20 x bezienswaardigheden Brugse Ommeland: Info, tips & routes
Het Brugse Ommeland is ideaal om te voet of met de fiets te ontdekken! Bovendien kan je je onderweg dan laten verrassen door enkele leuke bezienswaardigheden: hier en daar een kasteel, gezellige kanalen, molens en veel bos! Ideaal voor een leuke uitstap in eigen land of om wat meer landinwaarts te keren als je een bezoek brengt aan de Belgische kust. Lees verder voor onze aanraders in het Brugse Ommeland.
Tickets & tours voor je bezoek aan Brugge
TIP: Boek je tickets voor het Historium online, zo kan je sneller binnen zonder wachtrij
Nog meer zien in Brugge met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de verschillende daguitstappen en tours in Brugge bij GetYourGuide.
Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.
Inhoud artikel
Bulskampveld
De Beernemse bossen en Bulskampveld strekten zich in de middeleeuwen uit van Brugge tot Gent. Nu nog loopt dit gebied tot de grens met Oost- Vlaanderen (Wingene - Ruiselede). De naam 'Bulskampveld' zou afkomstig zijn van 'Bulnas Campa' wat het Germaans is voor het veld van de stieren’. In de middeleeuwen lieten de boeren hier immers hun vee grazen. Het is een prachtig natuurgebied met naaldbossen en heel wat vogelsoorten. Er zijn ook enkele bezienswaardigheden in het gebied:
- De kruidentuin werd in 1980 aangelegd in de vroegere moestuin van het kasteel. Je kan er vrij in rondwandelen.
- In de stallingen van de kasteelhoeve is nu het vogelopvangcentrum Bulskampveld gehuisvest. Je kan dit bezoeken met gids als je op voorhand reserveert.
- De kruidentuin is tijdens weekdagen open van 8.30u tot 16u45, in het weekend van14.00u tot 17u30.
- Het kasteel op het domein dateert van eind de 19de eeuw. In het natuur-educatief centrum op de benedenverbieding wordt er uit de doeken gedaan wat op het domein van Bulskampveld zoal te zien is en leeft en kan je zelf op onderzoek.
- Meer info op www.voc-bulskampveld.be.
Onze-Lieve-Vrouwkerk in Damme
De bouw van de Onze-Lieve-Vrouwkerk in Damme ving aan in het begin van de 13de eeuw, maar in de loop van de eeuwen werd het gebouw vergroot, hersteld, deels ontmanteld en ontdaan van zijn torenspits. Tal van kunstvoorwerpen vanaf de 16de eeuw bleven behouden en kunnen ook vandaag nog bewonderd worden. Na zijn dood rond 1292 werd de middeleeuwse schrijver Jacob van Maerlant begraven aan de voet van de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk, zoals hij gevraagd had.
Ontdek Damme tijdens onze uitgestippelde luswandeling. Download je gratis wandelroute hier.
Tijl Uilenspiegel
Tegen de muur tegenover de ingang van de kerk, bij een bankje, staat het beeld “Tijl op tocht” dat Koos van der Kaaij in de jaren zestig van vorige eeuw maakte en dat verwijst naar Tijl Uilenspiegels tocht naar Rome. Na zijn (wan)daden werd Uilenspiegel immers in ballingschap gestuurd: hij moest hij een pelgrimsreis naar Rome ondernemen. Op het omheinde voorplein staat ook het prachtige beeld “Blik van Licht” van Charles Delporte.
Hoewel het een stevig parcours is naar de top, het onvergetelijke sterzicht vanop de toren van de kerk is de ultieme beloning!
Sint-Janshospitaal – Damme
In het Sint-Janshospitaal, waarvan de oorsprong terug gaat tot de eerste helft van de 13de eeuw, verzorgden zowel broeders als zusters de zieken. Vanaf het begin werden naast zieken ook armen en vreemdelingen opgenomen. De middeleeuwse ziekenzalen en de daarbij behorende kapel herbergen een imposante collectie archiefstukken, kunstwerken, medische instrumenten en zes werken van Hans Memling.
