13 x mooiste stranden van Menorca: Onze favoriete beaches + kaart

Volledige reisgids kopen voor € 10

13 x mooiste stranden van Menorca: Onze favoriete beaches + kaart

26 augustus 2024 in Balearen0 reacties

Ontdek de mooiste stranden en beaches van Menorca en plan je perfecte stranddag!

Menorca, een prachtig eiland in de Balearen, staat bekend om zijn adembenemende stranden. Of je nu op zoek bent naar verborgen baaien, kristalhelder water of witte zandstranden, Menorca biedt voor elk wat wils. In deze gids nemen we je mee naar de leukste stranden van het eiland, waar je kunt genieten van zon, zee en ontspanning.

Praktische info & tickets voor je vakantie op Menorca

Reisgids
Vliegtickets2u30 vliegen naar Mahón, richtprijs € 69 vergelijk prijzen bij TUI, Transavia of Cheaptickets
VerblijvenOvernachtingen op Menorca:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Eliza Was Here (va. € 650) of bij TUI
HuurautoOp Menorca is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Kaart met de mooiste stranden Menorca

  1. Cala en Bosch

Cala en Bosch is een levendig en gezinsvriendelijk strand in het zuidwesten van Menorca, nabij de gelijknamige badplaats (zie ligging). Het strand heeft fijn, wit zand en wordt omringd door een mooie baai met kalm, helder water, wat het ideaal maakt voor zwemmen en watersporten.

De omgeving van Cala en Bosch is goed ontwikkeld, met tal van voorzieningen zoals restaurants, cafés en winkels. Direct achter het strand ligt een prachtige jachthaven, waar je kunt genieten van een ontspannen wandeling of een heerlijke maaltijd met uitzicht op de boten.

Dankzij de combinatie van natuurlijke schoonheid en gemakken is Cala en Bosch een populaire keuze voor gezinnen en vakantiegangers die op zoek zijn naar een ontspannen stranddag met alle faciliteiten binnen handbereik.

DUIKEN: Wil je graag leren duiken tijdens je vakantie in Cala en Bosch? Tickets en alle info voor een ultieme duikervaring op Menorca.

  1. Platja de Son Xoriguer

Platja de Son Xoriguer is een prachtig strand aan de zuidwestkust van Menorca, vlakbij de populaire badplaats Cala'n Bosch (zie ligging). Dit strand is breed en biedt zacht, goudkleurig zand, gecombineerd met helder, kalm water dat ideaal is voor zwemmen en watersporten. Door de beschutte ligging van de baai is het water vaak rustig, wat het een perfecte plek maakt voor gezinnen met kinderen.

Son Xoriguer heeft verschillende voorzieningen, zoals ligstoelen, parasols en strandbars, en er zijn ook nabijgelegen restaurants en winkels waar bezoekers kunnen genieten van een maaltijd of drankje. Voor de avontuurlijke strandgangers biedt Son Xoriguer mogelijkheden voor watersporten, zoals windsurfen, kajakken en snorkelen.

Het strand ligt in een meer ontwikkelde omgeving, wat betekent dat het goed toegankelijk is en beschikt over voldoende parkeerplekken (zie ligging). Ondanks de nabijheid van hotels en vakantieresorts behoudt Platja de Son Xoriguer een ontspannen en uitnodigende sfeer, ideaal voor een zorgeloze stranddag met alles binnen handbereik.

OVERNACHTINGSTIP: Geniet van een onvergetelijk verblijf bij Menorca Paradise nº 30, een charmant vakantiehuis op wandelafstand van Platja de Son Xoriguer en Cala'n Bosch. Meer info en boeken.

  1. Cala Macarelleta strand

Cala Macarelleta is een van de meest adembenemende en iconische stranden van Menorca, gelegen aan de zuidwestkust van het eiland (zie ligging). Dit kleine, idyllische strand ligt naast het grotere en bekendere Cala Macarella, en is omgeven door dramatische kalkstenen kliffen en weelderige dennenbossen. Het strand staat bekend om zijn serene sfeer, kristalhelder turquoise water en fijn wit zand, wat het tot een waar paradijs maakt voor strandliefhebbers. Cala Macarelleta is slechts te bereiken via een korte wandeling vanaf Cala Macarella (bekijk de wandeling), wat het een verborgen en intieme plek maakt.

