25 x mooiste bezienswaardigheden op São Miguel: wat zeker zien & doen tijdens je bezoek aan het Groene eiland?

25 x mooiste bezienswaardigheden op São Miguel: wat zeker zien & doen tijdens je bezoek aan het Groene eiland?

18 oktober 2024 in Azoren0 reacties

De mooiste plekken en bezienswaardigheden op São Miguel + verblijftips

São Miguel is het grootste eiland van de Portugese eilandengroep de Azoren, gelegen in de Atlantische Oceaan. Dit eiland, dat ook wel Ilha Verde (Groene Eiland) wordt genoemd vanwege zijn weelderige groene landschappen en prachtige regenwouden, weet iedere vakantieganger te bekoren.

Ontdek de hoofdstad Ponta Delgada, bezoek de mooiste stranden en geniet van een ontspannen dagje bij een van de thermale baden en natuurlijke warmwaterbronnen. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden op het eiland São Miguel.

Inhoud artikel

  1. Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden op São Miguel

São Miguel heeft drie internationale luchthavens, waarvan de populairste in Ponta Delgada (PDL) ligt. Vanuit Brussel is het zo'n 4 uur vliegen naar het eiland. Door de centrale ligging is de hoofdstad het ideale vertrekpunt voor vakantiegangers. Je vindt er tevens diverse accommodaties, heel wat restaurants, bars en winkels. Vanuit Ponta Delgada kan je verder rondreizen op het eiland.

HUURAUTO: Ontdek de mooiste plekken van het eiland op eigen houtje, reserveer hier je huurauto voor je vakantie op São Miguel.

Ligging van de mooiste bezienswaardigheden op São Miguel op de kaart

  1. Vakantie op São Miguel

São Miguel biedt een schat aan natuurlijke bezienswaardigheden en activiteiten

Ga mee op een kustcruise om blauwe of vinvissen te spotten, geniet van de zon op ongerepte stranden van de Azoren, of verken de vele wandelpaden langs de kust en door valleien met adembenemende uitzichten. De schilderachtige dorpjes als Capelas, waar je hartelijk wordt ontvangen, zijn ook zeker de moeite waard om te verkennen.

Door de vulkanische activiteit op het eiland vind je er veel natuurlijke warmwaterbronnen en thermale baden. Er valt heel wat te zien en te beleven op het eiland, in deze blogpost ontdek je alvast de absolute must-see's van São Miguel.

  1. Ponta Delgada

Ponta Delgada is de hoofdstad van São Miguel en grootste stad van de Azoren met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 15e eeuw, toen de Azoren voor het eerst werden gekoloniseerd door de Portugezen. Oorspronkelijk was het een klein vissersdorp, maar door de strategische ligging in de Atlantische Oceaan groeide de stad uit tot een belangrijk handelscentrum.

De stad heeft veel geplaveide straten, versierd met traditionele zwarte en witte mozaïeken, die typerend zijn voor Portugese steden. Duik in de rijke geschiedenis van de stad met een bezoek aan iconische monumenten zoals Portas da Cidade en verken het compacte maar prachtige historische centrum.

FIETSTOCHT DOOR DE STAD: Ontdek de highlights van Ponta Delgada vanop een e-bike! Verken samen met een gids de zwarte zandstranden, de tuinen en proef je de lokale producten.

Geniet van lokale lekkernijen op de levendige markt, ga walvissen en dolfijnen spotten vanuit de haven van Ponta Delgada en geniet van streetfood langs de waterkant of kom tot rust in de prachtige Botanische Tuin van António Borges. Ponta Delgada is een ideale uitvalsbasis om de rest van São Miguel te verkennen, verblijf tijdens je bezoek bij Casa das Palmeiras Charming House - Azores 1901.

  1. Bezoek de ananasplantages op São Miguel

Ananas heeft een lange en fascinerende geschiedenis op de Azoren

De teelt ervan gaat terug tot de 19e eeuw. De lokale bevolking verwerkte de vrucht in allerlei gerechten, waaronder zoetigheden en likeuren. Interessant is dat São Miguel de enige plek ter wereld is waar ananas in kassen wordt gekweekt. De in kassen geteelde ananassen staan bekend om hun uitzonderlijke zoetheid en lage zuurgraad, dankzij de vruchtbare bodem van het eiland en de precieze rijpingsmethoden die door de plantage worden gebruikt.

