5 x koloniale steden op Tenerife bezoeken: kom meer te weten over het eiland tijdens de Spaanse kolonie periode

Volledige reisgids kopen voor € 10

5 x koloniale steden op Tenerife bezoeken: kom meer te weten over het eiland tijdens de Spaanse kolonie periode

13 september 2024 in Canarische Eilanden0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan de voormalige koloniale steden op Tenerife: duik in de lokale geschiedenis

De koloniale steden op Tenerife werden gesticht tijdens de Spaanse koloniale periode, toen de Spanjaarden de Canarische Eilanden veroverden en integreerden in hun rijk. Deze steden weerspiegelen nog steeds de architectuur, geschiedenis en cultuur uit die tijd. Je wandelt door een historische stadskern doordrenkt met koloniale gebouwen, pleinen en kerken, die samen een uniek beeld schetsen van de koloniale invloed op het eiland, ontdek in deze blogpost welke koloniale steden je zeker moet bezoeken op Tenerife.

Praktische info & tickets voor je vakantie Tenerife

Duur5 - 10 dagen ()
Vliegtickets4,5 uur vliegen - richtprijs € 99 vanuit Brussel. Vergelijk bij TuiFly en Cheaptickets
Shuttle serviceTaxi van de luchthaven Tenerife Zuid naar het centrum, boek je ticket hier online
VerblijvenLeuke hotels op Tenerife zijn:
HuurautoWil je Tenerife zelf verkennen, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij het aanbod bij Tui (vanaf € 476), Eliza was Here (vanaf € 690) of bij Sunweb (vanaf € 429)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Kaartje met de koloniale steden op Tenerife

  1. Garachico

Garachico, een van de oudste dorpen op de Canarische Eilanden, trekt veel bezoekers vanwege zijn rijke geschiedenis en prachtige architectuur (en heerlijke ijsjes). Het dorp wordt beschouwd als één van de verborgen plekjes van Tenerife, met twee prachtig gerestaureerde kerken en sfeervolle geplaveide straatjes.

Ondanks zijn charme heeft Garachico veel tegenspoed gekend in zijn geschiedenis. Het dorp heeft te maken gehad met builenpest, overstromingen, stormen, brand, sprinkhanenplagen en zelfs vulkaanuitbarstingen, waaronder die van 1706, die de haven vernietigde, destijds de belangrijkste bron van inkomsten van het dorp.

Toch heeft deze vulkaanuitbarsting ook een bijzondere trekpleister gecreëerd: de natuurlijke zwembaden (als Piscinas Naturales "El Caletón"), gevormd door lavaformaties. De bekende rots bij het San Miguel Kasteel, dat dateert uit de 16e eeuw, is ook een gevolg van deze uitbarsting (bekijk hier de ligging).

Tegenwoordig kan je door de autovrije straatjes en pleinen van Garachico wandelen en genieten van het beroemde natuurmonument, de rots van Garachico, voor de kust. Het dorp heeft zijn architectonisch erfgoed uit de 16e en 17e eeuw goed bewaard, wat heeft geleid tot erkenning als Cultureel Beschermd Gebied en het ontvangen van de Gouden Medaille van Schone Kunsten. Een bezoek aan Garachico is niet compleet zonder de ongerepte landschappen rondom La Caleta de Interián, de vulkaan Chinyero en de kliffen bij La Culata te verkennen.

TOUR: Bezoek de dorpen Garachico, Masca en Icod de los Vinos ontdek de natuurlijke schoonheid van het Nationaal Park Teide tijdens een dagtour. Een lokale gids komt je halen bij het hotel in Santa Cruz de Tenerife en brengt je langs deze mooie plekken op Tenerife. Boek hier je privétour Teide, Garachico, Icod en Masca.

  1. La Orotava

De historische stad La Orotava is het niet alleen de hoogst gelegen stad van Spanje, maar ook de steilste, met een hoogte die stijgt van zeeniveau tot 3718 meter op de Teide, de hoogste top van Spanje.

Het goed bewaard gebleven historische centrum van de stad is uitgeroepen tot Historisch-Artistiek Monumentaal Complex, waar je kunt genieten van voorbeelden van traditionele Canarische architectuur, zoals herenhuizen met houten balkons, indrukwekkende kerken en pleinen met fonteinen.

TOUR: Reis terug in de tijd in de oude steden Garachico, Icod de los Vinos en La Orotava tijdens deze dagtour langs de noordkust van Tenerife.

