15 x mooiste bezienswaardigheden op Pico: wat zien en doen tijdens je bezoek?

15 x mooiste bezienswaardigheden op Pico: wat zien en doen tijdens je bezoek?

21 oktober 2024 in Azoren0 reacties

De mooiste plekken en bezienswaardigheden op Pico + verblijftips

Pico is bekend om zijn iconische berg, de Mount Pico en om de spectaculaire landschappen, waaronder uitgestrekte lavavelden, wijngaarden die op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staan, en een ruige kustlijn.

Pico is ook een populaire bestemming voor walvissen spotten, wandelen en het verkennen van grotten, zoals de Gruta das Torres, een indrukwekkende lavatunnel.

Inhoud artikel

  1. Madalena

Madalena is de belangrijkste stad en gemeente op het eiland Pico. Gelegen aan de westkust van het eiland, fungeert het als een belangrijk vertrekpunt voor veerboten naar het naburige eiland Faial.

De stad is omgeven door wijngaarden die deel uitmaken van het UNESCO-werelderfgoed, waar de beroemde Pico-wijn wordt geproduceerd op de karakteristieke zwarte lavavelden. Madalena biedt een prachtig uitzicht op de Pico-vulkaan en de oceaan, en bezoekers kunnen genieten van lokale bezienswaardigheden zoals de natuurlijke zwembaden van Criação Velha en de indrukwekkende rotsformaties van Ilhéus da Madalena.

DAGTOUR PICO: Boek hier tickets om het eiland te ontdekken vanuit Madalena. Bezoek Mount Pico en verschillende andere prachtige landschappen tijdens de dagtour. Meer info en boeken.

  1. Zona Balnear do Cachorro

Zona Balnear do Cachorro is een populaire zwemlocatie aan de noordkust van Pico. Het gebied staat bekend om zijn unieke vulkanische rotsformaties, met opvallende vormen en grotten die zijn ontstaan door gestolde lava.

Een van de bekendste rotsen lijkt op de kop van een hond, wat het gebied zijn naam geeft ("cachorro" betekent "hond" in het Portugees). De natuurlijke zwembaden bieden kristalhelder water voor zwemmen en snorkelen, terwijl de ruige kustlijn en het uitzicht op de oceaan bijdragen aan de aantrekkingskracht van deze plek.

  1. Paisagem da Cultura da Vinha da Ilha do Pico

Het "Paisagem da Cultura da Vinha da Ilha do Pico" is een UNESCO-werelderfgoedsite gelegen op het eiland Pico. Deze site omvat een uniek landschap dat gekenmerkt wordt door de traditionele teelt van wijnranken, voornamelijk langs de steile hellingen van vulkanische kraters genaamd "currais".

Deze currais zijn halfcirkelvormige stenen muurtjes die beschutting bieden tegen de wind en de zee, waardoor een microklimaat ontstaat dat gunstig is voor de wijnbouw. De combinatie van menselijke interventie en natuurlijke omgeving maakt het landschap van Pico's wijncultuur uniek en van bijzonder cultureel belang.

WIJNPROEVEN OP PICO: Boek hier een wijnproeventour in Paisagem da Cultura da Vinha da Ilha do Pico. Leer meer over de wijnbouw van Pico met de mogelijkheid om een frisse duik te nemen in een van de natuurlijke zwembaden nadien. Meer info en boeken.

  1. Wijnmuseum in Vila da Madalena

Het Wijnmuseum in Vila da Madalena is gewijd aan de rijke wijnbouwgeschiedenis van het eiland. Het museum is gevestigd in een voormalig karmelietenklooster uit de 18e eeuw en biedt bezoekers inzicht in de traditionele technieken van wijnproductie, waaronder het gebruik van de unieke stenen muurtjes ("currais") die de wijngaarden beschermen.

