15 x mooiste bezienswaardigheden op Terceira: wat zien & doen tijdens je bezoek?

15 x mooiste bezienswaardigheden op Terceira: wat zien & doen tijdens je bezoek?

21 oktober 2024 in Azoren0 reacties

De mooiste plekken en bezienswaardigheden op Terceira + verblijftips

Terceira staat bekend om zijn groene landschappen, vulkanische geologie en historische stad Angra do Heroísmo, een UNESCO-werelderfgoed. Het eiland heeft een mix van ruige kustlijnen, natuurlijke zwembaden, en groene weilanden. Terceira heeft ook een rijke culturele geschiedenis, met traditionele stierenrennen en kleurrijke feesten.

Terceira's unieke mix van natuur, geschiedenis en cultuur maakt het een fascinerende bestemming voor reizigers die op zoek zijn naar een authentieke eilandervaring.

Inhoud artikel

Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden op Terceira

  1. Bezoek de hoofdstad, Angra do Heroísmo

Angra do Heroísmo is de historische hoofdstad van Terceira en een van de oudste steden van de Azoren (zie ligging). De stad, gesticht in de 15e eeuw, staat bekend om haar goed bewaard gebleven koloniale architectuur, geplaveide straatjes en charmante pleinen. Dankzij haar strategische ligging diende Angra als een belangrijke haven voor schepen die de Atlantische Oceaan overstaken.

In 1983 werd de stad uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed vanwege haar unieke stedelijke en maritieme geschiedenis. Belangrijke bezienswaardigheden zijn de Sé Kathedraal en het Forte de São João Baptista. Angra do Heroísmo combineert geschiedenis, cultuur en natuurlijke schoonheid in een prachtige setting. Deze stad is een must-see tijdens je bezoek aan Terceira en een stadswandeling is de perfecte manier om deze stad te ontdekken.

STADSTOUR: Boek hier een stadstour in Angra do Heroísmo. Bezoek de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad en proef lokale lekkernijen onderweg. Meer info en boeken.

  1. De tuin van de hertog van Terceira

De Jardim Duque da Terceira (Tuin van de Hertog van Terceira) is een prachtige botanische tuin in het hart van Angra do Heroísmo (zie ligging). Deze historische tuin, aangelegd in de 19e eeuw, biedt een serene ontsnapping in de stad en staat bekend om zijn weelderige vegetatie, exotische planten en kleurrijke bloemen.

De tuin is ontworpen in terrassen en heeft een mix van inheemse en exotische flora, waaronder verschillende soorten palmbomen, varens en bloemen. Op het hoogste terras bevindt zich een uitkijkpunt met een standbeeld van Vasco da Gama, dat een prachtig panoramisch uitzicht biedt over Angra do Heroísmo, de haven en de nabijgelegen Monte Brasil.

De Jardim Duque da Terceira is zowel een plek voor ontspanning als een belangrijk cultureel erfgoed, dat de historische charme van de stad weerspiegelt.

  1. Monte Brasil

Monte Brasil (zie ligging) is een slapende vulkaan aan de rand van Angra do Heroísmo. Het vulkanische schiereiland wordt omringd door de oceaan en biedt wandelpaden, weelderige natuur en panoramische uitzichten over de stad en de kust. Het gebied herbergt ook het Forte de São João Baptista, een historisch fort uit de 16e eeuw.

Monte Brasil is een populaire plek voor wandelingen, picknicks en het verkennen van de natuurlijke en historische schoonheid van Terceira.

SEGWAYTOUR MONTE BRASIL: Boek hier tickets voor een segwaytour in Monte Brasil. Geniet van de prachtige natuur en ga helemaal naar het uitkijkpunt van Cruzinhas om te genieten van het schitterende uitzicht. Meer info en boeken.

  1. Bezoek de slapende vulkaan, Pico Dona Joana

Pico Dona Joana (zie ligging), een slapende vulkaankrater, is nu bedekt met weelderige vegetatie. Na een prachtige wandeling van 15 minuten over een pad versierd met prachtige bloemen bereik je de top, waar je een prachtig uitzicht hebt op de perfect ronde caldera, bezaaid met vredig grazende koeien. Vanaf de top is drone-fotografie een aanrader, omdat het de ronde vorm van de caldera en de omringende vegetatie benadrukt.

3-DAAGSE EXCURSIE OP TERCEIRA: Boek hier een 3-daagse excursie op Terceira en ontdek alle bezienswaardigheden op het eiland. Kom meer te weten over de geschiedenis en lokale cultuur gedurende deze 3 dagen onder begeleiding van een gids. Meer info en boeken.


