Op City Safari in Charleroi: Wandeling langs industrieel erfgoed & vergane glorie
Wandeling langs industrieel erfgoed, unieke fotostops en Urbanex in Charleroi
Op City Safari in Charleroi met Nicolas Buissart. Ga met deze Charolo op ontdekking langs clichés, vergane glorie en ontdek zelf hoe mooi de lelijkheid kan zijn ... we nemen je graag mee op deze bijzondere wandeling langs het industriële erfgoed van Charleroi.
Geef toe, Charleroi is bij veel Vlamingen en Nederlanders vooral gekend van de parkeerplaats op de luchthaven van Charleroi voor hun goedkope low-budget vakantievlucht.
Inhoud artikel
Charleroi: de lelijkste stad ter wereld
Charleroi ligt in de Waalse provincie Henegouwen, tussen de steden Bergen (Mons) en Namen. Charleroi sleept te vaak nog een negatief imago mee. De stad werd ooit uitgeroepen als ‘de lelijkste stad ter wereld’. Hoewel Charleroi vandaag de dag flink zijn best doet om dat imago in positieve zin bij te stellen. Charleroi ontpopt zich meer en meer tot een dynamische, creatieve en bruisende stad.
Verwacht je aan een ongewone stadswandeling vol clichés
Wanneer je een City Safari boekt, neemt Belgisch kunstenaar Nicolas Buissart je mee op een verbluffende tour langs het afgebrokkelde industriële erfgoed van de stad. Hij richtte de Urban Safari tours op en zorgt voor de rondleidingen door de stad. Verwacht je niet aan een klassieke toeristische stadswandeling. Nicolas vertelt op zijn eigenzinnige wijze over het verleden van Charleroi en de manier van leven van de Carolos, inclusief alle clichés en vooroordelen van Vlamingen tegenover Walen en vise versa.
Je zal Charleroi op een andere manier ontdekken, gericht op het bizarre en het soms wat verontrustende gedeelte van de stad. Zo wandel je bijvoorbeeld langs de plek waar de moeder van Magritte zelfmoord pleegde, het oude huis van pedofiele seriemoordenaar Marc Dutroux en door de meest deprimerende straat van België.
Eén van ’s werelds grootste en meest geweldige industriesteden
Ooit was Charleroi een van de rijkste steden van Europa met een machtige industrie. Mijnbouw, staalbouw, elektromechaniek, chemie en glas waren er oppermachtig. ACEC (Ateliers de Constructions Électriques de Charleroi) was in de jaren 60 nog zo groot als Philips, nu bestaat het niet meer. Wie wat bekend is met Gent, kan de opschriften van ACEC nog vinden aan de Dampoort.
Los van de stadssafari valt er uiteraard nog veel meer te bezoeken in de stad. Van interessante musea als het BPS 22, het Museum voor Schone Kunsten en het fotografiemuseum tot enkele gezellige cafés en restaurants.
De Vervlaamsing van Charleroi
Volgens stadsgids Nicolas is het stadscentrum van Charleroi de laatste jaren een "echte Vervlaamsing" aan het ondergaan. Het centrum werd volledig heraangelegd, autovrij gemaakt en ondergronds betaalparkings aangelegd, naar voorbeeld van de Vlaamse steden zoals Aalst, Brugge, Gent en Mechelen (tot zover de Vervlaamsing 😊).
Aan de Boulevard Joseph Tirou vind je het gerestaureerde oude postgebouw van Charleroi, nu een boekenwinkel. Wie de Vlaamse stad Lokeren kent, zal dit gebouw zeker herkennen, het is een bijna exacte kopie.
Start City Safari: Zuidstation Charleroi
De stadssafari begint aan het Zuidstation van Charleroi. Wie met de auto naar Charleroi komt kan parkeren op de betaalparking van het station (zie ligging hier).
De voorgevel van het station zal je meteen opvallen. Dit prachtige gebouw werd in 1874 neergezet in neoklassieke stijl met gebruik van nieuwe materialen als staal en glas. Tussen 2005 en 2007 werd het gerestaureerd maar zijn façade werd in oorspronkelijke staat hersteld.
Alternatief Charleroi
Charleroi heeft zijn eigen charme, dat wordt wel snel duidelijk. Verschiet er dus niet van wanneer je een auto tegenkomt die vreemd geparkeerd staat of wanneer je de industriegebouwen tot in de mensen hun tuin kan terugvinden. Het kan hier allemaal. Maar wat je echt overal tegenkomt, is de overweldigende aanwezigheid van de verlaten fabrieken en ijzersmederijen langs de oevers van de Samber.
Onderweg kom je soms ook expliciete boodschappen tegen zoals Les rêves de l’état sont nos cauchemars (De dromen van de staat zijn onze nachtmerries).
Koeltoren Power Plant IM
Maar het hoogtepunt van deze leegstaande gebouwen, is toch wel de koeltoren. In 1920 werd er aan de westelijke oever van de Samber een koeltoren neergezet. Onder de urban explorers staat de centrale ook wel bekend als de Power Plant IM. Deze Centrale Electrique Monceau-sur-Sambre, voorzag de inwoners en de industrie in de Belgische provincie Henegouwen van de broodnodige elektriciteit. Maar de centrale stootte jaarlijks meer dan twee miljoen ton CO² uit en werd wegens vervuiling gesloten in 2007.
