15 x mooiste wandelingen langs de Vlaamse kust + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 x mooiste wandelingen langs de Vlaamse kust + kaartje

20 maart 2023 in Belgische kust11 reacties

Gaan wandelen aan zee? De mooiste wandelingen aan de Vlaamse kust + verblijftips

Onze Vlaamse Kust heeft heel wat te bieden. Er valt hier veel meer te doen dan zonnen op het strand en garnaalkroketten eten. De Vlaamse Kust is een regio met verschillende natuurparken, heel wat geschiedenis, bakken cultuur en prachtige architecturale pareltjes.

De provincie West-Vlaanderen heeft maar liefst 15 bewegwijzerde wandelroutes langs en door de Vlaamse kustlijn uitgestippeld. Zes daarvan gidsen je door de mooiste natuurgebieden, de negen overige brengen je langs de belangrijkste culturele en historische bezienswaardigheden in verschillende grote en kleine badsteden. Alle routes zijn luswandelingen en komen dus terug aan bij het startpunt. We zetten hieronder onze favorieten op een rijtje en geven je praktische info en tips.

Inhoud artikel

Kaartje met de mooiste wandelingen aan de Vlaamse kust

  1. Met stip op één: de Zwinwandelroute

Wie aan wandelen aan de Vlaamse kust denkt, denkt waarschijnlijk meteen aan het Zwin Natuurpark. En dat is natuurlijk niet zonder reden. Het is misschien wel het bekendste natuurgebied van Vlaanderen. Het Zwin is bovendien meer dan duinen alleen. Je kan hier rondwandelen tussen bossen, polders en ook zandvlaktes waarvan heel wat vogels hun thuis gemaakt hebben. Het Zwin is dan ook een droombestemming voor vogelliefhebbers.

De Zwinwandelroute is een luswandeling van 13,3 km lang, maar je kan ook een ingekorte versie van 9 of 6 km wandelen. Tijdens de wandeling verken je dit natuurgebied van 222 hectare. In dat grote gebied komen duinen en polders samen. Het bekendste deeltje is de Internationale Zwindijk, het populairste wandel- en fietspad van de provincie. Download de route door het Zwin hier.

Onze tip: Wanneer je van plan bent een stevige wandeling in het Zwinvlakte te maken, raden we je aan goede wandelschoenen te dragen.

We raden je aan de bewegwijzerde wandeling te volgen

  • Die brengt je door de duinen van het fameuze Blinckaertduinbos en de polders, waaronder de Hazegraspolder.
  • Verder stap je over de oude zeedijken en door het Koningsbos.
  • Je trekt ook door de aangrenzende weides, in de Kleyne Vlakte, waar je tussen Schotse Hooglandrunderen loopt.
  • Onderweg word je getrakteerd op fantastische uitzichten. Je zal natuurlijk ook heel wat vogels spotten tijdens je wandeling. Dit zijn ook gebieden waar vogels komen overwinteren. De regio wordt zorgvuldig beschermd waardoor hier ook zeldzame planten gedijen.
  • Mis verder de Kalfmolen niet.
  1. Doornpannewandelroute

Een andere bekende bestemming om de Vlaamse duinen te verkennen is het 200 hectare grote natuurgebied De Doornpanne. Het wordt ook wel de Vlaamse Sahara genoemd. Het pronkstuk is de Hoge Blekker, met zijn 33 meter de hoogste duin langs ons Vlaamse kustgebied. Er werd een 21 meter hoge uitkijktoren geplaatst vanwaar je een onklopbaar uitzicht hebt op de hele regio (bekijk ligging uitzichtpunt).

‘Blekker’ betekent ‘blinken’ in het West-Vlaamse dialect. De zeelui zagen de hoge duin namelijk van ver op zee blinken. De wandeling vertrekt bij het bezoekerscentrum en brengt je meteen naar de Hoge Blekker. Daarna passeer je de Schipgatduinen en wandel je langs de kustlijn. Daarna keer je terug naar het bezoekerscentrum. Je kan de route ook iets korter maken via een lus van 5,6 kilometer.

  1. Oostendse Krekenwandelroute

Het krekengebied in Oostende is een leuk natuurgebied waar je heerlijke wandelingen kan maken. Het heeft bovendien een historische oorsprong. Er werd hier in de 16e eeuw een verdedigingsmuur opgetrokken tegen de binnenvallende Spanjaarden. Zo vormde er zich langzaamaan een nieuw natuurgebied. Er komen hier ook heel wat vogels op af.

