13 x mooiste bezienswaardigheden in Furnas & omgeving: wat zeker zien & doen tijdens je bezoek?

13 x mooiste bezienswaardigheden in Furnas & omgeving: wat zeker zien & doen tijdens je bezoek?

18 oktober 2024 in Azoren0 reacties

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Furnas & omgeving + verblijftips

Furnas is een van de meest fascinerende plekken op het eiland São Miguel. Het dorp ligt in een vulkanische vallei en staat vooral bekend om zijn thermale activiteit en natuurlijke warmwaterbronnen. Furnas zelf is niet zo groot maar de omgeving is zeker de moeite waard om te verkennen. Breng een bezoekje aan het kratermeer Lagoa das Furnas aan de rand van het dorp, verken het Parque Terra Nostra of wandel naar de mooiste uitzichtpunten in deze omgeving.

Een bezoek aan Furnas en zijn omgeving is zeker een aanrader tijdens je vakantie op São Miguel. Ontdek in deze blogpost de mooiste bezienswaardigheden in Furnas.

Inhoud artikel

  1. Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden in Furnas

Furnas ligt in de oostelijke regio van São Miguel, binnen de gemeente Povoação. Het dorpje bevindt zich in een vulkanische krater (een caldera), omringd door groene heuvels en vulkanische activiteit, wat het een van de meest unieke plekken op het eiland maakt. Het dorp ligt op 40 minuten rijden van de hoofdstad van het eiland, Ponta Delgada. Furnas is een populaire bestemming op het eiland, je kan een begeleide dagtour naar Furnas boeken of de omgeving op eigen houtje verkennen, parkeren kan vlakbij het meer van Furnas (bekijk ligging).

Ligging met de mooiste bezienswaardigheden in Furnas en omgeving op de kaart

  1. Lagoa das Furnas, het meer van Furnas

Het meer van Furnas is een van de drie grote meren op het eiland São Miguel. Als je langs de oever wandelt, word je omringd door weelderige vegetatie en een prachtig uitzicht op het omringende vulkaanlandschap. Deze rustige omgeving is ook de thuisbasis van een verscheidenheid aan unieke wilde dieren en inheemse flora, dus houd je botanische ogen open voor zeldzame vogels en plantensoorten.

Je kunt een kajak of waterfiets huren en het rustige water verkennen, een rondwandeling om het meer maken (dat ook toegankelijk is voor fietsen en wandelwagens), of gewoon achterover leunen en genieten van de vredige sfeer van dit natuurwonder. Vergeet niet om een Bolo Lêvedo das Furnas te proeven; je kunt deze lokale lekkernijen vinden bij een klein kraampje bij Lagoa das Furnas of bij de beroemde bakkerij Rosa Quental in Furnas (bekijk hier de ligging).

OVERNACHTINGSTIP: Wil je graag overnachten aan de oevers van het meer? Dan kan je een verblijf boeken bij Furnas Lake Forest Living. Deze moderne 4-sterrenappartementen bieden uitzicht op de weelderige groene velden, er is een buitenzwembad en je kan er fietsen en auto's huren. Meer info en boeken.

  1. De fumarolen rond Lagoa das Furnas

De fumarolen en geothermische kenmerken rond Lagoa das Furnas zijn populaire toeristische attracties. Bezoekers kunnen de stoom uit de grond zien opstijgen, de unieke zwavelgeur in de lucht ervaren en de natuurlijke schoonheid van het vulkaanlandschap verkennen.

Een bijzonder aspect van deze geothermische activiteit is Cozido das Furnas, een traditionele stoofpot van vlees en groenten. De potten worden in de grond bij de fumarolen begraven en worden langzaam gekookt door de natuurlijke hitte van de vulkaan. Dit proces kan enkele uren duren en levert een unieke smaak op die je alleen hier kunt ervaren.

Naast de fumarolen ligt Grená Park (tegen betaling). Via goed onderhouden paden en houten trappen wandel je door dichte vegetatie, langs watervallen, waaronder de verborgen Cascata do Grená, wat doet denken aan Jurassic Park.

  1. Bezoek het Bewakings- en Onderzoekscentrum van Furnas

Als je rond het meer van Furnas loopt, zie je een vreemd en enigszins brutalistisch bouwwerk aan de oever. Dit is het Bewakings- en Onderzoekscentrum van Furnas, een instituut dat zich bezighoudt met het bestuderen en bewaken van de vulkaan Furnas en zijn geothermische activiteit.

Oorspronkelijk maakte het Furnas Monitoring and Research Centre deel uit van het Watershed Management Plan project, met als hoofddoel het verminderen van de eutrofiëring van Furnas Lake. Sinds de oprichting heeft het centrum een belangrijke rol gespeeld bij het vertalen van wetenschappelijke taal naar meer toegankelijke vormen om bezoekers te betrekken en een beter begrip te bevorderen van de unieke kenmerken van de regio, zoals geodiversiteit, biodiversiteit, hydrocultuur en lokale cultuur.