Onze-Lieve-Vrouw Bezoekingkerk - Lissewege
De bouw van deze kerk, behoorlijk groot voor een klein dorpje, werd gestart in het midden van de 13de eeuw. Mogelijk werd de grote kerk deels betaald door pelgrims onderweg naar Santiago de Compostella, voor wie Lissewege een belangrijke halte was, getuige daarvan de nog bestaande gebouwen Spaniënhof en Sint-Jacobshuis. Bovendien was er voor de bedevaarders een eigen altaar in de kerk. In de 17de eeuw werd de kerk geplunderd en zwaar toegetakeld door de Geuzen, vandaar dat er ook geen kunstwerken of kerkmeubilair uit voorgaande eeuwen bewaard bleef.
Als je de kerk verlaat, kan je via het kerkhof naar de achterzijde van de kerk wandelen of via het zijstraatje links van het standbeeld van Willem van Saefthinge. Op een groot infobord vindt je foto’s en korte tekstjes over het historische verleden van Lissewege.
De kerk is dagelijks open van 10u tot 17u (tijdens de zomermaanden tot 18u)
Toren beklimmen
Beklim de 264 treden van de kerk en geniet, terwijl je ongeveer 50 meter boven de grond zweeft, van een uniek panorama! Van op het platte dak van de Lisseweegse kerktoren heb je een prachtig uitzicht over het polderlandschap.
Een toren bezoek is mogelijk:
- juli - augustus dagelijks tussen 14u en 17u30
- Ook open op 20/6, 21/6, 27/6 en 28/6, 5/9, 6/9, 12/9 en 13/9: 14.00-17.30
- Toegang tot 30 min. voor sluitingsuur
Bezoekerscentrum De Oude Pastorij - Lissewege
Achter een gevel uit de 19de eeuw huist een pastorij uit 1638, die omgevormd is tot Bezoekerscentrum. Je kunt er de permanente tentoonstelling ‘Heiligen en hun leven’ bekijken. Deze is opgebouwd met meer dan 100 heiligenbeelden uit kerken en kloosters, met daarbij telkens een levensverhaal. En je kan er terecht voor het middeleeuwse verhaal over Lissewege en omliggende, de abdij Ter Doest. Voor meer info over het bezoekerscentrum en het Heiligenmuseum: www.lissewege.be
Meer van Lissewege ontdekken? Download hier onze uitgestippelde wandeling in dit gezellige dorp.
De Soete Paepe - Lissewege
De Soete Paepe is een zeer geslaagde reconstructie van een snoepwinkel uit 1920. Ga zeker eens binnen, of je nu een zoetebek bent of niet. Je vindt er meer dan 60 soorten snoep! Van 'smoelentrekkers' over 'sneeuwballen' tot toverbollen. Voeg daarbij de verse appelflappen, Berlijnse bollen en confituurtaart en je krijgt al een idee van de lekkernijen die je hier kan vinden.
In de etalage kan je lezen over hoe snoep in het begin een exclusiviteit was voor rijke mensen. En je leest er ook over de lekkerbek pastoor (‘soete paepe’ in het dialect, vandaar de naam van het snoepwinkeltje).
Vanaf 30 april elk weekend open van 14.00 – 17.00u en in juli en augustus alle dagen behalve op maandag van 11.00 – 18.00 u.
Tiendenschuur van Abdij Ter Doest - Lissewege
De geschiedenis van de nu verdwenen cisterciënzerabdij van Ter Doest begon aan in het begin van de 12de eeuw. Twee eeuwen lang kende de abdij een bloeiperiode, daarna zette zich het verval in tot het begin van de 17de eeuw volledig einde verhaal was. De abdij werd toen opgeheven.
De Tiendeschuur, het meest indrukwekkende monument van Lissewege, is het enige wat nog rest van de abdij. Indertijd stond de abdij bekend om haar kopieerwerk van oude handschriften. Meer dan honderdvijftig van die manuscripten worden nu bewaard in Brugge (Stadsbibliotheek en Grootseminarie).
Rozenstruiken van Kanegem
Het is reeds sinds 1956 dat Kanegem zich op de kaart heeft geplaatst als bloemendorp. Er zijn hier meer dan 75 bloemenvariëteiten te zien. Tienduizend rozenstruiken en geraniums kleuren het dorp. Dit alles is mogelijk dankzij de goede samenwerking en coördinatie tussen het stadsbestuur Tielt en de lokale inwoners (300 gezinnen). Het dorp heeft hiermee al veel prijzen gewonnen. In groep kan je hier een geurenwandeling maken (info: [email protected]).