  1. Porto Martins

Porto Martins (zie ligging) is een klein kustdorp op het eiland Terceira. Het staat bekend om zijn natuurlijke zwembaden, die gevormd zijn door vulkanische rotsen, en zijn rustige sfeer. Het dorp heeft een prachtige kustlijn en is populair voor zwemmen, snorkelen en duiken vanwege het heldere water.

Hier vindt je Piscinas Naturais de Porto Martins (zie ligging), een andere natuurlijke formatie waar lokale bewoners en bezoekers naartoe gaan voor een duik in het verfrissende oceaanwater. Porto Martins heeft ook een klein aantal voorzieningen zoals cafés en winkels, en het behoudt een authentieke, landelijke charme. Het is een ideale plek voor ontspanning en natuurbeleving.

OVERNACHTINGSTIP: Boek hier een verblijf in Xhale Azores, een viersterrenhotel in de buurt van Porto Martins. Er is een buitenzwembad, restaurant, sauna en ontbijtbuffet aanwezig. Meer info en boeken.

  1. Kapel Império Do Divino Espírito Santo da Caridade

De kapel Império Do Divino Espírito Santo da Caridade (zie ligging) werd gebouwd in 1941 en is een goed bewaard gebleven, zij het ietwat funky plaatselijk heiligdom waar jaarlijks vieringen van de Goddelijke Heilige Geest plaatsvinden. Heilige kapellen zoals deze liggen verspreid over het hele eiland en ze zijn de moeite waard om te bekijken als je ze tegenkomt tijdens je reizen rond Terceira.

  1. Ontdek de vulkaan Algar do Carvão

De vulkanische schoorsteen van Algar do Carvão (zie ligging) is een van de weinige plekken op aarde waar bezoekers naar de diepten van een vulkaan kunnen reizen. Daal via een wenteltrap af om dit geologische wonder te ontdekken, dat meer dan 3000 jaar geleden werd gevormd, en bewonder de prachtige stalactieten, stalagmieten en een prachtig ondergronds meer die dit tot een van de populairste attracties van het eiland maken. In het midden van de grot bevindt zich een ondergrondse lagune die in de wintermaanden gevuld is met water.

GROTTEN & KRATERS VERKENNEN: Boek hier tickets om Algar do Carvão te ontdekken. Tijdens deze tour zal je verschillende grotten en kraters verkennen tijdens je reis naar Terceira. Meer info en boeken.

  1. Bezoek het natuurreservaat Biscoito da Ferraria

Het Natuurreservaat Biscoito da Ferraria (zie ligging) ligt aan de noordkust van Terceira. Dit beschermde gebied staat bekend om zijn ruige vulkanische landschap met zwarte lavarotsen en natuurlijke zeebassins, gevormd door eeuwenoude lavastromen. Het reservaat biedt een spectaculair uitzicht op de Atlantische Oceaan en is een populaire plek voor natuurliefhebbers, wandelaars en vogelaars.

De omgeving herbergt diverse inheemse plantensoorten en zeevogels, waardoor het een belangrijk gebied is voor natuurbehoud. Ook biedt het uitstekende mogelijkheden voor duiken en snorkelen dankzij het heldere water en de rijke onderwaterfauna.

OVERNACHTINGSTIP: Wil je graag overnachten in de natuur? Boek dan hier je overnachting in Caparica Azores Ecolodge. Deze Lodge ligt nabij het natuurreservaat, omringd door bomen en prachtig landschap. Meer info en boeken.

  1. Bezoek de mooiste uitkijkpunten op Terceira

Miradouro da Serra de Santa Bárbara

De Miradouro da Serra de Santa Bárbara (zie ligging) is een prachtig uitkijkpunt op de hoogste top van het eiland Terceira. Vanaf hier kun je genieten van een adembenemend panoramisch uitzicht over de glooiende heuvels van het eiland, de ruige kustlijn en de uitgestrekte Atlantische Oceaan.

Vanaf het uitkijkpunt kun je genieten van een panoramisch uitzicht op de groene heuvels, de kustlijn en het vulkanische landschap van Terceira. De mist die vaak rond de top hangt, voegt een mysterieuze sfeer toe aan de omgeving en benadrukt het ruige karakter van het landschap. Het is een populaire plek voor wandelaars en natuurliefhebbers die de natuurlijke schoonheid en biodiversiteit van het eiland willen ervaren.