  • Zo is er het gemeentehuis, Casa Molina, Plaza de San Francisco en Iglesia de La Concepción, een van de beste voorbeelden van de barokperiode op de Canarische Eilanden.
  • Een van de meest opvallende bezienswaardigheden is het Casa de los Balcones, een oud herenhuis met prachtige houten balkons en een museum dat de traditionele ambachten en levensstijl van de regio toont.
  • Naast zijn architectonische schoonheid staan de prachtige tuinen van La Orotava, zoals de Jardines del Marquesado de la Quinta Roja, bekend om hun weelderige vegetatie, vijvers en fonteinen, centraal. Deze tuinen bieden een ideale plek om te wandelen en te genieten van de rustige omgeving.

Cultuur speelt ook een belangrijke rol in La Orotava, met regelmatige evenementen en festivals, waaronder het beroemde Corpus Christi-processie, waarbij de straten worden versierd met prachtige zandtapijten en bloemen. La Orotava staat ook bekend om zijn vruchtbare landbouwgrond, waar al eeuwenlang producten zoals wijn, tomaten en bananen worden verbouwd en voornamelijk worden geëxporteerd naar Europa en het Verenigd Koninkrijk. De ontwikkeling van de toeristenindustrie begon pas aan het begin van de 19e eeuw.

De leukste verblijven op het eiland Tenerife?
Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je vakantie op Tenerife? Boek een overnachting in een (luxe)hotel, een kindvriendelijk resort, of verblijf op het platteland in een van de traditionele landelijke huizen of boerderijen die werden omgebouwd tot een gezellig vakantieverblijf. Hieronder vind je alvast onze aanbevelingen.

BookingBoek je hotel bij BOOKING.com
SunwebAll-inclusive hotels op Tenerife
TUI → Boek een (kindvriendelijk) resort bij TUI
Prijsvrij → Hotels en vakantieappartementen bij Prijsvrij
ElizawashereTraditioneel overnachten in Casa Rurales

  1. San Cristóbal de La Laguna

San Cristóbal de La Laguna, kortweg La Laguna, was ooit de hoofdstad van de Canarische Eilanden, en is een stad doordrenkt van geschiedenis en cultuur. Het historische centrum staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege zijn unieke stratenpatroon dat model stond voor de bouw van vele Latijns-Amerikaanse hoofdsteden onder andere Havana in Cuba. Gesticht door Alonso Fernández de Lugo na de verovering, wordt La Laguna vaak het "Florence van de Canarische Eilanden" genoemd vanwege zijn vele kerken, kloosters en historische gebouwen.

De stad biedt een charmant oud stadscentrum met prachtige architectuur in koloniale stijl, houten balkons en weelderige binnenplaatsen.

OVERNACHTINGSTIP: Verblijf tijdens je bezoek aan San Cristóbal de La Laguna bij Laguna Cool Living met charmant ingerichte kamers waarvan sommigen beschikken over een eigen kitchenette.

  • Begin je ontdekkingstocht op Plaza del Adelantado, een historisch plein met opmerkelijke gebouwen zoals het stadhuis en de Ermita de San Miguel kapel.
  • Verderop vind je de indrukwekkende Kathedraal van San Cristóbal de La Laguna, met zijn neogotische architectuur en indrukwekkende koepel (boek hier je tickets voor de kathedraal met audiogids), en de Iglesia de la Concepción, een van de oudste religieuze tempels op het eiland, met een opvallende klokkentoren en unieke architectonische details.
  • Breng ook een bezoek aan het Klooster van Santa Catalina, een prachtig voorbeeld van de mudejar-stijl, en het Museum van de Geschiedenis van Tenerife, gehuisvest in Casa Lercaro, waar je meer te weten kunt komen over het rijke verleden van het eiland.
  • Wandel door de straten Calle La Carrera en Calle San Agustín om meer te leren over de stad en haar architectuur, en vergeet niet om te genieten van Plaza del Cristo, een levendig plein waar lokale festiviteiten plaatsvinden en je kunt winkelen op de gemeentelijke markt.
  • Bezoek ook Casa Salazar, een prachtig paleis uit de 17e eeuw met Canarische barokke architectuur, en het Museum van Wetenschap en Kosmos, waar je de wereld van wetenschap en ruimte kunt verkennen via interactieve exposities en planetariumshows.
  • Ontdek ten slotte Plaza de la Concepción, omringd door kleurrijke gebouwen en cafés, met de Iglesia de la Concepción als opvallend kenmerk.
  • Om de Canarische keuken voor de laatste keerte ontdekken, reserveer je best een tafeltje in restaurant El Guaydil, dat heel wat originele gerechten met een moderne twist biedt.
  1. Icod de los Vinos

Icod de los Vinos is een rustig dorpje in het binnenland van Tenerife, bekend om zijn iconische 'drakenboom', die meer dan 1000 jaar oud zou zijn. Je kan deze indrukwekkende boom bewonderen in een park waarvoor je toegang moet betalen, daar kan je ook de botanische tuinen bezichtigen. Ook herbergt Icod de los Vinos het Mariposario del Drago Butterfly Park, waar je meer dan 800 vrij vliegende vlinders kunt zien en meer kunt leren over hun leefomgeving (meer info).