Bezoek de ananasplantages op São Miguel

Hoewel er meer dan 6.000 ananasplantages op het eiland zijn, zijn slechts een paar open voor het publiek zonder entreegeld, waaronder de Ananás Santo António plantage (meer info) en de Ananasplantage A Arruda (meer info). De plantages liggen aan de rand van Ponta Delgada en biedt de kans om de unieke wereld van de ananasteelt op de Azoren te ontdekken.

Ananassen zijn unieke vaste planten die om de 2 tot 3 jaar één vrucht voortbrengen. Na 6 maanden groei ondergaan ze een speciale bemestingsmethode: rookgassing. Fajã de Baixo staat bekend als de ananashoofdstad van de Azoren, dus vlakbij de plantages vind je het Interpretatiecentrum Ananascultuur (CICA).

Een tentoonstelling laat de geschiedenis en tradities van de industrie zien, waaronder productiecycli, historische figuren en gastronomie. Een bezoek aan een van de plantages is een echte aanrader om te zien hoeveel werk er komt kijken bij het oogsten van één enkele vrucht. Deze ervaring mag niet over het hoofd worden gezien tijdens je vakantie op de Azoren.

  1. Piscina Natural da Ponta da Ferraria

Piscina Natural da Ponta da Ferraria is een halfgesloten zwembad in een baai van zwartgrijs vulkanisch gesteente, wat de indruk geeft van vulkanische activiteit. De hitte ontsnapt uit de spleten en één bron bereikt wel 60 °C. Bij eb warmt het zeewater op tot bijna 30 °C, waarbij de temperatuur dichter bij de rotsen stijgt. Bij vloed koelen de golven het water in de natuurlijke poel af. Het oppervlak van de poel is rotsachtig, dus waterschoenen zijn een aanrader.

Als zwemmen in de natuur niet je ding is, kan je kiezen voor het Termas da Ferraria, dat toegang biedt tot het buitenzwembad, of een binnenzwembad en een basiswellnessfaciliteit. Deze wellness ligt op zo'n 10 minuten wandelen van de natuurlijke poel. Meer info op de website.

  1. Idyllische meren van Sete Cidades

Als je ooit foto's van de Azoren hebt gezien, heb je waarschijnlijk de betoverende Sete Cidades-meren gezien. Deze tweelingmeren, die in de krater van een slapende vulkaan aan de westkant van São Miguel liggen (bekijk hier de ligging), behoren tot de bekendste natuurwonderen van de Azoren. De 5 kilometer brede en 500 meter diepe caldera, omgeven door een dichte mantel van groene vegetatie, werd meer dan 20.000 jaar geleden gevormd door vulkaanuitbarstingen.

De Sete Cidades-krater bevat onderling verbonden meren, het grotere Lagoa Azul (Blauwe Meer) en het kleinere Lagoa Verde (Groene Meer). Hoewel de wetenschap deze prachtige kleuren al lang heeft verklaard, vertelt een legende over een verboden liefde tussen een prinses en een blauwogige herdersjongen.

De vader van de prinses, de koning van de regio, keurde hun liefde af en verbood het verliefde stel elkaar te zien. Omdat ze gedoemd waren tot een leven apart, huilden de twee om hun liefde en de tranen die ze vergoten vormden de twee meren - een groen van de smaragdgroene ogen van de prinses en een blauw voor de blauwe ogen van haar geliefde.

Sete Cidades-stad

Er is maar één kleine stad in het gebied, Sete Cidades, met slechts 800 permanente inwoners, en hoewel de meeste toeristen het overslaan, is het een bezoek meer dan waard. Het stadje ligt verscholen in de zijkant van een berg en de geplaveide straatjes zijn bezaaid met charmante huizen, leuke cafés en winkeltjes, wat geweldig is als je niet genoeg snacks hebt ingepakt.

Je kan ook je eigen lunch meenemen naar het meer en picknicken met uitzicht op het betoverende heterochromatische water van het meer. Het uitzicht is gewoonweg adembenemend en zorgt voor een onvergetelijke ervaring. Van daaruit kun je ook een kajak huren of gaan paddleboarden op het meer voor een extra dosis plezier. Je kan ook de betoverende regio Sete Cidades verkennen vanop de fiets (boek hier je Sete Cidades Fietsverhuur).

Een van de enige monumenten in het stadje Sete Cidades, de Igreja de São Nicolau, is een prachtige witte kerk die afsteekt tegen het weelderige groen waarin het is genesteld. Het is de moeite waard om over het terrein te lopen om het aantrekkelijke groen en de met bomen omzoomde ingang te bekijken.

