La Route des Grands Crus rijden in Frankrijk: de mooiste wijnroute door de Bourgogne

Koop de volledige reisgids voor € 10

La Route des Grands Crus rijden in Frankrijk: de mooiste wijnroute door de Bourgogne

21 juni 2024 in Bourgogne3 reacties

De mooiste bezienswaardigheden en wijnhuizen langs de Route des Grands Crus in de Bourgogne

De Bourgognestreek staat wereldwijd bekend om zijn prestigieuze wijnen. Je kan ze gewoon in de supermarkt kopen, maar veel leuker is om de Route des Grands Crus af te leggen. Deze prachtige route voert je langs de beroemde wijngaarden en charmante dorpjes van de Bourgogne. We vertellen je hieronder graag alles over de Route des Grands Crus: welke wijngaarden je niet mag missen, welke stadjes je zeker moet bezoeken en sluiten af met enkele praktische tips.

Praktische info & tickets Route des Grands Crus de Bourgogne

Duur1 à 3 dagen ()
Met de autoVanaf Brussel is het 520 km tot Dijon, vanaf Utrecht is het 695 km, reken op 6 à 8 uur rijden
Openbaar vervoerMet de trein naar Dijon? Boek hier je treintickets
VliegticketsOf kies voor comfort en boek je vliegtickets naar Lyon en leg de route in omgekeerd richting af: vergelijk bij Cheaptickets of Transavia
VerblijvenAan te raden verblijven langs Route des Grands Crus zijn:
Wijntours & proeverijen

Inhoud artikel

  1. Wat is de Route des Grands Crus?

  • De Route des Grands Crus is een 60 kilometer lange route die zich uitstrekt van Dijon tot Santenay, door het hart van de Bourgogne-wijnregio.
  • De route werd in 1937 gecreëerd en is sindsdien een trekpleister voor wijnliefhebbers uit de hele wereld.
  • De route slingert langs charmante dorpen (in totaal 37) met glooiende wijngaarden waar je enkele van de beste wijnen ter wereld kan proeven.
  • Langs de route, die nu de "D974" heet, liggen 24 van de 33 grands crus van Bourgondië.

Route des Grands Crus en de belangrijkste plekken langs de weg op de kaart

  1. Hoe lang is de Route des Grands Crus?

  • De Route des Grands Crus is ongeveer 60 kilometer lang en kan in 1 dag of 2 worden verkend, afhankelijk van hoeveel stops je maakt en hoelang je bij elk wijndomein blijft.
  • We raden je aan om minstens twee dagen uit te trekken om de volledige route te verkennen. Zo kan je genieten van de prachtige wijngaarden, de Bourgondische wijnen en de charme van de wijndorpen met bijzondere architectuur en wijnbouwhuizen zonder gehaast te zijn.
  1. Les Climats du vignoble de Bourgogne

De Route des Grands Crus slingert zich een weg door de zogenaamde Climats de Bourgogne. Deze term verwijst naar een uniek systeem van wijngaarden in de Bourgogne, dat sinds 2015 door UNESCO als werelderfgoed is erkend. Deze wijngaarden staan bekend om hun specifieke geografische en klimatologische kenmerken die bijdragen aan de uitzonderlijke kwaliteit van de Bourgondische wijnen.

Kort samengevat, een "climat" is een wijnperceel dat al eeuwenlang nauwkeurig wordt afgebakend. In de Bourgogne zijn er meer dan 1.200 van deze percelen, elk met zijn eigen unieke bodemsoort, microklimaat en wijnbouwtradities. Je komt alles te weten over de Bourgondische Climats bij een bezoekje aan het Cité des Climats et Vins de Bourgogne in Beaune. Meer info op de website.

Ontdek de verschillende wijnen van de Bourgogne

1. Pinot noir

De Bourgogne is vooral beroemd om zijn pinot noir, een druivensoort die hier enkele van de beste rode wijnen ter wereld voortbrengt. Het klimaat is hier perfect voor pinot noir en de bodem van de Bourgogne creëert bijzonder smaakvolle wijnen met aroma’s die specifiek zijn voor deze regio. De wijnen zijn elegant en complex, met smaken van rood fruit zoals kersen en aardbeien, gecombineerd met aardse en kruidige tonen.