Miradouro da Ponta do Queimado

De Miradouro da Ponta do Queimado (zie ligging) biedt een panoramisch uitzicht over de Atlantische Oceaan en de ruige kustlijn van Terceira. Dit uitkijkpunt biedt een panoramisch uitzicht over de ruige kustlijn, waar de Atlantische Oceaan krachtig tegen de zwarte lavarotsen slaat. De locatie staat bekend om zijn dramatische landschap, met steile kliffen en vulkanische formaties die een indruk geven van het vulkanische verleden van het eiland.

Vanaf het uitkijkpunt kun je de ongerepte natuurlijke omgeving bewonderen en genieten van het uitzicht op de oceaan, dat reikt tot aan de horizon. Het is een ideale plek voor natuurliefhebbers en fotografen, vooral tijdens zonsondergang, wanneer het licht het landschap op een spectaculaire manier verlicht.

Miradouro Serra do Cume

Miradouro Serra do Cume (zie ligging) is een van de bekendste uitkijkpunten op het eiland Terceira. Het biedt een spectaculair panoramisch uitzicht over het eiland en de omliggende Atlantische Oceaan. Vanaf de top van de Serra do Cume-heuvel kijk je uit over een uitgestrekte groene vlakte, bekend als de "Manta de Retalhos" ofwel "lappendeken."

Het uitkijkpunt ligt op ongeveer 545 meter hoogte en biedt bij helder weer een adembenemend zicht op zowel de noord- als de zuidkust van Terceira. Het is een populaire plek voor fotografen en natuurliefhebbers die willen genieten van het landschap en de rust. Door de hoogte kan het er winderig zijn, maar dat draagt bij aan het dramatische effect van het uitzicht. Miradouro Serra do Cume is een must-see voor iedereen die Terceira bezoekt en wil genieten van de natuurlijke schoonheid van het eiland.

  1. Piscinas Naturais Biscoitos

Als je op zoek bent naar een koele en verfrissende ontsnapping na een dag verkennen, ga dan naar het noorden naar Piscinas Naturais Biscoitos (zie ligging), een van de meest geliefde natuurlijke zwemplekken van het eiland. Deze fotogenieke plek wordt omringd door prachtig zwart vulkanisch gesteente dat is ontstaan tijdens oude uitbarstingen en is perfect voor een snelle duik.

Vergeet alleen niet stevige schoenen mee te nemen om het rotsachtige terrein rond het zwembad te verkennen! Er is ook een wijnmuseum in de buurt, perfect voor een ontspannen slokje voordat je weer naar huis gaat.

DAGTOUR MET BEZOEK AAN PISCINAS NATURAIS BISCOITOS: Boek hier tickets voor een dagtour door Terceira met een bezoek aan Piscinas Naturais Biscoitos. Tijdens de dagtour kan je tal van andere bezienswaardigheden ontdekken. Meer info en boeken.


  1. Mata da Serreta Forest

Mata da Serreta (zie ligging) is een weelderig bosreservaat op het eiland Terceira. Het bos ligt in het westen van het eiland en staat bekend om zijn dichte vegetatie, bestaande uit inheemse laurierbossen, varens en andere endemische plantensoorten.

Mata da Serreta is een van de beste voorbeelden van het oorspronkelijke boslandschap van de Azoren en biedt een verscheidenheid aan wandelpaden die door het groene landschap slingeren.

  1. Proef heerlijke, lokale kaas in Queijo Vaquinha

De Queijo Vaquinha fabriek (zie ligging) is de perfecte plek om een verscheidenheid aan traditionele kazen te proeven die op het eiland worden gemaakt en te genieten van een heerlijk kaasplankje met een glas wijn of een verfrissende kima maracujá, een lokaal geproduceerde passievruchtensoda. De traditionele Ilha-kaas van koemelk is een must als je op Terceira bent.

  1. Igreja de São Mateus da Calheta

De Igreja de São Mateus da Calheta (zie ligging) is een historische kerk gelegen in het dorp São Mateus da Calheta, aan de westkust van Terceira. Deze kerk, oorspronkelijk gebouwd in de 16e eeuw, is gewijd aan Sint-Mattheüs en is een belangrijk religieus en cultureel monument van het eiland.

De kerk werd herbouwd op de huidige locatie nadat deze zwaar was beschadigd tijdens een verwoestende aardbeving in 1893. Bewonder de fascinerende stijl van dit iconische monument, dat lijkt op andere opmerkelijke kerken op zowel Terceira als São Miguel. De Igreja de São Mateus da Calheta speelt een centrale rol in de religieuze festiviteiten van het dorp, vooral tijdens het jaarlijkse feest van São Mateus, waarbij de lokale bevolking samenkomt voor processies en vieringen.

