Bezoek de warmwaterbronnen van Caldeira Velha op het eiland São Miguel: alle info & tours

Bezoek de warmwaterbronnen van Caldeira Velha op het eiland São Miguel: alle info & tours

22 oktober 2024 in Azoren0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan de warmwaterbronnen van Caldeira Velha + tours boeken

De warmwaterbronnen van Caldeira Velha zijn een van de meest bijzondere plekken op het eiland São Miguel. Het prachtige natuurgebied heeft natuurlijke zwembaden en watervallen te midden van een weelderige groene omgeving. Het lijkt wel alsof je je in een tropisch regenwoud begeeft. Ontdek in deze blogpost alles over je bezoek aan de warmwaterbronnen van Caldeira Velha.

Inhoud artikel

  1. Caldeira Velha

Caldeira Velha betekent letterlijk 'oude ketel' en is een natuurmonument dat bekend staat om zijn fascinerende landschappen en warmwaterbaden. Het gebied heeft natuurlijke zwembaden en watervallen te midden van een weelderige groene omgeving. Terwijl je de site verkent, kun je ook meer te weten komen over het ontstaan van de Azoren en de oorsprong van de thermale bronnen in het Caldeira Velha Interpretatiecentrum.

  • De warmwaterbaden, verwarmd door fumarolen, bieden een rustgevende ervaring bij temperaturen tussen 36°C en 38°C.
  • Het eerste bad bevat twee overloopbaden, terwijl het middelste bad het heetst is en een serene sfeer biedt omringd door het regenwoud. Het laatste bad, kouder met 25°-28°C, ligt bij een prachtige waterval.
  • Neem water mee en draag comfortabele schoenen, want er zijn geen voorzieningen op het terrein. Tickets voor een bezoek aan de baden en het centrum kan je hier online kopen of bij de ingang.

Boek hier je daguitstap naar Caldeira Velha

  1. Zwemmen onder de waterval

Een van de hoogtepunten van Caldeira Velha is een prachtige natuurlijke waterval die uitmondt in een van de thermale poelen. Het water van deze waterval is iets koeler dan dat van de thermale baden, maar nog steeds aangenaam om in te zwemmen.

Boek je vakantie naar de Azoren

Verschillende aanbieders vliegvakanties naar de Azoren

Vergelijk goedkope vliegtickets

  1. Wandelen bij Caldeira Velha

Het gebied rondom Caldeira Velha wordt gekenmerkt door een dichte, bijna tropische vegetatie, met varens, mossen en exotische planten die gedijen in het vochtige en warme microklimaat van het gebied. Een ideale plek voor wandel- en natuurliefhebbers. De sfeer is erg rustgevend en afgelegen, ideaal om te ontspannen in een natuurlijke omgeving. Trek je beste paar wandelschoenen al maar aan!

  1. Hoe bereik je Caldeira Velha?

Het natuurreservaat Caldeira Velha ligt in het hart van het eiland São Miguel aan de voet van de vulkaan Fogo, niet ver van de stad Ribeira Grande (10 minuten rijden). Dit prachtig gebied is gemakkelijk te bereiken met de auto, heb je nog geen auto? Dan kan je hier een huurauto reserveren bij Sunnycars om het eiland en de verscholen plekjes te leren kennen. Er is een parkeerplaats bij de ingang van het natuurreservaat, waar je je auto kunt parkeren (bekijk hier de ligging). Vanaf de ingang van het park is het zo’n kleine 10 minuten wandelen naar de thermale baden.

TIP: Als je geen auto huurt, kun je deelnemen aan een georganiseerde tour. Bekijk hier het volledige aanbod tours en excursies naar Caldeira Velha en maak het jezelf gemakkelijk.

Wat is de ligging van Caldeira Velha op de kaart?

