Art Nouveau gebouwen in Brussel ontdekken? Waar moet je zijn?
Art Nouveau of Jugendstil is de benaming voor een kunststijl die slechts een korte periode floreerde tussen 1890 en 1914. In België en Frankrijk hebben we het over Art Nouveau terwijl de naam Jugendstil gebruikt wordt in Duitsland en Oostenrijk. De naam is ontleend aan een kunstgalerij: L’Art Nouveau in Parijs waar Siegfried Bing, een Duitse invloedrijke kunsthandelaar, aan jonge kunstenaars de kans gaf om hun werk te exposeren.
Kenmerkend in zowel architectuur, schilderkunst, grafische kunst (affiches) als meubels, glaswerk, sieraden, etc. is de asymmetrie en de toepassing van sierlijke lijnen. Vooral de natuur was een belangrijke inspiratiebron voor de Art Nouveau, wat zich illustreert door o.a. de vele planten- en bloemenmotieven en afbeeldingen van vogels. Het was vooral een kunstvorm die de rijkere burgerij aansprak. Voor de gewone man in de straat waren de kunstvoorwerpen dikwijls veel te duur.
Victor Horta (1864-1947) en Henry Van de Velde (1863-1957) drukten voornamelijk in België hun stempel terwijl Alfons Mucha, Henri de Toulouse Lautrec, Gustav Klimt, Otto Wagner, Charles Rennie Mackintosh, Peter Behrens, Louis Tiffany en Antoni Gaudi internationaal bekende kunstenaars zijn.
Inhoud artikel
Hortamuseum
In de Amerikaansestraat 25 vind je het Hortamuseum. Het is de oude woonst van architect Victor Horta (1861-1947). Hij wordt algemeen beschouwd als de grondlegger van de art nouveau. Dit was tevens ook zijn werkplaats.
Liefhebbers van de bouwstijl moeten dit museum absoluut bezoeken. Je kan het makkelijk bereiken vanaf het gelijknamige metrostation Horta door de Brugmannlaan en Charleroisesteenweg te volgen tot aan de Amerikaansestraat.
Je zal zien dat heel wat van het interieur uit begin 20e eeuw behouden is gebleven. Van de ramen en meubels tot mozaïeken en schilderwerk.
Warenhuis van Horta en het Stripmuseum
Het Stripmuseum is niet alleen een must voor fans van de Brusselse striphelden zoals Nero, De Smurfen, Kuifje, Suske & Wiske en Lucky Luke. Het museum is gevestigd in een voormalig warenhuis dat is ontworpen door Victor Horta die zoals je eerder las ook zijn eigen museum in de stad heeft.
De architectuur van het museum is dus op zich al een reden om een kijkje te gaan nemen. De stripfiguren zijn dan meteen ook leuk meegenomen. Wil je nog meer zien van de vele striphelden van Brussel? Dan hebben we een stripwandeling voor je uitgetekend langs de bekendste stripmuren.
Hotel Solvay
Hotel Solvay is een statig gebouw op de Louizalaan 224. Het is een ander bouwwerk van architect Victor Horta die het stadsbeeld van Brussel met nog veel meer gebouwen vorm heeft gegeven. Het is wellicht een van de topcreaties van de beroemde Art Nouveau-architect.
Het gebouw is sinds 2000 ook uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Opvallende elementen aan dit herenhuis zijn de bel-etage met vensterdeur waarrond alle andere elementen van het gebouw in symmetrie zijn opgetrokken. Het gebruik van metaal, glas en natuursteen komt heel vaak terug bij ontwerpen van Horta en die materialen zijn hier overvloedig opgenomen.
Hotel Ciamberlani
Hotel Ciamberlani is een herenhuis dat dateert uit 1897. Je vindt het in de Defaqzstraat 48 in Elsene. Het is een gebouw van architect Paul Hankar en de voormalige woonplaats van kunstschilder Albert Ciamberlani.
Het was de schilder zelf die de sgraffiti heeft ontworpen die je aan de buitengevel ziet op de tweede en de derde verdieping. Een ander opvallend kenmerk zijn de ramen in hoefijzervorm.
Op citytrip naar Brussel?? Bekijk onze stadswandelingen of download onze reisgids Brussel en ontdek de mooiste plekjes van Brussel.
Hotel Métropole
Het Hotel Métropole is gevestigd op het De Brouckèreplein en dateert uit 1895. Het gebouw is ontworpen door architect Alban Chambon. Het gebouw domineert de omgeving van het plein dus je zal er maar moeilijk naast kunnen kijken. Een leuk weetje is dat dit het enige Brusselse hotel uit de 19e eeuw is dat tot op vandaag nog steeds in gebruik is. Er zijn 22 suites en 262 hotelkamers.
Het hotel begon oorspronkelijk als een café. Later werd het pand van een bank die naast het café lag aangekocht om het uit te breiden tot hotel. Hier is in de 20e eeuw ook nog een klein stukje cafégeschiedenis geschreven. Cocktailkenners weten misschien dat hier de allereerste Black Russian werd geserveerd in 1949 door barman Gustave Tops. Een fraai stukje Brusselse architectuur met een rijk verleden.