2. Chardonnay

Naast pinot noir is de Bourgogne ook bekend om zijn witte wijnen, gemaakt van chardonnay-druiven. De chardonnay-wijnen uit de Bourgogne variëren van frisse en minerale stijlen uit Chablis tot rijke en volle wijnen uit de Beaune. Deze wijnen staan bekend om hun verfijnde smaakprofielen, met tonen van citrus, appel, honing en boter.

3. Andere druiven

Hoewel pinot noir en chardonnay de sterren van de Bourgogne zijn, produceert de regio ook andere wijnen. Aligoté, een minder bekende witte druivensoort, wordt vaak gebruikt voor frisse en lichte wijnen, terwijl Gamay, de druif van de naburige Beaujolais, soms ook te vinden is in de Bourgogne. Lees ook onze artikel over de andere wijnstreken in Frankrijk.

  1. Dijon

Dijon is de hoofdstad van de Bourgogne en het beginpunt van de Route des Grands Crus. De stad staat bekend om zijn prachtige architectuur, musea en gastronomie.

Bezoek het indrukwekkende Palais des Ducs et des États de Bourgogne waar het Musée des Beaux-Arts gehuisvest zit, wandel door onder de Porte Guillaume, bezoek de gotische Notre-Dame de Dijon en geniet van de lokale specialiteiten zoals de beroemde Dijon-mosterd.

WANDELTIP: Download onze stadswandeling in Dijon en zie de mooiste plekjes van de stad.

Nood aan een terrasje? Dan raden we aan om naar Place de la Liberation te gaan, een prachtig plein omzoomd met arcades en huizen van zandsteen. Ten zuiden van Place de la Liberation liggen de straten van het historische centrum van Dijon. Ze bevatten een brede mix van architecturale stijlen, middeleeuwse vakwerkhuizen, renaissance architectuur, kerken en 18e-eeuwse herenhuizen, welke allemaal een belangrijke rol speelden in de geschiedenis van Dijon.

WIJNPROEVERIJ: Vanuit Dijon kan je ook een georganiseerde uitstap maken naar de omliggende wijngaarden of je kan er voor kiezen om een wijndegustatie in de stad te boeken zoals deze wijnproeverij in La Cave du Palais Bourgogne.

  1. Château du Clos de Vougeot

Château du Clos de Vougeot, in het gelijknamige dorp Vougeot, werd oorspronkelijk gebouwd in de 12de eeuw door de cisterciënzer monniken van de abdij van Cîteaux. Tegenwoordig is het een belangrijk monument en herbergt het een wijnmuseum. Het kasteel is tevens het hoofdkantoor van de zogenaamde Confrérie des Chevaliers du Tastevin, oftewel de "Broederschap van de Wijnproefridders", een prestige broederschap van Bourgondische wijnkenners. Een bijzonder devies van de broederschap luidt "Jamais en vain, toujours en vin” wat letterlijk vertaald word als "nooit tevergeefs, altijd een wijn".

Tijdens een rondleiding door het kasteel kan je heel wat bijleren over de geschiedenis van de wijnbouw in de Bourgogne. Neem een kijkje in de historische wijnkelders met de oude wijnpersen en kuipen, de voormalige woonruimtes van de monniken en bezoek uiteraard ook de wijngaard die ongeveer 50 hectare beslaat en volledig ommuurd is, wat kenmerkend is voor de "clos" wijngaarden in Bourgogne. Meer info op de website.

WIJNTOUR: Boek hier je wijntour langs de wijnhuizen en wijngaarden van Côte de Nuits, inclusief een tussenstop bij wijngaard Chateau du Clos de Vougeot.

  1. Gevrey-Chambertin

Gevrey-Chambertin is een van de andere charmante dorpjes van de Côte de Nuits. Gevrey-Chambertin staat bekend om zijn rode wijnen en dan vooral om de Chambertin. Uit archeologisch onderzoek is gebleken dat hier al in de 1e eeuw v. Chr. Gallo-Romeinse wijnen werden verbouwd. Dit zijn wellicht de allereerste wijnstokken die in de Bourgogne werden aangeplant.

Château de Gevrey-Chambertin en natuurreservaat van Combe de Lavaux

Als je hier stopt om de wijngaarden te verkennen, mag je ook het Château de Gevrey-Chambertin niet overslaan. Dit kasteel, omringd door de bijhorende wijngaarden, is in privé-bezit. Het staat er al sinds de 13e eeuw en was oorspronkelijk een priorij van de abdij van Cluny. Er zijn nog slechts enkele delen van het oorspronkelijke kasteel overgebleven en door de eeuwen heen werden er verschillende verbouwingswerken uitgevoerd.