  1. Capela de Nossa Senhora das Vitórias

Iets verderop vind je de Capela de Nossa Senhora das Vitórias (Onze Dames van de Overwinning), een prachtige pseudogotische kapel in opdracht van botanicus José do Canto, die ook verantwoordelijk was voor de aanleg van verschillende prachtige botanische tuinen in Ponta Delgada.

De kapel ligt direct aan de zuidelijke oever van het meer en de ingewikkelde architectuur en prachtige glas-in-loodramen vormen een mooi contrast met de groene en blauwe tinten van het omringende landschap. De kapel is de laatste rustplaats van José do Canto en zijn vrouw. Bezoekers mogen de kapel daarom niet betreden, maar de buitenkant van de kapel alleen al is een bezoek waard.

Tegen een kleine vergoeding kun je ook de omliggende botanische tuinen in. Daar vind je bloeiende azalea's, een gigantische sequoia en een verborgen waterval die diep in het bos stroomt.

  1. Salto do Rosal waterval

Het Mata-Jardim José do Canto nodigt uit om de prachtige paden te verkennen die naar de Salto do Rosal waterval leiden. Wandelend door het prachtige landschap vanaf de parkeerplaats langs de hoofdroute van Furnas bereik je in slechts 20 minuten de waterval (bekijk hier de wandelroute). Er wordt een kleine vergoeding gevraagd voor toegang tot de botanische tuin waar de waterval zich bevindt.

Hoewel het water niet zo sterk stroomt, is de Salto do Rosal nog steeds een populaire attractie omdat er een vredige vijver is die geschikt is voor een verfrissende duik. Tijdens je tocht ontdek je een klein, vervallen huis dat een prachtig fotomoment oplevert. Neem even de tijd om de torenhoge sequoia te bewonderen - een verrassend Californisch tintje op São Miguel.

  1. Poça da Dona Beija

De Poça da Dona Beija is een geweldige plek om te genieten van het thermale water van Furnas. Het complex bestaat uit vijf zwembaden, elk variërend in grootte en temperatuur, van 25°C tot 39°C, dus je hebt genoeg opties om uit te kiezen, afhankelijk van je voorkeur van temperatuur.

De zwembaden liggen midden in de natuur en zorgen voor een intieme en romantische sfeer. ‘s Nachts worden ze verlicht door prachtige lampen, die hun schoonheid nog eens extra benadrukken, dus aarzel niet om Poça da Dona Beija 's avonds te bezoeken en een duik te nemen in het rustige water onder de sterrenhemel. Meer info op de website.

Boek hier je dagtour naar Furnas-vallei

  1. Baden in het geothermisch bad bij Terra Nostra Park

Het Terra Nostra Park is ongetwijfeld de belangrijkste attractie die bezoekers naar Furnas lokt. Het park ligt in het Terra Nostra Garden Hotel en biedt een geothermisch warm zwembad dat tegen een kleine vergoeding toegankelijk is voor het publiek, of je nu gast van het hotel bent of niet.

Het hoofdzwembad heeft een kenmerkende geeloranje tint door de hoge concentratie ijzer in het water. Er zijn verschillende kleinere zwembaden die zorgen voor de ultieme relaxervaring. De watertemperatuur blijft constant tussen de 35 en 40 graden Celsius, zodat je zelfs bij bewolkt of regenachtig weer kunt genieten van je duik. We raden aan om lichtgekleurde of witte zwemkleding te vermijden, omdat het strijkijzer vlekken kan maken op de stof. Meer info op de website.

  1. Het omgekeerde huis, Casa Invertida

Het omgekeerde huis is een unieke attractie die gegarandeerd je innerlijke kind naar boven haalt, perfect voor kinderen en volwassenen. Het ligt in het hart van de stad Furnas, op weg naar het Terra Nostra park (bekijk hier de ligging). Het is geen woonhuis, maar een transformatorstation van het plaatselijke elektriciteitsbedrijf.

Boek je vakantie naar de Azoren

Verschillende aanbieders vliegvakanties naar de Azoren

Vergelijk goedkope vliegtickets

  1. Caldeiras Vulcânicas

De Caldeiras Vulcânicas is een spektakel van dampende vulkanische ketels, dat zowel een visueel spektakel als een unieke culinaire ervaring biedt in het stadscentrum van Furnas. De stoomopeningen stoten hete gassen uit en zijn een tastbare herinnering aan de onderliggende vulkanische activiteit. De doordringende geur van zwavel hangt in de lucht maar draagt bij aan de authenticiteit van de ervaring.

Caldeiras Vulcânicas staat bekend om Cozido das Furnas, een langzaam gekookte stoofpot die ondergronds in de vulkanische grond wordt bereid. Lokale restaurants en particulieren brengen grote potten mee om de hitte van de aarde te benutten, waardoor een uniek en smaakvol gerecht ontstaat. Als je het lokale gerecht wilt proeven, reserveer dan bij Restaurante Tony´s.

Zie hoe de natuurlijke geisers de zoete maïs een kenmerkende smaak en malsheid geven, waardoor een heerlijke snack ontstaat die de essentie van dit vulkaanlandschap weergeeft.
  1. Uitzicht vanaf Miradouro do Pico do Ferro

Als je een glimp wilt opvangen van het meer van Furnas en al zijn omringende grootsheid, is het uitkijkpunt Pico do Ferro de beste en populairste keuze (bekijk hier de ligging).