Molenland
In de regio rond Tielt en Ruislede zijn er verschillende molens die je kan bezoeken. Sommige werken zelfs nog! Onze drie favorieten zijn:
Ontdek het molenland met de fiets tijdens onze uitgestippelde fietsroute.
Liever onderweg met de auto? Ook daarvoor hebben we een route.
Artemeersmolen of Hardemeersmolen
Dit is wellicht de mooiste nog werkende molen van de streek. Hij werd gebouwd op een kleine heuvel. De Artemeersmolen zou dateren van het begin van de 19de eeuw maar werd tijdens de Eerste Wereldoorlog zwaar beschadigd. In 1975 werd hij echter volledig gerestaureerd. In 2014 werd de molen gekocht door beroepsmolenaar Mike Ekelschot.
- Momenteel draait de molen opnieuw op professionele basis en dat is uniek! De producten die worden gemaakt kan je hier uiteraard ook kopen.
- De molen is open op dinsdag van 10 tot 16 uur en op zaterdag van 10 tot 17 uur.
- Meer informatie over de molen en de producten die er gemalen worden kan je lezen op www.flourpower.be
Hostensmolen
Deze prachtig gerestaureerde molen ligt pal in het centrum van Ruislede. De molen is eigendom van de gemeente en heeft er een zaaltje met sanitair blok aan gebouwd. Deze stenen molen uit 1865 heeft zoals bij vele andere molens een houten molen vervangen die honderd jaar eerder werd gebouwd. De eerste molenaar van deze stenen molen was een zekere Hoste, vandaar ook de naam.
Soms is de molen in werking, steeds de eerste zondag van de maand tussen 10.00 en 12.00 u.
Knokmolen
Niets voor niets kreeg Ruiselede de naam van Molendorp want op een paar honderd meter van de Hostensmolen ligt er opnieuw een prachtige molen, de Knokmolen (ligt in de Knokstraat).
- Deze molen werd gebouwd in 1840 en is eigenlijk nooit buiten gebruik geweest.
- De laatste molenaar stierf in 1988 en hij had de molen nog laten restaureren in 1968.
- De huidige eigenaar en grootste molenkenner van ons land, Wieme Roland, laat de molen soms draaien op zaterdagnamiddag.
Kasteel Loppem
Het indrukwekkende kasteel van Loppem ligt in een romantisch park met vijvers en een doolhof: een ideale uitstap voor jong en oud! Het zowat honderdvijftig jaar oude kasteel werd gebouwd in opdracht van enkele leden van de lokale adel. In de herfst van 1918 verbleef de toenmalige Belgische regering hier tijdelijk, samen met de legerleiding en de koning. Het was “de regering van Loppem” die hier het algemene kiesrecht voor mannen goedkeurde.
- Het park is gratis toegankelijk en heeft een doolhof van rode en groene haagbeuk.
- Het doolhof werd in 1873 getekend, je kunt er bijna twee kilometer in ronddolen zonder op dezelfde plaats terug te keren.
- Meer info kan je vinden op de website van het kasteel: boek je tickets online
Kasteel Tillegem
Op de plek van kasteel Tillegem stond eerst een middeleeuwse waterburcht. Nu resten nog de westvleugel en een neogotische aanbouw en twee zijvleugels. Het omwalde kasteel biedt onderdak aan het Streekhuis voor de regio Noord-West-Vlaanderen en enkele groeperingen. De kelders en gewelven uit de 14de eeuw zijn nog origineel, de rest van het kasteel werd grondig gerestaureerd. Het kasteel ligt in het provinciaal domein Tillegembos. Het kasteel is niet toegankelijk maar ontdek zeker het prachtige provinciedomein rondom het kasteel!
Stadsdomein Beisbroek
Dit kasteeldomein ligt ten zuiden van Brugge. Het maakt met de bossen van het domein Tudor, het Chartreuzinnengoed en domein Foreest een groengebied van ruim 100 hectaren groot. Eerst was er een woest heidegebied ‘het veld van Sint-Adries’ genoemd dat eeuwenlang tot de eigendom behoorde van de abdij van Sint-Andries. Na de Franse revolutie werden de kerkelijke gronden openbaar verkocht.
