Champagnehuizen bezoeken? De 9 beste champagnekelders in Epernay, Reims en omgeving
Overzicht met de beste Champagnehuizen en Champagnekelders je kan bezoeken tijdens je vakantie in de Champagnestreek
De Champagnestreek is een geweldige regio voor een weekendje weg of voor een wat langere vakantie. Naast de mooie steden zoals Reims, Epernay, Troyes of Châlons-en-Champagne ga je er natuurlijk ook naartoe om van de plaatselijke godendrank te proeven.
Er zijn heel wat kleine en grotere champagnehuizen die je kan bezoeken terwijl je ook van een glaasje kan nippen. Wij geven je alvast een overzicht van enkele interessante champagnehuizen die je kan opnemen in je champagneweekend.
Inhoud artikel
Enkele tips voor een geslaagd champagneweekend
Voor een bezoek aan de champagnestreek raden we je aan om één of twee van de grotere champagnehuizen eruit te pikken om te bezoeken. De grote producenten maken er namelijk graag een totaalbeleving van voor bezoekers. Door hun ligging kan je dat bezoek dan ook combineren met wat sightseeing in de belangrijkste steden zoals Reims of Epernay.
Champagne gaan proeven, hoe & waar, do's en dont's
Als je goede champagne wil gaan kopen voor aanvaardbare prijzen, vind je talloze kleinere boerderijen die wat meer landelijk zijn gelegen. Hier zal je dus met de auto naartoe moeten. Let dus zeker op dat je niet te veel drinkt. De Franse politie is zeer streng op dronken rijden en ook de champagneboeren zelf stellen dronkenschap absoluut niet op prijs.
- Verder is het een ongeschreven wet dat de champagneboeren verwachten dat je wel degelijk hun champagne koopt als je op hun boerderij komt proeven.
- Als je er toch geen champagne wilt kopen, zeg dit dan vooraf. Dan kan er eventueel nog steeds een klein bedrag aangerekend worden voor een proeverij.
- Ga er niet langs tussen 12 en 14 uur, dan hebben de meeste boeren hun lunchpauze.
- Probeer niet voor een prijzenslag te gaan, dan ben je beter af in de supermarkt. De boeren weten wat hun product waard is.
- Voorzie voldoende kofferruimte om je champagnevoorraad mee te kunnen nemen.
- De meeste kleinere dorpen liggen bij Epernay. Als je eraan denkt om meerdere lokale producenten in één dag te bezoeken, is dat wellicht een betere uitvalsbasis dan Reims.
Wil je graag een glaasje drinken? Ga mee met een experience tour
Verschillende touroperators bieden experience tours aan waarbij je van een paar uur, een halve of een volledige dag op pad gaat met een gids. Afhankelijk van de champagne tour kan je wijnvelden, kelders en champagnehuizen bezoeken met een gids en uiteraard ook champagne gaan degusteren.
Als je geen zin hebt om zelf met de wagen rond te toeren of als je een glaasje extra wil drinken, is dat uiteraard een goede optie. Prijzen + een Champagne tour online boeken bij Get Your Guide
Champagnekelder Mercier in Epernay
Het champagnehuis Mercier is één van de grotere champagnehuizen van Frankrijk, desondanks is het in België en Nederland wat minder bekend dan andere grote merken zoals Moët & Chandon of Veuve Cliquot. Het is wellicht de meest toegankelijke van alle champagnekelders. Als je eens een enorme champagnekelder van binnen en buiten wil zien, is dit een uitgelezen kans.
Bezoekers zijn er iedere dag welkom
- Er zijn audioguides beschikbaar die je meer vertellen over de geschiedenis van Mercier.
- Er wordt ook een korte film over het merk gedraaid tijdens je bezoek.
- Maar wat het meest in het oog zal springen is een gigantisch houtsnijwerk op een champagnevat in de centrale hal.
Rij met een treintje door de kelders
- Je mag ook de kelders in met een treintje terwijl je meer te weten komt over het productieproces van Mercier.