Het museum toont historische werktuigen, persinstallaties en exposities over de culturele betekenis van de wijnbouw op Pico, vooral de beroemde Verdelho-wijn. De omliggende wijngaarden en een oude wijnpers behoren ook tot het museumcomplex.

  1. Cooperativa Vitivinicola da Ilha Do Pico

De Cooperativa Vitivinicola da Ilha Do Pico (CVIP), de wijncoöperatie van het eiland Pico, werd in 1949 opgericht en produceert tientallen jaren later nog steeds een aantal van de beste soorten Azorenwijn. Onder de lokale variëteiten van Pico die het produceert, vind je de Terrantez do Pico, Lajido Seco, 10 Anos, Frei Gigante en Gruta das Torres, die je tijdens je bezoek kunt proeven.

Door innovatie te combineren met traditionele technieken is de coöperatie erin geslaagd haar traditionele wijnproductiemethoden te behouden en tegelijkertijd unieke blends te creëren die de essentie van het Azoriaanse terrein perfect weergeven. Mis de kans niet om te genieten van de wijnen van het eiland Pico, maar zorg ervoor dat je online kijkt voor proefroosters en van tevoren reserveert.

OVERNACHTINGSTIP: Boek hier je verblijf in het viersterrenhotel Pico Terramar & Spa. Deze accommodatie ligt in Madalena en is voorzien van alle luxe. Er is ook een wellness en zwembad aanwezig waar je tot rust kan komen na een dagje sightseeing. Meer info en boeken.

  1. Wijntours op Pico

Wijntours op Pico bieden bezoekers de kans om de unieke wijnbouwtradities van het eiland te verkennen. De wijngaarden van Pico, die zijn aangelegd op zwarte lavastenen, zijn UNESCO-werelderfgoed. De tours laten vaak lokale wijnhuizen zien, waar bezoekers kunnen proeven van de beroemde Verdelho-wijn en meer te weten komen over de traditionele teelttechnieken die zijn aangepast aan de vulkanische bodem.

Als je graag meer wijn wil proeven tijdens je reis, bekijk de hieronder de verschillende wijntours op Pico

  1. Criação Velha

De natuurlijke zwembaden van Criação Velha bieden een idyllische omgeving om te zonnebaden, te zwemmen en de prachtige omgeving te bewonderen. De poelen, gevormd door vulkanische rotsen, fungeren als een natuurlijke barrière en creëren een rustige en veilige zwemomgeving, afgeschermd van de oceaangolven. Het is de perfecte plek voor een verfrissende duik in het kristalheldere water van de Atlantische Oceaan.

  1. Gruta das Torres

Een van de meest unieke natuurwonderen van Pico is de Gruta das Torres. Deze lavabuis is meer dan 5 kilometer lang en daarmee de grootste in zijn soort in Portugal. Het mooiste is dat je de 450 meter lange grot veilig kunt verkennen met een deskundige gids. De grot werd ongeveer 1.500 jaar geleden gevormd tijdens een uitbarsting in Cabeço Bravo en biedt een blik op geologische formaties zoals stalactieten en stalagmieten van lava, zijbanken, lavabollen, gestreepte wanden en roperige lava.

Boek je vakantie naar de Azoren

Verschillende aanbieders vliegvakanties naar de Azoren

Vergelijk goedkope vliegtickets

  1. Mount Pico

Mount Pico, gelegen op het eiland Pico, is een indrukwekkende stratovulkaan en de hoogste berg van Portugal, met een hoogte van 2.351 meter boven zeeniveau. Deze vulkaan torent hoog uit boven het landschap en is het belangrijkste kenmerk van het eiland, dat zelf is gevormd door vulkanische activiteit.

Mount Pico is een populaire bestemming voor wandelaars en bergbeklimmers. De klim naar de top is uitdagend maar belonend, met adembenemende uitzichten over de omliggende Atlantische Oceaan en de andere eilanden van de Azoren. Het pad naar de top is goed gemarkeerd, maar de klim vereist een goede conditie en ervaring, vooral vanwege de steile hellingen en veranderlijke weersomstandigheden. De wandeling naar de top van Mount Pico duurt minstens 3-4 uur, afhankelijk van de weersomstandigheden en je conditie. We raden je aan een gids in te huren als dit je eerste keer is.