Dit afgelegen strand heeft verschillende voordelen

  • Deze afgelegen ligging zorgt ervoor dat het strand een rustige en ontspannen sfeer heeft, zelfs tijdens de drukkere zomermaanden.
  • Er zijn geen voorzieningen zoals bars of restaurants op het strand zelf, dus bezoekers worden aangemoedigd om hun eigen eten en drinken mee te nemen. Hierdoor is het strand op zich zeer rustig.
  • Het kalme, glasheldere water maakt Cala Macarelleta ideaal voor zwemmen en snorkelen, en de omringende kliffen bieden een spectaculair uitzicht over de baai.
  • Voor natuurliefhebbers is de wandeling naar het strand door het prachtige landschap al een ervaring op zich.

Cala Macarelleta is een van de pareltjes van Menorca en biedt een perfecte balans tussen natuurlijke schoonheid en rust, waardoor het een favoriete bestemming is voor diegenen die willen ontsnappen aan de drukte en willen genieten van het beste dat het eiland te bieden heeft.

BOOTEXCURSIE: Boek nu je tickets voor een bootexcursie langs de zuidkust van Menorca. De tocht duurt zo'n 3,5 uur waarbij je twee keer stopt om te zwemmen in het heerlijke verfrissende water.

  1. Cala en Turqueta

Cala en Turqueta is een van de meest pittoreske stranden van Menorca, gelegen aan de zuidwestkust. Het strand staat bekend om zijn schoonheid, met fijn, wit zand en prachtig helder turquoise water, waar het zijn naam aan dankt. Cala en Turqueta ligt verscholen in een beschutte baai en wordt omringd door weelderige dennenbossen, wat het een paradijselijke sfeer geeft.

De afgelegen ligging van Cala en Turqueta maakt het een rustige plek, hoewel het in de zomermaanden populair is bij zowel locals als toeristen. Er zijn geen uitgebreide voorzieningen, alleen een kleine kiosk bij de ingang, wat bijdraagt aan de natuurlijke en serene ambiance van het strand. Het is slechts een korte wandeling van ongeveer 10-15 minuten door het bos vanaf de parkeerplaats om het strand te bereiken (zie ligging).

Cala en Turqueta is ideaal voor wie wil zwemmen of snorkelen in het heldere, kalme water, of gewoon wil genieten van de prachtige omgeving. Dit strand is perfect voor liefhebbers van natuur en rust, en biedt een onvergetelijke strandervaring weg van de drukte van de grotere toeristische stranden.

SNORKELEN: Menorca heeft een prachtige onderwaterwereld. Deze kan je ontdekken tijdens een snorkelcruise langs verschillende baaien en stranden op Menorca. Boek nu je tickets voor een snorkelcruise en verken Cala en Turqueta.

  1. Cala En Porter

Cala En Porter, een van de eerste toeristische gebieden op het eiland, heeft een perfecte balans in grootte. Het is klein genoeg om gezellig aan te voelen, maar groot genoeg voor voldoende aantal restaurants, winkels en voorzieningen. Plof je handdoek neer, geniet van de zon en een verfrissende duik of maak vanaf het strand een kajaktocht naar de nabijgelegen grotten als Cova Marina de les Rates Pinyades en Cales Coves. Boek hier je Menorca grotten kajaktocht incl. tussenstops om te snorkelen.

Op een klein stukje lopen vind je Cova d'en Xoroi, een van Menorca's beste bars en een beroemde locatie om de zonsondergang te bekijken (bekijk ligging). Reserveer een tafel op een terras dat is uitgehouwen in een grot op de klif, met adembenemend uitzicht over de Middellandse Zee. Deze unieke plek, hoog boven op een klif van 30 meter hoog, biedt een werkelijk dramatische achtergrond voor een avondje uit.