TOUR: Ontdek de Sete Cidades tijdens een dagtour en verken een van de mooiste plekken aan de westkant van het eiland São Miguel.

  1. Monte Palace, het verlaten hotel

Het zou verrassend zijn als iemand ervoor zou kiezen om een verlaten overblijfsel van een gebouw te bezoeken tussen al het natuurschoon eromheen. Maar het Monte Palace is een uitzondering. Monte Palace werd in 1989 gebouwd en was een van de allereerste luxe hotels op de Azoren, maar deze titel duurde niet lang.

Het project kampte met financiële problemen en het luxe paleis met 88 kamers moest al na een paar maanden zijn deuren sluiten in 1990. Ondanks de uitzonderlijke locatie en het prachtige uitzicht op de Sete Cidades-meren waren de ambities voor het Monte Palace te hoog gegrepen voor die tijd, aangezien het internationale toerisme nog in de kinderschoenen stond. Het is de afgelopen 13 jaar verlaten gebleven en de natuur heeft het gebouw en de omliggende tuinen langzaam overgenomen.

Ondanks de staat van verval blijft het Monte Palace een indrukwekkend gezicht

Vandaag de dag zijn de ruïnes van het hotel opengesteld voor het publiek en zijn ze een populaire plek geworden om de stad te verkennen. De griezelige en desolate sfeer die in de gestreepte gangen hangt, zorgt voor een spookachtig mooi tafereel. Vergeet geen zaklamp mee te nemen als je alle hoekjes en gaatjes wilt verkennen.

  1. Lagoa do Canário

Een ander beroemde plek rondom de Sete Cidades-meren, is de Lagoa do Canário, ook wel bekend als het 'Snapchatmeer'. Deze lagune wordt gekenmerkt door de groen-blauwe tinten die contrasteren met de groene vegetatie eromheen. Het Lagoa do Canário is van een onbeschrijfelijke schoonheid, een toeristische trekpleister, vooral vanwege zijn kenmerkende vorm. Kan jij de onmiskenbare Snapchat spookkenmerken zien terwijl je naar de Miradouro da Boca do Inferno wandelt?

  1. Muro das Nove Janela's en Aqueduto do Carvão

Hoewel de meeste toeristen per ongeluk op deze minder bekende bezienswaardigheden stuiten, verdienen de Muro das Nove Janela's en Aqueduto do Carvão op zichzelf al een plekje in je reisroute. De Muro das Nove Janela betekent 'Muur van Negen Ramen' en is een aquaductstructuur die deel uitmaakt van het grotere Aqueduto do Carvão.

Het is een opmerkelijk staaltje ingenieurskunst van groot historisch belang, want het werd gebouwd tussen 17e en 18e eeuw, toen de stad Ponta Delgada te kampen had met ernstige waterschaarste. Het aquaduct bestaat uit een reeks bogen en tunnels van zwart vulkanisch gesteente die nu zijn overwoekerd door struiken, mos en prachtige bloemen.

Boek je vakantie naar de Azoren

Verschillende aanbieders vliegvakanties naar de Azoren

Vergelijk goedkope vliegtickets

  1. Capelas

Capelas, gelegen aan de ruige noordkust van São Miguel, is een charmant zeedorpje dat een kijkje geeft in de geschiedenis van de walvisvaart. In de afgelopen drie decennia is het dorp veranderd sinds de stopzetting van de walvisvangst in de regio. Ondanks de kleine omvang heeft Capelas prachtige plaatsen, zoals de Igreja Matriz van Nossa Senhora da Presentação (daterend uit de 16e eeuw) en kapellen zoals Santa Ana, Santa Rita, Nossa Senhora do Rosário en Nossa Senhora da Conceição.

Capelas staat bekend om zijn eeuwenoude walvisvaarttraditie, ooit een vitale activiteit die de regio rijkdom bracht

De erfenis is zichtbaar in de Fábrica da Baleia in Poços de São Vicente Ferreira, waar overblijfselen van een oude walvisvaartfabriek, die tot de jaren 1970 operationeel was, getuigen van een vervlogen tijdperk. Er worden plannen besproken om de fabriek te heropenen als museum. Het monument Homenagem Aos Baleeiros, met twee mannen en een walvis aan hun voeten, eert de walvisvaarders van het dorp.

Geniet van adembenemende natuurlijke panorama's in Capelas, dat een prachtig uitzicht biedt op de uitgestrekte Atlantische Oceaan, inclusief prachtige uitkijkpunten zoals de Miradouro do Navio (hier kun je de trap oplopen die bestaat uit zwart vulkanisch gesteente - bekijk hier de ligging) en Miradouro das Pedras Negras (bekijk hier de ligging).