WANDELTOUR MOUNT PICO: Boek hier een wandeling naar de top van Mount Pico, verzamel bij het bezoekerscentrum waar een lokale gids je zal opwachten en wandel samen naar het hoogste punt van Portugal.

  1. Museu dos Baleeiros

Het Museu dos Baleeiros, ook wel bekend als het Walvisvaardersmuseum, biedt een ontnuchterend kijkje in de gevaarlijke en verwoestende walvisindustrie die ooit floreerde op Pico. Naast het feit dat het ongelooflijk gevaarlijk was voor de jachtbemanningen, was de bloeiende industrie in die tijd ook rampzalig voor de walvispopulatie in het gebied.

Uiteindelijk werd de walvisjacht illegaal in 1984 en er wordt aangenomen dat de walvisjacht stopte zodat Portugal eindelijk lid kon worden van de Europese Unie, wat kort daarna gebeurde, in 1986. Dit kleine museum biedt een diepgaande kijk op de walvisjachtindustrie van het eiland, met verschillende tentoonstellingen, documentaires en educatief materiaal waarin de geschiedenis van de walvisjacht in Pico wordt beschreven. De entree op zondag is gratis en de rest van de week slechts 2 euro, dus de ervaring is zeker de moeite waard.

OVERNACHTINGSTIP: Boek hier een overnachting in Engenho Hostel. Alle kamers zijn voorzien van een eigen badkamer en kledingkast. Er zijn kamers beschikbaar van 2 tot 5 personen. Meer info en boeken.

  1. Mistério da Silveira

Mistério da Silveira op het eiland Pico, is een lavaveld dat ontstond door een vulkaanuitbarsting in 1720. Het gebied heeft een ruig landschap van gestolde lava en basaltformaties, typerend voor de vulkanische oorsprong van het eiland. Ondanks de onvruchtbare bodem zijn er diverse plantensoorten die zich hebben aangepast aan het lavagesteente. Mistério da Silveira is een belangrijke historische en natuurlijke plek, die de kracht van vulkanisme toont en populair is bij wandelaars en natuurliefhebbers.

TOUR EILAND PICO: Boek hier een eilandtour om de cultuur en het natuurlijke landschap van Pico te ontdekken tijdens je reis. Ontdek het wijnlandschap, wijcultuur, vulkaanlandschappen en walvisvaartcultuur tijdens de eilandtour. Meer info en boeken.

  1. Museu da Indústria Baleeira

Het Museu da Indústria Baleeira (Walvisvaart Industrie Museum), gelegen aan de andere kant van het eiland, biedt een meeslepende ervaring in de walvisvaartindustrie. Er zijn tentoonstellingen met gedetailleerde informatie over de gereedschappen, technieken en praktijken die werden gebruikt bij de jacht op walvissen. Het museum biedt een fascinerend inzicht in de geschiedenis van de walvisvaart op de Azoren, een belangrijke economische activiteit in de regio tot het verbod op de commerciële walvisvangst.

WALVISSAFARI: Boek hier een walvissafari op Pico. Ga op boottocht en ontdek de geschiedenis van de walvisvaart en ontdek de verschillende soorten walvissen. Meer info en boeken.

  1. Piscina Naturais São Roque

Piscinas Naturais de São Roque zijn natuurlijke zwempoelen aan de kust van São Roque, een plaats op het eiland Pico. Deze zwembaden zijn gevormd door gestolde lava die bij eerdere vulkaanuitbarstingen in contact kwam met de zee, waardoor unieke en beschutte poelen ontstonden die ideaal zijn om in te zwemmen.

