Het Anne Frank Huis bezoeken? Alle info, tips en tickets online kopen
De Tweede Wereldoorlog heeft overal in Europa sporen achtergelaten en gaf elk land aangrijpende verhalen die tot op de dag van vandaag wereldwijd gekend zijn. Het verhaal van Anne Frank, een Joods tienermeisje die tijdens de oorlog om het leven kwam, is één van de grote Nederlandse oorlogsverhalen. Haar dagboek wordt al jaren in grote oplagen verkocht en in vele landen vertaald.
Het ‘Achterhuis’, waarin Anne en haar familie zich verscholen, is één van de meest bezochte musea in Nederland die je echt eens moet gezien hebben. Wachtrijen overslaan en zeker zijn van je bezoeken? Koop je tickets online
Onze tip: Boek je Anne Frank huis tickets online
De Anne Frank Huis tickets zijn vaak al maanden van te voren uitverkocht.
Boek een rondleiding voor € 21 en maak kennis met het verhaal van Anne Frank en bezoek het museum op het minst drukke tijdstip. Entree is gegarandeerd maar tickets zijn extra bij te betalen boven de prijs van de rondleiding. Lees hier de details.
Of boek een bus tour + skip-the-line ticket voor het Anne Frank Huis voor € 34. Zo ben je zeker dat je binnen kan.
Inhoud artikel
Geschiedenis
1.1. Prinsengracht 263/265
Het huis aan de Prinsengracht 263 in Amsterdam en het naastgelegen huis op nummer 265 werden in 1635 door Dirk van Delft gebouwd, maar de façade en het achterhuis van het pand werden pas bij de renovatie in 1740 toegevoegd. In eerste instantie was het een privéresidentie, maar daarna heeft het ook dienst gedaan als een warenhuis, een paardenstal, het pand van een chemicaliënbedrijf en als pand van een pianorollenfabriek.
1.2. De kantoren van Opekta en Pectacon
Pas op 1 december 1940 vestigen de kantoren van Opekta en Pectacon zich in het pand. Het gebouw werd hierbij in 4 delen verdeeld. Op de begane grond werden aan de voorkant de goederen die verhandeld werden verzameld en die werden in het midden van het gebouw verwerkt. Aan de achterkant van het gebouw lag het magazijn, waarin de goederen klaargemaakt werden voor verzendingen. Op de eerste verdieping lagen de kantoren. Miep Gies, Bep Voskuijl, Johannes Kleiman en Victor Kugler hadden hun kantoren aan de voorkant van het gebouw, terwijl het kantoor van Otto Frank aan de achterkant van het pand te vinden was.
1.3. Dreiging van de oorlog
De familie Frank woonde in eerste instantie in de Duitse stad Frankfurt, maar door de economische crisis, het groeiende antisemitisme en de opkomst van Hitler besloot de familie, net als vele andere Joden, in 1933 te verhuizen. Otto Frank ging voor het Duitse bedrijf Opekta een Nederlandse afdeling leiden. Tegen het einde van het decennium dreigde de oorlog, waardoor Otto probeerde te regelen dat zijn familie naar de Verenigde Staten kon verhuizen, maar helaas lukt dit hem niet.
1.4. Voorbereiding onderduiking
Nadat de oorlog op 10 mei 1940 ook Nederland betrekt, verliest Otto zijn bedrijf en probeert hij nogmaals te emigreren. Wanneer dit mislukt, besluit de familie onder te duiken met de hulp van oude werknemers van Otto. In 1942 werd er langzaamaan een schuilplaats ingericht op de eerste en de tweede verdieping van het achterhuis van het pand. Dit deel van het pand was goed verborgen en was dankzij de gebouwen die er omheen stonden niet te onderscheiden.
1.5. De draaikast
Op 5 juli 1942 kreeg Margot Frank, de oudste dochter van Otto, de oproep om zich voor een Duits werkkamp te melden. Hierdoor besloot de familie om meteen onder te duiken en de volgende dag al trokken ze in de schuilplaats van het achterhuis in. Voor een paar dagen verbleef de familie, bestaande uit Otto, zijn vrouw Edith en hun twee dochters Margot en Anne, hier alleen. Op 13 juli besloot ook de familie van een medewerker van Otto, de familie Van Pels, onder te duiken. Kort daarna werd de draaikast geïnstalleerd die de ingang naar de schuilplaats verborg. In november dook nog een kennis van Otto onder bij hen, namelijk de tandarts Fritz Pfeffer.
1.6. Het leven in het achterhuis
Het achterhuis was maar 46 vierkante meter groot en doordat het boven het magazijn was gelegen, moesten de onderduikers overdag heel erg stil zijn. Van het bedrijf wisten maar 4 medewerkers van het bestaan van de schuilplaats en de personen die hier verbleven. Johannes, Victor, Bep en Miep zorgden samen met Mieps man Jan dat de onderduikers eten en drinken kregen en brachten ze ook op de hoogte van het nieuws van de buitenwereld.
