Laddertjeswandeling in Rochehaut: Route info over de Balade des Échelles
Wandel de avontuurlijke laddertjeswandeling in Rochehaut + kaartje en video
Ooit al van de Laddertjeswandeling gehoord? Nu alleszins wel! Deze prachtige maar avontuurlijke wandelroute in het Waalse Rochehaut nabij Bouillon laat je er het mooiste van de sprookjesachtige Semois-vallei ontdekken, en wel op een heel bijzondere manier. Bereid je voor op een pittige wandeling over ruige bospaden, grillige rotsen en vooral glimmende brandladders, die je af en toe wel eens naar adem zullen doen happen. Al was het maar omwille van de fenomenale panorama’s die je onderweg voorgeschoteld krijgt.
Nadien kan je dan weer helemaal op je positieven komen bij Brasserie de Rochehaut, waar je tijdens een boeiend brouwerijbezoek je bierkennis wat bijschaaft en uiteraard ook enkele biertjes kan proeven. Van rivier tot bier in Rochehaut, een niet te missen uitstap in de adembenemende Ardennen. Daar zijn wij alvast rotsvast van overtuigd!
Inhoud artikel
De Laddertjeswandeling: Niet voor watjes
- Start- en eindpunt: Kerk van Rochehaut (Église Saint-Firmin de Rochehaut)
- Afstand: 5,5 km
- Totale stijging: 240 m
- Duur: 2,5 a 3 uur
- Wegdek: Grotendeels onverhard, bospaden, rotsen en brandladders
- Bewegwijzering: Liggend rode rechthoek met cijfer 43
- Niveau: Moeilijk
- Toegankelijkheid: Niet geschikt voor rolwagens, kinderwagens, personen die slecht te been zijn, kleine kinderen en zwangere vrouwen
- Opgelet, deze wandeling is niet geschikt om met (grote) honden te doen
- Parking: Gratis parkeren rond de kerk van Rochehaut of in de Rue de la Cense
- Download de GPX route hier
Kaartje met de laddertjeswandeling
Deze wandeling is niet voor watjes
Om meteen met de deur in huis te vallen: De Laddertjeswandeling, ofwel de ‘Balade des échelles’ in het Frans, is absoluut niet voor watjes. Hoewel het traject amper een kleine 6 km in afstand meet, moet je toch zo’n 2 tot 3 uur tijd rekenen om het lusvormige parcours helemaal af te leggen, afhankelijk van je persoonlijke conditie.
De route telt immers tal van steile stukken, wat hier en daar wat klauterwerk over soms glibberige rotsen vereist. Een handvol ladders temmen de moeilijkste passages, wat meteen ook de naam van deze pittige wandelroute verklaart.
Hoe die brandladders hier precies verzeilden, te midden van de Ardense bossen
Wel, naast hun functie om de fikse niveauverschillen over de grillige rotsen te overbruggen, vormen ze eveneens een knipoog naar het verleden. In september 1944 verstopten de inwoners van Rochehaut zich hier immers in de bossen nabij de Roche de l’Ermitage, op de vlucht voor de meedogenloze Duitsers die eerder al het naburige dorp Alle platgebrand hadden. De ladders kwamen er wel pas na de oorlog, in de jaren ’50, als aandenken aan deze treurige gebeurtenis.
Een zeer populaire wandeling
We liepen deze wandeling in de maand juli, en waren er zeker niet alleen, de laddertjeswandeling is een erg populaire attractie in de omgeving. De enige vijand die je nu nog moet trotseren, is je eigen fysieke conditie. Maar de geleverde inspanning wordt ruimschoots beloond met prachtige panorama’s over de meanderende Semois en de omliggende bossen. Gesp dus snel die wandelschoenen aan, smeer je kuiten in en trek op avontuur in dit stukje puur en onversneden Ardennen, voor een wonderbaarlijke wandeling over één van de meest unieke en spectaculairste wandelroutes van het land. Allons-y!