  • Je komt op de Oostende Krekenwandelroute onder andere langs de Kinderboerderij De Lange Schuur, ideaal voor wie met kinderen reist en er is ook een cafetaria (meer info).
  • Vervolgens wandel je via het Geuzenbos in Zandvoorde naar het poldergebied De Zwaanhoek.
  • Via de Tuinen van Stene, een poldergebied waar veel groenten gekweekt worden, keer je terug naar de startplaats.
  • Deze wandelroute is 15 km lang, download deze route hier

OVERNACHTEN: Weekendje Oostende? Verblijf dan in het stijlvolle Upstairs Hotel. De kamers van het hotel zijn ruim en modern ingericht met een tikkeltje urban interieur. Wil je graag luxueus overnachten? Dan kan je altijd de kamer 'The Roof' boeken waarbij je geniet van een adembenemend zicht op de Oostendse skyline en het strand. Meer info en boeken

  1. Ter Ydewandelroute

Een concurrent voor het Vlaams Natuurreservaat De Westhoek is het 300 hectare grote duinmassief Ter Yde. Starten doe je in het centrum van Oostduinkerke-Bad en je wandelt langs de kunstwerken op de zeedijk. Na een korte wandeling op het strand trek je de duinen in. Het duingebied bestaat uit verschillende delen met verschillende soorten duinen, sommige begroeid, andere zijn pure stuifduinen. Je trekt verder naar het Hannecartbos, aangeplant in de jaren twintig van de vorige eeuw. Het was ooit een gebied vol graslanden en diende als jachtgebied. Via de bewoonde wereld keer je terug naar het centrum van Oostduinkerke.

WANDELING: Deze wandelroute is 7,9 km lang, je kan deze hier downloaden

Spot de traditionele garnaalvissers

Met een beetje geluk zie je de typische garnaalsvissers te paard hier hun werk doen. Met behulp van paarden en zware netten vissen ze op garnalen. Dat gebeurt bij laagtij en het hele proces duurt niet langer dan drie uren. Je moet met andere woorden een beetje geluk hebben. Het is prachtig om te zien. De paarden doorklieven het zoute water op borsthoogte en komen dan aan land om de netten te ledigen. Meer info over de garnaalvissers.

  1. Westhoekwandelroute

De Westhoekwandelroute is een bewegwijzerde wandeling van 10 km. Deze gidst je door het grootste duingebied van België. Het hoogtepunt van de wandeling is het Vlaams Natuurreservaat De Westhoek, dat maar liefst 345 hectare groot is. Het is een beschermd natuurgebied in de Westhoek, tegen de grens met Frankrijk. De tegenhanger van het Zwin, zou je kunnen stellen. Het landschap is opvallend gevarieerd. Zowel duinen, bossen als graslanden komen hier voor.

Ook het Calmeynbos staat op de planning. Dat is een duinengebied met vegetatie van maar liefst 55 hectare dat een stevige honderd jaar geleden werd aangeplant. Er groeien vandaag heel wat verschillende soorten planten. We raden je aan om ook een kijkje te nemen in het Provinciaal bezoekerscentrum Duinpanne (bekijk ligging), je leert er meer over de regio. Download deze route (10,5 km) op de website van Visit West-Vlaanderen.

Weekendje weg met kinderen? Dan kan je de dag nadien als beloning van deze wandeling een bezoekje brengen aan Plopsaland De Panne, op een kleine 10 minuten van het stadscentrum. Bestel je tickets hier online.
  1. Duinbossenwandelroute

Nog een mooi wandelgebied aan de kust met een uitgestippelde wandelroute is dat van de Duinbossen. Het 157 hectare grote gebied ligt tussen Wenduine en Bredene, de wandeling gidst je door het Wenduinse deel. Het leuke aan de Duinbossenwandelroute is dat het natuur met cultuur combineert. Naast de duinen krijg je namelijk ook heel wat mooie architectuur te zien.

