13 x mooiste wandelingen op Tenerife: hikes, wandelroutes + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

13 x mooiste wandelingen op Tenerife: hikes, wandelroutes + kaartje

13 september 2024 in Canarische Eilanden0 reacties

Overzicht met de mooiste hikes en wandelroutes op Tenerife + kaart

Tenerife is een waar paradijs voor wandelliefhebbers, met een gevarieerd landschap, van vulkanische terreinen tot weelderige bossen en dramatische kustlijnen. Het eiland herbergt een indrukwekkende reeks wandelpaden die geschikt zijn voor ieder niveau, van ontspannen wandelingen door het Anaga-gebergte tot uitdagende beklimmingen naar de top van de majestueuze Teide, de hoogste berg van Spanje.

Onderweg geniet je van spectaculaire uitzichten, kom je langs verborgen baaien of wandel je door eeuwenoude laurierbossen.. De natuur van Tenerife zal je blijven verrassen, ontdek de mooiste wandelingen op Tenerife in deze blogpost.

Praktische info & tickets voor je vakantie Tenerife

Duur5 - 10 dagen ()
Vliegtickets4,5 uur vliegen - richtprijs € 99 vanuit Brussel. Vergelijk bij TuiFly en Cheaptickets
Shuttle serviceTaxi van de luchthaven Tenerife Zuid naar het centrum, boek je ticket hier online
VerblijvenLeuke hotels op Tenerife zijn:
HuurautoWil je Tenerife zelf verkennen, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij het aanbod bij Tui (vanaf € 476), Eliza was Here (vanaf € 690) of bij Sunweb (vanaf € 429)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Mooiste wandelroutes op Tenerife op de kaart

  1. Barranco de Badajoz langs oude watergalerijen en grotten

Wil je naast lekker zonnebaden op de mooie stranden van Tenerife ook een actieve wandeling maken? Dan is deze wandelroute zeker een aanrader. Barranco de Badajoz staat bol van mythes en legendes. Deze kloof bevindt zich in een beschermd natuurgebied. Er zijn in totaal zeven watergalerijen uitgegraven, die zich bijna 15 km ondergronds uitstrekken. De langste, genaamd Chamoco, is iets meer dan 4 km lang. We volgen simpelweg de loop van de kloof; onderweg komen we langs grotten en gebouwen die dienden als werkruimtes voor de mijnwerkers die betrokken waren bij de constructie en het onderhoud van de galerijen.

We zetten onze tocht voort tot we bij een rotsachtige wand komen die ons vertelt dat we het einde van de weg hebben bereikt. We keren terug langs dezelfde weg als we kwamen, maar je kan er ook voor kiezen om verder te gaan en een lus te maken. Dit is een meer uitdagende route omwille van de erg steile helling.

OVERNACHTINGSTIP: Nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk hier alvast onze favoriete verblijven op Tenerife.

  1. Wandelen in de Masca vallei - Barranco de Masca

De Masca-kloofwandeling is een van de beroemdste en populairste wandelroutes van Tenerife. Deze uitdagende route (bekend als "Barranco de Masca") begint in het dorp Masca en leidt door diepe ravijnen met steile kliffen naar de kust bij het prachtige zwarte zandstrand Playa de Masca (bekijk ligging). Onderweg word je getrakteerd op adembenemende uitzichten van ruige rotsformaties en groene vegetatie.

  • De wandeling is pittig vanwege het ruige terrein en de hoogteverschillen, en hoewel de terugreis vroeger per boot naar Los Gigantes mogelijk was, hangt dit af van het weer en de toestand van de paden.
  • De wandeling is ongeveer 5 kilometer lang (enkel de afdaling), van het dorp Masca naar de kust bij Playa de Masca. Je bent ongeveer 3 à 4 uur onderweg, afhankelijk van je wandeltempo.
  • Voor toegang tot de kloof moet je ruim van tevoren reserveren op de website van Camino Barrancode Masca.
  • Het is belangrijk om te weten dat deze route alleen in het weekend of op feestdagen beschikbaar is.
  • Reserveringen voor zaterdag openen op donderdag om 12u en voor zondag op vrijdag op hetzelfde tijdstip.
  • Zorg ervoor dat je je ID meeneemt en gesloten bergschoenen draagt. Een helm wordt verstrekt bij de start.
  • Het wordt aanbevolen om met het openbaar vervoer naar het begin van de route te gaan, aangezien parkeergelegenheid schaars is en beperkt tot twee uur. Een shuttle naar Masca (bus nr 355) vertrekt uit Santiago del Teide (bekijk hier de ligging van de bushalte).
  • Omdat de route soms gesloten was voor herstelwerkzaamheden, is het verstandig vooraf te controleren of deze toegankelijk is. Meer info op de officiële website.