1.7. Het verraad
Op 4 augustus 1944 werden de onderduikers anoniem verraden en viel Oberscharführer Karl Silberbauer met 4 anderen het pand binnen. Alle onderduikers werden samen met Victor Kugler en Johannes Kleiman gearresteerd en gedeporteerd naar verschillende concentratiekampen. De helpers van de onderduikers werden naar het kamp in Amersfoort gestuurd, terwijl de onderduikers zelf naar Auschwitz werden gedeporteerd.
Johannes kwam al snel na de arrestatie vrij, terwijl Victor na een half jaar uit het kamp wist te ontsnappen. Edith Frank overleed vrij snel in Auswitch door uithongering en Margot en Anne werden doorgestuurd naar het kamp Bergen-Belsen en kwamen hier te overlijden door ziekte en ontberingen. Otto is de enige van de familie die de oorlog overleefde.
1.8. Otto’s terugkeer
Na de arrestaties werd het achterhuis leeggehaald door de officieren en werden de meubels, kleding en andere voorwerpen naar Duitse families gebracht. Miep Gies en Bep Voskuijl kwamen echter tegen de orders van de politie even terug naar het huis om een aantal spullen te redden. Toen Otto Frank na zijn vrijlating terugkwam in Amsterdam kreeg hij de geredde voorwerpen, waaronder het dagboek van Anne.
1.9. Het dagboek van Anne
In 1947 bracht Otto het dagboek van Anne uit onder de titel ‘Het Achterhuis’. Het boek werd al snel goed verkocht en in meerdere talen werd vertaald. Door het grote succes zochten mensen de plaats van het achterhuis op en medewerkers van het bedrijf leidden vervolgens de bezoekers rond in het huis tot het bedrijf in 1955 naar een ander gebouw verhuisde. Het pand aan de Prinsengracht werd verkocht met de bedoeling dat het verwoest zou worden om plaats te maken voor een fabriek, maar de Nederlandse krant ‘Het Vrije Volk’ begon op 23 november 1955 een petitie om het gebouw als een monument op te laten nemen.
1.10. De Anne Frank Stichting & het museum
Otto Frank begon hierna samen met Johannes Kleiman op 3 mei 1957 de Anne Frank Stichting om fondsen te werven om het gebouw te restaureren. Vervolgens werd het gebouw in oktober gedoneerd aan de organisatie en de verzamelde fondsen werden gebruikt om Prinsengracht 265 aan te schaffen. Uiteindelijk werd op 3 mei 1960 het museum geopend.
1.11. Renovaties
Tussen 1970 en 1999 werd het museum gesloten voor renovaties, zodat er meer bezoekers konden worden ontvnagne. Het museum werd op 9 september 1999 opnieuw geopend door de toenmalige koningin Beatrix met een nieuwe tentoonstellingsruimte, een boekwinkel en een café. Ook waren de kantoren aan de voorkant van het huis teruggebracht naar de staat waarin ze verkeerden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Otto Frank stierf in 1980, nog voor de renovaties klaar waren, maar was tot die tijd wel dicht betrokken bij de Stichting. Daarnaast zette hij zich veel in voor de rechten van de mens.
Het Anne Frank Huis
2.1. Het huis & originele voorwerpen
Het Anne Frank Huis is teruggebracht naar de staat waarin het verkeerde nadat het achterhuis leeg werd gehaald door de officieren. Het was de wens van Otto Frank dat het in deze lege staat zou te zien zijn. Er zijn dus ook geen meubels te vinden in de kamers, maar door het museum zijn wel foto’s, filmbeelden, citaten uit het dagboek en originele voorwerpen van de bewoners van het achterhuis terug te vinden. Zo is de kamer die Anne met Frits Pfeffer deelde, bekleed met foto’s en afbeeldingen die Anne had verzameld en op de muur had geplakt. Bezoek het Anne Frank huis, boek je tickets online.
2.2. Tentoonstelling dagboek
Er is een aparte zaal waar het dagboek tentoon wordt gesteld, en hier zijn ook pagina’s uit de herschreven versie van het dagboek te zien die Anne na het horen van een oproep op de Engelse radio was begonnen. Hiernaast worden 2 andere schriften waarin ze citaten en eigen verhalen opschreef tentoon gesteld.
2.3. Reflecties
In het museum is ook de tentoonstelling ‘Reflecties’ te vinden. Hierin vertellen mensen die Anne kenden, maar ook auteurs, acteurs, politici en de bezoekers van het museum via drie grote videoprojecties wat Anne en haar verhaal voor hen betekent.
Openingstijden
- Het Anne Frank Huis is het gehele jaar door geopend.
- Het is alleen gesloten op Jom Kipoer op 19 september.
- Het museum is van 1 april tot 1 november dagelijks van 09:00 uur tot 22:00 uur geopend.
- In de maanden juli en augustus opent het museum al om 08:30 uur.
- Van 1 november tot 1 april is het museum zondag tot en met vrijdag van 09:00 uur tot 19:00 uur geopend en op zaterdag van 09:00 uur tot 21:00 uur.
