Bezoek de kloven van Inzecca en Strette op Corsica: alle info & tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Bezoek de kloven van Inzecca en Strette op Corsica: alle info & tips

17 juli 2024 in Corsica0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan de Canyons van Inzecca en Strette op Corsica

Doordat de Fium’orbu rivier zich een weg baant naar beneden vanuit het Monte Renoso-massief naar de Middellandse Zee, ontstonden er twee magnifieke en imposante kloven: de kloof van Inzecca (Défilé Inzecca) en de kloof van Strette (Défilé des Strette).

Met hun lengte van 13 kilometer en buitengewone landschappen zijn ze misschien wel de meest spectaculaire ravijnen van Corsica. Deze natuurpracht laat zich het best en gemakkelijkst bewonderen met de auto vanaf Ghisoni, waarbij je de smalle, bochtige D344 volgt. Ontdek in deze blogpost alles wat je moet weten over een bezoek aan de Canyons van Inzecca en Strette.

Praktische info & tickets voor je rondreis Corsica

Duur7 - 14 dagen ()
Vliegtickets2u45 vliegen naar Bastia of Ajaccio, richtprijs € 99 vergelijk prijzen bij Transavia of Cheaptickets
FerryMet de boot vanuit Frankrijk of Italië naar Corsica? Tickets vanuit Nice, Marseille, Toulon of in Italië: Genua (IT) en Livorno (IT).
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Euroreizen (va. € 1025)
HuurautoIn Corsica is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Wat is de ligging van de Inzecca en Strette kloof op de kaart?

De Inzecca en Strette kloof bevinden zich aan de oostkant van het eiland Corsica, ten westen van Aléria. Beide kloven zijn bereikbaar met de wagen, houd er wel rekening mee dat de wegen smal en bochtig kunnen zijn. Nog geen huurauto voor je vakantie op Corsica? Een auto kan je hier makkelijk huren bij Sunnycars.

  • De Strette (dat “smalle” betekent) kloof situeert zich tussen de Sampolo dam en het dorpje Ghisoni.
  • De Inzecca (dat “ingewanden” betekent) kloof ligt tussen diezelfde dam en het dorpje Saint-Antoine.

Hoe is de Inzecca en Strette kloof ontstaan?

De kloven werden uitgesleten door de Fium’orbu rivier, die ontspringt in het Monte Renoso-massief op een hoogte van 1750 meter. Na een reis van 46 kilometer richting het oosten en langs de Corsicaanse hellingen, mondt de Fium’orbu (ook wel Fiumorbo geschreven) uit in de Tyrreense zee. Als je de rotsen nader bestudeert, bemerk je ook een groene kleur. Dat komt vanwege de serpentijn mineraalsteen, die een olijfachtige kleur heeft.

LEESTIP: Download onze reisgids Corsica en mis niets tijdens je verblijf.

  1. De Inzecca en Strette kloof bezoeken met de auto

Zoals je eerder kon lezen is deze prachtige ravijnen bezoeken met de auto, de meest voor de hand liggende en gemakkelijkste manier. Je volgt namelijk gewoon de D344, die langs de kliffen op de linkeroever van de Fium’orbu loopt. Deze smalle, kronkelige weg verbindt Ghisoni met de Plaine Orientale en biedt je een uitzonderlijk en spectaculair zicht op de kloven.

Je kan deze weg in beide richtingen nemen, vanaf Ghisoni in het westen of Saint-Antoine in het oosten. Om hier echter optimaal van te kunnen genieten, is het ten zeerste aangeraden om dit gewoon in beide richtingen te doen. Zeker omdat je in totaal maar een uurtje rijdt over deze dertien kilometer. Tussendoor kan je lunchen in de L’Auberge de l’Inzecca (bekijk ligging).

Onderweg zijn er een aantal uitkijkpunten waar je kan parkeren, al kan het in het hoogseizoen bijzonder druk zijn. Heb je het geluk wel een parkeerplek te vinden, dan kan je genieten van een fantastisch panorama. De uitkijkpunten (en parkeerplekken) bevinden zich aan de zuidkant van de weg, dus het is gemakkelijker te stoppen als je de weg volgt van Ghisoni naar Saint-Antoine, zo hoef je niet altijd de baan over te steken.