WANDELTIP: Download hier onze wandelroute Barranco de Masca.

  1. Bosque de los Enigmas - pad wandelen

Het Bosque de los Enigmas - pad is een relatief eenvoudige wandeling, geschikt voor het hele gezin. Tijdens de wandeling word je getrakteerd op adembenemende uitzichten en, afhankelijk van het seizoen, omringd door kleurrijke bloemen.

Wij wandelen het pad door te starten aan de Mirador Cruz del Carmen in San Cristóbal de La Laguna (bekijk ligging hier). Een hoogtepunt van de wandeling is het panoramische uitzicht vanaf Mirador de Zapata, hoewel het soms mistig kan zijn (bekijk ligging hier). Download hier je wandelroute.

  1. Luswandeling rond de Roques de García met zicht op de Teide

Een populaire wandeling in het Nationaal Park de Teide is de Roques de García Loop Trail. Deze korte maar schilderachtige wandeling begint bij het bezoekerscentrum en neemt je mee langs enkele van de meest indrukwekkende rotsformaties van het park, waaronder de Roque Cinchado, LA Catedral en de Roque Chinchón.

  • Onderweg kun je genieten van adembenemende uitzichten op de Teide en de omringende landschappen.
  • De trail is goed gemarkeerd en relatief eenvoudig, buiten het laatste stuk dat een beetje klimwerk vergt, waardoor het geschikt is voor wandelaars van alle niveaus.
  • Vergeet niet om voldoende water, zonnebrandcrème en een hoed mee te nemen, want de zon kan intens zijn, zelfs op koelere dagen. Blijf steeds op de paden.

TOURS: Wil je graag tijdens je vakantie zoveel mogelijk zien van het Nationaal Park de Teide? Bekijk dan zeker het aanbod tours en excursies naar El Teide op Tenerife. Een gids verteld je alles over de belangrijkste plekken in het nationaal park.

  1. Rustig wandelen in de Montañas Negras

Voor wie de toeristische attracties liever vermijdt en de natuurwonderen van het eiland in een rustigere omgeving wil verkennen, is een rustige wandeling in de Montañas Negras, “Zwarte Bergen”, een aanrader. Hier kan je een aangename wandeling maken waarbij je eerder de bergen bewondert in plaats van beklimt.

Je komt langs een adembenemend uitzicht op Santiago del Teide, een gestolde lavastroom die dateert van de laatste uitbarsting van de Chinyero vulkaan in 1909, en je wandelt terug in de richting van de Teide en diens kleinere buur, Pico Viejo.

  1. Wandeltocht door het Anagagebergte

Parque Rural de Anaga ligt ten noorden van Santa Cruz de Tenerife en strekt zich uit over meer dan 14 000 hectare en herbergt een ongerept laurierbos dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Dit biosfeerreservaat behoudt zijn natuurlijke schoonheid met dramatische landschappen, waaronder steile bergketens, diepe valleien en afgelegen stranden. Ideaal voor een mooie wandeling.

Geniet ook van de prachtige uitkijkpunten zoals Mirador Túnel de Anaga, Mirador Fuente del Lomo en Mirador Cruz del Carmen voor panoramische uitzichten over het park.

  1. Verken de natuur van Barranco del Infierno

Barranco del Infierno, ook wel de "Hellekloof" genoemd, is een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van Tenerife. Hier krijg je een wandeling door de natuur op z’n best. Barranco del Infierno is een kloof, of beter gezegd een steile ravijn, die je kan bewandelen en waar je onderweg verschillende prachtige uitzichtpunten op tegenkomt.

  • Aan het einde van de wandeling word je beloond met een mooie waterval.
  • De hike is erg goed te doen en duidelijk aangeduid.
  • Er mogen maar een aantal mensen tegelijk de kloof betreden en daardoor is er ook geen massatoerisme.
  • Je moet verplicht een helm op tijdens de wandeling (wordt je aangeboden voor vertrek).
  • Je trekt ook best je wandelschoenen aan. Je kan ook wandelstokken huren indien gewenst.

TIP: Boek hier je begeleide wandeling door Barranco del Infierno en dompel je onder in de ongerepte natuur en geniet van de mooiste uitzichten.