- Het champagnehuis is te bezoeken van begin april tot half november.
- De toegangsprijzen variëren van 18 tot 28 euro. Afhankelijk van hoeveel champagne je erbij wil degusteren. Meer info op hun site.
Wil je zelf de champagnestreek verkennen? Download onze reisgids door de Champagnestreek met uitgewerkte autoroutes door de Champagne en stadswandelingen. Zo ontdek je de streek op z'n best + leuke weetjes.
Pommery champagnehuis in Reims
Een andere bekende champagneproducent in Reims is Pommery. Die ken je wellicht het beste door de blauw-witte huisstijl in combinatie met gouden letters. De bekendste wijn is wellicht de Pommery Brut Royal. Al valt het champagnehuis tegenwoordig ook op met de Cuvées POP die een concept hebben om champagne naar een jonger publiek te brengen.
Zo hebben ze onder meer een POP rosé champagne en de POP Earth die op duurzame wijze wordt geproduceerd.
Breng ook een bezoekje aan Villa Demoiselle
- Je kan de kelders van Pommery bezoeken vanaf juni.
- Daarnaast kan je ook de Villa Demoiselle bezichtigen.
- Regelmatig verwelkomt Pommery ook kunsttentoonstellingen en andere exhibities op het landgoed die toegankelijk zijn voor het publiek.
Pommery biedt verschillende tours aan voor individuen en groepen die variëren van 60 tot 90 minuten en inclusief proeverijen. De prijzen variëren sterk volgens welk deel van het champagnehuis je wil bezoeken, de duurtijd en welke wijnen je wil degusteren. Meer info vind je op hun website.
Champagnehuis Moët et Chandon in Epernay bezoeken
De champagnekelders van Moët & Chandon zijn een uitzonderlijk stukje erfgoed in, maar vooral onder de befaamde Avenue de Champagne in Epernay. Dit is naar productievolume toe het grootste champagnehuis van allemaal met jaarlijks meer dan 2 miljoen verscheepte kisten champagne.
Het huis bestaat al meer dan 250 jaar en heeft een prestigieus imago. Zo ken je Moët & Chandon ook uit de Formule 1, waar de champagne een tijdje werd uitgedeeld aan de beste rijders tijdens de podiumceremonies. Tegenwoordig is dat Carbon.
Vintage champagne Cuvée Dom Pérignon
De meest iconische van hun wijnen is wellicht de Cuvée Dom Pérignon. Die champagne wordt geproduceerd met chardonnay en pinot noir die uitsluitend uit grand cru en premier cru wijnvelden in de Champagnestreek worden gehaald. Het is ook een vintage champagne, wat wil zeggen dat de druiven ook van slechts één oogstjaar mogen komen en dat de rijpingstijd langer is dan bij gewone champagnes.
- Je kan het champagnehuis en de gigantische kelders van Moët et Chandon bezoeken van begin april tot half november.
- De prijzen voor bezoeken variëren van 25 tot 48 euro. Dat hangt vooral af van welke champagne(s) je wenst te proeven. Meer info op hun site
Champagnehuis Taittinger in Reims bezoeken
Vanuit Reims kan je ook naar een andere wereldspeler in de champagne gaan, namelijk Taittinger. Het champagnehuis is momenteel nog steeds in handen van de familie Taittinger. De bekendste wijn is de Taittinger Brut Reservé die bestaat uit chardonnay, pinot noir en pinot meunier.
Opvallend bij Taittinger is dat de wijn nog met een spontane en natuurlijke melkzure gisting wordt gemaakt. Heel wat andere champagnes passen die natuurlijke gisting niet meer toe.
Onze tip: Een aanrader om deze champagnekelder te bezoeken is door een gegidste tour van een halve dag met een minivan te boeken vanuit Reims.
Daarbij ontdek je 's morgens enkele bezienswaardigheden in de stad zelf. Vervolgens verken je de wijngaarden van de Montagne de Reims (noordelijk deel van de champagne) en bezoek je het Taittinger Champagne House inclusief proeverij. Als afsluiter ga je ook nog naar een boetiekwijnmakerij met degustatie. Boek hier de tour van 4 uur voor € 80.
