10 x typisch Balinese gerechten die je moet proeven op reis in Bali
Wat zeker proeven tijdens je bezoek aan Bali? Ontdek deze bekende gerechten en dranken uit Bali
Ben je van plan om binnenkort naar Bali op vakantie te gaan? Dan moet je zeker eens de lokale specialiteiten proeven! De Balinese keuken kent namelijk heel wat traditionele en culinaire gerechten.
In dit blogartikel lees je meer over de Balinese eetcultuur en de Balinese gerechten die je zeker een keer geproefd moet hebben!
Inhoud artikel
Ayam Betutu (kip/eendgerecht met kruidenmix)
Betutu is een Balinees gerecht van gestoomde of geroosterde kip of eend verrijkt met Betutu kruiden mix. De kruidenmengsels van Betutu bestaat uit onder andere sjalotjes, knoflook, kurkuma, gember, chilipepers en pinda’s dat tot één mengsel wordt fijngemalen met een vijzel. Het mengsel wordt vervolgens aangebracht op de kip of eend.
De gemarineerde kip of de eend wordt gevuld en omwikkeld in bananenbladeren en wordt nadien voor enkele uren (6 à 8 uur) langzaam gekookt. Na het koken is het vlees zo sappig en mals dat het moeiteloos van het bot los komt. Het gerecht wordt meestal geserveerd met gestoomde rijst, sambal (een pittige chilisaus) en een groentesalade. Betutu is over het hele eiland erg populair, de manier van koken kan echter wel verschillend zijn afhankelijk van de regio in Bali.
LEESTIP: Ga je zelf op reis naar Bali? Download dan zeker onze gratis reisgids Bali & Lombok met de leukste tips voor je vakantie, zo ben je zeker dat je niets mist.
Babi Guling (speenvarken)
Babi Guling is een traditioneel Balinees gerecht dat algemeen bekend staat als het beroemde "speenvarken" van Bali. Het is een feestelijk gerecht en wordt beschouwd als een van de meest iconische gerechten uit de Balinese keuken. Babi Guling wordt meestal geserveerd tijdens speciale gelegenheden, ceremonies en belangrijke evenementen. Babi Guling is een volledig varken dat wordt gevuld met een rijke mix van kruiden (zoals kurkuma, koriander, zwarte peper en knoflook) voordat het wordt geroosterd.
De buik van het varken wordt meestal ingekerfd en ingewreven met het kruidenmengsel om ervoor te zorgen dat de smaken in het vlees trekken. Vervolgens wordt het varken aan het spit boven een open vuur geroosterd, waardoor het een krokant goudkleurig velletje krijgt aan de buitenkant en mals, sappig vlees aan de binnenkant. Het geroosterde varken wordt meestal geserveerd met lawar en gestoomde rijst.
Je kan Babi Guling verkrijgen in de zogenaamde "warungs", kleine toeristische restaurantjes waar je lokaal voedsel kan proeven.
Bubur Injin (Balinese zwarte rijstpap)
Bubur Injin (oftewel Bubur ketan hitam) is de Balinese zwarte rijstpap en een van de beroemde Balinese nagerechten. Het dessertje wordt gemaakt van zwarte kleefrijst en gezoet met palmsuiker en romige kokosmelk. Bubur Injin wordt meestal warm geserveerd en kan als dessert of tussendoortje worden gegeten. Het wordt vaak gegarneerd met toppings zoals geroosterde kokosvlokken.
TIP: Ontdek nog meer over de Balinese keuken tijdens deze authentieke culinaire privétour door Bali.
Pisang Goreng (gebakken banaan)
Pisang Goreng, worden ook wel eens de Indonesische bananenbeignets genoemd. Deze lekkere Indonesische snack wordt gemaakt van (over)rijpe bananen die gefrituurd worden. De schijfjes banaan hebben een goudbruin, krokant korstje en gaan goed samen met honing of chocoladesaus. Gebakken banaan wordt in heel Indonesië gegeten, als snack of als ontbijt. Je kan deze snack makkelijk vinden bij een van de vele eetkraampjes op de hoek van de straat of op lokale markten.
Lawar (saladegerecht)
Wanneer we het hebben over typische Balinese gerechten, mag Lawar zeker niet ontbreken! Dit heerlijke gerecht bestaat uit groenten, geraspte kokos en fijngehakt vlees (rundvlees, varkenvlees, kip, eend, ...) met diverse kruiden en specerijen.
Er zijn twee hoofdtypen lawar: witte lawar (lawar putih) en rode lawar (lawar merah). Het verschil zit in de toevoeging van het bloed aan de rode lawar, waardoor het een kenmerkende kleur en smaak krijgt. Lawar wordt vaak geserveerd als bijgerecht.
Verschillende soorten satés
Oorspronkelijk uit de Indonesische keuken, maar ondertussen heeft het de hele wereld al weten te veroveren: een saté. Een saté bestaat uit spiesjes en gegrild vlees (kip-, rund- of varkenvlees), meestal geserveerd met een lekkere saus. Het vlees wordt meestal in kleine, hapklare stukjes gesneden en op bamboe- of metalen spiesen gespiest. Nadat het vlees gemarineerd is, wordt het traditioneel gegrild op houtskool of op een open vuur. Dit zorgt er voor dat de satés een rokerige en gekarameliseerde smaak heeft.