De zwempoelen zijn goed toegankelijk en voorzien van basisvoorzieningen zoals trapjes en platforms om gemakkelijk in en uit het water te komen. Het is een populaire plek voor zowel toeristen als lokale bewoners om te ontspannen, snorkelen en het diverse zeeleven van dichtbij te bekijken.

  1. Furnas de Santo António

Furnas de Santo António is een prachtige zwemplek en een natuurlijke speeltuin voor kinderen en volwassenen. De unieke vulkanische rotsformaties maken het een ideale plek voor liefhebbers van klifspringen en het kristalheldere water draagt bij aan de schoonheid van de locatie. Naast het zwemgedeelte zijn er zoutwaterzwembaden in de buurt, deze bieden een dek dat perfect is om te zonnebaden en te ontspannen.

OVERNACHTINGSTIP: Boek hier een overnachting in Aldeia das Adegas. Een viersterrenverblijf dichtbij Santo António. Deze accommodatie heeft airconditioning en bevat 1 tot 2 slaapkamers afhankelijk van welk vakantiehuis dat je boekt. Meer info en boeken.

  1. Maak een daguitstap op Pico

Pico heeft een ruig landschap met lavavelden, wijngaarden (die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan), en een rijke maritieme cultuur, waaronder walvisspotten. Het eiland biedt een mix van natuur, avontuur en cultuur, waardoor het een populaire bestemming is voor wandelaars, duikers en wijnliefhebbers. Als je graag het eiland op korte tijd wil bezichtigen, kan je altijd een daguitstap boeken en zo het eiland op korte tijd ontdekken.

Hieronder sommen we onze favoriete dagtours op

  1. Waar overnachten op Pico?

Pico staat bekend om zijn iconische vulkaan, de Ponta do Pico, die met 2.351 meter de hoogste berg van Portugal is. Pico heeft een ruig landschap met lavavelden, wijngaarden (die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan), en een rijke maritieme cultuur, waaronder walvisspotten.

Het eiland biedt een mix van natuur, avontuur en cultuur, waardoor het een populaire bestemming is voor wandelaars, duikers en wijnliefhebbers. Graag bespreken we enkele verblijven om je verblijf op Pico zo perfect mogelijk te maken.

  • Azores Wine Company is gelegen in Cais do Mourato en biedt modern ingerichte appartementen met uitzicht op Mount Pico en de vulkanische wijngaarden in de buurt. De appartementen hebben een industriële stijl, bieden ruime kamers, gratis parking en iedere ochtend wordt er een uitstekend ontbijt geserveerd. Meer info en boeken
  • Adega do Portinho Velho is een prachtige vakantiewoning met 2 slaapkamers, 1 badkamer, keuken en een balkon met uitzicht op zee. Na een dagje sightseeing kan je tot rust komen op het balkon terwijl je geniet van een heerlijke barbecue. Het huis heeft een landelijke inrichting. Meer info en boeken.
  • Aldeia Dos Caldeirões: ligt in São Mateus en bevat alle nodige luxe. Het vakanties heeft een kitchenette, living, badkamer en verschillende slaapkamers afhankelijk van welk vakantiehuis je boekt. De huizen hebben een gezellige inrichting en zijn voorzien van een zwembad en jacuzzi. Meer info en boeken.
  • Pico Dreams is gelegen in São Roque en biedt prachtige villa's van 2 tot 7 personen. De villa's hebben een gezellige en landelijke inrichting en bieden alle luxe nodig tijdens je reis. Er is autoverhuur beschikbaar aan de accommodatie en je vindt er ook een zwembad, gratis parkeergelegenheid en natuurlijk een prachtig uitzicht. Meer info en boeken.
  1. Mis niets op de Azoren met onze gratis reisgids!

Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf op de Azoren? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Download onze gratis reisgids Azoren met alle bezienswaardigheden en uitgestippelde stadswandelingen.

Azoren

Gratis reisgids Azoren downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?