10 x bezienswaardigheden op Faial: wat zien en doen tijdens je bezoek

10 x bezienswaardigheden op Faial: wat zien en doen tijdens je bezoek

25 oktober 2024 in Azoren0 reacties

Faial, ook wel het 'Blue Island' genoemd, staat bekend om zijn landschappen vol blauwe hortensia's. De naam Faial komt van de vele beukenbomen (faias in het Portugees). In de 16e en 17e eeuw was het een belangrijk bevoorradingspunt voor Portugese schepen die handelden in Braziliaans goud, en het heeft een blijvende historische betekenis. Met ongeveer 15.000 inwoners op 173 vierkante kilometer biedt Faial diverse activiteiten voor liefhebbers van natuur en geschiedenis.

Als onderdeel van de Ilhas de Triângulo kun je vanuit de haven van Horta gemakkelijk eilandhoppen naar Pico en São Jorge met regelmatige bootverbindingen.

Inhoud artikel

  1. Horta

Horta (zie ligging), de hoofdstad van Faial, is een levendig centrum met bijna 7000 inwoners. Het ligt centraal tussen Amerika en Europa en speelde een belangrijke rol in de 17e-eeuwse Amerikaanse handel en werd een centraal punt voor trans-Atlantische zeelieden.

Vandaag de dag dient Peter Sport Café, versierd met maritieme symbolen, als ontmoetingsplaats voor zeilers en liefhebbers. Het historische centrum van Horta heeft prachtige huizen en de ingangen van de kerken kijken uit op zee.

EILANDTOUR FAIAL: Boek hier een begeleide eilandtour op het eiland Faial. Ontdek de leukste bezienswaardigheden en uitzichtpunten tijdens je reis. Onderweg legt een gids de geschiedenis uit en geeft deze leuke weetjes over de hoogtepunten. Meer info en boeken.

  1. Porto Pim

Porto Pim (zie ligging), een prachtige baai naast Horta, ligt tussen twee oude vulkanen, Queimado en Monte Guia. Het heeft een fort, São Sebastião, een zandstrand en het Museu de Fabrica Baleia, dat de geschiedenis van de walvisvaart documenteert. In het gebied staat ook het zomerhuis van de familie Dabney, met een tentoonstelling over 19e eeuwse wijn- en sinaasappelhandelaren. Vanaf het aquarium leidt een pad naar de top van Monte Guia, waar je een prachtig uitzicht hebt.

Het schiereiland was belangrijk voor de communicatie tussen Europa en de Verenigde Staten. De allereerste onderzeese telegraafkabel werd hier in 1893 gelegd. Hij bleef in gebruik tot 1969 en was essentieel tijdens beide wereldoorlogen.

  1. Poça da Rainha

Het natuurlijke zwembad Poça da Rainha en het aangrenzende uitkijkpunt Ponta Furada bij Horta liggen gunstig aan de straat.

  • Poça da Rainha (zie ligging) is een kleine, natuurlijke getijdenpoel nabij de stad Horta. Gevormd door vulkanische rotsen, vult deze poel zich met helder zeewater bij vloed, waardoor het een idyllische plek is om te zwemmen en te ontspannen. Het is beschut tegen de golven van de Atlantische Oceaan, wat zorgt voor kalm water en een serene omgeving. De naam betekent "Poel van de Koningin" en verwijst naar de elegante en bijzondere uitstraling van deze zwemplek.
  • Ponta Furada (zie ligging) ligt niet ver van Poça da Rainha en is bekend om zijn indrukwekkende, door erosie gevormde kustlijn. Het meest opvallende kenmerk is een grote, natuurlijke boog in het vulkanische gesteente, waardoor de zee kan stromen. Deze “doorboorde punt” biedt spectaculaire uitzichten over de oceaan en de ruige kliffen. Het is een geliefde plek voor wandelaars en natuurliefhebbers die de geologische schoonheid en het ongerepte karakter van Faial willen ontdekken.
  1. Miradouro do Monte Carneiro

Miradouro do Monte Carneiro (zie ligging) op het eiland Faial, is een uitkijkpunt dat een prachtig uitzicht biedt over de stad Horta, de haven en de omringende oceaan. Het ligt op een heuvel en biedt bezoekers een panoramisch uitzicht op het nabijgelegen eiland Pico met zijn imposante vulkaan, evenals het groene landschap van Faial zelf. Het is een populaire plek om te genieten van de natuurlijke schoonheid en het maritieme karakter van de Azoren.

SIGHTSEEINGTOUR BIJ ZONSONDERGANG: Boek hier tickets voor een sightseeingtour en jachtcruise op Faial bij zondersondergang. Geniet overdag van de bezienswaardigheden, de cultuur en leuke uitzichtpunten. En geniet 's avonds van de schitterende zonsondergang vanop een geweldig uitkijktpunt onder begeleiding van gidsen. Meer info en boeken.

  1. Botanische Tuin van Faial

De Botanische Tuin van Faial (zie ligging), gelegen in de regio Flamengos, is gewijd aan het behoud en de studie van inheemse en endemische planten van de archipel. De tuin toont een grote verscheidenheid aan lokale flora, waaronder bedreigde soorten en geneeskrachtige planten, en heeft een speciale afdeling voor zeldzame en bedreigde planten.

Het is een prachtige plek voor bezoekers om meer te leren over de unieke biodiversiteit van de Azoren en te genieten van de rust en schoonheid van de natuurlijke omgeving.