Tip: Ga voor een smakelijke tussenstop naar Cervejaria Moby Dick. Het menu biedt geen gastronomische gerechten, maar wel eenvoudige opties tegen redelijke prijzen. Mis het proberen van de Francesinha niet, een populair Portugees broodje met lagen geroosterd brood, verschillende soorten warm vlees, een ei en gesmolten kaas, geserveerd met een tomaten-biersaus.
  1. Ribeira Grande

Ribeira Grande, met 5.000 inwoners is dit een van de grotere steden op São Miguel. Verken de smalle straatjes, bezoek de plaatselijke winkeltjes en snuif de lokale sfeer op tijdens je wandeling door Ribeira Grande. Wat je zeker niet mag missen tijdens je bezoek aan deze stad?

  • De Ponte Dos Oito Arcos, een brug die wordt afgebeeld in het stadswapen en waaraan Ribeira Grande zijn naam dankt, wat "Grote Rivier" betekent.
  • Naast de brug ligt het plein met het stadhuis, bekroond met een beklimbare toren (tegen betaling).
  • Een grotere bezienswaardigheid is de Igreja de Nossa Senhora da Estrela, die toegankelijk is via een brede trap en gekenmerkt wordt door zijn witte gevel en opvallende zwarte toren van vulkanisch steen. De kerk werd ingewijd in 1517 en is een van de grootste kerken op de Azoren.
  • Ribeira Grande heeft ook twee stranden, Praia do Areal de Santa Bárbara en Praia do Monte Verde. Deze uitgestrekte stranden hebben het beroemde zwarte zand. Je hebt hier alle ruimte om je uit te strekken en te genieten zonder dat het te druk wordt. De getijden zorgen voor enorme golven die veel surfers aantrekken en er is een nabijgelegen school die surflessen aanbiedt voor jong en oud.

Licores Mulher de Capote

Licores Mulher de Capote heeft een winkel in het stadscentrum; de fabriek, 1 kilometer buiten het centrum, produceert een reeks likeuren, waaronder de bekroonde passievruchtenlikeur die bekend staat als Ezechiël's. Volg een korte gratis rondleiding door de fabriek en proef hun producten. Vergeet niet een klein flesje mee te nemen als souvenir van je reis. Meer info.

  1. Cascata Salto do Cabrito

Bij het Parque de Merendas das Caldeiras da Ribeira Grande ontdek je de Cascata Salto do Cabrito. Een wandeling van slechts 10 minuten vanaf de parkeerplaats (bekijk hier de ligging) brengt je naar de voet van deze 30 meter hoge watervallen - een bekende bestemming voor canyoningliefhebbers. Daarnaast is het een ideale plek voor een verfrissende duik.

  1. Caldeira Velha

Caldeira Velha betekent letterlijk 'oude ketel' en is een natuurmonument dat bekend staat om zijn fascinerende landschappen en warmwaterbaden. Het gebied heeft natuurlijke zwembaden en watervallen te midden van een weelderige groene omgeving. Terwijl je de site verkent, kun je ook meer te weten komen over het ontstaan van de Azoren en de oorsprong van de thermale bronnen in het Caldeira Velha Interpretatiecentrum.

  • De warmwaterbaden, verwarmd door fumarolen, bieden een rustgevende ervaring bij temperaturen tussen 36°C en 38°C.
  • Het eerste bad bevat twee overloopbaden, terwijl het middelste bad het heetst is en een serene sfeer biedt omringd door het regenwoud. Het laatste bad, kouder met 25°-28°C, ligt bij een prachtige waterval.
  • Neem water mee en draag comfortabele schoenen, want er zijn geen voorzieningen op het terrein. Tickets voor een bezoek aan de baden en het centrum kan je hier online kopen of bij de ingang.

Boek hier je daguitstap naar Caldeira Velha

  1. Lagoa do Fogo

Lagoa do Fogo, de op één na grootste lagune van São Miguel, meet 3 kilometer bij 2,5 kilometer en ligt op een hoogte van 949 meter, waarmee het de hoogste lagune van het eiland is. Deze vulkanische caldera, tot 30 meter diep, werd 15.000 jaar geleden gevormd, stortte 5.000 jaar geleden in en kwam voor het laatst tot uitbarsting in 1563. Lagoa do Fogo werd in 1974 uitgeroepen tot natuurreservaat en maakt deel uit van het Natura 2000-netwerk. Het heeft groene schiereilanden, helder water en 300 meter hoge calderawanden die doen denken aan Hawaï.