De eigenaars hadden het goede idee om voor een bebossing te zorgen en er enkele kastelen in neer te poten. Zo ontstond dus ook het kasteeldomein Beisbroek. Het kasteel zelf is ingericht als een natuureducatief centrum en er is ook een volkssterrenwacht. Je leert er alles over de natuur ter land en de sterren in de lucht!
Het domein is open van maandag tot donderdag tussen 14 en 17u, en op zondag van 14 tot 18u.
Priorij Onze-Lieve-Vrouw van Bethanië - Loppem
In de priorij an Onze-Lieve-Vrouw van Bethanië wonen nog steeds enkele Benedictinessen die leven volgens de Regel van Sint-Benedictus, een monnikenvader uit de 6de eeuw. De naam Bethanië verwijst naar klein Bethanië, een pand in de omgeving van de abdij. De kerk is opgetrokken in een neoromaanse stijl en werd ontworpen door architect Viérin, een bekende Bruggeling. Het klooster biedt als internaat onderdak aan de meisjes van de nabijgelegen abdijschool van Zevenkerken.
Rondleiding voor groepen zijn mogelijk op afspraak. Meer info op www.priorijbethanie.be
Hallentoren – Tielt
Wie op de Markt van Tielt staat, kan er niet naast kijken: pal in het midden staat de imposante Hallentoren met belfort. Sinds 1275 is dit hét symbool van de stad. Van wat ooit afwisselend of tegelijkertijd een belfort, lakenhalle en/of schepenhuis was, is de Hallentoren op de Markt het enige dat nog overeind staat.
De benaming ‘Hallentoren’ komt van de ‘toren boven de hallen’. Hier werd tot het begin van de 20ste eeuw handel gedreven in de gaanderijen onder de toren. Deze wondermooie toren dateert van 1620 en behoort nu tot het Werelderfgoed van de Unesco.
- In de toren is er een beiaard met 35 klokken. Verschillende melodieën werden gespeeld op de beiaard om mensen op de hoogte te houden van bepaalde zaken, bvb. het uur dat de café's moesten sluiten of om te verwittigen als er gevaar was.
- Het is momenteel de enige volledig intacte beiaard ter wereld! Dit toont aan hoe belangrijk de stad ooit moet geweest zijn.
- Tielt was in de 13de eeuw de vierde belangrijkste stad van West-Vlaanderen. Historisch gezien is zijn beiaard zelfs nu nog belangrijker dan die van Brugge. Door geldgebrek konden ze er immers geen veranderingen aan doen. Daardoor hoor je nu nog het bijzondere originele geluid van een beiaard met klokken van eenzelfde gieting.
Stadhuis van Tielt
Na de afbraak van het Schepenhuis begin 19de eeuw moest Tielt een nieuw stadhuis hebben. Wat je nu te zien krijgt is het resultaat na een verbouwing / restauratie in 2009. Het gebouw dateert van de 19de eeuw en werd gebouwd op de plaats waar er vroeger een hospitaal en passantenhuis stond.
Het was Margaretha van Constantinopel die dit gebouw oorspronkelijk liet bouwen in 1245. De Zusters Alexianen stonden in voor de zorg en het beheer ervan. Dat heeft bijgedragen tot het toekennen van de stadsrechten aan Tielt.
Standbeelden in Tielt
Op de Markt en rond de Hallentoren in Tielt staan drie beelden. Ze zijn allemaal van de hand van Jef Claerhout, een Tieltse kunstenaar. De standbeelden zijn allemaal figuren die hier geboren of gestorven zijn, en staan bol van de symboliek.
- Aan de voorzijde staat Olivier De Neckere afgebeeld als een duivel. Hij was een sluwe medewerker van Lodewijk XI, die zijn leven toch beëindigd zag aan de galg. Olivier werd geboren in Tielt in 1434 en was een barbier. Hij werd de belangrijkste raadgever van Lodewijk XI in Frankrijk, en staat afgebeeld als duivel omwille van zijn duivels en moorddadig karakter.