  1. Caldeira do Cabeço Gordo

Caldeira do Cabeço Gordo (zie ligging) is een grote vulkanische krater op het eiland Faial. Gelegen in het midden van het eiland, heeft de caldeira een diameter van ongeveer 2 kilometer en een diepte van 400 meter, met weelderige vegetatie langs de steile wanden.

Het is het hoogste punt van Faial en biedt spectaculaire uitzichten over het eiland, de oceaan en bij helder weer zelfs de naburige eilanden. Het gebied is populair voor wandelingen en natuurbeleving, dankzij de ongerepte schoonheid en rijke biodiversiteit.

HALFDAAGSE TOUR FAIAL: Boek hier een halfdaagse tour om het eiland Faial te ontdekken onder begeleiding van een deskundige gids. Bezoek de Caldeira en nog andere prachtige bezienswaardigheden tijdens de tocht. Meer info en boeken.

  1. Piscinas Naturais do Varadouro

De Piscinas Naturais do Varadouro (zie ligging) zijn natuurlijke zwemzwembaden aan de westkust van het eiland Faial. Deze zwembaden zijn gevormd door vulkanische rotsen en bieden beschutte plekken om te zwemmen in het heldere, oceaanwater. Omringd door ruige kliffen en weelderige vegetatie, bieden ze een unieke en schilderachtige plek om te ontspannen en te genieten van de zee.

De faciliteit heeft ook gemakkelijke toegang met trappen en platforms, waardoor het een populaire plek is voor zowel zwemmers als snorkelaars die de natuurlijke schoonheid van de kustlijn willen verkennen.

  1. Vulcão dos Capelinhos

Vulcão dos Capelinhos (zie ligging) is een vulkaan aan de westkant van het eiland Faial. Hij barstte uit in 1957-1958, wat resulteerde in een dramatisch veranderde kustlijn en een nieuw stuk land. Het landschap rond de vulkaan is kaal en vulkanisch, met zwarte as en lavarotsen, wat een sterk contrast vormt met de groene delen van het eiland.

Bij de vulkaan ligt een vuurtoren, die deels bedekt is met as van de uitbarsting en nu een bezoekerscentrum huisvest, waar men meer kan leren over de vulkaan en de geologische geschiedenis van de Azoren.

WALVISSEN EN DOLFIJNEN EXPEDITIE: Boek hier een expeditie om walvissen en dolfijnen te ontdekken. Ga mee met een ervaren zeebioloog om walvissen en dolfijnen te kijken tijdens je reis naar Faial. De expeditie zal zo'n 3 uur duren en je krijgt de kans verschillende walvissen en dolfijnen te spotten. Meer info en boeken.

  1. Fajã da Praia do Norte

Fajã da Praia do Norte (zie ligging) werd gevormd uit lava tijdens de uitbarsting van de vulkaan Cabeço do Fogo in 1672. Het beschikt over een strand met donker zand en hoge kliffen. In de omgeving vind je oude boerderijen, vakantiehuizen en charmante tuinen. Surfen is uitstekend op het zandstrand, maar pas op voor de krachtige stromingen.

PAARDRIJDEN OP FAIAL: Boek hier tickets voor paardrijden op Faial. Indien je op zoek bent naar een leuke, unieke ervaring, is paardrijden in het noorden van Faial met begeleiding een geweldige keuze. Meer info en boeken.

  1. Praia do Almoxarife

Praia do Almoxarife (zie ligging) is een groot zandstrand met donker zand en een groene omgeving dat door veel mensen wordt beschouwd als een van de beste stranden van de Azoren. De stad biedt geweldige faciliteiten, waaronder een camping, en het ligt op slechts 5 kilometer van Horta. Bovendien heeft het een adembenemend uitzicht op het eiland Pico.

  1. Waar overnachten op Faial?

Tijdens je reis naar Faial kan je ook kiezen voor een overnachting op het eiland. Zo kan je langer genieten van de schoonheid dat dit eiland te bieden heeft.

Hierbij geven we enkele van onze favoriete accommodaties op Faial

  • Hotel Horta: Een uitstekende en luxe keuze voor een verblijf op Faial. De kamers zijn modern en elegant ingericht. Het hotel biedt een grote tuin met buitenzwembad, een panoramisch restaurant met internationale en regionale gerechten en een bar met lounge. Er is fietsverhuur beschikbaar. Meer info en boeken.
  • Pátio Ecolodge: Indien je eerder zoekt naar een uniek verblijf, dan is Pátio Ecolodge een betere keuze. Deze accommodatie ligt in het natuurpark Faial Island en biedt een prachtig uitzicht op de Atlantische Oceaan. Er zijn kamers en appartementen beschikbaar in de accommodatie. Er wordt ontbijt geserveerd in de eetzaal en er kunnen activiteiten geboekt worden via de receptie. Meer info en boeken.
  • Casa da Pedra: Een prachtige vakantiewoning met alle nodige faciliteiten: een zithoek, keuken, badkamer, barbecue, tuin en terras. Er zijn verschillende huizen beschikbaar, met keuze voor 2, 3 of 5 personen. Er is gratis privéparking beschikbaar. Meer info en boeken.
  1. Mis niets op de Azoren met onze gratis reisgids!

Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf op de Azoren? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Download onze gratis reisgids Azoren met alle bezienswaardigheden en uitgestippelde stadswandelingen.

Azoren

Gratis reisgids Azoren downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?