De top 10 x niet-te-missen bezienswaardigheden in Larnaca op Cyprus
Larnaca is een populaire badplaats in het zuidoosten van Cyprus en het is de perfecte uitvalsbasis voor wie Cyprus bezoekt. Larnaca heeft zijn traditionele karakter uitstekend behouden en er hangt steeds een erg ontspannen sfeer. Het stadje staat vooral bekend om de uitgestrekte stranden en uitstekende toeristische faciliteiten, maar in Larnaca en de omgeving zijn ook veel historische bezienswaardigheden die je kan ontdekken. Zo is er de oude Turkse wijk Skala en de historische kerk Agios Lazaros. In de omgeving vind je bovendien verschillende pittoreske bergdorpjes, eeuwenoude monumenten en een zoutmeer dat in de lente vol zit met flamingo’s!
Hieronder hebben we de 10 niet-te-missen bezienswaardigheden in en rond Larnaca op een rijtje gezet.
Tours en tickets boeken voor je bezoek aan Larnaca
De mooiste bezienswaardigheden en plekjes op en rond Larnaca bezoeken met een georganiseerde tour of boottocht? Ga mee met een lokale gids of tour door Larnaca en zie meer.
Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.
Ontdek hier de mooiste tours en daguitstappen naar en vanuit Larnaca
Inhoud artikel
Agios Lazaros
De kerk Agios Lazaros is het bekendste gebouw van Larnaca. De kerk is gewijd aan Sint-Lazarus. Lazarus werd door Jezus uit de dood opgewekt en woonde daarna nog 30 jaar in Larnaca (toen bekend als Kition) als bisschop. Toen hij uiteindelijk stierf - dit keer voorgoed - werd hij begraven waar nu de mooie Agios Lazaros prijkt. De kerk werd gebouwd in de 9e eeuw door keizer Leo VI en werd gerestaureerd in de 17e eeuw.
De kerk heeft 4 koepels en het dak wordt ondersteund door vier sets dubbele kolommen waarin ook een rijkelijk versierde preekstoel verstopt zit. In een andere kolom staat een zilveren icoon uit 1659 waarop Sint-Lazarus afgebeeld staat. Er hangen verder ook indrukwekkende schilderijen en vooral het barok houtsnijwerk valt op. Je kan er ook een trap naar beneden volgen naar het graf van Lazarus. De overblijfselen die daar gevonden werden in het jaar 890 - al dan niet van Lazarus - werden wel verplaatst naar Constantinopel en later naar Marseille.
Pierides Archeologisch Museum
Dit fantastische museum, gevestigd in een gerestaureerd achttiende-eeuws herenhuis, herbergt een opmerkelijke privécollectie die oorspronkelijk verzameld werd door Demetrios Pierides (1811-1895), een Cypriotische geleerde en archeoloog. Het museum werd al opgericht in 1839 en huist maar liefst 2500 voorwerpen waarvan de oudste dateren uit het Neolithicum. Het museum doet de geschiedenis van de regio uit de doeken.
De pronkstukken van het Pierides Archeologisch Museum zijn Neolithische versierde aardewerkstukken die in prehistorische rituelen gebruikt werden. Bekijk ook de kruiken en vazen en maskers opgegraven in de historische site van Marion. Ook het aardewerk en de sieraden uit de middeleeuwen mag je zeker niet missen.
RONDREIS: Wil je graag nog meer ontdekken van Cyprus? Met onze uitgestippelde roadtrip Cyprus kom je langs alle top bezienswaardigheden, zo ben je zeker dat je niets mist.
Het zoumeer van Larnaca
Het zoutmeer van Larnaca is een bijzonder natuurreservaat op zo’n 3 kilometer van Larnaca. In het voorjaar wonen grote groepen flamingo's en eenden in het uitgestrekte meer, maar ‘s zomers verdampt het water volledig waardoor er enkel een witte laag glinsterend zout achterblijft. Het gebied wordt omgeven door een prachtig wandelpad. Omdat het openbaar vervoer van Larnaca nogal chaotisch is, bereik je het meer het beste met een huurauto.
De moskee Hala Sultan Tekke
De moskee Hala Sultan Tekke ligt aan de westkant van het zoutmeer van Larnaca. Deze moskee eert de verpleegster van de profeet Mohammed, Umm Haram, die naar verluidt op deze plaats gestorven is nadat ze van haar ezel gevallen was. Om haar te herdenken werd een moskee opgetrokken rond haar tombe in het jaar 635. De huidige moskee werd gebouwd door de Ottomanen in 1816 en is een belangrijk bedevaartsoord voor moslims.
Het archeologisch museum van Larnaca
Het archeologisch museum van Larnaca herbergt een verzameling archeologische vondsten uit de regio van Larnaca. De oudste voorwerpen dateren uit het prehistorische Neolithicum en de meest recente komen uit de Romeinse periode. In dit museum moet je absoluut de terracottabeelden bekijken, die zijn uitzonderlijk goed bewaard. Ook de prehistorische artefacten uit Choirokoitia, de Myceense vazen uit Kition en het Romeinse glas mag je zeker niet overslaan.
