Fort Napoleon bezoeken in Oostende: ontdek alle info en geschiedenis
Bij Fort Napoleon kunnen de muren als het ware spreken. Ontdek het gloednieuwe verhalenparcours langs de geschiedenis van het fort en kom meer te weten over het leven van vroeger tot nu. Lees in dit blogartikel alles over ons bezoek aan het Fort Napoleon!
Tip: je kan een bezoekje aan Fort Napoleon altijd combineren met een weekendje aan de Kust! Ontdek hier alles wat je kan doen aan de Belgische Kust.
Inhoud artikel
Fort Napoleon
Dit indrukwekkende Fort te midden van de Oostendse duinen mag zeker niet ontbreken bij je bezoek aan deze populaire badplaats. Het Fort Napoleon was begin jaren 1990 een monumentale ruïne en de prooi van vandalen.
De dag van vandaag is het het belangrijkste militaire gebouw in ons land uit Napoleons tijd en bovendien een waar pareltje aan de Oostendse kroon. Het gebouw is met veel respect gerestaureerd en heringericht en het bruist er van het leven. Het Fort heeft heel wat te bieden.
Benieuwd naar wat Oostende nog meer te bieden heeft? Lees ons uitgebreid blogartikel met de mooiste bezienswaardigheden in Oostende! Wil je graag nog meer zien aan de Belgische Kust? Download dan nu onze gratis preview reisgids Belgische Kust en ontdek nog veel meer!
Ontdek het Fort Napoleon
Ontdek het gloednieuwe verhalenparcours langs de geschiedenis van het fort. Ga tijdens je rondleiding dicht genoeg bij de immense stenen muren staan, en hoor hoe bekende en minder bekende stemmen vertellen wat hier allemaal gebeurd is.
Het decor van honderden jaren geschiedenis
Een beetje geschiedenis
Oostende was ooit een belangrijke, strategische plek in de oorlog tegen de Engelsen die een paar jaar voordien al eens geprobeerd hadden om Oostende binnen te dringen. Gelukkig was dit hen niet gelukt maar het zorgde er wel voor dat Napoleon argwaan kreeg. Daarom liet hij een imposant fort in de duinen optrekken in 1811. Best nutteloos, want de Engelsen waren al lang niet meer geïnteresseerd in Oostende.
Sinds 1995 beheert Erfgoed Vlaanderen Fort Napoleon en zorgden ze voor de restauratie van het gebouw en maakte er een open monument van. In het vernieuwde fort kan je je laten onderdompelen in de geschiedenis er van aan de hand van een verhalenparcours en tijdelijke exposities. Daarnaast is het Fort ook de ideale locatie om seminaries of vergaderingen te organiseren of eventueel zelfs teambuildingsactiviteiten.
Tijdens ons bezoek aan het Fort Napoleon, was er de tijdelijke expositie 'De Waanzinnige Boomhut'. Deze Doe-expo is gebaseerd op de kinderboekenreeks van "De Waanzinge Boomhut" van Andy Griffiths en Terry Denton. De expo vindt plaats van 8 mei 2021 tot 29 augustus 2021.
Wat mag je verwachten van je bezoek aan Fort Napoleon?
Benieuwd naar wat je allemaal te zien krijgt in het fort? Om je al wat voor te bereiden, geven we alvast een blik op ons bezoek aan het Fort Napoleon. Uiteraard geven we niet alle informatie prijs, want het Fort is namelijk echt de moeite waard om zelf even te bezoeken. (Op enkele foto's zal je elementen van het decor voor de expo van De Waanzinnige Boomhut opmerken. Deze hebben echter niets te maken met het Fort zelf.)
Verscholen in de duinen
Eens je het domein van Fort Napoleon nadert, zal je merken dat het Fort verscholen zit in de duinen. Vooraleer je het fort gaat bezoeken, raden we je aan even de duinen te beklimmen en te genieten van het uitzicht en een fris briesje. Hier kan je even tot rust komen.
Unieke stemmen vertellen je meer over de geschiedenis van het fort
Wanneer je de ingang van het Fort betreed, kijk dan eens naar beneden, daar zie je 'het gedicht van Oostende' geschreven door Anton van Wilderode. Loop door naar de ingang van het fort en meld je aan bij de receptie. Hier krijg je een audiogids mee in een taal naar keuze. Je zal ook een boekje meekrijgen waarin elk puntje van het parcours nog eens wordt beschreven.