  • Je vertrekt aan het beschermde tramstation, een schoolvoorbeeld van Engels-Normandisch vakwerk en vooral de belle-époquearchitectuur die zo typisch is voor Wenduine.
  • Vooraleer je de duinen bereikt, wandel je door de Concessiewijk. Hier staan prachtige villa’s in dezelfde stijl als het tramstation. De beroemdste villa is de Villa Savoyarde, waar Albert Einstein enkele maanden verbleef in 1933 (te vinden in de (Shakespearelaan).
  • Via het strand van Wenduine en het domein La Potinière, de groene long van de stad, ga je verder naar de Spioenkop, de op een na hoogste duin langs onze kustlijn. Bovenop prijkt een wit paviljoentje waar je mooie foto’s kan maken.
  • Deze route is 10,3 km je kan deze downloaden via de site van Visit De Haan

De Duinbossen van De Haan vormen een bijzonder gebied van 152 hectare groot. Het is er heerlijk wandelen, tussen het open duinlandschap. Terugkeren doe je langs de Hubertmolen, een prachtige houten molen gebouwd in 1880.

  1. Uitkerkse Polderwandelroute

In het bezoekerscentrum Uitkerkse Polder (bekijk ligging) kom je meer te weten over het enorme, open polderlandschap dat zich uitstrekt tussen Blankenberge en Zuienkerke, het decor van deze wandelroute. Het is een van de enige open, onbebouwde ruimtes langs onze kustlijn. Dit meer dan 1400 hectare grote gebied toont hoe onze kustlijn er vroeger over de hele lijn uitzag. Vandaag is het een populaire bestemming voor vogelspotters. Er wonen verschillende soorten en er komen ook vogels overwinteren, vooral ganzen. Breng je verrekijker dus zeker mee!

Na een bezoekje aan het bezoekerscentrum trek je de Uitkerkse Polder binnen. Dit landschap is dooraderd met beken en bespikkeld met poelen. Daar is waar de vele vogels op afkomen. Volg de uitgestippelde route en geniet van deze oase van rust. Achteraf kan je iets drinken in de cafetaria van het bezoekerscentrum.

WANDELROUTE: Je kan deze wandeling downloaden op de website van Natuurpunt

  1. Erfgoedwandelroute Blankenberge

Dit is de eerste van een reeks erfgoedwandelingen die langs de Vlaamse Kust werd uitgestippeld. Blankenberge is waarschijnlijk niet de eerste stad waar je aan denkt als het gaat om architectuur. Maar niets is minder waar. Blankenberge ontwikkelde zich namelijk aan het einde van de 19e eeuw, in de belle-époqueperiode. Het kleine vissersdorpje werd toen overspoeld door luxueuze villa’s met internationale allure die als vakantiewoningen dienden.

Deze wandeling neemt je mee langs de mooiste overblijfsels uit die periode. Je zal verschillende vakantiewoningen zien passeren die gekenmerkt worden door tegeltableaus in de gevel. Nog op de route liggen enkele bekende bezienswaardigheden uit de stad zoals de Sint-Rochuskerk, het oude stadhuis, het casino en de haven.

WANDELROUTE: Je kan deze wandelroute 5,7 km in Blankenberge hier downloaden

  1. Wandeling door de haven van Zeebrugge

Deze wandeling is voor wie meer wil leren (en vooral zien) van de grote haven van Zeebrugge. Je begint de wandeling bij het nieuwe Maritiem Themapark Seafront, een ontspanningscomplex met restaurants en winkels waar je even kan binnenspringen, gevestigd in de oude vismijnhallen.

Verder passeer je op deze wandeling nog de ABC-toren, waar je vanop de zevende verdieping het bezoekerscentrum kan bezoeken en van het uitzicht kan genieten. Mis ook zeker het Visserskruis niet, een 16 meter hoog monument dat opgetrokken werd om alle vissers te herdenken die op zee het leven lieten. Trakteer jezelf na deze wandeling met een lekker dinertje in een van de vele visrestaurants die hier gevestigd zijn en proef de lokale specialiteiten. Ga bijvoorbeeld eens binnen bij 't Werftje of The Lobster.

WANDELROUTE: Download deze wandeling van 5,8 km door het erfgoed van Zeebrugge

  1. Erfgoedwandelroute Westende

Als De Haan dé plek is voor belle-époquearchitectuur, dan is Westende het hart van architectuur uit het interbellum. Na de Eerste Wereldoorlog moest de stad helemaal heropgebouwd worden en dat gebeurde met gebouwen die grandeur uitstralen.