Het uitkijkpunt Lagoa do Fogo (bekijk hier de ligging) biedt een prachtig panoramisch uitzicht en een snelle afdaling van 20 minuten vanaf hier biedt gemakkelijke toegang tot de rand van de lagune. Hoewel het geen officiële route is, is deze goed begaanbaar. Op regenachtige dagen raden we aan om het niet te doen, omdat je door de mist niets kan zien. Als je gaat, draag dan stevige wandelschoenen voor het mogelijk modderige pad, dat begint met een steile afdaling en op de terugweg een hoogteverschil kent. Zwemmen is verboden in Lagoa do Fogo.

  1. Cerâmica Vieira

De keramiekfabriek Cerâmica Vieira in Lagoa heeft een rijk erfgoed dat teruggaat tot 1862 en is al vijf generaties in handen van dezelfde familie. De fabriek is gespecialiseerd in de productie van handgemaakt servies en handbeschilderde tegels, voornamelijk in blauwe tinten, die 'Louça da Lagoa' worden genoemd. Het traditionele pottenbakkersambacht van het eiland is grotendeels onveranderd gebleven sinds de 19e eeuw, van de handmatige bereiding van de klei tot de artistieke vaardigheid van de ambachtslieden in het decoreren en ontwerpen.

Cerâmica Vieira, een belangrijk onderdeel van het cultureel erfgoed van São Miguel, toont artistieke creaties en toewijding aan het behoud van traditioneel vakmanschap. Er is ook een kleine cadeauwinkel met handgemaakte vazen, waterkannen en zelfs sieraden.

RONDLEIDING: Bezoek de keramiekfabriek Cerâmica Vieira tijdens deze tour op São Miguel. Naast een bezoekje aan de keramiekfabriek, kom je ook langs het Fogomeer, het natuurpark Caldeira Velha, de stad Ribeira Grande en het strand van Santa Bárbara.

  1. Ilhéu de Vila Franca do Campo

Ilhéu de Vila Franca do Campo, een klein eilandje voor de zuidkust van São Miguel, is een natuurwonder dat je versteld zal doen staan. Het staat bekend om de Red Bull Cliff-Diving World Series en is een van de populairste plekken om te zonnebaden op de Azoren. Het is ontstaan door het instorten van een vulkaankrater, waardoor er in het midden een perfect rond zwembad is ontstaan dat via een klein kanaal in verbinding staat met de oceaan.


De ligging van het eiland maakt het perfect voor gezinnen en kinderen omdat het beschut ligt tegen de inkomende golven en wind. Net als talloze andere plekken op het eiland is ook dit eilandje geclassificeerd als natuurreservaat en herbergt het een grote verscheidenheid aan inheemse flora- en faunasoorten. Vergeet niet je snorkelspullen en duikbril mee te nemen voor een fantastisch onderwateravontuur. Boek hier je tour naar het eiland Vila Franca do Campo. Boek van tevoren, want slechts een beperkt aantal tours heeft toegang tot de site.

  1. Ermida de Nossa Senhora da Paz

De Ermida de Nossa Senhora da Paz, een charmante kapel met uitzicht op Vila Franca do Campo, biedt een adembenemend uitzicht. De kapel werd gebouwd in 1764 en wordt omringd door trappen met blauwe tegels die versierd zijn met christelijke afbeeldingen. Volgens de legende vond een herder steeds een afbeelding van de Maagd Maria op dezelfde plek, wat leidde tot de bouw van de kapel.

Een bezoek wordt aanbevolen in de avond wanneer de kapel verlicht is en de zonsondergang een magische gloed werpt over Vila Franca do Campo en de haven. Met zijn historische achtergrond en landschappelijke schoonheid is de Ermida de Nossa Senhora da Paz een must-see in São Miguel.

  1. Furnas

Het Furnas-gebied van São Miguel staat bekend om zijn warmwaterbronnen en natuurlijke geothermische zwembaden, die tal van therapeutische voordelen hebben voor je lichaam en geest! De hele Furnas vallei ligt op een gigantische vulkaankrater en je kan de slapende vulkaan voelen in de geothermische plekken, waaronder warmwaterbronnen, fumarolen en geisers.