  1. Cala Galdana

Cala Galdana is een van de grootste en meest bekende stranden van Menorca, gelegen aan de zuidkust van het eiland (zie ligging). Het strand ligt in een brede, hoefijzervormige baai, omringd door hoge kliffen bedekt met dennenbossen, en biedt een prachtig uitzicht op het kristalheldere water en het fijne witte zand.

Wat is er te zien en doen op Cala Galdana?

  • Cala Galdana is perfect voor gezinnen en vakantiegangers die op zoek zijn naar een mix van natuurlijke schoonheid en moderne voorzieningen.
  • Het strand beschikt over een breed aanbod aan faciliteiten, zoals ligstoelen, parasols, strandbars en restaurants.
  • Daarnaast zijn er tal van watersportmogelijkheden, zoals kajakken, stand-up paddleboarding en waterfietsen. Het ondiepe water en de zachte golven maken het strand veilig en kindvriendelijk.

De omgeving van Cala Galdana is goed ontwikkeld, met hotels, vakantieappartementen en winkels op loopafstand, waardoor het een geliefde bestemming is voor zowel dagjesmensen als vakantiegangers. Het biedt ook toegang tot wandelpaden langs de kust, zoals de beroemde Cami de Cavalls, die leidt naar nabijgelegen baaien zoals Cala Mitjana en Cala Macarella.

BOOTTOCHT: Wil je graag de kustlijn van Menorca ontdekken met een boot? Boek dan nu je tickets voor een boottocht vanuit Cala Galdana van zo'n 2 uur waar je verschillende stranden zal bezoeken.

  1. Cala Mitjana & Cala Mitjaneta

Cala Mitjana en het kleinere, nabijgelegen Cala Mitjaneta zijn twee prachtige stranden aan de zuidkust van Menorca, op korte afstand van het grotere strand Cala Galdana. Beide stranden staan bekend om hun schoonheid, met wit zand en helder turquoise water, omringd door groene dennenbossen en indrukwekkende kalkstenen kliffen.

LEESTIP: Ontdek nog meer mooie stranden op Menorca met onze gratis reisgids, download je reisgids Menorca hier online.

Cala Mitjana

Cala Mitjana is de grotere van de twee en biedt een rustig toevluchtsoord voor wie op zoek is naar een stranddag in een rustige omgeving (zie ligging). Het strand is bereikbaar via een korte wandeling door het bos vanaf de dichtstbijzijnde parkeerplaats (zie ligging), wat het een serene en natuurlijke ambiance geeft. Er zijn geen commerciële voorzieningen zoals strandbars of winkels, waardoor de natuurlijke schoonheid van het gebied in het middelpunt staat. Het water is kalm en helder, perfect voor zwemmen en snorkelen, en de omringende kliffen bieden een spectaculair uitzicht over de baai.

Cala Mitjaneta

Cala Mitjaneta, slechts een steenworp afstand van Cala Mitjana, is een kleinere en nog rustigere versie van zijn grotere buur (zie ligging). Dit idyllische, verborgen strand biedt een intieme sfeer, ideaal voor wie op zoek is naar een afgezonderde plek om te ontspannen. Cala Mitjaneta heeft dezelfde prachtige turquoise wateren en zachte zand als Cala Mitjana, maar biedt meer privacy vanwege de kleinere omvang en de minder toegankelijke ligging.

Beide stranden zijn perfect voor natuurliefhebbers en rustzoekers die willen genieten van het serene landschap van Menorca. Cala Mitjana en Cala Mitjaneta bieden een afgelegen ontsnapping aan de drukte en zijn de belichaming van de ongerepte schoonheid waar Menorca om bekend staat.

BOOTTOCHT MET SNORKELEN EN PADDLEBOARDEN: Boek nu je tickets voor een boottocht in Cala Mitjana. Tijdens de boottocht krijg je de optie om te snorkelen en te paddleboarden terwijl je geniet van het prachtige uitzicht en de geweldige omgeving.

  1. Cala Pregonda

Cala Pregonda is een van de meest unieke en adembenemende stranden van Menorca, gelegen aan de noordkust van het eiland (zie ligging). Het strand onderscheidt zich door zijn opvallende rode en gouden zand, in contrast met het turquoise water, wat het een bijna surrealistische uitstraling geeft. Omgeven door ruige rotsformaties en ongerepte natuur, straalt Cala Pregonda een rustige en afgelegen sfeer uit.

