden en privébezittingen.
- Het bescheiden, in geel geschilderde Hans Christian Andersen Hus uit 1805.
- Maak een boottochtje op de rivier die door de stad vloeit.
- En wandel rond tussen de mooie, historische en vaak rood gekleurde huizen.
- Zeker zijn dat je niets mist? Download dan onze stadswandeling door Odense.
Dag 6: Odense naar Kopenhagen
Nadat je opnieuw overnacht hebt in Odense, begin je de dag met een beroemd stukje ingenieurskunde: de Grote Beltbrug (Storebæltsbroen in het Deens) die de eilanden Funen en Seeland met elkaar verbindt. De twee afzonderlijke bruggen die samenkomen op een eilandje overspannen samen 18 kilometer.
Aan de overkant rijd je meteen verder naar Roskilde, ooit de hoofdstad van Denemarken geweest
Tussen de 10e en 15e eeuw was dit de belangrijkste stad van het land. Daar getuigt de grote gotische kathedraal met zijn tweelingtorens nog steeds van. De overblijfselen van heel wat Deense koningen en koninginnen, waaronder koning Christian IV en Harald Blauwtand, bevinden zich hier. Het drieluik achter het altaar werd in het midden van de 16e eeuw in Antwerpen gecreëerd. Wandel rond in de mooie straten van Roskilde en kies een restaurantje uit voor een lekkere lunch.
Nog een bekende bezienswaardigheid in Roskilde is het Vikingmuseum. Lang geleden, in de 10e eeuw, werden in de haven van Roskilde opzettelijk vijf Vikingschepen gezonken om de vijand tegen te houden. De Skuldelev-schepen werden opgevist en gereconstrueerd. Je kan ze bewonderen in het museum. Uiteindelijk rijd je door richting Kopenhagen, de hoofdstad van Denemarken.
Dag 7 & 8: Kopenhagen
Kopenhagen is de hoofdstad van Denemarken en er valt ontzettend veel te zien en te beleven. We raden je dan ook aan om hier twee volle dagen door te brengen. Kopenhagen is jong, levendig en hip, maar tegelijkertijd is er ook ontzettend veel geschiedenis en cultuur. Het staat ook bekend als een culinaire hotspot en er worden veel evenementen georganiseerd. Kopenhagen is compact en kan gemakkelijk te voet worden verkend. We zetten de bekendste plekjes hieronder op een rijtje:
- Het HC Andersen Sprookjeshuis, een gezinsvriendelijke tentoonstelling over de schrijver en zijn verhalen.
- De Tivoli Gardens, een historisch pretpark waar je je volledig kan uitleven. Boek je tickets op voorhand.
- De Ny Carlsberg Glyptotek, een kunstmuseum met de indrukwekkende persoonlijke kunstcollectie van de stichter van de Carlsbergbrouwerijen. Je vindt er beelden uit de oudheid en werken van Rodin, Degas en impressionistische Franse schilders.
- Het Nationaal Museum met artefacten die de geschiedenis uit de hele wereld in kaart brengen. Een must voor geschiedenisliefhebbers.
- Christianborg Slot, een groot paleis waar het Deens parlement zetelt.
- De kleurrijke haven van Nyhavn, een van de meest toeristische locaties in de stad en natuurlijk ook de kleine zeemeermin, de tragische heldin uit Hans Christian Andersens beroemde verhaal.
- De voormalige citadel Kastellet uit de 17e eeuw, een van de best bewaarde vestingwerken van Noord-Europa.
- Het beroemde 17e-eeuwse Rosenborg Slot met de prachtige koninklijke tuin.
Op de laatste dag van je verblijf in Kopenhagen kan je de grens met Zweden oversteken via de beroemde Sontbrug en overnachten in Malmö of je kan nog een nachtje doorbrengen in Kopenhagen. Bekijk onze favoriete verblijven in Kopenhagen.
Dag 9: Malmö
Onze roadtrip gaat nu verder door Zweden en beginnen in het stadje Malmö. Na Stockholm en Göteborg, is Malmö de derde grootste stad van Zweden. De stad biedt een verfrissende mix van historische en hedendaagse cultuur en architectuur. Wandel zeker rond tussen de oude vakwerkhuizen die de geplaveide straten sieren.
- De bekendste bezienswaardigheden zijn het kasteel van Malmö, gebouwd in 1434 en herbouwd in 1530. Mis zeker het hoofdplein van de stad niet, Stortorget. Het is een gigantisch plein waar altijd wat te beleven valt.
- De bekendste gebouwen van Malmö zijn de gotische Sint-Pieterskerk en de moderne Malmö Konsthall, een museum over hedendaagse kunst.