Een andere reden om in de buurt van dit dorp te blijven is om wat tijd door te brengen in het natuurreservaat van Combe de Lavaux. Dit beschermde gebied is een must voor natuurliefhebbers. Het ligt in het hart van de Côte Dijonnaise, een reeks van kalkstenen boskammen bedekt met graslanden en bomen dat doorsneden wordt met kliffen. Je hebt er prachtige uitzichten op de lager gelegen wijngaarden. Deze regio staat bekend om zijn unieke geologie en uitzonderlijke biodiversiteit. Je vindt er meer dan 500 soorten varens en andere planten en een diverse verzameling vogels, reptielen en andere dieren.

  1. Nuits-Saint-Georges

Nuits-Saint-Georges is een van de bekendste dorpen langs de route. Het kleine dorp is niet alleen bekend als de bakermat van de meest prestigieuze rode wijnen ter wereld, maar ook om het Imaginarium, een interactief museum dat een diepgaand inzicht biedt in de fascinerende wereld van wijn. Daarnaast vind je er het Cassissium, nog zo'n interessant museum dat volledig gewijd is aan cassis, ook wel het 'zwarte goud' van de Bourgogne genoemd. Meer info op de website.

  1. Beaune

Beaune wordt vaak beschouwd als het hart van de Bourgogne-wijnregio. Deze charmante stad is de thuisbasis van het beroemde Hospices de Beaune, een middeleeuws ziekenhuis dat nu een museum en wijnveiling organiseert. Het lijkt recht uit een sprookje te komen, een absolute must-see.

Mis ook de Notre-Dame de Beaune, een prachtige basiliek met indrukwekkende glas-in-loodramen en Maison du Colombier, een museum waar je meer te weten komt over de stadsgeschiedenis en de belangrijke rol die Beaune speelt in van de wijnproductie in de Bourgogne. Ontdek de mooiste plekken met onze stadswandeling door Beaune.

OVERNACHTINGSTIP: Beaune ligt min of meer in het midden van de Route des Grands Crus en is dus ook een uitstekende uitvalsbasis en overnachtingsplaats. Hôtel de la Poste, een viersterrenhotel in een voormalig koetshuis op wandelafstand van het centrum is alvast een aanrader. Meer info en prijzen

  1. Pommard

Een ander charmant wijndorpje is Pommard, gelegen tussen Beaune en Volnay. Al decennia lang wordt de streek rond Pommard beschouwd als een van de beste regio’s voor Bourgognewijnen. Hier worden dieprode, krachtige, aromatische wijnen verbouwd. Al in de middeleeuwen werden deze wijnen hoog aangeschreven.

Pommard zelf heeft een klein, gezellig centrum omringd door uitgestrekte wijngaarden. Meer dan een dorpskerk met een vierkante klokkentoren, enkele historische gebouwen en terrasjes zal je hier niet vinden. Aan de rand van de dorpskern kan je het Château de Pommard bezoeken. Een wijnkasteel uit de 18de eeuw waar zowel rondleidingen, proeverijen als kunsttentoonstellingen georganiseerd worden.

  1. Meursault

Meursault is een appellation d'origine die vooral bekend staat om zijn witte wijnen. Die worden beschreven als boterachtig en met een duidelijke eikenhouten invloed. Meursault is echter ook een interessante plek om de geschiedenis van de regio te leren kennen. De historische, charmante oude gebouwen van het dorp zijn te zien in scènes uit de film La Grande Vadrouille met Louis de Funès (bekijk hier de trailer). Er is hier ook een ziekenhuis uit de 12e eeuw en een Romeins fort (bekend en bewegwijzerd als 'La Montagne') bovenop een heuvel die uitkijkt op het dorp.

FIETSTOUR: Een andere, leuke manier om de wijngaarden en wijnmakerijen van de Bourgogne te ontdekken is vanop de fiets. Zo kan je bijvoorbeeld vanuit Beaune een fietstocht maken langs de Bourgondische wijngaarden. Met een lokale gids fiets je door dorpjes als Pommard en Meursault, breng je een bezoekje aan een lokale wijnmakerij en geniet je uiteraard ook van een wijnproeverij.