Pittige wandelroute over bospaden, rotsen en ladders
De Laddertjeswandeling start aan de 17e-eeuwse Saint-Firminkerk, in het dorpshart van Rochehaut. Het dorp doet z’n naam alleszins alle eer aan, dankzij de idyllische ligging bovenop een rots die 150 meter boven het diep ingesneden dal van de rivier de Semois uittorent.
Het stadje Bouillon, gekend voor zijn indrukwekkende kasteelruïne, ligt trouwens slechts op een boogscheut van Rochehaut vandaan. Wist je bovendien dat Rochehaut zich trots één van de mooiste ‘Villages Fleuris’ van Wallonië mag noemen? Voeg daar nog eens een dozijn pittoreske huizen in typische natuursteen aan toe en je shaket een pracht van een fleurig Ardens dorpje tevoorschijn.
TIP: Breng ook zeker een bezoekje aan de Saint-Firminkerk in Rochehaut, het volledig plafond werd in de jaren 1960 beschilderd door een plaatselijke kunstenaar, bijzonder om eens te zien.
Volg tijdens de wandeling de rode rechthoek met het cijfer 43
Het eerste deel van de route is nog betrekkelijk gemakkelijk om te wandelen. Traag maar gestaag daal je over fraaie boswegels af richting de Semois, die zich stukken dieper een weg richting Frankrijk meandert. Je hoort hem al van ver tussen de bomen ruisen.
Hier en daar bots je wel al eens op een rots die wat meer coördinatie vergt, maar al bij al valt het nog goed mee qua intensiteit. Nu toch nog. Eens beneden, op rivierniveau, nodigt een overdekte picknickplaats aan de oevers van de Semois verleidelijk uit tot het inlassen van een korte picknickpauze. Misschien geen overbodige luxe, want vanaf nu gaat de laddertjeswandeling stilaan in crescendo. Want ja, waar blijven ze toch, die ladders?
Eerst tast je nog over een min of meer vlak aarden pad de oever van de sprankelende Semois af, maar al snel krijgt de route een meer rotsachtig karakter en kan het klauteren beginnen. Grillige rotsen en kronkelende boomwortels vormen al de eerste, natuurlijke trappen. Hier en daar zorgen balustrades voor wat houvast. Pas écht avontuurlijk wordt het zodra je de eerste ladder opklimt. En zo volgen er een vijftal kort op elkaar. Niet alleen naar omhoog, maar af en toe ook nog eens eentje naar omlaag. Het lijkt wel alsof je aan een intensieve brandoefening deelneemt. Als het zweet je nu nog niet aan de lippen staat, dan weten wij het ook niet meer. Niet verwonderlijk dat men de treden van een ladder ook wel ‘sporten’ noemt. Neem dus af en toe ook even de tijd om weer op adem te komen, terwijl je vanop de hoog uitstekende rotsen van een adembenemend zicht over de Semois-vallei geniet.
Eens de laatste ladder achter de rug, gaat het nog een eindje als een achtbaan op en neer over een aarden pad, tot je langzaam maar zeker weer uit de vallei ontsnapt en opnieuw het dorpje Rochehaut binnenslentert. Wellicht met de tong tot op je tenen, maar je zal er ongetwijfeld geen spijt van hebben.
Brouwerijbezoek aan de Brasserie de Rochehaut
Ben je het wandelen even ladderzat? Hop dan aan de rand van het dorp even binnen bij Brasserie de Rochehaut. Meesterbrouwer Arnaud Boreux stichtte hier in 2019 een gloednieuwe microbrouwerij, op de site waar zijn ouders, broer en zus eerder al een dierenpark en landbouwmuseum uit de grond stampten.
Arnaud, of één van zijn toegewijde medewerkers, gidst je met veel passie en plezier gratis in de brouwerij rond en vertelt je in tussentijd wat meer over hoe het bierbrouwen precies in zijn werk gaat, van graankorrel tot in het glas.