Dit strand is minder toeristisch en biedt geen voorzieningen zoals restaurants of bars, wat bijdraagt aan de rust en authenticiteit van de plek. Cala Pregonda is bereikbaar via een wandelpad van ongeveer 30 minuten vanaf de dichtstbijzijnde parkeerplaats, wat het perfect maakt voor natuurliefhebbers en avonturiers die op zoek zijn naar een strandervaring buiten de gebaande paden (zie ligging).

Dankzij het heldere water is Cala Pregonda ook een uitstekende plek om te snorkelen en de onderwaterwereld van Menorca te ontdekken. Het strand is een verborgen plekje, geliefd bij diegenen die de natuurlijke schoonheid en serene atmosfeer van het eiland willen ervaren.

BOOTTOCHT: Wil je genieten van een leuke, ontspannende boottocht? Boek hier je tickets voor een boottocht vanuit Fornells met Cala Pregonda als laatste locatie.

  1. Cala Fornells

Cala Fornells ligt in het noorden van Menorca, vlakbij het vissersdorp Fornells (zie ligging). Deze afgelegen baai, omgeven door rotsachtige kliffen en weelderige vegetatie, biedt een serene en pittoreske omgeving die perfect is voor een ontspannen dag aan het strand, weg van de drukte.

Waarom kiezen voor Cala Fornells?

  • Cala Fornells heeft een klein, maar charmant strand met fijn zand en helder turquoise water. De baai is omgeven door ruige rotsformaties en een natuurlijke vegetatie.
  • Bij het strand zijn er geen bars of restaurants. Breng je eigen picknick mee of bezoek het nabijgelegen dorp Fornells, waar je een leuk aanbod aan restaurants en cafés vindt, vaak met uitzicht op de haven en de zee.
  • Cala Fornells is bereikbaar via een kort pad vanaf de dichtstbijzijnde parkeerplaats (zie ligging). Hoewel het pad relatief makkelijk te bewandelen is, houd je best wel rekening met de rotsachtige gebieden rond de baai.
  • Het rustige, heldere water is ideaal voor zwemmen, snorkelen en ontspannen aan de kust. De omliggende natuur biedt ook mogelijkheden voor mooie wandelingen en verkenningen van het omliggende landschap.
  • Het nabijgelegen dorp Fornells is beroemd om zijn traditionele Menorcaanse charme en uitstekende lokale keuken, vooral de bekende "caldereta de langosta" (kreeftenstoofpot).

JETSKI: Verken de noordkust van Menorca met de jetski. Boek nu je tickets voor een jetski avontuur en vaar langs Fornells. Deze tocht is inclusief instructeur en duurt een uur.

  1. Son Saura

Son Saura is bekend om zijn natuurlijke schoonheid en rustige sfeer (zie ligging). Het strand bestaat eigenlijk uit twee delen: Platja de Bellavista en Platja d'en Banyul, beide gescheiden door een klein rotsachtig gebied en samen bekend als Son Saura. Het fijne, witte zand en het kristalheldere, ondiepe water maken dit strand ideaal voor gezinnen en natuurliefhebbers.

Son Saura ligt in een beschermde natuurzone, wat betekent dat het omgeven is door duinen en ongerepte dennenbossen, en er zijn geen commerciële voorzieningen zoals bars of restaurants. Geniet van de rust en stilte, ver weg van de drukkere toeristische stranden. Het strand is goed toegankelijk via een onverharde weg en beschikt over een parkeerplaats op korte loopafstand (zie ligging).

Het kalme water maakt Son Saura ideaal voor zwemmen en pootjebaden, en het is ook een populaire plek om te snorkelen en te kajakken. De brede kustlijn biedt genoeg ruimte om te ontspannen en te genieten van de natuur. Achter het strand ligt een lagune die een thuis biedt aan diverse vogelsoorten, wat Son Saura ook interessant maakt voor vogelspotters.

BOOTTOCHT HALVE DAG: Wil je graag de stranden op een iets avontuurlijkere manier ontdekken? Boek dan nu je tickets voor een boottocht van een halve dag waarbij je verschillende stranden bezoekt, waaronder Son Saura.