- Nog een tip: op minder dan 10 minuten fietsen van het centrum van de stad – wat trouwens een goede manier is om je te verplaatsen – ligt het strand van Ribersborg. Het is 3 kilometer lang en wordt omschreven als het Scandinavische Copacabana.
- Even buiten Malmö kan je het hoogste bouwwerk van Scandinavië bewonderen: de Turning Torso. Het is een futuristische wolkenkrabber van 190 meter hoog.
- Met onze stadswandeling door Malmö mis je alvast niets van de topbezienswaardigheden deze stad.
Dag 10: Malmö naar Göteborg
Tussen Malmö en Göteborg ligt een prachtig stukje Zweden verstopt
Hier vind je voor elk wat wils. We raden je de volgende stopplekken aan. Helsingborg is een historische stad die bekend staat om zijn middeleeuwse gebouwen. De meest opvallende gebouwen zijn de gotische kerk uit 1300, de overgebleven vestingtoren Kärnan en het neogotische stadhuis met glas-in-loodramen die de geschiedenis van de stad uitbeelden.
Zin in natuur na de drukte van Malmö? Dan moet je naar Hallands Väderö, een klein eiland dat tevens dienst doet als natuurreservaat. Je kan er wandelpaden volgen die door het oude beukenbos slingeren, zeehonden spotten of uitrusten op mooie steenstranden.
Gezegend met goed weer en zin in wat platte rust? Dan moet je naar Tylösand, misschien wel het populairste zandstrand van Zweden. Je vindt hier winkels, bars, clubs en de grootste kunstgalerie van Zweden: Tres Hombres Arts.
VERBLIJFTIP: Olof Wijksgatan ligt in het centrum en biedt aangename accommodatie. Hier word je helemaal in de watten gelegd door de uitbaters van de B&B. Alle kamers zijn ingericht naargelang een eigen stijl. Je vindt populaire bezienswaardigheden in de buurt van de accommodatie zijn het Zweedse Expositie- en Congrescentrum, Scandinavium en Liseberg. Meer info en boeken.
Dag 11: Göteborg
Göteborg is de tweede grootste stad van Zweden. De haven van de stad kent een roemrijk verleden en er komen steeds meer toeristen op de stad af. Wat je kan verwachten: een nóg hippere versie van Stockholm vol trendy cafés, kunst en aparte boetiekjes. Er zijn ook veel musea en voor de kust ligt een eilandengroep op je te wachten. Met onze stadswandeling door Göteborg kom je alvast langs de bekendste bezienswaardigheden:
- Het indrukwekkende stadsmuseum van Göteborg is een must voor geschiedenisliefhebbers.
- Het centrale plein Gustav Adolfs torg omringd door gezellige winkeltjes en cafeetjes.
- De kathedraal van Göteborg, ingewijd in 1633.
- Feskekôrka, een bekende overdekte vismarkt ontworpen door Victor von Gegerfelt.
- Het bastion Carolus Rex bastion, het enige overgebleven deel van de voormalige vestingwerken van de stad.
- Drottning Kristinas Jaktslott, het enige 17e-eeuwse gebouw dat nog in de binnenstad van Göteborg staat.
- Het Kunstmuseum van Göteborg herbergt 's werelds mooiste collectie van laat 19e-eeuwse Scandinavische kunst.
TIP: Ook vandaag overnacht je in Göteborg. Je kan twee nachten boeken in bij Olof Wijksgatan of je kan onze selectie favoriete hotels in Göteborg bekijken en een ander hotelletje boeken.
Dag 12: Göteborg naar Stockholm
Vandaag trek je naar Stockholm, maar voor je de Zweedse hoofdstad verkent, staan je nog enkele bijzondere plekjes te wachten. De eerste optionele stop is het kleine stadje Gränna. Het heeft een charmante uitstraling, met gekleurde houten huizen en geplaveide straten, maar is vooral bekend om de banketbakkers die de beroemde rode en witte pepermuntstokken -'polkagrisar'- verkopen.
Heb je extra tijd over? Dan raden we je aan om naar het eiland Visingsö te gaan met de ferry vanuit Gränna. Je kan er verschillende wandel- en fietsroutes uitproberen. Ga in elk geval naar de kasteelruïne van Visingsborg, een magische plek in een oud eikenbos waar ooit Russische strijders gevangen zaten. Overnachten doe je in hoofdstad Stockholm, maar eerst heb je nog even de tijd om de stad te verkennen.
REISGIDS: Wil je niets missen tijdens je roadtrip door Zweden? Download dan zeker onze reisgids Zweden.