Old England en het Muziekinstrumentenmuseum
Het voormalige warenhuis Old England op de Hofberg 2 is een ander prachtig voorbeeld van Art Nouveau in de stad. In dit gebouw is ook het Muziekinstrumentenmuseum of MIM gevestigd. Het is een ontwerp van Paul Saintenoy.
Behalve het statige pand, kan je in het museum een van de belangrijkste collecties muziekinstrumenten ter wereld zien. Is het museum niks voor jou maar wil je toch even naar binnen? Dan raden we je aan om naar boven te gaan met de historische lift en dan met de trappen naar beneden. Zo kan je gratis een glimp opvangen van alle verdiepingen. Bovendien krijg je op de bovenste verdieping, waar je ook het restaurant kan vinden, een mooi panorama over de stad.
Cauchiehuis
Het Cauchiehuis was de eigen woning van architect, kunstenaar en interieurontwerper Paul Cauchie (1875-1952) en zijn echtgenote Carlina Voet (1875-1969), die vooral schilderde. Het mag ongetwijfeld gerekend worden tot één van de meesterwerken van de Art Nouveau.
Cauchie gaf het gebouw een gevel, versierd met sgraffito (een techniek verwant aan de fresco) op zo'n manier dat het huis wel moest opvallen. Het lijkt wel een reusachtige reclameaffiche. En laat dat nu net de bedoeling geweest zijn, om zo de verkoop van zijn eigen werken subtiel te stimuleren.
Na de dood van het kunstenaarsechtpaar en de verwaarlozing van het pand door hun dochter, redde het echtpaar Guy en Léona Dessicy die passionele aanhangers van Art Nouveau waren, het van een afbraak. Er waren plannen om hier het Kuifjemuseum onder te brengen, maar die zijn uiteindelijk afgesprongen. Het Cauchiehuis werd alsnog ingericht als museum, maar dan met de voornaamste werken van zijn voormalige bewoners Paul en Carlina.
Chemiserie Niguet
De Chemiserie Niguet is een winkelpand in de Koningsstraat 13. Dit gebouw valt op in het straatbeeld door de winkelpui die in Art Nouveaustijl is opgetrokken. Het is een ontwerp van architect Paul Hankar die onder andere ook Hotel Ciamberlani tussen zijn realisaties heeft staan. Oorspronkelijk was dit de winkel van hemdenmaker A. Niguet. Vandaag is er een bloemenzaak in gevestigd.
Waar de meeste winkels intussen een modernere façade hebben gekregen, is deze winkelpui een van de weinige in Brussel die nog in Art Nouveau te bewonderen zijn.
Meer voorbeelden van Art Nouveau in Brussel
Brussel bezit nog meer mooie voorbeelden van Art-Nouveaugebouwen. Die zijn vooral gecentraliseerd in de Sint-Gillis, Elsene en de noordoostelijke wijk (Maria-Louizaplein en Ambiorixplein). In het onderstaande overzicht vind je nog een handvol adressen van gebouwen in de Art Nouveau stijl met de architect erbij.
- Woning Van Dyck - Clovislaan 85 -87 (Gustave Strauven)
- Michel Angelolaan 80 (Victor Taelemans)
- Huis Saint-Cyr - Ambiorixplein 11 (Gustave Strauven)
- Hotel van Eetvelde - Palmerstonlaan nr. 2-3-4 (Victor Horta)
- Square Gutenberg 5-8-19 (Armand Van Waesberghe)
- Philips de Goedestraat 55 (Armand Van Waesberghe), 70 (Victor Taelemans)
- Willem de Zwijgerstraat 34 (Paul Saintenoy)
- Correggiostraat 35 (Edouard Ramaekers)
Waar overnachten in Brussel?
Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Brussel? In het centrum van Brussel vind je om de paar meter wel een hotel. Ook is het mogelijk om in één van de buitenwijken van Brussel te verblijven. Met het uitgebreide openbaar vervoer van Brussel bereik je makkelijk in het centrum.
Ontdek hier onze 15 favoriete verblijven in Brussel. Wat dacht je van een een omgebouwd kantoorgebouw met een zwembad op het dak (Jam Hotel)? Of een hotel met vintage look ... bijzondere verblijven allemaal voor je opgelijst.
Enkele van onze favorieten verblijven in Brussel:
- Vintage Hotel Brussels: Zoals de naam al doet vermoeden, biedt dit hotel vintage kamers nabij het centrum van Brussel en dat voor een goede prijs! Het hotel ligt vlakbij een metrostation. De kamers zijn stuk voor stuk de moeite waard: ze zijn heel ontspannend, uniek en stijlvol ingericht. Meer info en boeken.
- Ook zeker de moeite waard is Hôtel des Galeries. Naast heel lichte, moderne kamers is het ook nog eens vlakbij het Stadhuis en de Grote Markt van Brussel. Het hotel is dus goed gelegen om de bezienswaardigheden van Brussel te gaan bezichtigen én te shoppen op één dag! Meer info en boeken.
- In het centrum van Brussel vind je het Boutique Hotel Saint-Géry. De modern ingericht kamers zijn uniek ingericht en een streling voor het oog. Het hotel is ideaal gelegen om het stadscentrum te gaan verkennen. Meer info en boeken.
Wil jij ook niets missen tijdens jouw verblijf in Brussel?
Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Brussel? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Brussel met alle belangrijke bezienswaardigheden in de stad en unieke stadswandelingen. Download je gratis preview reisgids Brussel.