Champagnekelder Veuve Clicquot in Reims
Het meest iconische champagnehuis in Reims is wellicht Veuve Clicquot. Zeg nu zelf: wie heeft de typerende champagneflessen met het oranje-gele etiket nog nooit gezien in de winkel? Deze champagne is vooral bekend vanwege de marketing die duidelijk op vrouwen gericht is.
Het champagnehuis van de weduwe
- Het huis is zo'n 250 jaar geleden ook groot geworden wanneer mevrouw Nico-Barbe Clicquot-Ponsardin het bedrijf overnam nadat haar man is gestorven. Vandaar komt ook de naam "Veuve" wat weduwe betekent in het Frans.
- De kelders van Veuve Clicquot kan je zowel publiekelijk als privé bezoeken.
- Prijzen variëren van 28 tot 128 euro. Afhankelijk van hoe uitgebreid je je bezoek wilt en welke champagnes je wilt degusteren.
- De duurste bezoeken zijn slechts beperkt mogelijk van april tot oktober.
- Andere tours kan je doen van begin maart tot eind december. Je dient wel vooraf je bezoek te reserveren.
Ga mee met de Veuve Clicquot en Grand Cru-proeverij & lunch
Wil je graag mee met een daguitstap? Ga mee vanuit Reims voor Veuve Clicquot en Grand Cru-proeverij & lunch.
- Deze dagtour begint met een ophaalservice om 9u.
- Daana krijg je een rondleiding door de Kathedraal van Reims en geniet van een champagneproeverij bij Veuve Clicquot.
- Na de lunch in een wijnmakerij maak je een rondrit door de wijngaarden van de Montagne de Reims. Terwijl je gids uitleg geeft over het champagneprocedé doorkruis je de Grand Cru-dorpjes Verzenay en Mailly.
- Je brengt een bezoek aan de productielocatie, waar je zelf kan zien hoe champagne wordt gemaakt.
- Het dagprogramma besluit met nog een proeverij met drie glazen champagne (verschillende soorten)
- Boek deze tour online voor € 225, dit is een echte experience tour !
Champagnehuis Vollereaux in de Marne-vallei bezoeken
Als een bezoek aan de echte champagnereuzen in Epernay of Reims minder je ding zijn of als je naast een groot champagnehuis ook eens een rondleiding in een kleinere champagnekelder wil, dan is Vollereaux in het dorpje Pierry in de Marne-vallei zeker een aanrader.
Een kleiner huis met topkwaliteit champagne
- Vollereaux is zeker niet de bekendste champagne, maar biedt wel kwaliteit.
- Het familiebedrijf gaat al 6 generaties mee en heeft een werkelijk prachtig wijndomein met alles samen zo'n 40 hectare aan landgoed. Alleen daarom is het al de moeite om eens tot daar te gaan.
De familie ontvangt met plezier bezoekers aan erg democratische prijzen. Je kan al een rondleiding van een uurtje met proeverij van drie champagnes krijgen vanaf 16 euro. Boek hier je bezoek aan het champagnehuis.
Champagnekelder G.H. Mumm in Reims bezoeken
Het champagnehuis G.H. Mumm mag je gerust ook bij de groten rekenen. Met 25 kilometer champagnekelders onder de straten van Reims is dit best een indrukwekkend bedrijf. Je kent ze vooral van hun iconische champagne Cordon Rouge met het sierlijke etiket met de rode band. Het bedrijf bestaat sinds 1827 en werd gesticht door 3 broers uit Duitsland. Vandaag produceert het ruim 7,5 miljoen flessen per jaar.
Art-deco en windmolen in de champagnestreek
Zelfs wanneer je de kelders niet gaat bezoeken is het op zich al de moeite om even langs het gebouw te lopen wanneer je in Reims bent. Mumm is gevestigd in een fraai art-deco gebouw met mozaïeken op de gevel die de traditionele méthode champenoise afbeelden. Ben je in Verzenay, op de Mont-Boeuf, stop dan zeker even bij de windmolen, eigendom van Mumm. Ongetwijfeld een van de meest bekende foto's van de streek.