Na een korte rit over een kronkelige weg kom je aan bij het uitkijkpunt, waar je wordt beloond met een ontzagwekkend uitzicht dat zich mijlenver voor je uitstrekt. Vanaf deze verhoogde positie kun je de majestueuze Furnas Valley en de prachtige groene heuvels die het meer omhelzen in je opnemen. Er is een kort maar steil wandelpad dat naar dit uitkijkpunt leidt vanaf de parkeerplaats bij de Fumarolas Lagoa das Furnas (bekijk ligging van de parking).

  1. Of geniet van het uitzicht vanaf Miradouro Do Salto do Cavalo

In tegenstelling tot het populairdere uitkijkpunt Pico do Ferro ligt de Miradouro Do Salto do Cavalo buiten de gebaande paden en wordt vaak over het hoofd gezien door toeristen. Ondanks de afgelegen locatie is het adembenemende uitzicht over de hele noordkust van São Miguel de moeite waard om er te komen.

Als je geen tijd hebt om dit uitkijkpunt aan het begin van je dag te bezoeken, kun je overwegen om het aan je route toe te voegen als pitstop op de terugweg voor de nacht. Het uitzicht is gewoonweg schitterend tijdens zonsondergang en het is een geweldige manier om je verkenningsdag af te sluiten.

  1. Grená's House, een verlaten landhuis rond het meer

Grená's House is een verlaten landhuis gelegen in het natuurgebied rond Lagoa das Furnas, omgeven door weelderige vegetatie en kent een belangrijke culturele en historische waarde voor de regio. In 1832 kocht een Engelsman een stuk land bij het Furnasmeer. In 1858 bouwde de nieuwe eigenaar, Engelse consul Vines, er een zomerhuis en noemde het Grená, ter ere van zijn vrouw. Na zijn dood in 1874 kwam het landgoed in handen van een Londense chirurg, Hinton, die een jaar later stierf.

Nadien heeft het huis nog even gefungeerd als hotel en werd het ooit verhuurd aan José do Canto (de botanicus). In 1987 adviseerden de Portugese gouverneurs het landgoed te kopen voor regeringsbezoeken aan de Azoren. Na jarenlange verwaarlozing en bureaucratische vertragingen droeg de Portugese regering Grená over aan de Azorenregio, die het verkocht. Feliz Terra kocht het en herstelde het landgoed, waarna het park (Parque de Grena) na een jaar hard werk weer werd opengesteld voor het publiek. Inmiddels is het huis vervallen en kan je de overblijfselen nog steeds bezichtigen.

  1. Cascata da Ribeira Quente

Op 10 minuten rijden van Furnas, kan je de Cascata da Ribeira Quente bezichtigen. Dit is een van de bekendste watervallen op het eiland São Miguel, en hij spant de kroon als een van de mooiste. Het warme water van de Cascata da Ribeira Quente ligt vlakbij het charmante dorpje Ribeira Quente en valt bijna 25 meter naar beneden in een diepe, heldere poel omringd door weelderige vegetatie. Je kunt een glimp opvangen van deze waterval vanaf de weg die je passeert, maar om erbij te komen moet je verder naar beneden rijden en het modderige pad volgen.

  1. Waar overnachten in Furnas?

Hoewel Furnas meestal als een dagtrip bezocht wordt (aangezien het ongeveer 40 minuten rijden is vanaf Ponta Delgada), vinden veel mensen het de moeite waard om er minstens één of twee nachten te blijven om de natuurlijke schoonheid, rust en vulkanische wonderen volledig te waarderen. Er zijn verschillende accommodaties in het dorpscentrum, je kan er ook voor kiezen om te overnachten aan de oevers van het meer, of iets verder buiten Furnas. Hieronder alvast enkele van onze favoriete verblijven of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Furnas.

  • Octant Furnas is een modern viersterrenhotel in Furnas. Deze accommodatie biedt een ontspannen verblijf met stijlvolle kamers, thermale binnen- en buitenzwembaden en een spa- en wellnesscentrum. In het eigen restaurant kan je proeven van heerlijke gerechten uit de Azoren en 's ochtends geniet je van een heerlijk ontbijt. Meer info en boeken.
  • World's Nests Furnas Pods Village bevindt zich op een rustige locatie vlakbij Furnas en biedt lodges met een eigen patio vanwaar je een schitterend uitzicht hebt op de bergen. Er zijn ook gratis fietsen en gratis parking. Meer info en boeken.
  • Het Terra Nostra Garden Hotel is gevestigd in een dal naast het botanische park Terra Nostra en biedt elegant ingerichte kamers. Er zijn binnen- en buitenzwembaden, iedere ochtend een continentaal ontbijt en je kan er ook gratis fietsen huren om de omgeving te verkennen. Meer info en boeken.
  1. Mis niets op de Azoren met onze gratis reisgids!

Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf op de Azoren? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Download onze gratis reisgids Azoren met alle bezienswaardigheden en uitgestippelde stadswandelingen.

Azoren

Gratis reisgids Azoren downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?