Je start de wandeling vlakbij de Villa Les Zéphyrs (bekijk ligging), meteen het hoogtepunt van de wandeling. Deze villa was ooit een vakantiehuis van een Gentse doktersfamilie. De villa werd ingericht in de typische art-nouveaustijl uit die tijd. Vandaag kan je de villa bezoeken en rondwandelen in een interieur van toen. Je ziet er glas-in-loodramen, een bijzondere badkamer vol tegeltjes en een rijkelijk aangeklede eetkamer. Je duikt er terug in een tijd die misschien wat ondergewaardeerd is.

Nog op de wandeling passeer je de kunstwerken op de dijk, het beroemde Grand Hôtel Belle-Vue en natuurlijk de Warandetoren, waar je het beste uitzicht over de stad hebt. Er is ook wat natuur, want je wandelt over de Warandeduinen. Kom je in juni, dan zie je hier orchideeën bloeien. Een aanrader, je kan deze wandelroute van 4,2 km hier downloaden.

OVERNACHTEN: Hoe leuk zou het zijn om deze wandeling af te sluiten met een overnachting in het Grand Hôtel Belle-Vue? Een prachtig voorbeeld van Anglo-Normandische architectuur. Meer info en boeken.

  1. Street art wandeling Oostende

Oostende is natuurlijk gekend als een van de meest toeristische badplaatsen in België, maar wist je ook dat je hier prachtige kunstwerken en muurschilderingen kan spotten? Wereldbekende artiesten kwamen reeds hun talenten uit oefenen in het straatbeeld van Oostende onder de naam van The Crystal Ship. De naam 'Crystal Ship' verwijst naar een schip dat zogezegd jaarlijks voet aan wal zet in de haven van Oostende met een bemanning vol kunstenaars. Sinds 2016 heeft het kunstfestival de badplaats omgetoverd tot een van de grootste openluchtmusea in België.

Zowel nationale als internationale artiesten toveren prachtige street-art tevoorschijn inclusief een mooi verhaal. Verschillende gevels doorheen de stad werden reeds versiert met indrukwekkende murals. Van goed verstopte kunstwerkjes tot torenhoge muurschilderingen op appartementsgebouwen. Bekijk onze street-art wandeling door Oostende.

  1. Erfgoedwandeling door Oostende

Niet alleen de street-art route maar ook de erfgoedwandelroute is de moeite waard om te volgen in de koningin der badsteden. Oostende boomde tijdens de belle époque en was zelfs tot over de landsgrenzen bekend als een mondaine vakantiebestemming. De koninklijke familie kwam hier vaak over de vloer en drukte haar stempel op de stad. De meeste bouwwerken in Oostende dateren uit de periode net na de Tweede Wereldoorlog.

Op de route ligt natuurlijk het James Ensorhuis. Hier werkte en woonde Ensor tot zijn dood en werd een groot deel van zijn meesterwerken gemaakt. Andere gebouwen die je zal tegenkomen zijn de Sint-Petrus- en Sint-Pauluskerk (bewonder zeker de orgels binnenin) en het Mu.ZEE, hét kuntstmuseum langs de Vlaamse Kust waar moderne en hedendaagse kunst tentoongesteld wordt.

Je passeert ook nog het Thermae Palace hotel, een van de beroemdste van ons land, de Wellington paardenrenbaan en de fotogenieke Venetiaanse Gaanderijen, gebouwd in opdracht van koning Leopold II. De laatste stop is het Kursaal Oostende, het casino dat de kustlijn van Oostende domineert.

WANDELING: Download hier onze stadswandeling door Oostende, langs dé hoogtepunten van de badplaats.
  1. Langs de Damse Vaart met Tijl Uilenspiegel

Ook in Damme, op een kwartiertje van Brugge, kan je een mooie wandeling volgen. Damme is een gezellig dorpje dat alles in huis heeft om bezoekers een dag te onderhouden: een belangrijk historisch verleden waarvan nog behoorlijk wat behouden bleef, bijzondere figuren als de grote schrijver Jacob van Maerlant en de wat minder historische grapjas Tijl Uilenspiegel, volop natuur, een uitgebreid gamma aan horecazaken, … ideaal dus voor een daguitstap of een combinatie met een bezoek aan Brugge.

  1. Erfgoedwandelroute Sint-Idesbald

Erfgoedwandelroute Sint-Idesbald, een wandeling voor geschiedenisliefhebbers

Je passeert heel wat erfgoed dat vaak onderbelicht blijft. Het idyllische Sint-Idesbald is de jongste badstad langs de Vlaamse kust. Het was de thuis van vissers en kunstenaars die de kustlijn kwamen schilderen. De eerste stop is de Villa Mieke Hill, een historisch gebouw, en daarna trek je naar het Paul Delvauxmuseum. Hier zie je de grootste verzameling Paul Delvauxwerken in een grote tentoonstellingsruimte. Meer info over het Paul Delvauxmuseum.

