Wijn proeven op Tenerife: bezoek de bodega's en wijngaarden + wijnproeverijen

Volledige reisgids kopen voor € 10

Wijn proeven op Tenerife: bezoek de bodega's en wijngaarden + wijnproeverijen

18 september 2024 in Canarische Eilanden0 reacties

Waar wijn proeven op Tenerife? Welke wijngaarden en wijnhuizen bezoeken tijdens je verblijf? + boek je wijntour online

Tenerife staat ook bekend om zijn wijnen, vooral die van de vulkanische bodem van het eiland. Lokale variëteiten zoals Listán Negro en Listán Blanco zijn zeker het proeven waard tijdens je vakantie op Tenerife. Vergeet niet om een van de plaatselijke wijngaarden te bezoeken voor wijnproeverijen en prachtige uitzichten.

Inhoud artikel

  1. De wijnbouw op Tenerife

Je wist het misschien niet, maar Tenerife heeft een rijke en unieke traditie op het gebied van wijnbouw en wijnteelt. Dankzij het vulkanische landschap, het milde klimaat en de gevarieerde hoogteverschillen heeft het eiland een perfecte omgeving voor de teelt van diverse druivensoorten.

De wijnbouw op Tenerife gaat terug tot de 15e eeuw, toen de Spanjaarden druivenstokken introduceerden. In de 16e en 17e eeuw waren de wijnen van Tenerife (vooral zoete wijnen gemaakt van Malvasía) erg populair in Europa. Sindsdien zijn de lokale wijnen uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel van de eilandcultuur en -economie.

TIP: Bezoek tijdens je vakantie op Tenerife zeker een van de wijngaarden en wijnhuizen en kom meer te weten over de lokale wijnbouw. Boek hier een begeleide wijntour op Tenerife.

  1. De wijnen van Tenerife

De vulkanische bodems van Tenerife hebben een grote invloed op de smaak en het karakter van de wijnen. Ze staan bekend om hun minerale rijkdom, die zorgt voor een karakteristieke frisheid en complexiteit in de wijnen. Dit geeft de wijnen een unieke terroir, wat ze onderscheidt van andere wijngebieden. Ook het milde en subtropische klimaat met veel zon is ideaal voor wijnbouw.

Inheemse druivenrassen

Tenerife herbergt een schat aan inheemse druivenrassen die vrijwel nergens anders ter wereld worden geteeld. Enkele van de belangrijkste rassen zijn:

  • Listán Negro: Een veelvoorkomende rode druif, gebruikt voor fruitige, levendige rode wijnen.
  • Listán Blanco: Dit is dezelfde druif als de Palomino-druif, bekend uit Jerez voor sherry, maar op Tenerife wordt deze gebruikt voor droge, minerale witte wijnen.
  • Negramoll: Een rode druif die zorgt voor lichte, elegante rode wijnen.
  • Malvasía: Deze druif, vooral bekend om zijn gebruik in zoete wijnen, levert aromatische wijnen met bloemige en fruitige tonen
  1. Bezoek het wijnmuseum Casa del Vino La Baranda

Wie zich graag nog meer wilt verdiepen in de geschiedenis en de toekomst van de wijnbouw op Tenerife, kan een bezoek brengen aan het wijnmuseum Casa del Vino La Baranda in de gemeente El Sauzal (bekijk hier de ligging), op 20 km van Santa Cruz de Tenerife.

Dit museum is gewijd aan de rijke wijntraditie van Tenerife en de Canarische Eilanden in het algemeen. Het is gevestigd in een charmante 17e-eeuwse finca (boerderij) en biedt rondleidingen aan waarbij je kan bijleren over de geschiedenis van de wijnbouw op het eiland, de verschillende druivensoorten, en de unieke factoren die bijdragen aan de productie van de lokale wijnen.

  • Het museum beschikt over boeiende tentoonstellingen over de wijnproductie, een wijnkelder waar verschillende lokale wijnen worden bewaard, en een degustatieruimte waar je uiteraard een selectie van wijnen kan proeven (aanrader 😉) .
  • Ook de prachtige uitzichten op de wijngaarden, de kust en de Teide, de beroemde vulkaan van Tenerife zijn adembenemend hier.
  • Naast wijn bevat het museum ook een restaurants en een winkel waar lokale producten, zoals honing en kaas, te koop zijn. Meer info op de website.

TICKETS: Boek hier je tickets voor het wijnmuseum van Tenerife.

De leukste verblijven op het eiland Tenerife?
Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je vakantie op Tenerife? Boek een overnachting in een (luxe)hotel, een kindvriendelijk resort, of verblijf op het platteland in een van de traditionele landelijke huizen of boerderijen die werden omgebouwd tot een gezellig vakantieverblijf. Hieronder vind je alvast onze aanbevelingen.

