Beklimming van Mount Pico op het eiland Pico: wandel naar het hoogste punt van Portugal + tips

Beklimming van Mount Pico op het eiland Pico: wandel naar het hoogste punt van Portugal + tips

18 oktober 2024 in Azoren0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan Mount Pico: het hoogste punt van Portugal + tickets

Geen bezoek aan het eiland Pico is compleet zonder een wandeling over de iconische berg Pico. Deze stratovulkaan ligt 2.351 meter boven de zeespiegel en is het hoogste punt van Portugal. Na een stevige, maar mooie beklimming heb je een adembenemend uitzicht over het eiland en de vulkanische omgeving.

Ontdek in deze blogpost alles over je bezoek aan Mount Pico op het eiland Pico.

Inhoud artikel

  1. Montanha do Pico

Mount Pico, of Montanha do Pico, is een indrukwekkende stratovulkaan op het eiland Pico in de Azoren. Met een hoogte van 2.351 meter is Mount Pico de hoogste berg van Portugal en de derde hoogste vulkaan die op een eiland in de Atlantische Oceaan ligt, na de vulkanen van Tenerife en La Palma op de Canarische Eilanden. De top van de vulkaan wordt gevormd door een kleinere bergtop van ongeveer 100 meter hoog, bekend als Pico Pequeno of Piquinho (letterlijk "klein piekje") in het Portugees.

De vulkaan is nog steeds actief, hoewel de laatste uitbarsting plaatsvond in de 18e eeuw (1718). Sindsdien zijn er geen uitbarstingen meer geweest, maar seismische activiteit komt nog voor in de regio. Geen zorgen dat de vulkaan zou uitbarsten wanneer jij de top wilt beklimmen, de vulkaan wordt in de gaten gehouden door de autoriteiten en de vulkanische activiteiten worden continue gemonitord.

  1. Wandeling naar de top van Mount Pico

De wandeling naar de top van Mount Pico is zo'n 8 kilometer lang (heen en terug) en kan uitdagend zijn en duurt minstens 8u, afhankelijk van de weersomstandigheden en je conditie, maar het adembenemende uitzicht vanaf de top is al het zweet, de pijn en de inspanning meer dan waard.

Vergeet je vergunning om de Mount Pico te beklimmen niet aan te vragen

Als je de Mount Pico wilt beklimmen (met of zonder gids) zal je je eerst moeten aanmelden. Dit kan bij het bezoekerscentrum Casa da Montanha op ongeveer 1.200 meter hoogte, meteen ook het beginpunt van je wandelroute naar de top (bekijk hier de ligging). Hier krijg je een GPS zodat je ten alle tijde gevolgd kan worden. Je zal ook een kleine vergoeding moeten betalen om te klimmen, hiermee onderhoud men het centrum en de omgeving van de Pico. Nadien kan de beklimming beginnen.

Zoals eerder vermeld, is de wandeling best intensief en wordt het niet aangeraden voor beginnende wandelaars. Je kan de Pico beklimmen via een gemarkeerde trail (aan de hand van de 47 paaltjes die langs de weg staan) of onder begeleiding van een gids. Wij raden je aan om de wandeling met gids te maken, zij kennen de weg door en door, kunnen je meer vertellen over de lokale fauna en flora op de berg en kunnen je aanmoedigen wanneer het lastiger wordt.

Als het niet bewolkt is zou je vanaf de ene paal de volgende moeten kunnen zien. Deze zijn gemarkeerd met rode en gele strepen. Vanaf paal 44 zit je in de krater van de vulkaan en begint een van de lastigere delen van de beklimming: naar de kleinere top Pico Pequeno.

Vergis je niet, het is een pittige wandeling, en soms kan je verdwalen doordat het terrein voortdurend verandert. Het ene moment kan het zijn dat je je in de wolken bevindt, anderszijds kan het zo helder zijn dat je de naburige eilanden kan zien liggen. Onderweg kan je af en toe stoppen, om even te rusten, iets kleins te eten of drinken maar vooral om te genieten van het uitzicht op de omgeving!

Bij de Pico Pequeno, de kleinere bergtop, zal je nog enkele vulkanische fumarolen zien (en ruiken). Fumarolen zijn openingen in de grond waaruit hete zwavelgassen ontsnappen. Deze komen vrij doordat magma onder de grond nog steeds opwarmt en gassen produceert, ook al is er geen actieve uitbarsting. De gassen kunnen een zwavelachtige geur hebben (wat ruikt naar rotte eieren) en zorgen voor een lekker warme lucht. Met gids zal je hier even stoppen om te genieten van het uitzicht.

