Bezoek de plantages op de Azoren: thee-, ananas- en koffieplantages + boek je rondleiding

Bezoek de plantages op de Azoren: thee-, ananas- en koffieplantages + boek je rondleiding

21 oktober 2024 in Azoren0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan een plantage op de Azoren + boek je tour online

Op de Azoren kan je verschillende unieke plantages bezoeken, waarbij vooral thee-, ananas- en wijnplantages populair zijn. Deze plantages bieden een unieke kans om meer te leren over traditionele landbouwmethoden die al generaties lang op de eilanden worden toegepast. Kortom, een bezoekje aan een van deze plantages is dus een absolute must-do tijdens je vakantie op de Azoren.

Ontdek in deze blogpost alles over je bezoek aan de populairste thee-, ananas- en wijnplantages op de Azoren.

Inhoud artikel

  1. Theefabriek van Gorreana

Bij een vakantie op de Azoren had je misschien niet verwacht dat zo'n klein eiland midden in de Atlantische Oceaan op dit moment de enige theeproducent van heel Europa zou zijn. De theefabriek van Gorreana, verscholen in de groene heuvels van São Miguel, is een overblijfsel van de geschiedenis dat in 1883 werd opgericht door twee broers. Het is een familiebedrijf gebleven dat nog steeds traditionele methoden gebruikt om de thee te plukken en te verwerken.

Het oogstproces bestaat uit het verzamelen van de scheuten van een kleine Aziatische struik genaamd Camellia sinensis, die drie bladeren heeft, en deze vervolgens om te zetten in een van de drie hoofdvormen van thee: zwart, groen en oolong. De verschillende vormen worden gemaakt met verschillende methodes, die hun unieke smaken, aroma's en kleuren bepalen.

Kom meer te weten over de theecultuur van São Miguel

De Gorreana Theefabriek produceert nog steeds 44 ton thee per jaar met behulp van de originele apparatuur. Je kunt een rondleiding door de fabriek boeken en het plukken en verpakken van de bladeren bekijken, afhankelijk van de tijd van het jaar.

Als je op zoek bent naar een meer meeslepende ervaring, kun je tijdens een wandeling door de theevelden naar de plaatselijke theeplantage dieper ingaan op de wereld van de theeteelt. De anderhalf uur durende wandeling biedt een prachtig uitzicht op het weelderige groen en een blik van dichtbij op de theeplanten, terwijl het zoete aroma van de verse bladeren de lucht vult. Het is een ideale manier om in contact te komen met de natuur en de schoonheid van de theecultuur van São Miguel uit de eerste hand te ervaren. Meer info op de website.

RONDLEIDING: Boek hier je dagtour door de Furnasvallei en Bezoek de enige theeplantage van Europa.

  1. Bezoek de ananasplantages op São Miguel

Ananas heeft een lange en fascinerende geschiedenis op de Azoren

De teelt ervan gaat terug tot de 19e eeuw. De lokale bevolking verwerkte de vrucht in allerlei gerechten, waaronder zoetigheden en likeuren. Interessant is dat São Miguel de enige plek ter wereld is waar ananas in kassen wordt gekweekt. De in kassen geteelde ananassen staan bekend om hun uitzonderlijke zoetheid en lage zuurgraad, dankzij de vruchtbare bodem van het eiland en de precieze rijpingsmethoden die door de plantage worden gebruikt.

Bezoek de ananasplantages op São Miguel

Hoewel er meer dan 6.000 ananasplantages op het eiland zijn, zijn slechts een paar open voor het publiek zonder entreegeld, waaronder de Ananás Santo António plantage (meer info) en de Ananasplantage A Arruda (meer info). De plantages liggen aan de rand van Ponta Delgada en biedt de kans om de unieke wereld van de ananasteelt op de Azoren te ontdekken.

Ananassen zijn unieke vaste planten die om de 2 tot 3 jaar één vrucht voortbrengen. Na 6 maanden groei ondergaan ze een speciale bemestingsmethode: rookgassing. Fajã de Baixo staat bekend als de ananashoofdstad van de Azoren, dus vlakbij de plantages vind je het Interpretatiecentrum Ananascultuur (CICA).