Daarna duik je verder de geschiedenis in. In de middeleeuwen stond hier een grote abdij, waarover je vandaag alles leert in het Abdijmuseum Ten Duinen. Vlakbij staat de Zuid-Abdijmolen die tot de dag van vandaag nog actief is, de enige in onze contreien. De molen dateert uit 1773 en stond oorspronkelijk in Veurne. Het is een bijzondere plek die je zeker moet bezoeken. Download deze Erfgoedwandelroute Sint-Idesbald 5,7 km hier.

  1. Stadswandeling door Nieuwpoort

De stadswandeling door Nieuwpoort staat helemaal in het teken van de Eerste Wereldoorlog. Je start bij het Koning Albert I-monument dat dienst doet als interessant bezoekerscentrum. Daarna trek je naar de Vismijn en de jachthaven vooraleer je terug bijleert over de lokale geschiedenis. Het sluizencomplex Ganzepoot speelde hier een erg belangrijke rol in de oorlog. Dat herdenkt het IJzergedenkteken, gemaakt door beeldhouwer Pieter Braecke.

De volgende halte is de zogenaamde Duvetorre, de overblijfselen van de Sint-Laurentiuskerk. Mis zeker Bommenvrij niet, een historisch gebouw uit 1820 dat dienst deed als kruitmagazijn. Het is het enige bouwwerk van belang in heel Nieuwpoort dat na de oorlog nog overeind stond. Je mag ook het “gedenkteken van de Nieuwpoortse oorlogsslachtoffers van beide oorlogen” niet missen, een kunstwerk eveneens van de hand van Pieter Braecke. Nadat je de vismijn en het vissersmonument passeert kom je terug aan bij het startpunt van de wandelroute.

REISGIDS: Wil je graag nog meer ontdekken van de Belgische Kust? Download dan zeker je gratis reisgids Belgische Kust en mis niets tijdens je verblijf!

  1. Wandeling door het witte dorpje Lissewege

Een ander leuke wandeling die we kunnen aanraden is door het witte dorpje Lissewege. Lissewege is bij velen niet onbekend: witgeverfde huizen, een charmant bebloemd kanaaltje en in het midden een reusachtige kerk.

Met deze wandelroute in Lissewege brengen we je ook langs een vogelreservaat en wie het wil kan nog verder doorstappen naar de unieke tiendenschuur van de voormalige abdij Ter Doest. Het is er heerlijk wandelen met mooie landschappen, een prachtige dorpskern en tal van activiteiten zoals de beeldententoonstelling tijdens de zomermaanden.

WEEKENDJE WEG: Lissewege ligt op zo'n 20 minuutjes rijden van Brugge. Je kan een bezoekje aan dit indrukwekkende witte dorp ideaal combineren met een citytripje naar Brugge! Bekijk ook zeker mooiste hotels en B&B's in Brugge om je verblijf compleet te maken.

  1. Gratis wandelroutes en fietsroutes aan de Belgische Kust

De Belgische kust heeft heel veel wandel- en fietsgebieden. Zo kan je langs de hele kustlijn wandelen of fietsen, maar ook de vele natuurgebieden aan de kust bieden verschillende wandelingen en fietsroutes aan. Je kan dan ook zeer goed van de ene kant van de kust naar de andere kant wandelen of fietsen, of tijdens je vakantie een stads- of natuurwandeling maken.

Nog meer info? Download dan zeker onze wandelingen en fietsroutes langs de Belgische kust. Of bekijk meteen alle info in onze volledig reisgids Belgische Kust, inclusief de mooiste bezienswaardigheden en leuke tips.

Belgische kust

Gratis reisgids Belgische Kust downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 16 september 2023 - Ronny Peeters

We gaan zeker enkele uitproberen en hopelijke nieuwe dingen ontdekken

- 24 augustus 2023 - Danny Van Rossom

Top

- 4 augustus 2023 - e

was er erg blij mee , heb hem gedeeld met famile

- 3 augustus 2023 - Marc

Handige gids voor deze wandelingen en mooie plekjes te ontdekken, DOEN!

- 2 augustus 2023 - Cortvriendt Gabriël

aangenaam om te krijgen

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?