Speciaalbier met gist uit Orval
Voor z’n verschillende soorten bier gebruikt Arnaud Waalse mout van hoge kwaliteit en water van een lokale bron 5 km verderop. De gist komt dan weer van de abdij van Orval. Kan dus niet slecht zijn! Wist je trouwens dat er voor één liter bier 4 à 5 liter water nodig is? En per dag draait men er zomaar even 625 kg aan graan door. Da’s dus zeker geen klein bier, als je het ons vraagt.
Een paar keer per jaar brouwt Brasserie de Rochehaut ook een tijdelijk speciaalbiertje, waarbij ze wat met ingrediënten gaan experimenteren die je niet zo gauw in bier verwacht. Zo proefden wij van hun ‘Rhubiscus’-bier, met als hoofdingrediënten rabarber en hibiscus. Die laatste is een soort kamerplant van Aziatische origine. En zo vloeit er hier regelmatig wel eens een buitengewoon biertje uit de tapkranen, die je enkel ter plaatse kan degusteren.
Restaurant Angus Grill, dierenpark en landbouwmuseum
Een bierproeverij mag uiteraard niet ontbreken bij een bezoek aan Brasserie de Rochehaut
Je krijgt er vier verschillende biertjes voorgeschoteld, waar je gerust je ongezouten mening over kwijt kan. Weten enkele biertjes de beproeving wel te doorstaan en smaakt het naar meer? Ga dan gerust even shoppen in het buurtwinkeltje van de brouwerij, waar je bier en tal van lokale delicatessen mee naar huis kan smokkelen. Honger? Blijf dan toch gewoon lunchen of dineren in restaurant Angus Grill, dat onder hetzelfde dak huist als de brouwerij zelf. Het voortreffelijke vlees dat hier geserveerd wordt, is trouwens afkomstig van hun eigen boerderij, dat in het naburige Carlsbourg ligt. De korte keten op z’n best.
Ook over de architectuur van Brasserie de Rochehaut valt wel iets aardigs te vertellen. Het splinternieuwe gebouw is grotendeels opgetrokken uit hout en natuursteen, wat er een erg knus kader schept. Ergens heeft het wel wat weg van een Oostenrijkse chalet, maar dan in een moderne Ardense stijl en met glimmende brouwketels als decor binnen. Het dak ligt verder ook bezaaid met zonnepanelen, waardoor de brouwerij voor een groot deel z’n eigen energie opwekt.
Bij goed weer kan je bovendien plaatsnemen op het zonnige terras, dat je er op een uitzicht over de omgeving trakteert om van te smullen. Ook met de kinderen ben je bij Brasserie de Rochehaut aan het juiste adres, dankzij de mooie speeltuin en het levendige dierenpark dat je aan boord van een elektrisch treintje kan verkennen.
GPX route downloaden
Onze tips voor de laddertjeswandeling van Rochehaut
- Rochehaut beschikt over voldoende parkeergelegenheid. Er zijn gratis parkeerplaatsen rond de kerk, aan Le Panorama de Frahan (zie ligging op de kaart) en in de Rue de la Sense, alle vlakbij het beginpunt van de Laddertjeswandeling. Je kan de wagen eventueel ook aan de Brasserie de Rochehaut parkeren, dat op een kilometer van de start ligt.
- Openbaar vervoer is quasi onbestaande hier. Buslijnen 43 Bohan-Menuchet en 45 Bouillon-Menuchet zorgen voor de (minimale) ontsluiting van Rochehaut, vooral in functie van schoolvervoer (zie website). Het dichtstbijzijnde treinstation is dat van Carlsbourg, op 10 km van Rochehaut (zie website).
- De Laddertjeswandeling kan in principe het ganse jaar door bewandeld worden, al raden we dit af bij hevige regenval (kans op modderige paden, glibberige rotsen en een onstuimige rivier) of winterse omstandigheden (sneeuw en ijs), wat deze wandeling best wel gevaarlijk kan maken.