  1. Sendero de Montaña Blanca naar Pico de Teide

Een van de bekendste plekken om te wandelen is misschien wel het Nationaal Park El Teide waar de majestueuze vulkaan El Teide gelegen is. Met zijn 3.718 meter hoogte is het de hoogste berg van Spanje. Wandel over het indrukwekkende vulkanische terrein met lavavelden, kraters en vulkanische asvelden, spot de weelderige fauna en flora, en geniet van de panoramische uitzichten die het hele eiland en zelfs omliggende eilanden omvatten.

Het nationaal park is UNESCO-werelderfgoed en heeft een buitenaards aandoend landschap dat lijkt alsof je op de maan of Mars aan het wandelen bent. Een van de populairste wandelingen die je hier kan maken is natuurlijk het beklimmen van de Teide, via de Sendero de Montaña Blanca (meer over de wandelroute). Hoewel de top een serieuze uitdaging is, zijn er ook tal van gemakkelijke paden voor mensen van alle niveaus.

EXCURSIES: Er zijn ook begeleide wandeltours die je kan boeken om het Nationaal Park El Teide te verkennen met een deskundige gids, bekijk hier het volledige aanbod wandeltours naar El Teide.

  1. Wandeling naar Mirador Altos de Baracán

Mirador Altos de Baracán is een prachtig uitkijkpunt met voldoende parkeergelegenheid en weinig toeristen. Het biedt een adembenemend uitzicht op de bergen van Teno, maar het kan er behoorlijk winderig zijn, dus het is aan te raden om een jas mee te nemen. Vanaf hier begint ook een wandelpad van ongeveer 7 km (enkele reis) naar Teno Alto. De wandeling is over het algemeen gemakkelijk, met slechts een paar uitdagende stukken.

Begin je avontuur op de parkeerplaats Mirador Altos de Baracán en volg vervolgens het pad via de Cumbre del Carrizal, Baracán, de Camino de Baracán, en het La Mesita Depot, voordat je aankomt bij Las Siete en uiteindelijk Teno Alto bereikt. Geniet onderweg van adembenemende uitzichten op de kust en de majestueuze vulkaan El Teide. Houd er rekening mee dat de klim naar de kloof behoorlijk steil en onbeschut kan zijn, dus vermijd het als je last hebt van hoogtevrees. Het is het beste om deze wandeling vroeg in de ochtend te maken vanwege de zon.

Vakantie Tenerife boeken: Kan je haast niet wachten om je volgende vakantie te plannen? Boek hier je vakantie naar Tenerife en begin alvast te dromen.

  1. Wandeling naar de Roque de Ichasagua - Roque del Conde

Het pad naar de Roque de Ichasagua, of Roque del Conde is een korte maar uitdagende wandelroute met steile en rotsachtige stukken. Vroeger diende het pad als toegangsweg naar landbouwgrond en nu biedt het nog steeds prachtige uitzichten over de kust. Het oversteken van de Barranco del Rey, het meest rotsachtige deel van de route (bekijk ligging), vereist voorzichtigheid.

Het is belangrijk om een paar goede wandelschoenen te dragen en voldoende water mee te nemen, omdat er geen beschutting is. Er is enige ervaring met klimmen vereist om de volledige route af te leggen.

LEESTIP: Mis niets tijdens je bezoek aan dit prachtige eiland en koop onze uitgebreide reisgids Tenerife inclusief een rondreis, stadswandelingen en topbezienswaardigheden.

  1. Wandel naar El Rosario en de Barranco de Ruiz

Het pad begint langs stenen muren en slingert door een weelderige vegetatie van riet, cactussen en tamarisken, waardoor de Atlantische Oceaan soms verborgen blijft. Naarmate je verder loopt, openen de terrasvormige velden met bananenbomen zich aan beide zijden. El Rosario, met zijn schitterende hermitage en charmante huizen, wordt omringd door kliffen en smalle straatjes.