De dag van vandaag bestaan er verschillende soorten satés zoals Sate Lilit, Sate Plecing en Sate Ayam. Satés worden vaak gegeten als streetfood-snack met een lekker dipsausje zoals pindasaus of een pittige chilisaus. Net iets anders dan een sateeke van bij de frituur! 😊
TIP: Proef zoveel mogelijk van de (goedkope) Balinese keuken tijdens deze street food tour op een lokale markt in Bali. Tijdens deze tour bezoek je onder andere een warung beroemd is om zijn babi guling en ontdek je de verschillende smaken van de Indonesische keuken. Boek je street food tour in Bali hier.
Tum Ayam (kip in bananenbladeren)
Tum Ayam is een ander smaakvol gerecht op basis van gekruide kip. Om dit gerecht te maken, wordt de kip in fijne stukjes gesneden en gemengd met smaakvolle specerijen en kokosmelk. Nadien worden de kippenstukjes strak ingepakt in bananenbladeren en gestoomd of gegrild.
Leer zelf hoe authentiek Balinees eten maken met een local tijdens een kookworkshop
Kuwut Ice (verfrissend fruitdrankje)
Een van de drankjes dat zeker de moeite is om uit te proberen tijdens je rondreis door Bali, is de Kuwut Ice. Dit typisch Balinese drankje ongelooflijk verfrissend, ideaal om even af te koelen bij dat warme tropische weer. Het drankje bestaat uit jonge kokosnoten, meloensiroop, basilicum, limoensap en geschaafd ijs. Een perfecte combinatie van zoet en zuur! Bestel dit lekkere drankje zeker eens bij een bezoekje aan een van de mooiste stranden op Bali.
Nasi, Nasi en nog eens Nasi
Wanneer je aan Aziatische gerechten denkt, denk je ongetwijfeld aan rijst (oftewel nasi). De gefrituurde rijst wordt zo goed als bij elk gerechtje geserveerd met een lekker sausje. Nasi wordt bereid door rijst in water te koken tot het zacht en luchtig wordt. Het type rijst dat wordt gebruikt, kan variëren, zoals jasmijnrijst, basmatirijst of andere types die specifiek zijn voor elke regio. De dag van vandaag zijn er verschillende soorten nasi gerechten, elk met zijn eigen unieke smaak en bereidingswijze. Enkele populaire Nasi-gerechten zijn onder andere:
- Nasi Goreng, gekookte rijst met verschillende groentjes, eieren, vlees (kip, garnaal of rund) en aromatische kruiden.
- Nasi Lemag, gekookte rijst met kokosmelk en pandanbladeren. Het smaakt niet alleen lekker, het ruikt ook erg lekker.
- Nasi Kuning, gekookte rijst met kurkuma en kokosmelk.
- Nasi Jingo, gekookte rijst met stukjes kip, sambal, tempeh en bami.
- Nasi Balap Puyung, een gestoomd rijst- en kipgerecht met chili-pasta, sojabonen, geraspte en gebakken vlees (abon) en gebakken paling.
Plecing Kangkung (pittig spinaziegerecht)
Plecing Kangkung is een pittig waterspinazie-gerecht, een andere specialiteit van het eiland. Plecing kangkung wordt gemaakt van geblancheerde waterspinazieblaadjes en wordt koud geserveerd met plecing sambal. Deze pittige saus wordt gemaakt van rode chilipepers, sjalotjes, knoflook, candlenut, kaffir limoen, garnalenpasta en zout en suiker.
Bakso (bouillon met noedels en gehaktballen)
Bakso is een rijke maaltijdsoep dat voornamelijk bestaat uit gehaktballetjes in een smaakvolle vleesbouillon met rijstnoedels. Het vlees wordt gekneed en gevormd tot kleine balletjes, die vervolgens gekookt of gestoomd worden tot ze gaar en zacht zijn. Nadien worden de balletjes in een lekkere bouillon gelegd op basis van verschillende kruiden en specerijen. Sommigen voegen er ook nog enkele extra ingrediënten aan toe zoals stukjes paksoi, ringetjes bosui, tofu, gefrituurde uitjes.
Es Kelapa Muda (kokosnootdrankje)
Een ander verfrissend drankje is Es Kelapa Muda, op basis van het sap en vruchtvlees van jonge kokosnoten. De jonge kokosnoten worden meestal geoogst wanneer ze ongeveer 5 tot 7 maanden oud zijn, voordat het kokosvlees zich volledig vormt. Om Es Kelapa Muda te maken, wordt de bovenkant van een jonge kokosnoot geopend en wordt het kokoswater opgevangen. Het kokoswater is van nature zoet en heeft een subtiele, verfrissende smaak. Het drankje wordt meestal geserveerd met ijsblokjes in een mooi cocktailglas of in een uitgeholde kokosnoot, iets wat altijd leuker oogt op de foto.
Mis niets tijdens je verblijf op Bali-Lombok met onze reisgids!
Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis op Bali? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Bali-Lombok met een volledige uitgestippelde rondreis langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Bali-Lombok.