  1. Playa Son Bou

Playa Son Bou is het langste strand van Menorca, gelegen aan de zuidkust van het eiland (zie ligging). Met een lengte van bijna drie kilometer biedt dit prachtige strand uitgestrekt wit zand en helder, turquoise water. Het ondiepe water en de voorzieningen maken het een ideale plek voor gezinnen, terwijl de uitgestrektheid van het strand ervoor zorgt dat er altijd voldoende ruimte is, zelfs in de drukke zomermaanden.

Son Bou staat bekend om zijn natuurlijke schoonheid en wordt omringd door duinen en een natuurgebied dat onderdak biedt aan diverse vogelsoorten en andere fauna. Achter het strand vind je verschillende bars, restaurants en winkels, waardoor het gemakkelijk is om een hele dag aan zee door te brengen. Het strand is goed bereikbaar en biedt faciliteiten zoals ligstoelen en parasols.

Playa Son Bou heeft ook een interessant historisch aspect; vlakbij het strand liggen de ruïnes van een vroegchristelijke basiliek uit de 5e eeuw (zie ligging). Vlakbij de ruïnes is er ook een uitzichtpunt waar je een schitterend panorama hebt over het strand en de omgeving (zie ligging).

Bekijk hieronder verschillende tours en excursies op Menorca

  1. Cala Rafalet

Cala Rafalet, een rustige baai met kristalhelder water, is een uitnodigende plek om te zwemmen en te snorkelen. De toegang is via een kloof, geflankeerd door eeuwenoude mediterrane bossen, waarvoor je over een stenen barrière moet klimmen waar verborgen treden je helpen als je ze vindt. Deze plek is ook populair voor rotsklimmen en het observeren van schattige schildpadden. Wees voorzichtig met de kwallen die af en toe voorkomen in dit soort wateren. Cala Rafalet ligt op 10 minuten wandelen van het centrum van S'Algar (bekijk ligging).

Boek je vakantie naar de Balearen

Aanbieders vliegvakanties

Goedkoop je vliegtickets boeken

  1. Waar overnachten op Menorca?

Het aanbod aan hotels en appartementen op Menorca is het grootst in Ciutadella en Cala 'n Bosch. Over het hele eiland heen zijn er wel hotels en appartementen te vinden dus als je een voorkeur hebt voor een specifieke plek op Menorca is de kans dan ook heel groot dat je daar een slaapplaats kan vinden. Hieronder alvast enkele van onze favoriete verblijven of bekijk meteen het volledige aanbod accommodaties op Menorca.

  • Ciutadella: Vlakbij de kathedraal en de haven, kan je overnachten bij het Nao Cathedral Boutique Hotel. Dit boetiekhotel biedt kamers ingericht met nautisch thema, het lijkt wel alsof je een kamer op een schip binnenwandelt. Meer info en boeken.
  • Mahón: Verblijf bij Fonduco, een charmante vakantiewoning op wandelafstand van het centrum. Het verblijf biedt accommodatie voor 4 personen, een gezellig terras en uitzicht op de haven. Je kan er ook fietsen en auto's huren. Meer info en boeken.
  • Alaior: Menorca Agroturismo Llimpet is een rustiek pand gelegen vlakbij stranden. Deze vakantieboerderij wordt uitgebaat door een enthousiast koppel en biedt zowel kamers, als appartementen en huizen. Er is ook een buitenzwembad en kan je iedere ochtend genieten van een heerlijk ontbijt met lokale producten. Meer info en boeken.
  • Cala 'n Bosch: Grupotel Tamariscos, een driesterren accommodatie tegenover het strand in Cala 'n Bosch. Het hotel biedt ruime appartementen met zeezicht of zicht op het buitenzwembad. Meer info en boeken.
  1. Wil je ook niets missen tijdens je verblijf op Menorca?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie op Menorca? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Menorca met alle belangrijke bezienswaardigheden op Ibiza, Mallorca, Menorca en Formentera (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Balearen.

Menorca

Gratis reisgids Menorca downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?