BookingBoek je hotel bij BOOKING.com
SunwebAll-inclusive hotels op Tenerife
TUI → Boek een (kindvriendelijk) resort bij TUI
Prijsvrij → Hotels en vakantieappartementen bij Prijsvrij
ElizawashereTraditioneel overnachten in Casa Rurales

  1. De verschillende wijnstreken op Tenerife

Tenerife heeft vijf officiële Denominaciones de Origen (DO), oftewel beschermde oorsprongsbenamingen voor de Spaanse wijnen. Elke regio heeft zo zijn eigen kenmerken, we sommen de verschillen even voor je op:

  • DO Tacoronte-Acentejo: Gelegen in het noorden van het eiland, dit is de grootste en oudste wijnregio van Tenerife. Het staat vooral bekend om zijn rode wijnen van Listán Negro. Je vindt er wijngaarden in de buurt van onder andere Santa Cruz de Tenerife, San Cristóbal de La Laguna, Tacoronte, El Rosario etc.
  • DO Valle de La Orotava: Ook in het noorden, met zowel rode als witte wijnen. De wijngaarden zijn hier vaak op terrassen aangelegd vanwege de steile hellingen zoals bij La Orotava, Puerto de la Cruz en Los Realejos.
  • DO Ycoden-Daute-Isora: Een regio in het noordwesten (met o.a. Icod de los Vinos, Garachico, Los Silos, Buenavista del Norte en Santiago del Teide), met zowel witte als rode wijnen. De vulkanische invloed is hier sterk aanwezig in de smaak van de wijnen.
  • DO Abona: In het zuiden van het eiland (denk maar aan Adeje, Vilaflor, Arona, …), waar voornamelijk witte wijnen worden geproduceerd, vaak op hooggelegen wijngaarden.
  • DO Valle de Güímar: Deze regio in het zuidoosten (bv. Güímar en Candelaria) staat ook bekend om zijn witte wijnen, geproduceerd op hoge hoogten met frisse, minerale tonen.
  1. Charmante wijnsteden- en dorpen op Tenerife

Arafo

Arafo is een sereen dorp met witgekalkte gebouwen, omgeven door bloemen,druivenranken en fruitboomgaarden. Bij Bodegas Ferrera (bekijk ligging hier) kan je een wandeling maken door een ecologische wijngaard, gelegen op bijna 1.000 meter boven zeeniveau. Hier leer je over bergwijnbouw op de Canarische Eilanden en kan je lokale wijnen proeven, vergezeld van andere heerlijke Canarische producten. Arafo biedt ook schitterende wandelroutes in de omgeving. Boek hier je tickets voor een rondleiding bij Bodegas Ferrera.

Icod de los Vinos

Icod de los Vinos staat ook bekend om zijn lokale handel en agrarische rijkdom, met talrijke bananenplantages, boomgaarden en wijngaarden die gedijen in de omgeving. Van daar de naam Icod de los Vinos (van de wijnen). Hier wordt de meeste wijn van Tenerife geproduceerd.

LEESTIP: Ontdek nog meer van dit prachtige eiland, met onze reisgids Tenerife, inclusief een uitgestippelde rondreis, niet te missen bezienswaardigheden en tal van andere tips.

Vilaflor

Gelegen in het Corona Forestal National Park, heeft Vilaflor zijn landelijke karakter weten te behouden. De teelt van wijnranken is hier prominent aanwezig, wat resulteert in uitstekende lokale wijn die je zeker moet proeven tijdens je vakantie op Tenerife.

Santa Ursula

Het charmante, rustige stadje Santa Úrsula bekend om zijn wijnbouw, met verschillende wijngaarden verspreid over het gebied. De wijn van Santa Úrsula, met name de Malvasía-druif, is erg populair en wordt vaak geprezen om zijn kwaliteit.

  1. Een rondleiding op de wijngaarden van Tenerife

Verblijf je een paar dagen op Tenerife, en heb je wel eens zin om wat anders te doen dan hele dagen op het strand door te brengen? Overweeg dan zeker een bezoekje aan een van de wijngaarden en/of wijnhuizen op Tenerife en verdiep je in de lokale wijnbouw van het eiland.

Er worden verschillende wijntours en excursies op Tenerife aangeboden waarbij je een rondleiding kan volgen op een van de wijngaarden, vaak gecombineerd met een wijnproeverij. Hieronder alvast enkele aanraders:

  1. Waar overnachten op Tenerife?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats voor je volgende vakantie naar Tenerife? Er zijn erg veel leuke verblijfplaatsen op het eiland. Je ideale verblijfplaats is vooral afhankelijk van wat je precies op Tenerife wil doen.

Hieronder alvast onze tips bij het kiezen van je overnachting op Tenerife

  • Ben je vooral op zoek naar een strandvakantie, dan is het zuiden van Tenerife met Playa de las Américas en Costa Adeje de beste keuze. Houd er rekening mee dat het er erg druk kan worden, zeker in het hoogseizoen. Boek hier je verblijf in het zuiden van Tenerife.
  • Wil je meer de rust opzoeken? Dan kan je ook kijken naar een hotel in de streek rond Playa San Juan en Los Gigantes. Boek hier je verblijf.
  • Ook de hoofdstad Santa Cruz de Tenerife is een aanrader voor wie interesse heeft in rijke geschiedenis, prachtige architectuur en musea. Boek hier je hotel in Santa Cruz de Tenerife.
  • Voor een unieke en rustieke ervaring, ver weg van de drukkere toeristische hotspots kan je overnachten in het binnenland, dichtbij El Teide.
  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf op Tenerife?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Tenerife? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Tenerife met alle belangrijke bezienswaardigheden op Tenerife (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Tenerife.

Tenerife

Gratis reisgids Tenerife downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?