Bezoek het meer van Furnas - Lagoa das Furnas, een van de drie grote meren op het eiland São Miguel. Als je langs de oever wandelt, word je omringd door weelderige vegetatie en een prachtig uitzicht op het omringende vulkaanlandschap. Je kunt een kajak of waterfiets huren en het rustige water verkennen, een rondwandeling om het meer maken, of gewoon achterover leunen en genieten van de vredige sfeer van dit natuurwonder.

De fumarolen en geothermische kenmerken rond Lagoa das Furnas zijn populaire toeristische attracties. Je kan de stoom uit de grond zien opstijgen, de unieke zwavelgeur in de lucht ervaren en de natuurlijke schoonheid van het vulkaanlandschap verkennen. Een bijzonder aspect van deze geothermische activiteit is Cozido das Furnas, een traditionele stoofpot van vlees en groenten. De potten worden in de grond bij de fumarolen begraven en langzaam gegaard met natuurlijke aardwarmte.

Ontdek de mooiste plekken in het Furnas-gebied tijdens een dagtour

Wat valt er nog meer te zien en te doen rond Furnas?

  • Als je rond het meer van Furnas wandelt, zie je een vreemd en enigszins brutalistisch bouwwerk aan de oever. Dit is het Bewakings- en Onderzoekscentrum van Furnas, een instituut dat zich bezighoudt met het bestuderen en bewaken van de vulkaan Furnas en zijn geothermische activiteit.
  • Iets verderop vind je de Capela de Nossa Senhora das Vitórias (Onze Dames van de Overwinning), een prachtige pseudogotische kapel in opdracht van José do Canto, die ook verantwoordelijk was voor de aanleg van verschillende prachtige botanische tuinen in Ponta Delgada.
  • Mata-Jardim José do Canto nodigt bezoekers uit om de paden naar de Salto do Rosal waterval te verkennen. Vanaf de parkeerplaats bij Furnas bereik je de waterval in 20 minuten. Voor toegang tot de botanische tuin, waar de waterval ligt, wordt een kleine vergoeding gevraagd. Hoewel de waterval niet krachtig is, blijft het een populaire plek vanwege de rustige vijver, ideaal voor een verfrissende duik.
  • De Poça da Dona Beija is een geweldige plek om te genieten van het thermale water van Furnas. Het complex bestaat uit vijf zwembaden, elk variërend in grootte en temperatuur, van 25°C tot 39°C. De zwembaden liggen midden in de natuur en zorgen voor een intieme en romantische sfeer, vooral 's avonds wanneer ze verlicht worden.
  1. Caldeiras Vulcânicas

De Caldeiras Vulcânicas is een spektakel van dampende vulkanische ketels, dat zowel een visueel spektakel als een unieke culinaire ervaring biedt in het stadscentrum van Furnas. De stoomopeningen stoten hete gassen uit en zijn een tastbare herinnering aan de onderliggende vulkanische activiteit. De doordringende geur van zwavel hangt in de lucht maar draagt bij aan de authenticiteit van de ervaring.

Caldeiras Vulcânicas staat bekend om Cozido das Furnas, een langzaam gekookte stoofpot die ondergronds in de vulkanische grond wordt bereid. Lokale restaurants en particulieren brengen grote potten mee om de hitte van de aarde te benutten, waardoor een uniek en smaakvol gerecht ontstaat. Als je het lokale gerecht wilt proeven, reserveer dan bij Restaurante Tony´s.

Zie hoe de natuurlijke geisers de zoete maïs een kenmerkende smaak en malsheid geven, waardoor een heerlijke snack ontstaat die de essentie van dit vulkaanlandschap weergeeft.
  1. Schilderachtige watervallen op São Miguel

Salto do Prego en Salto do Cagarrão

In de charmante parochie Faial da Terra aan de zuidwestkust van São Miguel liggen twee watervallen vlak bij elkaar: Salto do Prego en Salto do Cagarrão. Beide watervallen zijn bereikbaar via dezelfde route van EN 1 - 1A.

  • De populairste waterval is waarschijnlijk Salto do Prego, waarvoor je in totaal ongeveer 2 kilometer moet lopen. Langs de goed aangelegde paden stijg je ongeveer 200 meter. De terugweg is daarentegen veel sneller. Het pad loopt door typische vegetatie, hellingen, trappen en charmante houten bruggetjes.
  • Ook de nabijgelegen Salto do Cagarrão waterval is een bezoek waard. Als je de waterval bereikt, word je getrakteerd op een adembenemend uitzicht op watervallen die in een turquoise poel stromen - de perfecte plek voor een verfrissende duik. Vergeet je zwemkleding en waterschoenen niet.