Het grootste deel van de collectie komt uit de nabijgelegen historische sites Kition (de oude naam van Larnaca) en Livadia, een dorp net ten oosten van Larnaca. De vindplaats van Kition kan je ook zelf gaan bezoeken. Je ziet er de overblijfselen van de Cyclopische stadsmuren en de ruïnes van enkele tempels die dateren uit de 13e eeuw voor Christus.
Het fort van Larnaca
Het fort van Larnaca werd gebouwd in 1625 toen de Ottomanen het voor het zeggen hadden op het eiland. Het bouwwerk kwam er in de plaats van een oud middeleeuws fort en moest Larnaca verdedigen tegen vijandelijke aanvallen. Tijdens de Britse koloniale periode werd het fort omgebouwd tot een gevangenis.
Tegenwoordig vind je in het fort van Larnaca een klein middeleeuws museum waar een collectie wapens en oude zwart-witfoto’s van de omgeving tentoongesteld worden. Vanop de wallen heb je een mooi uitzicht over de Middellandse Zee.
Kamares Aquaduct
Dit indrukwekkende aquaduct aan de rand van de stad werd gebouwd in 1746. De Ottomaanse gouverneur had toen de opdracht gegeven om een ingewikkeld watersysteem van tunnels en aquaducten op te trekken om Larnaca van water te voorzien. Voor het ontwerp baseerde hij zich op de Romeinse aquaducten. Het aquaduct bracht vers drinkwater naar de stad tot de jaren 1930.
Het aquaduct van Kamares bestaat uit 33 stevige bogen die boven de groene velden uittorenen. Bezoek het aquaduct ook zeker eens ’s avonds, want dan wordt het bouwwerk mooi verlicht. Tijdens de dag kan je schapen zien grazen in de weides die het aquaduct omringen. Je bereikt het aquaduct van Kamares makkelijk met de stadsbus.
De Turkse wijk Skala
De meest interessante wijk van Larnaca is zonder twijfel de oude Turkse wijk Skala. Je vindt de wirwar van smalle straatjes ten zuiden van het fort van Larnaca. Na de Turkse invasie van Noord-Cyprus in 1974 verliet de Turkse bevolking de wijk en daardoor raakten de gebouwen in verval. Onlangs onderging Skala echter een metamorfose. Je vindt er nu onder andere heel wat keramiekwinkeltjes en je kan er ook leuke workshops bijwonen waarin je zelf keramiek leert maken.
Projectontwikkelaars lieten Skala links liggen waardoor de Turkse wijk veel van zijn traditionele karakter behouden heeft. Je wandelt er langs witgekalkte huisjes die mooi versierd zijn en kleurrijke raamkozijnen hebben. Het is één van de enige plaatsen op Cyprus waar je de traditionele Turkse architectuur nog kan zien.
Het klooster van Stavrovouni
Het klooster van Stavrovouni prijkt op een hoge klif ten westen van Larnaca en biedt prachtige panoramische uitzichten over de hele omgeving. Het klooster werd opgericht in het jaar 327 door keizerin Helena, de moeder van de Romeinse keizer Constantijn. Cyprus ging destijds gebukt onder een plaag van giftige slangen en lokale christenen geloofden dat een heilig klooster een einde aan de slangenplaag zou kunnen maken.
Tijdens de Arabische aanvallen in de 15e eeuw werd het klooster platgebrand, maar het werd opnieuw gebouwd in de 19e eeuw. Houd er rekening mee dat enkel mannen het eigenlijke klooster binnen mogen gaan. Vrouwen mogen het klooster wel vanbuiten bekijken en de kerk bezoeken.
Lefkara
Het dorp Lefkara ligt niet ver van Larnaca en is beroemd om de productie van kant. Het schattige dorpje is misschien wel één van de best bewaarde geheimen van Cyprus. Je wandelt er tussen uitstekend bewaarde herenhuizen, schilderachtige restaurantjes en ook heel wat kantwinkels waar Cypriotische vrouwen buiten in de zon hun kunstwerkjes maken. Het Lefkara-kant werd beroemd nadat Leonardo da Vinci hier in 1481 een stuk kant gekocht zou hebben om als altaarkleed te gebruiken in de kathedraal van Milaan.
Een andere leuke plek in Lefakra is het lokale museum waar je alles te weten komt over de geschiedenis en de tradities van het dorpje. Wandel ook zeker naar de kerk van Archangelos Michael waar enkele belangrijke schilderijen uit de 12e eeuw hangen. Je bezoekt Lefkara het beste met een huurauto of taxi, want het dorpje is moeilijk bereikbaar met het openbaar vervoer.
Filmpje: maak kennis met de vrouwen die het Lefkara-kant maken
Benieuwd naar Lefkara? In deze video maak je kennis met de vrouwen die het Lefkara-kant maken! Als je de mooie regio van Larnaca in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Cyprus moeten reizen.
Wil je ook niets missen tijdens je vakantie op Cyprus?
Binnenkort op vakantie naar Cyprus? Wij hebben al het opzoekingswerk voor jou al gedaan! Koop onze inspiratiegids Cyprus, zo ben je zeker dat je niets mist. We geven je er uitleg over de mooiste bezienswaardigheden en je vindt er ook een stadswandeling door Nicosia. Eerst uitproberen? Download onze gratis reisgids Cyprus