- Stevige wandelschoenen met goede grip zijn een must, kom hier niet op je teenslippers.
- Draag bij voorkeur kledij die zweet absorbeert en kleed je ook in laagjes, wil je niet oververhitten tijdens de wandeling.
- Deze wandeling wordt ten stelligste afgeraden voor jonge kinderen, zwangere vrouwen en personen die slecht te been zijn.
- Deze wandeling is niet aangeraden met honden, ladders op en af klimmen met je hond is niet te doen.
- Download hier de GPX van de Laddertjeswandeling, maar de route is goed bewegwijzerd. Volg de rode rechthoek met cijfer 43.
- Meer info over de brouwerij, het dierenpark en het landbouwmuseum: rochehaut-attractions.be/nl, voor het brouwerijbezoek dien je op voorhand te reserveren.
- Er zijn veel (scherpe) rotsen onderweg, een basis EHBO kit meenemen kan altijd nuttig zijn, mocht je snij of schaafwonden oplopen.
- Nog meer van Rochehaut zien? Je kan hier meerijden met een toeristentreintje of met paardenkoest getrokken door Ardeense trekpaarden. De paarden rijden enkel in het weekend uit, vertrek aan de kerk van Rochehaut.
- Parkeer je je wagen in Rochehaut in de Route de Alle? Dan maak je bij Le Panorama de Frahan al meteen kennis met een prachtig uitzicht over de Semois-vallei en het dorpje Frahan beneden.
- Nog meer van Rochehaut zien? Je kan hier meerijden met een toeristentreintje of met paardenkoest getrokken door Ardeense trekpaarden. De paarden rijden enkel in het weekend uit, vertrek aan de kerk van Rochehaut.
- Wist je dat er in de vallei van de Semois een heuse reus begraven ligt? Of dat is toch wat de mythe vertelt. Je kan de ‘gesneuvelde gigant’ een laatste groet brengen bij ‘Het Graf van de Reus’ (Le Tombeau du Géant in het Frans), in het gehucht Botassart. Vanaf Rochehaut is het een kwartiertje rijden naar een ruime parking nabij het panoramapunt. Wegwijzers gidsen je erheen. Hier kijk je uit over een lusvormige meander van de Semois, die hier minnig een beboste heuvel omhelst. Mits wat fantasie herken je in die heuvel een kolossale grafkist, dankzij de schikking en de verschillende kleurschakeringen van de bomen op de heuvel.
- Combineer Rochehaut met een bezoek aan het stadje Bouillon, vooral gekend omwille van de middeleeuwse kasteel van kruisvaarder Godfried van Bouillon.
- Fijnproever en zin in een gastronomische ervaring? Reserveer dan een tafeltje bij La Table de Maxime, in het ingeslapen dorpje Our, op zo’n 20 minuten rijden van Rochehaut. Na carrière gemaakt te hebben in de Brugse sterrenzaak De karmeliet, opende chef Maxime Collard in 2009 zijn eigen restaurant in de Ardennen en heeft ondertussen 2 Michelin sterren. Je kan er desgewenst ook blijven slapen in één van de zes knusse kamers, zodat je er ook zonder enige schroom van de aangepaste wijnen kan proeven.
- Op zoek naar een meer budgetvriendelijke plek om te overnachten inclusief diner? Dan is Hôtel des Ardennes zeker een aan te bevelen verblijf, meer info en prijzen.
Video: Wandel de laddertjeswandeling in Rochehaut
Ben je benieuwd wat je zoals mag verwachten tijdens de laddertjeswandeling in Rochehaut? In onderstaand filmpje kan je met ons mee tijdens ons wandel en klimwerk in Rochehaut. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk zelf naar Bouillon moeten afreizen.
Mis niets met onze reisgids Belgische Ardennen
Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist in de Belgische Ardennen? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Ardennen met 24 routes en +200 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Belgische Ardennen.