  1. De Défilé des Strette

Ten oosten van Ghisoni begint deze kloof, die zoals eerder vermeld zich uitstrekt over een lengte van 9 km van Ghisoni tot de Sampolo dam.

De Fium’orbu heeft diepe kloven uitgesleten en op de bodem hiervan liggen mooie watervallen die uitmonden in fantastische natuurlijke poelen, allemaal omgeven door het groen. In het late voorjaar contrasteert dit prachtig met het door sneeuw bedekte Monte Renoso-massief.

Op je route kom je nog de Genuese Ponte di Mela tegen, die twee bogen heeft (wat zeldzaam genoeg is in Corsica om vermeld te worden), alsook de Sticcadia fontein en de Lago di Viglia fontein, vlakbij de Sampolo brug.

  1. De Défilé de l'Inzecca

Hoewel hij minder dan de helft lang is (4 kilometer om precies te zijn), is de Inzecca kloof veel spectaculairder dan zijn concullega. Het meest indrukwekkende deel kom je twee kilometer na de tunneluitgang tegen. De weg hier is uitgesneden in een klif en weeft zich als het ware tussen de rotsblokken. De kleuren hiervan zijn fenomenaal.

Hier zie je dan ook de schitterende Parabuija fontein aan de top van de kloof.

RONDREIS: Wil je graag nog meer zien van het eiland? Bekijk dan zeker eens onze 10-daagse rondreis Corsica en ontdek de verborgen pareltjes.

  1. Waar moet je op letten tijdens je autorit?

  • De weg is verdeeld in twee rijbanen, maar omdat de weg zo bochtig en kronkelig is, kan je heel moeilijk iemand inhalen.
  • Rijd voorzichtig en niet te snel. Panikeren hoeft echter niet, want de route is echt niet moeilijk om af te leggen.
  • Verder zorg je er best voor dat je (huur)auto genoeg pk heeft, omdat de wegen soms steil zijn. Maar hij mag ook niet te breed zijn omdat de doorgang soms smal is. Daarom is het ook afgeraden dit te doen met een motorhome. Uiteraard zorg je er ook voor dat je goed verzekerd bent tegen mogelijke schade.
  • Parkeren doe je ook enkel op de parkeerplaatsen en niet langs de weg. Op sommige plekken kan je zelfs je auto even achterlaten en naar de rivier wandelen om een frisse duik te nemen.
  1. Wat nog meer zien & doen in de buurt van Inzecca en Strette?

Het kleine dorp Ghisoni is het begin- of eindpunt van je rit zijn en het loont zeker de moeite om dit even te bezoeken. Het is gelegen op 650 meter hoogte, aan de voet van de Monte Renoso in de Fium’Orbu vallei.

Ghisoni heeft twee mooie kerkjes, de Romaanse Santa Maria kerk uit de 15de eeuw en de San Franceschinu parochiekerk uit de 17de eeuw. Die laatste bezit een prachtig orgel. Mis ook zeker de fontein van Neptunus niet en de Genuese brug, de Ponte Vecchju.

Voorts moet je vooral genieten van het schitterend zicht dat je vanaf Ghisoni hebt op de omliggende bergruggen: de Kyrie Eleison (Oudgrieks voor “Heer, heb genade”) en Christe Eleison (Oudgrieks voor “Christus, heb genade”). De namen danken ze aan de Giovannali (een vertakking van de Franciscanen), die hier hun toevlucht zochten in de veertiende eeuw vooraleer ze levend werden verbrand vanwege ketterij.

Ten slotte is Ghisoni ook een bekend en geweldig skioord, hiervoor moet je in Ghisoni-Capanelle zijn, 1590 meter hoog op de oostelijke hellingen van de Monte Renoso.

Ghisoni Adventure Park

In Ghisoni ligt er ook nog een fantastisch avonturenpark, dat een bezienswaardigheid op zich is. Er is een zipline van maar liefst 270 meter lang en 30 meter hoog en in totaal zijn er 20 ziplines. Daarnaast bevat hun avonturenparcours onder meer een apenbrug en hangende tunnel. Je kan er ook zwemmen of rijden op elektrische mountainbikes.

