Fernsehturm in Berlijn bezoeken? Tips, tickets + info over de tv-toren
De Fernsehturm is een van de bekendste gebouwen van de Duitse hoofdstad Berlijn. Oorspronkelijk een uitzendtoren uit de Koude Oorlog, tegenwoordig een ware toeristenmagneet in Berlijn. Mede dankzij het prachtige uitzicht over de stad die de toren biedt, moet je de Fernsehturm zeker eens bezocht hebben!
Je zal het merken, de toren is zeer populair, mijn tips om je bezoek te plannen, tickets te boeken en wachtrijen over te slaan.
Tickets om wachtrijen over te slaan Fernsehturm
De Fernsehturm in Berlijn bezoeken? Onze tip: bestel je tickets online, meestal is het er zo druk dat je ter plekke geen tickets kan boeken (of je dient een tijdslot op een later tijdstip te reserveren).
Boek online en sla de wachtrij over + met de mogelijkheid om tot 24u voor aankomst te annuleren. Bekijk het aanbod hieronder, boek bij GetYourGuide en bekijk het volledige aanbod.
Inhoud artikel
Geschiedenis van de Fernsehturm
In 1952 werd aan de Duitse Democratische Republiek (DDR) tijdens de Europese Omroep Conferentie in Stockholm slechts 2 verschillende frequentiekanalen gegeven voor het uitzenden van programma’s. Hierdoor was het onmogelijk om verschillende omroepen in heel Berlijn te laten uitzenden zonder dat zij elkaar moesten onderbreken.
Als resultaat hiervan besloot de DDR om een grote uitzendfaciliteit te creëren op een zo hoog mogelijke locatie. Het idee was om dit te doen op een toren. In eerste instantie zou de toren op de Müggelberge terechtkomen en maar 130 meter hoog zijn, maar er werd aan het begin van de bouw al gerealiseerd dat de toren in de weg zou komen te staan voor de vluchtwegen voor het Schönefeld vliegveld. Hierdoor werd het project in 1956 geannuleerd.
1.1. Location hunting
In de jaren hierna werd er op zoek gegaan naar andere locaties voor de toren. Zo werd er een tijdje gedacht om de toren op de plek van het Berlijnse Paleis neer te zetten, maar de zanderige ondergrond maakte dit onmogelijk. Een andere optie die overwogen werd, was een locatie in Berlin Friedrichshain, maar dit werd uiteindelijk afgewezen door de bijkomende hoge kosten van de Berlijnse Muur.
1.2. Bouwplaats: check
De zoektocht ging dus nog even verder en tijdens het opsporen van een geschikte locatie werd de rol van de toren als een nieuw monument steeds belangrijker voor de DDR. Uiteindelijk werd er daardoor besloten dat de toren op een centrale plaats moest worden gebouwd. Het Alexanderplatz was daarvoor de ideale ligging.
Onze tip: Boek vooraf online de fast entry tickets, zodat je ter plaatse niet meer voor de kassa hoeft te staan en zeker ben dat je naar boven kan.
1.3. Start van de bouw
De bouw kon eindelijk beginnen in 1965 onder leiding van architect Hermann Henselmann en moest door Walter Ulbricht, de leider van de SED, gemodelleerd worden naar de Fernsehturm Stuttgart en de Sputnik satelliet. De bouw duurde tot 1969. Hiermee werd het doel van de Oost-Duitse overheid behaald, zij wilden de toren af hebben voor 7 oktober 1969 om daarmee het 20 jarig jubileum van de DDR te vieren. Om dit doel te bereiken werden de bouwers in maar liefst 3 verschillende shifts ingezet om alles zo snel mogelijk af te hebben. De uiteindelijke kosten voor de bouw waren 200 miljoen mark, wat ongeveer 4 keer zoveel was dan de originele kosten.
1.4. Opening toren
De toren werd op 3 oktober 1969 door Walter Ulbricht geopend, waarbij hij het signaal aan de DFF 2 gaf en er voor het eerst kleurentelevisie werd gelanceerd op de 2 kanalen van de DDR. Vanaf 16 februari 1970 werden er al 5 verschillende radioprogramma’s uitgezonden en op 4 april 1970 volgde ook een televisieprogramma.