Dag 13: Stockholm
Het prachtige Stockholm heeft ontzettend veel te bieden. Je kan hier makkelijk meerdere dagen doorbrengen. Wist je dat een derde van de stad bedekt is met parken en tuinen? Op deze reis hebben we één dag in Stockholm voorzien (je hebt natuurlijk zelf de keuze om je roadtrip uit te breiden). Dat is voldoende om de meeste hoogtepunten te bezoeken. We zetten ze hieronder op een rijtje:
- Het Koninklijk Paleis, de officiële residentie van de Zweedse vorst. Het is een barok meesterwerk uit 1754 met meer dan 1000 kamers.
- De gotische kathedraal Storkyrkan (de Grote Kerk)
- Västerlånggatan of ‘westelijke lange straat’ is een van de bekendste straten en staat vol interessante historische gebouwen.
- Het Brantingtorget-plein is een van de belangrijkste openbare pleinen in de oude stad.
- Het Nationaal Museum van Zweden, een indrukwekkend kunstmuseum.
- Het Vasamuseet herbergt het goed bewaarde en enorme 17e-eeuwse schip Vasa.
- En geniet vooral van de stad, de leuke restaurantjes en alle pittoreske straatjes waar je doorheen kan slenteren.
- Niets missen? Download dan zeker je stadswandeling Stockholm.
CITYCARD STOCKHOLM: Kan je haast niet wachten om Stockholm te bezoeken en wil je graag zoveel mogelijk zien en doen tijdens je verblijf? Bestel dan de Stockholm Citycard online op voorhand en geniet van al deze voordelen!
Dag 14: Gotland
Vandaag laat je Stockholm achter je en reis je naar het zuiden
Op het programma: natuur! Vanuit Nynäshamn neem je de ferry naar Visby. Je kan dat in de voormiddag of in de avond doen. We raden je aan om vroeg uit Stockholm te vertrekken en de eerste ferry te nemen. Boek je tickets in vooraf via de officiële website.
De veerboottocht van Nynäshamn naar Visby duurt ongeveer drie uur en is erg comfortabel. Je kan er eten, drinken en zelfs een film bekijken. De poort opent anderhalf uur voor elke afvaart. Kom even op voorhand om een wachtrij te vermijden. Je kan tickets kopen bij het ticketbureau in Nynäshamn, maar het is een goed idee om vooraf online te boeken om teleurstelling te voorkomen, vooral in het hoogseizoen.
Dit eiland is dé zomervakantiebestemming voor Zweedse gezinnen uit Stockholm
Er zijn heel wat culturele activiteiten, bars en restaurants en natuurlijk heel wat stranden. Dé place to be is Visby, een toeristisch, maar karaktervol stadje uit de middeleeuwen. Hier hangt echt een gezellige vakantiesfeer. Als je tijd over hebt, raden we je aan om hier een nachtje bij te boeken. Je zal meteen begrijpen waarom.
Hou je van stranden? Dan moet je zeker naar Ljugarn aan de oostkust van het eiland gaan, dat is een geweldige uitvalsbasis voor een bezoek aan het mooiste strand op het eiland: Sjaustrehammaren.
Dag 15: Visby naar Ystad
Je vervolgt je route en keert terug naar het vasteland, stilaan terug naar Denemarken. Je neemt daarvoor de veerboot van Visby naar Oskarshamn. Net als bij de veerboot naar Gotland kan je meer informatie over dienstregelingen en tarieven en tickets vinden.
- De veerboten naar het vasteland op deze route varen meestal 's ochtendsvroeg.
- Controleer zeker vooraf de dienstregeling.
- Net als bij de andere ferry's kan je tickets kopen in de haven, maar het is het beste om te reserveren en in te checken voordat je op reis gaat.
- De rit op deze veerboot duurt ook ongeveer drie uur.
Er liggen verschillende mooie stadjes langs de zuidkust van Zweden. Eenmaal terug op het vasteland, ga je naar het historische stadje Kalmar. Het kan uitpakken met een prachtig sprookjeskasteel dat op zijn eigen eiland ligt. De torens weerspiegelen in het water dat het bouwwerk omringt. Wandel ook door de straten van het stadje en passeer het oude marktplein, het grote stadspark en bewonder de 17e-eeuwse stadspoort Västerport.
De volgende mogelijke stop is provinciehoofdstad Karlskrona, op een van de winderige eilanden voor de zuidkust van Zweden. Deze barokke stad is uniek in Zweden omdat het sinds de stichting in 1680 amper veranderd is. De bekendste bezienswaardigheid is het grote maritiem museum.
Kristianstad is een renaissancestad vol interessante bezienswaardigheden. Beklim zeker de uitkijktoren om uitzicht te krijgen op het omringende biosfeerreservaat Vattenrike.