- Bij een bezoek krijg je een uitgebreide rondleiding van een van hun gidsen.
- Je krijgt een stuk van die gigantische kelders te zien en uiteraard mag je een glaasje Cordon Rouge proeven.
- Toegangsprijzen variëren van 23 tot 40 euro, al kan je ook duurdere privé tours boeken.
Dit is een van de weinige grote champagnehuizen die je het hele jaar door kan bezoeken. Boek een tour langs het Mumm champagnehuis online
Champagnehuis Bollinger in Aÿ
Bollinger is niet per se één van de grootste champagnehuizen uit de streek, maar wel een van de bekendste. Niet in het minst doordat Bollinger vaak wordt opgevoerd in films. Zo is het de favoriete champagne van James Bond in meerdere Bondfilms. Maar ook in de film Absolutely Fabulous wordt er heel wat Bollinger gedronken.
Het champagnehuis brengt geregeld heel exclusieve flessen uit waaronder de Bollinger Special Cuvée of de Bollinger Grande Année. Het zijn niet de goedkoopste flessen, voor flessen van sommige topjaren dien je al snel 100 EUR of meer te betalen, maar de kwaliteit is wel uitstekend.
- Normaliter is het champagnehuis niet vrij toegankelijk voor het publiek.
- Maar je kan af en toe wel exclusieve rondleidingen boeken met een select gezelschap.
- Je krijgt dan een tour door de champagnekelders en uiteraard een proeverij van meerdere van hun prestigieuze champagnes. Meer info op hun site.
Champagnehuis Jean Milan
Dit familiale champagnehuis heeft reeds meer dan 155 jaar ervaring, overgedragen van generatie op generatie en dat sinds 1864. Het is vandaag de vijfde generatie, de zoon, Jean-Charles Milan, die de wijngaard overneemt met respect voor de familietradities.
Traditioneel persen op de oude persen is de eerste stap in het proces van Champagne maken. De druiven worden met de hand geplukt. Daarna worden de druiven met de nodige zorg geperst. Het is dankzij deze ambachtelijke en traditionele manier van werken dat de bijzondere smaak voor de verschillende Champagnes wordt verkregen.
Je kan het champagnehuis Jean Milan vinden in Oger, gelegen in het hart van de Côte des Blancs, en ingedeeld bij de 17 Grands Crus van Champagne, wat betekent dat het een van de beste in de hele regio is.
De wijnstokken produceren een zeer begeerde druif: Chardonnay, bekend als de nobele druif van de Champagne. De enige variëteit van witte druiven die zeer gewild is voor de samenstelling van grote cuvées, Chardonnay geeft frisheid, finesse en een lange levensduur aan de wijn.
TIP: Wie wil kan er ook een vendange (het oogsten van de druiven) meemaken als toerist. Meer info op de website
Kaartje met overzicht Champagnehuizen
Welke smaaksoorten van Champagne bestaan er?
- Extra Brut: Heel droge champagnes, krijgt ook wel eens de naam ultra burt of brut intégral, bevat zo goed als geen toegevoegde suikers.
- Brut: Dit type champagnes mag maximum een dosage van 15 gram suiker per liter bevatten.
- Brut sans millésime: Een brut champagne "sans année". Verkrijg je door het mengen van wijnen uit verschillende jaren om zo een typische smaak van het champagnehuis te creëren (door de jaren heen stabiel).
- Extra Sec: Zoeter dan de brut champagne met dosage van tussen de 12 gram en 20 gram per liter. Deze toevoeging van suikers gebeurt door liqueur d'expédition aan de fles toe te voegen.
- Sec: Minder droog dan brut met een met dosage van tussen de 17 gram en 35 gram per liter.
- Demi-sec: Champagnes met een dosage tussen 33 gram en 50 gram per liter.