TOUR: Boek hier je wandeling naar de top van Pico, verzamel bij het bezoekerscentrum waar een lokale gids je zal opwachten en wandel samen naar het hoogste punt van Portugal.

  1. Wanneer kan je Mount Pico beklimmen?

De beste tijd om Mount Pico te beklimmen is doorgaans van mei tot oktober. Tijdens deze maanden zijn de weersomstandigheden meestal milder en is de kans op regen en stormachtig weer kleiner. Het weer op de Pico, vooral op de berg zelf, kan namelijk erg onvoorspelbaar zijn, dus een vriendelijke gids kan je de beste paden, binnenwegen en schuilplaatsen wijzen voor het geval er regen of mist komt opzetten. Afhankelijk van de gids die je kiest, kun je ook vragen om speciale uitrusting, zoals regenjassen en wandelstokken, te voorzien.

  1. Nachtwandeling op de vulkaan

Je kunt ook kiezen voor een nachtwandeling op de vulkaan. De tocht begint 's nachts en het doel is om de top vlak voor zonsopgang te bereiken voor een ontbijt met een panoramisch uitzicht. Omdat het fris kan zijn, zelfs in de zomer, is warme kleding cruciaal, vooral tijdens het wachten op de zonsopgang. Absolute aanrader!

Let op: je hebt een vergunning nodig om met een drone te vliegen; die kun je hier aanvragen.
  1. Info & tips voor het beklimmen van Mount Pico

  • Het beklimmen van de Pico, onderschat je best niet! Een goede conditie en uithoudingsvermogen is best belangrijk.
  • Weersvoorspellingen kunnen onstabiel zijn, ook in de zomerperiode! Er kan altijd regen, wind en mist opkomen.
  • 's Nachts kan het erg koud zijn (tot 0ºC), wees hierop voorbereid!
  • De beklimming kan geweigerd worden, als je niet voorzien bent van de verplichte uitrusting (regenjas, voedsel en water (1,5 l) en goede wandelschoenen).
  • Voorzie je van goei schoeisel met grip, geen schoenen met een platte zool.
  • Je kan ook op voorhand een plekje reserveren om de Mount Pico te beklimmen, dat kan op deze website.
  • Meer info op de website.
  1. Waar overnachten op het eiland Pico?

Het eiland Pico biedt diverse accommodaties, afhankelijk van je voorkeuren. Madalena is de grootste stad met veel voorzieningen en toegang tot veerboten naar Faial. Lajes do Pico heeft een authentieke sfeer en is ideaal voor walvissafari's en ook São Roque do Pico is een ideale uitvalbasis. Er zijn ook heel wat landelijke pousadas en gezellige vakantiehuizen. Kortom, Pico heeft voor ieder wat wils, hieronder alvast een paar van onze favoriete verblijf of bekijk meteen het volledige aanbod hotels op het eiland Pico.

  1. Ontdek nog meer van het eiland Pico

Mount Pico is ongetwijfeld een van de belangrijkste bezienswaardigheden op het eiland, maar er valt nog zoveel meer te zien en te doen! De economie van het eiland was ooit grotendeels afhankelijk van de walvisvaart en de overblijfselen van deze industrie zijn terug te zien in de architectuur en cultuur, die je in de plaatselijke musea kunt ontdekken. Daarnaast bieden het unieke klimaat en de vulkanische bodem ideale omstandigheden voor de druiventeelt, waardoor enkele van de beste wijnen ter wereld worden geproduceerd.

Wat nog meer zien & doen tijdens je vakantie op Pico?

  1. Filmpje: Sfeerbeelden van de Mount Pico beklimming

Benieuwd naar wat je mag verwachten van deze Mount Pico beklimming op het eiland Pico in de Azoren? Bekijk dan onderstaand filmpje voor een klein voorproefje. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar het eiland Pico.

  1. Mis niets op de Azoren met onze gratis reisgids!

Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf op de Azoren? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Download onze gratis reisgids Azoren met alle bezienswaardigheden en uitgestippelde stadswandelingen.

Azoren

Gratis reisgids Azoren downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?