Je kan er dus voor kiezen of je de verhalen leest, of toch liever laat voorlezen door één van de unieke stemmen die trouwens een link hebben met Oostende. Bij je bezoek aan Fort Napoleon, wandel je door de eeuwenoude stenen muren en gangen van het fort. Je komt langs 20 punten waar je telkens meer te weten komt over de functie van die plek.
Fort Napoleon kreeg de bijnaam 'Slapende reus'
De Duitsers die tijdens WOI in Oostende aankwamen, gaven het fort de bijnaam ‘de slapende reus’. Dit kwam doordat het immense fort zo goed als onder een deken van zand begraven was. De Duitsers waren vastberaden om de reus te wekken en te bevrijden. Ze deden er alles aan om het zand buiten te krijgen.
Bij de binnenkomst merk je meteen enkele witte muren met graffiti. Jammer genoeg werd er niet altijd goed voor het fort gezorgd. Op een gegeven moment stond het fort zelfs in verval. Maar dat hield de Oostendenaar niet tegen om hier binnen te glippen. Hier kwamen de tortelduifjes elkaar in het geniep opzoeken.
Hygiëne was een luxe
Wanneer je tijdens je bezoek naar toilet moet, kan je altijd terecht in de openbare toiletten. Nu kan dit, maar vroeger was dit niet zo vanzelfsprekend. Toen je in de tijd van Napoleon naar de wc wou, dan was dat simpelweg een gat in de grond. Ook een bad of een douche kon je hier niet vinden. Hygiëne was een luxe voor de soldaten die ze zich jammer genoeg niet konden veroorloven.
Vers gebakken brood voor de dappere soldaten
In het fort, was er vroeger ook een bakker aanwezig die de soldaten voorzag van lekker vers brood. En van zodra de bakker zijn brood in de oven stak, hing er een heerlijke, warme geur over de kamer en het fort. Die geur zorgde ervoor dat de soldaten in het fort al snel gingen watertanden.
Maar de bakker werd niet alleen graag gezien voor zijn lekkere brood, maar ook voor het kostbare meel dat de soldaten van hem kwamen stelen. Dit gebruikten ze om hun bezoekjes aan de meisjes van plezier mee te betalen..
Ondoordringbare muren
Je moet ook zeker eens voelen aan de muren. Om deze muren ondoordringbaar te maken, hebben ze maar liefst 8,8 miljoen bakstenen gebruikt. 8,8 miljoen. Hiervoor gebruikte Napoleon Spaanse krijgsgevangen die als slaven de bakstenen vanuit Boom naar deze plek brengen.
Loop even de caponnière binnen
De caponnières zijn een van de belangrijkste kamers van het fort. Er zijn er zo'n vijf in totaal. Een caponnière is een gang waarin de soldaten op wacht stonden. Door de (schiet)gaten aan de zijkanten van de gang, keken de soldaten of er vijanden over de buitenmuur wouden klimmen. De aanvallers die er toch in slaagde, over de contrescarp te geraken, kwamen in een gesloten zone van de droge gracht terecht tussen zo'n twee caponnières. Hier hadden de vijanden dan ook geen overlevingskans. Een belangrijke positie in het fort dus!
De binnenplaats: het hart van het fort
Uiteindelijk kom je op de binnenplaats van het fort: een perfecte vijfhoek. In het midden van dit plein stond vroeger een waterput, levensbelangrijk want dit was de put die de soldaten voorzag van proper drinkwater.
Kijk hier ook zeker eens naar de hoeken van de muren, die trouwens erg veel op elkaar lijken. De trekhaken die je in de hoeken ziet, zorgen er al meer dan 200 jaar voor dat de muren van het fort beschermd worden tegen weer en wind.
Tip: maak het voor jezelf iets spannender door in het midden van de binnenplaats te gaan staan en enkele rondjes te draaien. Kan jij de weg nog terugvinden?.
Eén van de zijgangen van de binnenplaats, gidst je naar de keuken
In drie verbrande nissen in de muur werd het vuur gestookt. Hier werden enorme ketels boven gehangen om het eten voor de soldaten klaar te maken. Verwacht nu geen viersterrenmenu, want de soldaten aten hier gewoon droog brood, een beetje groenten en soms wat vlees. Maar, wijn hadden ze wel! Al was het een nogal zure wijn die moest aangelegd worden met water, zodat er genoeg was voor iedereen.
Geniet van het uitzicht op het dak
Je kan ervoor kiezen om eerst een kijkje te nemen op het dak van het Fort. Vanaf hier heb je zicht op de omgeving van het fort: de omliggende zandduinen, de zee, de haven van Oostende en de meest herkenbare vuurtoren van ons land: de Lange Nelle. Doe je toch liever eerst de rondleiding? Dan kom je hier alsnog op het einde van je bezoek.