1.5. De toren als officieel monument
Vervolgens werd de toren in 1979 al als monument herkend door de DDR en ook nog na de hereniging van Duitsland behield het deze status, ondanks dat velen voor de verwoesting van de toren waren. Onder de nieuwe overheid volgden een aantal renovaties. Zo werd in 1997 een nieuwe antenne geïnstalleerd die groter is dan de oorspronkelijke antenne. De toren zelf, die origineel 365 meter was, werd daarnaast met nog een extra 3 meter verhoogd.
1.6. Hedendaags gebruik
Ondanks dat de toren een zeer populaire toeristentrekker is, wordt het ook gewoon nog gebruikt door Deutsche Telekom en worden er ruim 60 verschillende radio- en televisieprogramma’s via de toren uitgezonden.
De Fernsehturm
De televisietoren is gemaakt beton en staal met een totaal gewicht van 26.000 ton. De toren is 368 meter hoog en hiermee het grootste gebouw in Duitsland en één van de grootste bouwwerken in Europa. Het observatiecentrum bevindt zich in de bol van de toren en die ligt op 203 meter hoogte. Bij harde windstoten kan de toren tot wel 60 centimeter bewegen aan de top van de antenne en er kan ook beweging van ongeveer 15 centimeter plaatsvinden bij de bol van de toren. Een heel akelig idee, maar de beweging is (gelukkig) amper op te merken!
2.1. accommodaties in de toren
Er zijn 3 verschillende liften in de toren waarvan er maar 2 gebruikt kunnen worden door bezoekers. De liften gaan erg snel omhoog en omlaag. Vanaf het observatiecentrum in de bol heb je een panoramisch beeld over heel Berlijn en het is mogelijk om andere bezienswaardigheden van Berlijn te spotten. Bij mooi weer kan je tot wel 42 kilometer in de verte te kijken! Rondom het observatiedek staan telescopen en verschillende panelen die aangeven wat je allemaal zou kunnen zien.
Klik hier om je tickets Online te reserveren
2.2. De toren draait terwijl je eet & drinkt
In de bol zit ook het Sphere Restaurant die opvallend is doordat het kan roteren. Een gehele rotatie duurt zo'n 30 minuten. Om gevaarlijke situaties te voorkomen zit de keuken van het restaurant niet op dezelfde verdieping, maar beneden in de toren. Het eten wordt met een speciale lift naar boven gebracht. Er zijn verschillende menu’s voor ontbijt, lunch en avondeten voorzien. Er is ook een bar te vinden op het observatiedek. Alle dorstige bezoekers kunnen dus even plaatsnemen in Bar 203.
Openingsuren Fernsehturm
- De Berlijnse televisietoren is het gehele jaar door dagelijks geopend.
- Van maart tot en met oktober is de toren geopend van 09:00 uur tot middernacht.
- Van november tot en met februari is de toren open van 10:00 uur tot middernacht.
- De laatste bestijging is altijd om 23:30 uur.
- Het restaurant is dagelijks geopend van 09:00 uur tot 23:00 uur, waarbij de keuken om 22:30 uur sluit.
- De toren wordt 2 dagen in het jaar gesloten voor reparaties en dergelijke. De eerstvolgende sluitingsdag kan je online vinden. Je voorkomt beter dat je uitgerekend op die dag een bezoekje wilde brengen!
Hoe tickets kopen om de Fernsehturm te bezoeken?
4.1. Tickets algemeen
- Tickets zijn zoals bij de meeste monumenten aan de kassa te verkrijgen, aan ticketmachines en ook online te kopen.
- Kinderen tot 14 jaar krijgen korting en kinderen onder de 4 jaar mogen gratis mee.
- Studenten kunnen 20 procent korting krijgen.
- Het is mogelijk om fast track tickets aan te schaffen. Deze geven je voorrang bij de entree van de toren op een bepaalde gekozen dag en tijd. (aan te raden)
4.2. combinatietickets
- Het is mogelijk om een combinatieticket voor toegang tot de toren en een tafel in het Sphere Restaurant te kopen. Voor een tafel aan het raam betaal je iets meer dan een gewone tafel. Let op: je betaalt een prijs voor de reservatie, maar dit is exclusief de drankjes en maaltijd en echt enkel voor het reserveren van een tafel. Je moet ook minstens een paar dagen voor je bezoek te reserveren.