- Doux: Zoete champagnes met een dosage van meer dan 50 gram per liter.
Veelgestelde vragen over Champagne
Welke regio's zijn er te vinden in de Champagne?
- De champagnewijngaarden zijn verdeeld in 4 streken: Montagne de Reims, Vallée de la Marne, Côte des Blangs, Côtes des Bar.
- 17 dorpen in de streek mogen de benaming ‘grand cru’ op hun flessen plakken
- 42 dorpen mogen de benaming ‘premier cru’ gebruiken.
Van welke druiven wordt Champagne gemaakt?
- In de meeste champagnes worden de 3 druivensoorten gemengd: de pinot noir, de pinot meunier en de chardonnay.
- Rosé: Rose champagne bevat een kleine hoeveelheid blauwe druif Pinot Noir.
- Blanc de Blancs: Champagne die enkel de chardonnay druif bevat.
- Millésimé: Champagne van de beste jaren, ook wel eens vintage champagne genoemd, bevatten de allerbeste druiven van 1 jaar. Er is niet elke jaar een millésimé champagne beschikbaar.
- Blanc de Noirs: De witte champagne wordt van blauwe druiven Pinot Noir of Pinot Meunier gemaakt (of een mengeling).
Wordt er alleen Champagne in de Champagne geproduceerd?
- Naast de champagnewijnen worden er in de regio ook niet-mousserende witte en rode wijnen geproduceerd onder de naam Coteaux Champenois, zo weet je ook weer waar je moet zijn voor een bezoekje aan de champagnestreek.
Wat staat er nog op het Champagne etiket?
Op het etiket van de champagne staat ook een nummer met twee letters ervoor. Deze letters geven aan wie de champagne heeft gebotteld.
- NM Négociant-Manipulant: Een producent die, om Champagne te maken, druiven in bulk koopt van kwekers.
- RM Récoltant-Manipulant: Een kweker die zowel druiven levert aan de Champagnehuizen als zijn druiven gebruikt ten behoeve van het maken van zijn eigen Champagne.
- CM Coopérative-Manipulant: Een coöperatie van kwekers die tevens hun eigen Champagne onder een eigen label maken.
- RC Récoltant-Coopérative: Een kweker die een Champagne die door een coöperatie gemaakt is, verkoopt onder zijn eigen naam.
- SR Société des Récoltants: Een firma, opgezet door twee of meer kwekers, die grond delen en hun Champagne onder meer dan een merk in de markt zetten.
- ND Négociant Distributeur: Een firma die Champagne levert die niet door hem is gemaakt.
- MA Marque d’Acheteur: Een merknaam in eigendom van een koper (zoals een restaurant, supermarkt of wijnhandelaar).
Waar overnachten in de Champagnestreek?
Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats tijdens jouw vakantie in de Champagnestreek? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Épernay, Reims en Troyes. Hieronder hebben we alvast onze favoriete adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en B&B's in de Champagnestreek.
- La Caserne Chanzy Hotel & Spa ligt tegenover de kathedraal in het centrum van Reims. Het hotel biedt kamers met uitzicht op de kathedraal, continentaal of Amerikaans ontbijt en een spa om even te ontspannen na je stadswandeling. Meer info en boeken.
- Ook een verblijf in MM Suites Marlot in Reims is aan te raden. Het appartement is gelegen in het centrum, op een steenworp afstand van de kathedraal. Het appartement kreeg een moderne inrichting en beschikt over één slaapkamer. Meer info en boeken.
- Hôtel Le Château Fort is gevestigd in een uniek, middeleeuws fort met uitzicht op de stad Sedan. Je overnacht in een van de geluiddichte kamers of suites voorzien van alle moderne faciliteiten. 's Ochtends geniet je van een uitgebreid ontbijtbuffet en 's avonds kan je nog even nagenieten in bar Artillerie met open haard. Meer info en boeken.
Met onze reisgids mis je niets tijdens jouw verblijf in de Champagnestreek
Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in de Champagnestreek? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Champagnestreek met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Champagnestreek.