Wandel de koeltoren ook even binnen. De binnenkant zorgt ervoor dat ieder klein geluidje groot uitgemeten wordt en dat zorgt voor een surrealistische sfeer.
Weetje: De locatie van deze site heeft in 2016 als decor gediend voor de Belgische thriller 'De Premier' van Erik van Looy.
De meest deprimerende straat van België
Tijdens je stadssafari wandel je o.a. ook door Rue de Mons, de meest deprimerende straat van België waar hier en daar al eens een gekleurd huis neergeploft werd. Maar vergis je niet. De stad heeft ook enkele gezelligere straten die je zal ontdekken tijdens de wandeling. Herenhuizen uit het rijke verleden staan er in schril contrast met de armetierige en uitgeleefde arbeiderswoningen.
Le Rockerill
In 1832 werd La Providence opgericht door smid Puissant d’Agimont en industrieel Thoma Bonehill. Gelegen aan de Samber en het Kanaal Charleroi-Brusse-Antwerpen was het strategisch gezien een belangrijke ligging voor de ijzer-en staalindustrie.
In 2005 werd Rockerill ingenomen door een collectief van kunstenaars die besloten om deze voormalige ijzerfabriek om te vormen tot een culturele en muzikale plek. De oorspronkelijke inrichting van de site, die zo typisch is voor de staalindustrie, werd behouden. En gelukkig maar. De architectuur als geheel, zowel van buiten als van binnen, herinnert namelijk aan het verleden van de stad: de “kathedraalruimte” dient als inkomhal, de smederij is omgevormd tot een bar en de grote zaal is ideaal voor een concert voor het grote publiek Een culturele plaats met een rijke geschiedenis.
Graag eens een bezoekje brengen aan de Rockerill? Meer info over vind je op de website.
Street-art verfraait de stad
Gelukkig vind je hier en daar enkele straten en gebouwen vol graffiti. Je hebt het gevoel dat de sobere en duistere sfeer in de stad verminderd wordt door al dat kleurrijke. In 2014 hebben enkele grote Belgische én internationale kunstenaars hun sporen achtergelaten op verschillende muren voor het 'Urban Dream' project.
Denk maar aan kunstenaars als Todd James Maya Hayuk, Sozyone Gonzalez en HuskMitNavn. Dankzij hen oogt de stad toch ietwat sfeervol en krijg jij de ideale achtergrond voor op je foto.
Tip: Je kan ook altijd een buitengewoon parcours doen waarbij je langs alle Street-art in de stad gaat. Meer info vind je hier.
Mijnterrils als uitkijkpost
Tijdens je stadssafari bezoek je ook één van de mijnafvalbergen. Voor deze bezienswaardigheid is het even klimmen maar eens je de top bereikt hebt, word je beloond met een mooi en uitzonderlijk panoramisch zicht over Charleroi en omgeving.
Weetje: Hoe ontstonden deze afvalbergen? De mijnstenen werden met smalspoorwagons naar de stortplaats vervoerd, bergopwaarts getransporteerd en op de voortdurend groeiende berg afval gestort waardoor er een mijnsteenberg of terril ontstond.
Halt houden bij een ondergrondse spookmetro
Métro Léger Charleroi, het fameuze verlaten metrostation. In de jaren '60 besloot men een metronetwerk van acht lijnen aan te leggen. Dat is zo’n 52 kilometer. Enkele jaren later werd het project toch afgeblazen en heeft er nooit één trein doorgereden. Het is dan ook best akelig om hier even rond te hangen. Het is er muisstil en geeft een duister gevoel.
Het Waalse ministerie van transport, regionalisering en de wafelijzerpolitiek in België zorgden voor deze (en andere) blunders van formaat. Een ander voorbeeld van oversubsidiëring is de luchthaven van Charleroi in Gosselies. Ryanair kreeg er tegen gunsttarief een stekje en de luchthaven mag zich nu Brussels-South Charleroi Airport noemen.
Naast de leuke Street-art wordt Charleroi ook opgevrolijkt door levensgrote standbeelden van bekende stripfiguren. Zo kom je Robbedoes en Kwabbernoot tegen, Bollie en Billie en Marsipulami. Men deed dit om het imago van de stad op te krikken. Alleen kunnen de beelden een nieuw laagje verf gebruiken (deze worden weldra vervangen, je haasten is de boodschap).
- Prijs: Voor de rondleiding betaal je €20 per persoon.
- Het programma van de City Safari is aanpasbaar naargelang de wensen van de deelnemers.
- Het is een ideale uitstap zowel met als zonder kinderen maar ook als teambuilding kan het.
- Duur: Reken op 4 a 5 uur voor de volledige route.
- Afstand: De route is zo'n 10 km.
- Eten: Neem je picnic mee en drinken, onderweg kan je niets kopen.
- Bereikbaarheid? Kom met de trein naar Charleroi Gare-Sud. Met de auto kan je parkeren vlakbij het station (zie ligging hier).
- Hoe boeken: Je kan Nicolas eenvoudig bellen (aan te raden) of een e-mail sturen om je plek te reserveren. Hij helpt je graag in 3 talen (NL-FR-EN).
- Alle informatie over de City Safari vind je op deze website.
City safari in Charleroi: route op de kaart
Filmpje: wandeling door Charleroi
Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten tijdens je City Safari in Charleroi? In onderstaand filmpje kan je ons avontuur bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Charleroi.
Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist in Henegouwen? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Henegouwen met 33 routes en +100 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Henegouwen.