Het dorp biedt een welkome ontsnapping aan de drukte van de kust, met historische schatten te midden van een bergachtig, vulkanisch landschap. Het strekt zich uit van dichte Canarische dennenbossen tot aan de zee, omringd door een vruchtbare vallei met uitzicht op de Teide.

Icod de los Vinos staat ook bekend om zijn lokale handel en agrarische rijkdom, met talrijke bananenplantages, boomgaarden en wijngaarden die gedijen in de omgeving - vandaar de naam Icod de los Vinos (van de wijnen). Hier wordt de meeste wijn van Tenerife geproduceerd. Het oude stadscentrum biedt verschillende opties voor wijnproeverijen, samen met de prachtige Iglesia de San Marcos, die een zilveren kruis herbergt, en enkele charmante oude plattelandswoningen.

  1. Taganana

Taganana is een van de oudste dorpen van Tenerife, en werd gesticht door Spaanse veroveraars. De ruige landschappen, oude bossen en ongerepte stranden trekken heel wat natuurliefhebbers aan. Verken bijvoorbeeld de Sendero de los Sentidos voor adembenemende uitzichten (bekijk de wandelroute hier) of geniet van verse visgerechten in lokale eetgelegenheden. Voor geschiedenisliefhebbers is de 16e-eeuwse kerk van Santa Catalina en de nabijgelegen Portugese wijk een must-see.

  1. Koloniale periode op Tenerife

De vroegst bekende menselijke nederzetting op de eilanden, die dateert van rond 200 voor Christus, werd gesticht door Berbers die bekend stonden als de Guanchen. In deze periode waren er een aantal kleine 'koninkrijken', elk geregeerd door een 'monarch' of koning. Toen kwam de Spaanse verovering - tussen 1494, toen Alonso Fernández de Lugo op het eiland landde, en de volledige verovering in 1496. De stad San Cristóbal de La Laguna werd in 1496 gesticht en diende als de eerste hoofdstad van het eiland.

Tijdens de eerste periode van de Spaanse overheersing stierven veel van de oorspronkelijke bewoners aan besmettelijke ziekten, maar nieuwe kolonisten vermengden zich met de lokale bevolking en vestigden zich op het eiland. Naarmate de bevolking groeide, werden de pijnboombossen op Tenerife gekapt voor brandstof en om akkers te maken voor landbouwgewassen voor zowel lokale consumptie als voor de export. De economische focus lag vooral op de landbouw, vooral de productie van suikerriet. Suikerrietplantages werden opgezet en er was veel vraag naar arbeidskrachten.

De koloniale periode bracht ook een nieuwe stijl van architectuur met zich mee, waaronder kerken, kloosters, en overheidsgebouwen in de typische Spaanse koloniale stijl. Deze gebouwen vormen nu een belangrijk deel van het historische erfgoed van Tenerife. In bovenstaande steden en dorpen herken je deze stijl nog goed.

  1. Waar overnachten op Tenerife?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats voor je volgende vakantie naar Tenerife? Er zijn erg veel leuke verblijfplaatsen op het eiland. Je ideale verblijfplaats is vooral afhankelijk van wat je precies op Tenerife wil doen.

Hieronder alvast onze tips bij het kiezen van je overnachting op Tenerife

  • Ben je vooral op zoek naar een strandvakantie, dan is het zuiden van Tenerife met Playa de las Américas en Costa Adeje de beste keuze. Houd er rekening mee dat het er erg druk kan worden, zeker in het hoogseizoen. Boek hier je verblijf in het zuiden van Tenerife.
  • Wil je meer de rust opzoeken? Dan kan je ook kijken naar een hotel in de streek rond Playa San Juan en Los Gigantes. Boek hier je verblijf.
  • Ook de hoofdstad Santa Cruz de Tenerife is een aanrader voor wie interesse heeft in rijke geschiedenis, prachtige architectuur en musea. Boek hier je hotel in Santa Cruz de Tenerife.
  • Voor een unieke en rustieke ervaring, ver weg van de drukkere toeristische hotspots kan je overnachten in het binnenland, dichtbij El Teide.
  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf op Tenerife?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Tenerife? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Tenerife met alle belangrijke bezienswaardigheden op Tenerife (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Tenerife.

Tenerife

Gratis reisgids Tenerife downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?