  1. Bezoek ook Lagoa do Fogo

Vlakbij Caldeira Velha ligt Lagoa do Fogo, de op één na grootste lagune van São Miguel. Deze vulkanische caldera, tot 30 meter diep, werd 15.000 jaar geleden gevormd, stortte 5.000 jaar geleden in en kwam voor het laatst tot uitbarsting in 1563. Lagoa do Fogo werd in 1974 uitgeroepen tot natuurreservaat en maakt deel uit van het Natura 2000-netwerk. Het heeft groene schiereilanden, helder water en 300 meter hoge calderawanden die doen denken aan Hawaï.

Mooiste uitzichtpunten

Het uitkijkpunt Lagoa do Fogo (bekijk hier de ligging) biedt een prachtig panoramisch uitzicht en een snelle afdaling van 20 minuten vanaf hier biedt gemakkelijke toegang tot de rand van de lagune. Hoewel het geen officiële route is, is deze goed begaanbaar. Op regenachtige dagen raden we aan om het niet te doen, omdat je door de mist niets kan zien. Als je gaat, draag dan stevige wandelschoenen voor het mogelijk modderige pad, dat begint met een steile afdaling en op de terugweg een hoogteverschil kent. Zwemmen is verboden in Lagoa do Fogo.

Miradouro do Pica da Barrosa, een ander uitkijkpunt langs de weg, biedt uitzicht op beide kusten en de lagune (bekijk de ligging hier).

DAGTOUR: Boek hier je begeleide dagtour naar Lagoa do Fogo.

  1. Handige info & tips voor je bezoek aan Caldeira Velha

  • Er is parking voorzien bij de ingang van Caldeira Velha (bekijk ligging). Vanaf hier kan je wandelen naar de thermale baden.
  • Er zijn hokjes voorzien in het park zodat je je ter plekke kan omkleden, toiletten, douches en lockers om je spullen op te bergen (deze kan je huren). Neem zwemkledij mee dat vuil mag worden.
  • Om het natuurreservaat te bezoeken, zal je rekening moeten houden met tijdslots van ongeveer 1u30. Deze plek is inmiddels erg populair geworden en om het massatoerisme tegen te gaan, wordt er slechts een aantal mensen in één keer toegelaten. Meer info en tickets reserveren.
  • De tijdslots hebben zo zijn voordelen, je hebt namelijk de kans om in alle rust te genieten van deze prachtige plek.
  • Tickets koop je best op voorhand aan in het hoogseizoen, of maak het jezelf gemakkelijk en boek een begeleide tour naar Caldeira Velha.
  • Breng je eigen picknick mee want er is geen restaurant ter plekke. Neem je afval na gebruik terug mee naar huis of smijt het in een van de vuilbakken op het terrein.

LEESTIP: Ontdek nog meer van het eiland met onze reisgids Azoren incl. bezienswaardigheden per eiland en mooiste uitzichtpunten.

  1. Waar overnachten op São Miguel?

Voor een eerste bezoek aan São Miguel is Ponta Delgada de beste uitvalsbasis vanwege de centrale ligging en goede voorzieningen. Voor een rustigere, natuurgerichte ervaring zijn Furnas (met zijn natuurlijke thermale baden) of in de buurt van Sete Cidades (kratermeren) goede opties. Ribeira Grande is dan weer een aanrader voor surfers en kustliefhebbers, terwijl het platteland een authentieke, rustige ervaring biedt met boerderijverblijven en natuur. Ontdek hieronder alvast enkele van onze favorieten of bekijk het volledige aanbod accommodaties op São Miguel.

  1. Filmpje: Sfeerbeelden van de warmwaterbronnen van Caldeira Velha

Benieuwd naar wat je mag verwachten van je bezoek aan de warmwaterbronnen van Caldeira Velha nabij de stad Ribeira Grande? Bekijk dan onderstaand filmpje voor een klein voorproefje. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar het eiland São Miguel.

  1. Mis niets op de Azoren met onze gratis reisgids!

Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf op de Azoren? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Download onze gratis reisgids Azoren met alle bezienswaardigheden en uitgestippelde stadswandelingen.

Azoren

Gratis reisgids Azoren downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?