  1. Puligny-Montrachet en Chassagne-Montrachet

De twee wijndorpen Puligny-Montrachet en Chassagne-Montrachet liggen aan de zuidkant van de Route des Grands Crus en zijn beroemd om hun droge witte wijnen van wereldklasse. Bezoek de wijngaarden en proef enkele van de meest verfijnde chardonnay-wijnen die de Bourgogne te bieden heeft.

OVERNACHTINGSTIP: Sluit je bezoek in stijl af met een verblijf in een van de vijf karakteristieke designkamers van het wijnkasteel van Chassagne-Montrachet.

  1. Santenay

Santenay is een andere stad met een sterke reputatie op het gebied van wijnbouw, maar de belangrijkste reden waarom bezoekers Santenay aandoen, is om het kasteel van Filips de Stoute, hertog van Bourgondië, te bezoeken. Dit 19e-eeuwse kasteel is opengesteld voor het publiek en heeft heel wat troeven. Verwacht je aan grote wijnkelders en wijnproeverijen, maar ook aan een indrukwekkend, historisch interieur.

De stad heeft nog een aantal andere historische bezienswaardigheden voor je in petto. Kijk uit naar de 19e-eeuwse windmolen Sorine die prijkt op de zuidelijk gelegen wijngaarden. In het centrum staan ook veel mooie witte stenen huizen rond een gezellig.

  1. Bekendste wijnhuizen langs de Route des Grands Crus

1. Domaine de la Romanée-Conti

Het Domaine de la Romanée-Conti in Vosne-Romanée is een van de meest prestigieuze en legendarische wijnhuizen in de Bourgogne, en misschien wel de wereld. Het Domaine de la Romanée-Conti, vaak afgekort als DRC, produceert enkele van de meest gewilde en duurste wijnen ter wereld. Hoewel het moeilijk is om een rondleiding te krijgen, is het de moeite waard om een poging te wagen of op zijn minst te genieten van een fles wijn van dit domein als je de kans krijgt (en het budget hebt). Of ga gewoon naar de wijnstokken kijken, die leveren mooie plaatjes op. Meer info op de website.

WIJNPROEVERIJ: Boek hier je privéwandeling door wijngaarden van Vosne-Romanée inclusief een proeverij.

2. Maison Joseph Drouhin

Maison Joseph Drouhin, gevestigd in Beaune, is een van de grootste en meest gerespecteerde wijnhuizen in de Bourgogne. Je kan naar het wijnhuis gaan aan de rand van de stad, of naar de proeverij in het centrum waar rondleidingen en proeverijen georganiseerd worden. Daar kan je een uitgebreide selectie van hun wijnen proeven, van elegante rode wijnen tot verfijnde witte wijnen. Meer info op de website.

3. Domaine Leflaive

Domaine Leflaive, gelegen in Puligny-Montrachet, is een iconisch wijnhuis dat bekend staat om zijn uitzonderlijke witte wijnen, vooral die gemaakt van chardonnay. Het domein biedt rondleidingen en proeverijen aan, waarbij bezoekers kunnen genieten van hun wereldberoemde wijnen. Een leuke plek voor een snelle stop. Meer info op de website.

4. Domaine Faiveley

Domaine Faiveley, gevestigd in Nuits-Saint-Georges, is een familiebedrijf dat al sinds 1825 wijnen produceert. Het wijnhuis biedt rondleidingen en proeverijen aan, waarbij je hun uitgebreide assortiment van zowel rode als witte wijnen kan ontdekken. Faiveley staat bekend om zijn klassieke Bourgondische stijl en heeft wijngaarden in enkele van de beste appellations van de regio. Meer info op de website.

5. Château de Meursault

Château de Meursault is een prachtig wijnhuis gelegen in het hart van de Côte de Beaune. Het kasteel, omgeven door uitgestrekte wijngaarden, biedt rondleidingen en proeverijen aan waar je hun voortreffelijke wijnen kan proeven. Het is een van de beroemdste wijnhuizen van de streek en het staat bekend om zijn uitstekende rondleidingen. Zeker een aanrader voor wie op zoek is naar een interessante rondleiding op een prachtig wijndomein. En natuurlijk proef je op het einde de heerlijke wijnen. Meer info op de website.

6. Domaine Comte Georges de Vogüé

Dit prestigieuze domein, gevestigd in Chambolle-Musigny, produceert enkele van de meest verfijnde pinot noir-wijnen in de Bourgogne. Domaine Comte Georges de Vogüé heeft een lange geschiedenis en een sterke reputatie voor kwaliteit. Rondleidingen en proeverijen zijn beperkt. Zie je deze wijnen ergens op een menukaart staan, proef ze dan zeker. Het is een van de meest gewilde wijnen in de regio.