Tot slot zijn er nog een paar dagen waarop de openingsuren afwijken. Bekijk dit dus zeker goed voor als je een bezoekje wil plannen:
- Op 1 januari is het Anne Frank Huis geopend van 12:00 uur tot 22:00 uur.
- Op 4 mei en 18 september is het geopend van 09:00 uur tot 19:00 uur.
- Op 3 november kan je een bezoek brengen van 09:00 uur tot 18:00 uur.
- Als laatste is het Anne Frank Huis ook nog open op 25 en 31 december van 09:00 uur tot 17:00 uur.
Tickets online boeken Anne Frank Huis
4.1. Tickets aanschaffen
Tickets voor het Anne Frank Huis zijn alleen online te koop. Je moet bij het aanschaffen van een ticket een datum van bezoek en een specifiek tijdslot selecteren. 80% van de tickets wordt 2 maanden voor data online vrijgegeven, terwijl de laatste 20% op de dag zelf pas wordt vrijgegeven.
Tickets zijn zeer snel uitverkocht, zeker tijdens weekends en vakantieperiodes!
4.2. Korting & gratis toegang
Een standaard ticket voor iedereen tussen de 10 en 17 jaar kan verkregen worden met korting.
Kinderen tot 9 jaar kunnen gratis naar binnen. Er komt wel een kost van €0,50 bij voor de reservering. Toegang is ook gratis met een Museumkaart of BGL VIP-kaart.
Verder betaal je maar €5 met een CJP kaart of Amsterdam City Card. Deze tickets moet je wel vooraf kopen.
4.3. Gids
Het is mogelijk om een introductiepraatje over het museum, de oorlog en de Jodenvervolging te volgen voor een bezoek. Deze uitleg duurt ongeveer 30 minuten en wordt in het Engels gegeven. Er is een gratis audiotour verkrijgbaar in het Nederlands, Engels, Frans en nog heel wat andere talen.
Onze tip: Graag een begeleide tour doen door de Joods wijk en meer over Anne Frank? Boek je tour online.
Vermijd de wachtrijen
Doordat tickets alleen online te verkrijgen zijn en het museum met specifieke tijdsloten werkt zijn de wachtrijen niet erg lang of zelfs niet bestaand. Wel dien je op tijd je ticket aan te schaffen voor een bezoek op de gewenste dag en tijd, en je dient ook tijdig aanwezig te zijn bij het museum om zo je tijdslot niet te missen. Koop je tickets tijdig online, dit is de enige manier om nog binnen te kunnen.
Wegbeschrijving
6.1. Te voet
Ondanks dat het pand gelegen is aan de Prinsengracht 263-267 is de ingang gelegen aan de Westermarkt 20. Vanaf het Centraal Station van Amsterdam is het ongeveer 20 minuten te voet en ook vanaf andere plaatsen in het centrum van Amsterdam is het Anne Frank Huis goed wandelend te bereiken.
6.2. Met het openbaar vervoer
Het Anne Frank Huis is te bereiken met trams 13, 14, 17. Stap hierbij uit bij halte Westermarkt, vanwaar je binnen enkele minuten bij het museum bent.
6.3. Met de auto
De dichtstbijzijnde parkeerplaatsen zijn te vinden op de Marnixstraat 250, de Nieuwezijds Kolk 18 en Beursplein 15, vanwaar het nog ongeveer 1 kilometer te voet is naar het Anne Frank Huis is. Het is ook mogelijk om te parkeren op IJdok 33 of op de Kalverstraat, vanwaar het nog anderhalve kilometer naar het museum is.
Praktische info
- Een bezoek aan het Anne Frank Huis is niet geschikt voor mindervaliden door de ‘beenbreektrap’ en de indeling van het achterhuis.
- Grote tassen, jassen, paraplu’s, buggy’s en kinderwagens moeten bij de garderobe worden afgegeven.
- Fotograferen is niet toegestaan in het museum.
- Voor je bezoek neem je best 2 à 3 uur zodat je alles rustig kan bekijken.
- Boek je tickets online, enkel zo kan je het museum bezoeken.
Waar overnachten in Amsterdam?
Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Amsterdam? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van het Centraal Station, Jordaan, Grachtengordel en Museumkwartier. Ontdek zeker onze 11 favoriete hotels in Amsterdam.
Waar overnachten in Amsterdam?
Exclusief: een kijkje in het Anne Frank Huis
Hoewel het verboden is voor bezoekers om in het Anne Frank Huis te filmen of fotograferen, kan je in dit filmpje toch een kijkje nemen binnen in het museum. Luister ondertussen naar het verhaal van Anne en kijk mee naar de originele draaikast, foto's en voorwerpen van de familie Frank.
Download je gratis stadswandeling Amsterdam
Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Amsterdam. Ideaal om Amsterdam volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien in Amsterdam? Koop dan onze reisgids Amsterdam met 3 themawandelingen en meer dan 87 highlights. Eerst uitproberen? Download alvast onze gratis stadswandeling Amsterdam en ga op pad!