  • Kinderen betalen €13, voor het grote park betaal je €23 en wil je hier nog de ziplines aan toevoegen, dan kost dat je 28 euro.
  • Voor de elektrische mountainbikes betaal je €40 voor een tocht van twee uur.
  • Opgelet: het park is open van 23 mei tot 10 september, na 11 september moet je reserveren.
  • Meer info op de website.

Saint-Antoine

Dit is een gehucht van het dorpje Ghisonaccia, dat slechts 4200 inwoners heeft. Toch trekt het heel wat toeristen vanwege haar stranden, die vijf kilometer buiten het dorp liggen. Het beroemdste (en mooiste) is dat van Pinia, dit is een zandstrand grenzend aan het grootste maritieme pijnboombos van Corsica (bekijk ligging). Ook het strand van Vignale (bekijk ligging) is zeker een bezoekje waard.

Ontdek nog meer van het eiland Corsica met onderstaande tours

Aléria

Ooit was hier een Griekse nederzetting en archeologische vondsten gaan zelfs zover terug tot het jaar 8000 voor Christus. In het jaar 565 voor Christus werden de Feniciërs verjaagd uit hun thuisland door de Perzen en zij besloten zich in Aléria te vestigen. Nadien werd de stad door de Romeinen bezet en na de val van het Romeinse Rijk geraakte ze in verval.

Voor een lange tijd werd het gebied verwaarloosd (de vele moerassen met malariamuggen droegen hiertoe bij) en pas na de Tweede Wereldoorlog besloot men de moerassen droog te leggen.

De meest indrukwekkende overblijfselen zijn die van de Romeinse stad, villa en necropolis. Verder is er ook nog een Genuees fort uit de 16de eeuw, dat de haven moest beschermen. Nu doet het dienst als regionaal archeologisch museum.

De Sampolo dam

Voor de volledigheid geven we mee dat deze joekel 93 meter lang is en 33 meter hoog. Je kan de dam niet zien vanaf de D344 omdat de weg door een bijna 400 meter lange tunnel boven de dam loopt. Leuk weetje: het reservoir bevat 2 miljoen kubieke meter water!

  1. Waar overnachten in Ghisoni?

Het is een heel klein dorpje, dus heel veel accommodaties zijn er niet. Hieronder sommen we enkele verblijven op in Ghisoni en Ghisonaccia waar je kan overnachten tijdens je bezoek, of bekijk hier meteen het volledige aanbod hotels op Booking.com.

  • Casa Mariana is een uitstekende keuze. Je verblijft in een proper appartement met balkon en zicht op de bergen.
  • Chalet de Caralba kost iets meer, maar daar heb je dan wel een chalet met twee slaapkamers en een zwembad voor.
  • Misschien leent je vakantie zich er perfect voor om eindelijk eens aan glamping te doen? Bij Lodge de Charme avec Jacuzzi kan je overnachten in een luxe tent met extra groot tweepersoonsbed. Naast jacuzzi is er ook een zwembad waarin je afkoeling kan zoeken (en hopelijk vinden).

Alternatief, drie leuke hotels in Ghisonaccia

Vermits Saint-Antoine (en bij uitbreiding dus Ghisonaccia) ook een vertrekpunt is van de autorit, geven we je voor de volledigheid hier ook nog drie leuke plekken om te overnachten. Eens te meer omdat je hier wel veel meer overnachtingsmogelijkheden hebt.

  • Wil je eens een uitspatting doen? Dan is Maison La Rosalinda 2B exact wat je zoekt. Hier verblijf je in een fantastische tweepersoonskamer (met airco) die bovendien zicht op de zee en het strand heeft. Het beste van al is dat je ook een privé-terras hebt waardoor je hier in alle rust van kan genieten.
  • Ten slotte is er nog Vignale Resort dat aan het eerdergenoemde strand van Vignale ligt. Als je niet in de zee wil zwemmen, kan je dat nog altijd doen in het zwembad van het hotel. Je kan er overnachten in een studio, villa of stacaravan.
  1. Mis niets tijdens je vakantie op Corsica met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Corsica? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Corsica met een volledige uitgestippelde rondreis van Corsica, en meer dan 65 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Corsica.

Corsica

Gratis reisgids Corsica downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?