  1. Verken de onderwaterwereld

De onderwaterwereld rond Terceira is een paradijs voor liefhebbers van zeeleven en watersporten. De diepblauwe Atlantische wateren herbergen een rijke biodiversiteit en bieden ideale omstandigheden voor duiken en snorkelen. Je vindt hier een overvloed aan onderwaterleven, zoals kleurrijke vissen, roggen, octopussen en zelfs zeldzame soorten zoals de mantarog. De lavastenen en onderzeese grotten zorgen voor unieke duiklocaties en bieden onderdak aan vele mariene organismen.

Ga walvissen spotten op Terceira

Walvissen spotten is een van de meest bijzondere activiteiten op Terceira. De wateren rond het eiland zijn een belangrijke migratieroute voor walvissen, waaronder de majestueuze blauwe vinvis, de grootste dier ter wereld. Tussen april en oktober heb je de meeste kans om verschillende soorten te spotten, zoals vinvissen en zelfs orka's. Hieronder sommen we graag enkele mogelijke tours op waarbij je walvissen kan gaan spotten.

Ga dolfijnen spotten op Terceira

Dolfijnen spotten is eveneens een populaire activiteit in Terceira. De wateren zijn het hele jaar door rijk aan verschillende dolfijnsoorten, zoals de gewone dolfijn, de tuimelaar en de gestreepte dolfijn. Dolfijnen staan bekend om hun speelse gedrag en kunnen vaak dicht bij de boot worden gespot, waar ze soms uit het water springen of meezwemmen in de boeggolf.

Ga duiken of snorkelen

Je kan de onderwaterwereld ook ontdekken door te gaan snorkelen of duiken. Het heldere, blauwe water zorgt ervoor dat Terceira de perfecte locatie is om hier te duiken en snorkelen. Hierbij geven we onze twee favoriete tours.

  1. Maak een daguitstap op Terceira

Zoals je al hebt kunnen lezen is er veel te zien en te beleven op Terceira. Het eiland staat bekend om zijn rijke geschiedenis, gevarieerde landschappen en vulkanische kenmerken. Het eiland heeft een rijke cultuur, die tot uiting komt in traditionele feesten zoals de "Tourada à Corda" (stierenrennen) en de kleurrijke carnavalvieringen.

Dankzij een mix van natuurlijke schoonheid, avontuur en cultuur biedt Terceira een unieke ervaring voor bezoekers die de authentieke charme van de Azoren willen ontdekken. Als je het eiland zo snel mogelijk wil ontdekken, kan je ook altijd een dagtour boeken.

Hieronder sommen wij onze favoriete dagtours op

Nog meer leuke tours en activiteiten op het eiland Terceira

  1. Waar overnachten op Terceira?

Wanneer je Terceira bezoekt, is het een goed idee om een basispunt te hebben. Angra do Heroísmo is een perfecte locatie als uitvalsbasis aangezien dit de hoofdstad is en vele tours vertrekken vanuit deze stad. Indien je graag Terceira wil ontdekken door te verblijven in verschillende steden, is dat ook zeker een optie. Daarom zullen we een verblijf geven op verschillende plaatsen op het eiland.

  • Angra do Heroísmo: The Shipyard - Angra ligt net buiten het centrum van Angra do Heroísmo. Dit aparthotel heeft studio's en appartementen geschikt tot 5 personen. Verder vind je hier een restaurant, fietsen, privéparking en fietsen die je gratis kan lenen. Meer info en boeken.
  • Praiada Vitória: Facing Bay Hostel ligt vlak aan de kustlijn van Praiada Vitória. Deze hostel biedt zowel kamers, appartementen als bedden in een slaapzaal aan. Er is een gemeenschappelijke lounge en terras met uitzicht op zee. Meer info en boeken.
  • Biscoitos: Caparica Azores Ecolodge ligt nabij het natuurreservaat, omringd door bomen en prachtig landschap. Er is een gemeenschappelijk lounge en terras. Het resort heeft ook een buitenzwembad, tuin en ontbijtbuffet. Meer info en boeken.
  • Santa Bárbara: Casa do Poço ligt in het centrum van Santa Bárbara. Deze vakantiewoning is geschikt voor 2 tot 6 personen afhankelijk van welke woning je boekt. De huizen hebben een zithoek, badkamer, keuken en slaapkamer(s). Meer info en boeken.
  1. Mis niets op de Azoren met onze gratis reisgids!

Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf op de Azoren? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Download onze gratis reisgids Azoren met alle bezienswaardigheden en uitgestippelde stadswandelingen.

Azoren

Gratis reisgids Azoren downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?