Belevingsbrasserie Fort Napoleon
Honger of dorst gekregen? Geen probleem! Ga gerust van je bezoek nagenieten in de gezellige brasserie met lekkers voor zowel jong als oud. En dit gevestigd in een historisch pand in het midden van de duinen, met zicht op zee. De ideale plek dus waar kinderen kunnen dromen, en ouders ontspannen.
Oh ja, vraag tijdens je bestelling ook zeker naar de schattenkaart en ga samen met je gezelschap op zoek naar Napoleon terwijl je geniet van de heerlijke cocktails en tapas. Ze verrassen je hier graag met lokale producten in een gezellige, unieke setting midden in de duinen. Meer informatie vind je op de website van de Belevingsbrasserie.
- Toegangsticket bedraagt € 9,00
- Kinderen t.e.m. 12 jaar: € 7,00
- Kinderen t.e.m. 6 jaar mogen gratis binnen.
- Openingsuren: 01/04 – 11/ 11: 10u – 18u en 12/11 – 31/03: 10u – 17u
- Gesloten op maandag, behalve op feestdagen en tijdens Belgische schoolvakanties.
- Er zijn toiletten aanwezig in het Fort.
- Moeilijk te been? Er is een lift aanwezig in het Fort.
- Meer informatie? Bezoek de website van Fort Napoleon.
Hoe bereik je Fort Napoleon?
Het fort bezoeken met het openbaar vervoer?
- Vanaf het station van Oostende kan je de kusttram 0 van De Lijn richting Knokke nemen.
- Stap af aan halte “Duin en Zee” en volg daarna de richtingaanwijzers “Fort Napoleon”.
- Je zal het Fort Napoleon al snel aan je rechterkant zien liggen.
Het fort bezoeken met de overzetboot?
- Liever met de overzetboot dan met de kusttram?
- Vanaf het station van Oostende, steek je de brug over en loop je verder langs de Visserskaai.
- De overzet vertrekt naast het Noordzeeaquarium.
- Een ritje met de overzetboot is gratis.
- Wanneer je afstapt, steek je de sluis over en wandel je richting de Lange Nelle (vuurtoren).
- Vanaf de vuurtoren zie je het Fort Napoleon in de verte liggen.
- Meer info over de uurregeling van de veerboot vind je op deze website.
Het fort bezoeken met de wagen?
- Ben je met de wagen? Dan dien je best het adres in je GPS in te stellen.
- Het Fort Napoleon ligt op de Oosteroever aan de Koninklijke Baan N34 Oostende- Knokke.
- Er is voldoende (gratis) parkeerplaats rondom het Fort.
Ligging Fort Napoleon op de kaart
Waar overnachten in Oostende?
Blijf je graag overnachten om nog meer van de omgeving te ontdekken? Ben je nog op zoek naar een verblijf tijdens je bezoek aan Oostende? Bekijk onze selectie favoriete verblijven in Oostende. Of bekijk het volledige aanbod hotels en B&B’s in Oostende online!
Info over de kusttram
Wil je niet alles te voet of met de wagen doen? Dan is de Kusttram het ideale vervoermiddel om zich te verplaatsen langs de kust.
- In het zomerseizoen is er een frequentie van 10 à 15 minuten in beide richtingen.
- Er zijn ca. 70 haltes tussen De Panne en Knokke (twee verste punten)
- Van begin- tot eindpunt reis je ongeveer 2u30 en dat kan allemaal met één pasje.
- Er zijn keuzes genoeg van dag- tot meerdaagse passen, met speciale formules voor kinderen.
- Ook voor wie tram en fiets wil combineren is er een speciaal biljet voor je fiets. Dit kan alleen bij de Kusttram.
- Meer info op de website.
Gratis wandelroutes en fietsroutes aan de Belgische Kust
De Belgische kust heeft heel veel wandel- en fietsgebieden. Zo kan je langs de hele kustlijn wandelen of fietsen, maar ook de vele natuurgebieden aan de kust bieden verschillende wandelingen en fietsroutes aan. Je kan dan ook zeer goed van de ene kant van de kust naar de andere kant wandelen of fietsen, of tijdens je vakantie een stads- of natuurwandeling maken.
Nog meer info? Download dan zeker onze wandelingen en fietsroutes langs de Belgische kust. Of bekijk meteen alle info in onze volledig reisgids Belgische Kust, inclusief de mooiste bezienswaardigheden en leuke tips.