7. Domaine Ponsot

Domaine Ponsot, gelegen in Morey-Saint-Denis, is een familiebedrijf dat bekend staat om zijn innovatieve benadering van wijnbouw en wijnproductie. Het domein produceert wijnen met een sterke focus op terroir en minimalistische interventie. Bezoekers kunnen er deelnemen aan rondleidingen en proeverijen om de unieke wijnen te ontdekken. Meer info op de website.

Boek alvast een rondleiding op een wijngaard in Bourgogne incl. wijnproeverij

  1. Wat is de beste periode om de Route des Grands Crus te rijden?

De beste periode om deze prachtige wijnroute in Frankrijk te rijden is in de lente en de herfst wanneer het weer mild is en de wijngaarden op hun mooist zijn. Plan je bezoek aan de wijnhuizen en wijngaarden best op voorhand. Niets zo teleurstellend dan voor een gesloten deur te staan. Wil je zeker zijn dat je een rondleiding kan volgen? Reserveer deze dan best op voorhand (indien mogelijk).

  1. Info en tips voor de Route des Grands Crus

  • Veel van de gerenommeerde wijnhuizen langs de Route des Grands Crus vereisen reserveringen voor rondleidingen en proeverijen. Het is raadzaam om je bezoek van tevoren te plannen en reserveringen te maken om teleurstellingen te voorkomen.
  • De Route des Grands Crus biedt veel om te zien en te proeven. Neem daarom de tijd om te genieten van de prachtige landschappen, de charmante dorpjes en de heerlijke wijnen. Het zou zonde zijn om snel langs de Route des Grands Crus te cruisen zonder haltes te maken.
  • De Bourgogne-regio heeft een gematigd klimaat, maar het weer kan snel omslaan. Kleed je in lagen en draag comfortabele schoenen, vooral als je van plan bent om wijngaarden te verkennen.
  • Naast uitstekende wijnen kan je in de Bourgogne ook heerlijke lokale gerechten proeven. Probeer regionale specialiteiten zoals boeuf bourguignon, coq au vin, escargots en epoisses-kaas bij lokale restaurants. En die gaan natuurlijk uitstekend gepaard met een lokaal wijntje.
  1. Waar overnachten langs Route des Grands Crus de Bourgogne?

Langs de Route des Grands Crus de Bourgogne zijn er tal van accommodaties die perfect zijn voor wijnliefhebbers of reizigers die de schoonheid van de Bourgogne willen ervaren. Of je nu kiest voor de luxe van een historisch kasteel, de charme van een boetiekhotel, of de gezelligheid van een bed & breakfast, je vindt het hier allemaal. Dijon en Beaune zijn twee populaire steden langs de route die als uitvalbasis kunnen dienen. Hieronder vind je enkele van onze favoriete verblijven of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en pensions in de Bourgogne.

  • Hôtel de la Poste, een viersterrenhotel in een voormalig koetshuis op wandelafstand van het centrum van Beaune.
  • Hôtel Le Clos De La Vouge, gevestigd in een voormalige watermolen aan een rivier in het hart van een Bourgondische wijngaard Vougeot tussen Dijon en Beaune.
  • Hôtel La Gentilhommière is gevestigd in een 16e-eeuws jachthuis in de buurt van de wijngaarden van Nuits-Saint-Georges. Het hotel biedt ook een buitenzwembad en gratis parking.
  • Last but not least, Château & Spa de la Cueillette in Meursault, als je op zoek bent naar luxe en pure verwennerij.
  1. Mis niets met onze reisgids Bourgondië

Herkenbaar: Op rondreis in Bourgondië en je wil er zeker van zijn dat je niets mist? Koop onze volledige reisgids Bourgondië met de route des Grand Crus, 3 stadswandelingen+ tips en verborgen pareltjes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Bourgondië om in de stemming te komen en ga op pad!

Bourgogne (Bourgondië)

Gratis reisgids Bourgogne downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 5 augustus 2024 - jo

nuttig, handig, mooi overzicht !

- 17 juli 2024 - Jean-Pierre Terryn

Handige en overzichtelijke brochure.

- 16 juli 2024 - Corrie

Heel waardevol, alles duidelijk en overzichtelijk omschreven.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?