- Aan de achterzijde van de Hallentoren staat het beeld van Tanneken Sconyncx, die symbool staat voor alle onschuldige slachtoffers van de heksenwaan die vooral rond het begin van 17de eeuw heerste. Tanneken Sconyncx werd geboren in Gottem, hier niet zo ver vandaan, in het jaar 1560. Ze was een moeder van 4 kinderen en had geregeld wat ruzie met de buren die haar beschuldigden van hekserij.
- Aan de kant van het stadhuis staat het beeld van Alexander Spierinck, afgebeeld zoals hij hier gestorven is: tijdens het kaatsspel kreeg hij een hartaanval. Spierinck was baljuw en hij zou een onschuldige ter dood hebben veroordeeld, die vlak voor zijn dood een vloek over hem had uitgesproken.
Thielt in WO I
In Tielt kan je ook een bezoek brengen aan de tentoonstelling met als thema ‘Thielt in WO I'. Een eerder compacte tentoonstelling, maar wel heel bijzonder leerrijk over hoe het er aan toeging tussen oktober 1914 en oktober 1918. Exact 4 jaar was Tielt bezet door het 4de Duitse leger A.O.K.
- Tielt was een belangrijke doorvoerplek naar het front, en de Duitsers kwamen hier op zoek naar vertier, logies en deden hier ook de voorbereidingen voor de allereerste gasaanval ooit.
- Er draait ook constant een 25’ durende boeiende documentairefilm ‘Strategische hoogte voor hertogen en prinsen’ waarmee je niet alleen unieke beelden te zien krijgt maar ook een duidelijk verhaal wordt geschetst over de rol van Tielt in de Groote Oorlog.
- Een aanrader voor wie écht geïnteresseerd is in de oorlogsgeschiedenis.
- Te bezoeken telkens op woe- en zondagnamiddag van 14u tot 17u.
- Meer info op www.tielt.be/toerisme
Sint-Pieterskerk in Tielt
De Sint-Pieterskerk is meteen het oudste monument in de stad Tielt en werd rond 1105 gebouwd. Wat je nu te zien krijgt is wel hooguit maareen 300 jaar oud. Het werd meermaals verbouwd na verwoestingen. De naaldtoren is 62 meter hoog en daarmee veruit de hoogste in deze regio. Het interieur van de kerk wordt gedomineerd door een monumentale preekstoel uit het midden van de 19de eeuw. Die is versierd met weelderige beelden, engelen, dierenhoofden, … een absolute aanrader! Er zijn ook nog andere kerkschatten te zien zoals een paar schilderijen en de communiebank.
Meer ontdekken van Tielt? Download hier onze stadswandeling!
Alexianenplein en het gedicht van Wilfred Owen - Tielt
Het Alexianenplein werd genoemd naar de zusterorde die hier eeuwen verantwoordelijk was voor het beheer en de zorg in het hospitaal. Nu staat hier het stadhuis en het oude werd mooi verweven met het nieuwe.. Op de lange muur achter het groen staat een gedicht van Wilfred Owen, vertaald door Tom Lanoye, dat herinnert aan de eerste gasaanval van de Eerste Wereldoorlog. De beslissing daartoe werd hier genomen, toen Tielt het hoofdkwartier was van de Duitsers voor het front van Armentières tot Nieuwpoort.
Kasteel Wijnendale - Torhout
Op enkele kilometers van de Torhoutse binnenstad vind je kasteel Wijnendale. Dit is het ideale vertrekpunt voor een verkenning van de ruimere, groene omgeving van het kasteel. Het was hier dat Maria van Bourgondië en haar paard galoppeerden, dat Keizer Karel de tijd doodde telkens zijn schip richting Spanje in Vlissingen op zich liet wachten en dat Leopold III de Koningskwestie inleidde.
Ondanks al die vaderlandse geschiedenis blijft dit goed geconserveerde waterslot bovenal de thuis van de familie de Wynendaele. Elke zaal van het museum belicht een bepaalde periode uit de rijke geschiedenis van het kasteel. Het is zeker een bezoekje waard!
- Het kasteel is open voor bezoek van april tot juni en in september telkens op woensdag en zondag tussen 13:30 en 17:30.
- In de zomervakantie van woensdag tot zondag, ook telkens in de namiddag.
- Met een audiogids kom je alles te weten over de geschiedenis van dit kasteel.
4 x gratis routes in het Brugse Ommeland