Een tentoonstelling laat de geschiedenis en tradities van de industrie zien, waaronder productiecycli, historische figuren en gastronomie. Een bezoek aan een van de plantages is een echte aanrader om te zien hoeveel werk er komt kijken bij het oogsten van één enkele vrucht. Deze ervaring mag niet over het hoofd worden gezien tijdens je vakantie op de Azoren.

  1. Porto Formoso theeplantage

De Porto Formoso boerderij is de andere overgebleven theeplantage op het eiland. Naast de theeproductie is de Porto Formoso theefabriek ook een levend museum gewijd aan het behoud van de geschiedenis van de theeproductie op de Azoren, vanaf het begin tot eind 19e eeuw. Er worden de hele dag rondleidingen gegeven, zodat bezoekers zich kunnen onderdompelen in het fascinerende verleden van de plantage.

De plantage heeft ook een gezellige tearoom waar je kunt ontspannen en genieten van een kopje vers gezette thee terwijl je uitkijkt over de prachtige theevelden. Er worden ook documentaires vertoond, die je een dieper inzicht geven en je ervaring verrijken. Meer info op de website.

Boek je vakantie naar de Azoren

Verschillende aanbieders vliegvakanties naar de Azoren

Vergelijk goedkope vliegtickets

  1. Koffieplantage Fajã dos Vimes bezoeken

Hoewel niet zo bekend als de thee- en wijnproductie, wordt er op het eiland São Jorge op kleine schaal koffie verbouwd. Meer nog, Fajã dos Vimes herbergt de enige koffieplantage in Europa. Na een bezoek aan de Café Nunes-plantage kan je genieten van een kop natuurlijke koffie met uitzicht op zee. De gemeenschap staat ook bekend om quilts en ambachtelijk textiel, gemaakt met traditionele houten weefgetouwen. Een bezoek aan Casa de Artesanato Nunes is absoluut de moeite waard.

LEESTIP: Ontdek nog meer over deze prachtige eilanden met onze reisgids Azoren.

  1. Wijngaarden op de Azoren boeken

Naast de thee-, koffie- en ananasplantages kan je ook een bezoekje overwegen aan de wijngaarden. De wijnproductie op de Azoren heeft een rijke traditie die teruggaat tot de 15e eeuw, toen de eerste kolonisten druivenstokken naar de eilanden brachten. Vooral het eiland Pico staat bekend om zijn unieke wijnproductie, die op vulkanische grond plaatsvindt.

De hoofdstad Madalena wordt omgeven door wijngaarden die deel uitmaken van het UNESCO-werelderfgoed en je kan er een bezoekje brengen aan het wijnmuseum. Het museum is gevestigd in een voormalig karmelietenklooster uit de 18e eeuw en biedt bezoekers inzicht in de traditionele technieken van wijnproductie, waaronder het gebruik van de unieke stenen muurtjes ("currais") die de wijngaarden beschermen.

Verder kan je op het eiland Pico ook een bezoek brengen aan Cooperativa Vitivinicola da Ilha Do Pico (CVIP), de wijncoöperatie van het eiland waar je de lokale wijnen kan proeven en ook Paisagem da Cultura da Vinha da Ilha do Pico is een bezoekje waard.

  1. Filmpje: ontdek de prachtige Azoren!

Ben je benieuwd wat de Azoren te bieden hebben? In dit filmpje nemen we je mee naar deze bijzondere eilandengroep! Als je zelf de natuurpracht van deze eilanden wilt ontdekken zal je natuurlijk zelf moeten afreizen naar de Azoren.

  1. Mis niets op de Azoren met onze gratis reisgids!

Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf op de Azoren? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Download onze gratis reisgids Azoren met alle bezienswaardigheden en uitgestippelde stadswandelingen.

Azoren

Gratis reisgids Azoren downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?