Ystad is de hoofdstad van het graafschap Skåne en een van de meest pittoreske steden van het land. Het is de thuisbasis van meer dan 300 charmante vakwerkhuizen en schilderachtige kasseistraatjes. Kerken en kloosters vind je hier overal.
Overnachten doe je in het mooie Ystad. Of eventueel kan je al doorrijden naar Malmö.
Vandaag trekken we jammer genoeg ook terug huiswaarts
Van Ystad of Malmö rijd je terug naar huis. De mooie roadtrip door Denemarken en zuidelijk Zweden zit erop. Het is 9 uur en half rijden naar Amsterdam. Naar Brussel doe je er 11 uur over. Voor een tussenstop kan je rekenen op Kolding, een Deense stad niet ver van het vertrekpunt van deze reis. Je kan er lunchen en vervolgens verder huiswaarts rijden.
Reizen naar Denemarken en Zweden
Vanuit Nederland en België rijd je natuurlijk via Duitsland naar Denemarken. Je komt aan op het schiereiland Jutland, waar deze roadtrip start. Zweden bereik je via de beroemde brug Øresund.
Je staat ook behoorlijk snel in Denemarken. De grens met Denemarken ligt slechts 8 uur rijden van Brussel en 7 uur van Amsterdam. Onderweg kan je een stop maken in Hamelen of Bremen.
Reizen binnenin Denemarken en Zweden
Denemarken is een ideale bestemming voor een roadtrip. De wegen zijn goed onderhouden en het land is relatief klein waardoor je overal snel staat. Veerboten zijn gangbaar in Denemarken. Die zijn relatief goedkoop en goed georganiseerd.
In Zweden kan je ook uitstekend rondrijden. Belangrijk om te weten is dat je absoluut niet gedronken mag hebben wanneer je achter het stuur kruipt.
Opgelet: de munteenheid in Zweden is de Zweedse kroon en in Denemarken betaal je met de Deense kroon.
Wat zeker proeven tijdens je roadtrip in Denemarken en Zweden?
De Deense keuken wordt getypeerd door lokale producten
- Het gerecht dat je zeker moet proberen is Smørrebrød, een soort open broodje dat vaak gegeten wordt als lunch in Denemarken.
- De bekendste hoofdmaaltijden zijn Flæskesteg, geroosterd varkensvlees en kogt torsk, gepocheerde kabeljauw.
- Ook de Deense gehaktballen (frikadeller) zijn bekend, net als de gepaneerde varkensvleespasteien (karbonader) en gebakken worstjes (medisterpølse).
- Bij speciale gelegenheden wordt vaak een koud buffet, vergelijkbaar met het Zweedse smorgasbord, geserveerd.
- Ook haring, bereid op alle soorten manieren, zal je op veel menukaarten tegenkomen.
In Zweden is de keuken veelzijdiger
- In het noorden wordt veel wild gegeten (zoals rendieren), maar dat zal je in het zuidelijke deel niet tegenkomen.
- Verse groenten en fruit zal je daarentegen wel veel zien verschijnen op menukaarten.
- Hét gerecht dat je hier moet eten zijn natuurlijk Zweedse gehaktballetjes met bruine roomsaus en jam van rode bessen.
- Liefhebbers van zoetigheden kunnen ook altijd eens het typische Zweedse gebakje Semla proberen. Dit lekkere gebakje bestaat uit amandelpasta en veel slagroom. Mmm.
- Nog bekend is de traditie van het koude buffet smörgåsbord. Daarin zijn vaak traditionele Zweedse gerechten verwerkt zoals gravlax en Zweedse gehaktballen.
TIP: Een bekende culinaire traditie in Zweden is het rivierkreeftenfeest, een traditioneel eetfestijn dat in augustus wordt gehouden. Reis je naar Zweden in augustus? Dan moet je er absoluut aan deelnemen. Het wordt over het hele land gevierd.
Info over je route naar Denemarken en Zweden
Na het lezen van deze blog ben je helemaal overtuigd om op roadtrip naar Denemarken en Zweden te gaan? Gelijk heb je. Hieronder hebben wij alvast nog enkele informatieve en inspiratieblogs voor je opgelijst die van pas kunnen komen tijdens je roadtrip.
Download onze gratis reisgidsen voor je roadtrip Denemarken en Zweden
Wil jij ook graag op roadtrip door Denemarken en Zweden zonder iets te missen?? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf! Ontdek de mooiste plekjes van deze prachtige bestemmingen en geniet ten volle van je verblijf.
Denemarken | Zuid-Zweden |
---|
| |