  • De wandeling van het vissersdorpje Las Aguas naar El Rosario duurt ongeveer 30 - 40 minuten en biedt een prachtig uitzicht op de omgeving.
  • Je hebt de optie om dan via hetzelfde pad terug te keren, of verder te wandelen richting de Barranco de Ruiz, een natuurreservaat van ongveer 95 hectare.
  • Je klimt via treden naar een geplaveid pad met leuningen, via het indrukwekkende ravijn, en daalt vervolgens af naar San Juan de la Rambla via het "Pad van de Doden", langs de historische klif van Mazapé en door de straten van de stad, eindigend bij Las Aguas.
  1. Van Mirador Cruz del Carmen naar Chinamada wandelen

De wandeling van Cruz del Carmen naar Chinamada begint bij het restaurant aan het uitzichtspunt (bekijk de ligging hier). Het pad is eerst heuvelachtig en leidt door dicht bos, mogelijk modderig bij regen. Volg de bord jes naar het kleine maar charmante dorpje "Chinamada". Daarna loop je door velden met kleine huisjes en zie je de Roque de Taborno.

Onderweg kom je prachtige uitzichtpunten tegen, vooral die met zicht op de terrasvelden in de bergen. Om Las Carboneras te bereiken, volg je na Chinamada de rondwandeling en borden. Je ziet mogelijk auto's, maar de route wordt voornamelijk gebruikt door fietsers. Na het dorp geniet je nog van het uitzicht voordat je terugkeert naar het bos. Je hebt nog een paar kilometer te gaan naar Mirador Cruz del Carmen, waar de wandeling begon.

  1. Montaña Grande en piramides van Malpaís de Güímar

Malpaís de Güímar is een bijzonder vulkanisch gebied aan de oostkust van Tenerife, vlakbij de stad Güímar. Het is een van de unieke landschappen op het eiland, bekend om zijn indrukwekkende lavavelden en bizarre rotsformaties die zijn ontstaan zijn door de uitbarsting van de Montaña Grande-vulkaan duizenden jaren geleden.

Montaña Grande is de vulkanische kegel die het Malpaís domineert (bekijk ligging) en maakt deel uit van verschillende wandelroutes in het gebied. De kegel zelf is ongeveer 275 meter hoog, en een wandeling naar de top biedt een prachtig uitzicht op het lavaveld en de kustlijn.

Voor de oorspronkelijke bewoners van Tenerife, de Guanches, had het Malpaís de Güímar een spirituele betekenis. Er zijn sporen van oude nederzettingen en rituele plaatsen in de buurt van het gebied gevonden. Een van de belangrijkste overblijfselsen zijn de mysterieuze piramides van het vroegere Guanchesvolk.

TICKETS: Boek hier je tickets voor het Etnografisch park Piramides van Güímar en leer meer over deze mysterieuze piramides in Guïmar.

  1. Canyoning op Tenerife

Canyoning op Tenerife is een spannende en avontuurlijke excursie waarbij je de ruige natuur van het eiland op een unieke manier kunt verkennen. Een ideale activiteit voor adrenalinezoekers en natuurliefhebbers. Canyoning, ook wel "kloven wandelen" genoemd, combineert als het ware verschillende outdoor-activiteiten zoals klimmen, abseilen (rappellen), wandelen, zwemmen en springen in watervallen of bergbeken. Tenerife's vulkanische geografie biedt hiervoor een geweldige setting met indrukwekkende kloven, watervallen en rotsformaties.

Er zijn twee begeleide canyoingtours op Tenerife die je kan boeken

  1. Waar overnachten op Tenerife?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats voor je volgende vakantie naar Tenerife? Er zijn erg veel leuke verblijfplaatsen op het eiland. Je ideale verblijfplaats is vooral afhankelijk van wat je precies op Tenerife wil doen.

Hieronder alvast onze tips bij het kiezen van je overnachting op Tenerife

  • Ben je vooral op zoek naar een strandvakantie, dan is het zuiden van Tenerife met Playa de las Américas en Costa Adeje de beste keuze. Houd er rekening mee dat het er erg druk kan worden, zeker in het hoogseizoen. Boek hier je verblijf in het zuiden van Tenerife.
  • Wil je meer de rust opzoeken? Dan kan je ook kijken naar een hotel in de streek rond Playa San Juan en Los Gigantes. Boek hier je verblijf.
  • Ook de hoofdstad Santa Cruz de Tenerife is een aanrader voor wie interesse heeft in rijke geschiedenis, prachtige architectuur en musea. Boek hier je hotel in Santa Cruz de Tenerife.
  • Voor een unieke en rustieke ervaring, ver weg van de drukkere toeristische hotspots kan je overnachten in het binnenland, dichtbij El Teide.
  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf op Tenerife?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Tenerife? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Tenerife met alle belangrijke bezienswaardigheden op Tenerife (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Tenerife.

Tenerife

Gratis reisgids Tenerife downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?