Cascata da Ribeira Quente

Dit is een van de bekendste watervallen op het eiland São Miguel in de Azoren, en hij spant de kroon als een van de mooiste. Het warme water van de Cascata da Ribeira Quente ligt vlakbij het charmante dorpje Ribeira Quente en valt bijna 25 meter naar beneden in een diepe, heldere poel omringd door weelderige vegetatie. Je kunt een glimp opvangen van deze waterval vanaf de weg die je passeert, maar om erbij te komen moet je verder naar beneden rijden en het modderige pad volgen.

Salto da Farinha

Salto da Farinha, in het noorden, is met een hoogte van 40 meter een van de hoogste watervallen op São Miguel. De grootsheid van de waterval kan worden beïnvloed door weersomstandigheden, dus het is aan te raden om dit van tevoren te controleren. Om de waterval van dichterbij te zien, kun je via het pad naar een lager gelegen uitkijkpunt lopen. Eenmaal aangekomen kun je een welverdiende pauze inlassen bij een van de gazebo's en genieten van het uitzicht op de Atlantische Oceaan.

  1. Mooiste uitzichtpunten op São Miguel

Miradouro da Vista do Rei

Als je tijdens je hele roadtrip naar de Sete Cidades-meren maar één uitkijkpunt kan bezoeken, is het Miradouro da Vista do Rei, ook wel bekend als het uitkijkpunt van de koning, vernoemd naar koning D. Carlos I en koningin D. Amelia. Zij waren tijdens hun bezoek aan het eiland in 1901 onder de indruk van de adembenemende natuurlijke schoonheid die dit uitkijkpunt bood (bekijk hier de ligging).

Omdat dit een van de populairdere plekken is om de meren beneden te bekijken, moet je plannen rond de drukke middaguren en proberen er vroeg te zijn om te genieten van een ononderbroken uitzicht. De frisse berglucht en het rustige landschap kunnen je inspireren om uren te gaan wandelen, en met een verscheidenheid aan beschikbare paden zul je niet teleurgesteld worden.

Miradouro da Boca do Inferno

Een andere stop op je Sete Cidades uitzichtpuntentour is het Miradouro da Boca do Inferno, wat zich direct laat vertalen als Uitzichtpunt in de Mond van de Hel. Je moet parkeren aan de voet van het pad (bekijk hier de ligging) en dan 15 minuten omhoog lopen naar de top van de caldera om bij het uitkijkpunt te komen, maar het is de reis meer dan waard. Hier zie je een nieuw perspectief op de meren van Sete Cidades en kun je kleinere kraters bekijken zoals Lagoa do Santiago, Lagoa Rasa en Caldeira do Alferes.

Als je een beetje verbeelding gebruikt terwijl je naar beneden kijkt, kun je je voorstellen hoe de prachtige meren hieronder zijn ontstaan. De openingen die werden gevormd door de vulkaanuitbarstingen zouden opmerkelijk veel lijken op de mond van de hel.

Miradouro da Ponta do Sossego

Als je op zoek bent naar een vredig toevluchtsoord midden in de natuur, dan moeten de Miradouro da Ponta do Sossego en tuinen in Nordeste op je lijstje staan (bekijk hier de ligging). Dit adembenemende uitkijkpunt biedt een betoverend uitzicht op de Atlantische Oceaan, maar wat het zo bijzonder maakt, is de enorme uitgestrektheid van zorgvuldig onderhouden tuinen die zich uitstrekken over 13 km².

Als je over de tuinpaden wandelt, word je omringd door een zee van planten en bloemen. De picknicktafels bij het uitkijkpunt bieden een geweldige plek om te ontspannen en te genieten van de rust terwijl je geniet van je hapjes.

  1. Theefabriek van Gorreana

Bij een vakantie op de Azoren had je misschien niet verwacht dat zo'n klein eiland midden in de Atlantische Oceaan op dit moment de enige theeproducent van heel Europa zou zijn. De theefabriek van Gorreana, verscholen in de groene heuvels van São Miguel, is een overblijfsel van de geschiedenis dat in 1883 werd opgericht door twee broers. Het is een familiebedrijf gebleven dat nog steeds traditionele methoden gebruikt om de thee te plukken en te verwerken.

Het oogstproces bestaat uit het verzamelen van de scheuten van een kleine Aziatische struik genaamd Camellia sinensis, die drie bladeren heeft, en deze vervolgens om te zetten in een van de drie hoofdvormen van thee: zwart, groen en oolong. De verschillende vormen worden gemaakt met verschillende methodes, die hun unieke smaken, aroma's en kleuren bepalen.