- Verder is er ook nog een Sunday Breakfast ticket, waarbij je naast een fast entry ticket ook een uitgebreid ontbijt in het restaurant krijgt, inclusief speciale ontbijt cocktail.
- Daarnaast is er een Beer and Boulette ticket waarbij je naast 2 fast track tickets ook 2 biertjes en 2 porties Berliner Boulette in Bar 203 krijgt.
- Ook zijn er op speciale dagen After Work specials die je toegang geven tot de bar, inclusief een welkom cocktail en livemuziek van een dj.
Hoe de wachtrijen vermijden?
Er mogen maar 400 mensen tegelijk in de televisietoren zijn, waardoor toegang dus beperkt is.
De rijen zijn het kortste aan het begin van de dag, dus het is aan te raden om meteen na openingstijd de toren te bezichtigen. Daarnaast is het aan te raden om buiten het hoogseizoen de toren te bezoeken en best ook op een doordeweekse dag in de plaats van in het weekend. Er is een toegang met tijdslots, vooraf je ticket kopen is de boodschap om teleurstelling van "niet naar de top kunnen", te vermijden.
Onze tip: Boek vooraf online de fast entry tickets, zodat je ter plaatse niet meer voor de kassa hoeft te staan en zeker ben dat je naar boven kan.
Wegbeschrijving
6.1. Te voet
De Fernsehturm is centraal gelegen en ligt vlak naast het Alexanderplatz, waardoor het gemakkelijk wandelend te bereiken is. Zo is het bijvoorbeeld een halfuurtje te voet vanaf de Brandenburger Tor of Checkpoint Charlie en 40 minuten van Potsdamer Platz.
6.2. Met het openbaar vervoer
De toegang tot de toren ligt tegenover de Gontardstrasse uitgang van het Alexanderplatz station. Dit station is te bereiken met treinen RE1, RE2, RE7 en RB14, met S-bahn treinen S5, S7 en S75, met U-bahn treinen U2, U5 en U8 en met verschillende trams M2, M4, M5 en M6. Daarnaast stoppen ook de TXL, M48, 100, 200, 248, N5 en N8 bussen bij het Alexanderplatz. Genoeg mogelijkheden voor het openbaar vervoer dus!
6.3. Met de auto
Net zoals alle grote steden van Duitsland heeft Berlijn een milieuzone, waarvoor je een groene milieusticker nodig hebt om binnen deze zone met de auto te mogen rijden. Wanneer je een milieusticker hebt kan je vlakbij de Fernsehturm parkeren op het Alexanderplatz of aan de Otto-Braun straat. Maar gezien de talloze opties met het openbaar vervoer, zou ik dat toch eerder aanraden.
- Heb je hoogtevrees? Dan is het af te raden om het observatiecentrum in de toren te bezoeken.
- Als je kan kiezen, bezoek je de Fernsehturm best op een heldere, zonnige dag. Zo krijg je een volledig uitgestrekt en open zicht.
- Tijdens het jaarlijkse Festival Of Lights in Berlijn worden alle kleuren van de regenboog op de Fernsehturm geprojecteerd, wat het natuurlijk prachtig maakt en zeker de moeite waard om mee te maken! Het Festival Of Lights vindt jaarlijks plaats in oktober.
- Wil je graag eens de menukaart bekijken voor je je reservatie in het restaurant vastlegt? Die kan je online vinden.
- Zeker zijn dat je naar de top kan? Boek je tickets online en sla de wachtrijen over.
Filmpje: verdiep je in de geschiedenis van de Fernsehturm
Nog meer weten over de Fernsehturm? Bereid je dan voor op je bezoek met dit filmpje vol beelden, informatie en interessante feiten over de iconische tv-toren van Berlijn.
Combineer je bezoek & download je gratis stadswandeling Berlijn
Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Berlijn. Ideaal om Berlijn volledig te verkennen op eigen tempo. In de gratis stadsgids Berlijn kan je 2 stadswandelingen vinden. Nog meer goesting in Berlijn? Koop onze volledige reisgids Berlijn en ontdek alles over deze prachtige stad.