Kom meer te weten over de theecultuur van São Miguel

De Gorreana Theefabriek produceert nog steeds 44 ton thee per jaar met behulp van de originele apparatuur. Je kunt een rondleiding door de fabriek boeken en het plukken en verpakken van de bladeren bekijken, afhankelijk van de tijd van het jaar.

Als je op zoek bent naar een meer meeslepende ervaring, kun je tijdens een wandeling door de theevelden naar de plaatselijke theeplantage dieper ingaan op de wereld van de theeteelt. De anderhalf uur durende wandeling biedt een prachtig uitzicht op het weelderige groen en een blik van dichtbij op de theeplanten, terwijl het zoete aroma van de verse bladeren de lucht vult. Het is een ideale manier om in contact te komen met de natuur en de schoonheid van de theecultuur van São Miguel uit de eerste hand te ervaren. Meer info op de website.

RONDLEIDING: Boek hier je dagtour door de Furnasvallei en Bezoek de enige theeplantage van Europa.

  1. Nordeste

Het stadje Nordeste is klein, maar dat doet niets af aan zijn charmante uitstraling en schoonheid. Tijdens een wandeling door de straten kan je de traditionele architectuur, die dit kleine stukje paradijs zijn unieke karakter geeft, ten volle waarderen. Mis de kans niet om enkele van de meest opmerkelijke bezienswaardigheden van de stad te bezoeken, die we hieronder op een rijtje zetten.

  • De Ponte dos Sete Arcos is een prachtig stukje traditionele architectuur dat in 1883 werd voltooid en dient als toegang tot de stad. Met zijn zeven iconische bogen is het een spectaculaire brug en een van de meest opvallende bezienswaardigheden in de omgeving. De brug is goed bewaard gebleven en omgeven door bloemen, waardoor het een perfecte plek is om even te stoppen en op adem te komen en je ogen te laten dwalen.
  • De kerk van São Jorge is een ander mooi plekje in het hart van Nordeste. De opvallende architectuur uit de 16e eeuw heeft een scherp zwart-wit contrast dat al van ver in het oog springt, maar binnenin schuilt een nog indrukwekkender schouwspel. Het interieur is versierd met ingewikkelde gouden details, prachtig beschilderde muren en hoge plafonds.
  • Op zoek naar een snelle maaltijd? O forno is een typisch plaatselijk restaurant waar je verse en lokale gerechten kunt krijgen.

OVERNACHTINGSTIP: Casa da Courela is een charmante vakantiewoning die beschikt over ruime slaapkamers voorzien van alle comfort. Vanaf het terras heb je uitzicht op de bergen en er zijn ook gratis fietsen beschikbaar en mogelijkheid tot huren van een auto. Meer info en boeken.

  1. Farol do Arnel

Als eerste vuurtoren die ooit op de Azoren werd gebouwd, neemt de Farol do Arnel een belangrijke plaats in de geschiedenis in. De vuurtoren werd in 1876 in gebruik genomen en vandaag de dag getuigen de unieke achthoekige vorm en het interessante ontwerp van de rijke geschiedenis van de Azoren.

Maar de echte aantrekkingskracht van Farol do Arnel is de adembenemende locatie. De vuurtoren staat geïsoleerd op een rots tussen de kliffen van Nordeste en biedt een bijzonder uitzicht op de omgeving en de kleine vissershaven eronder. Onze tip? Rijd niet de steile weg af naar de vuurtoren. Parkeer op de aangegeven parkeerplaats (bekijk hier de ligging).

  1. Waar overnachten op São Miguel?

Voor een eerste bezoek aan São Miguel is Ponta Delgada de beste uitvalsbasis vanwege de centrale ligging en goede voorzieningen. Voor een rustigere, natuurgerichte ervaring zijn Furnas (met zijn natuurlijke thermale baden) of in de buurt van Sete Cidades (kratermeren) goede opties. Ribeira Grande is dan weer een aanrader voor surfers en kustliefhebbers, terwijl het platteland een authentieke, rustige ervaring biedt met boerderijverblijven en natuur. Ontdek hieronder alvast enkele van onze favorieten of bekijk het volledige aanbod accommodaties op São Miguel.

  1. Mis niets op de Azoren met onze gratis reisgids!

Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf op de Azoren? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Download onze gratis reisgids Azoren met alle bezienswaardigheden en uitgestippelde stadswandelingen.

Azoren

Gratis reisgids Azoren downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?