7 x mooiste bezienswaardigheden in Theth: wat zien & doen in dit Albanese bergdorp?

Volledige reisgids kopen voor € 10

7 x mooiste bezienswaardigheden in Theth: wat zien & doen in dit Albanese bergdorp?

4 juli 2024 in Albanië0 reacties

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Theth en omgeving + verblijftips voor je bezoek

Theth is een van de meest afgelegen dorpen in het noorden van Albanië en heeft een rijke historie en cultuur die diepgeworteld zijn in de tradities van de regio. Het charmante bergdorp heeft door de jaren heen zijn traditionele karakter behouden, met stenen huizen en houten daken, en biedt een authentieke blik op het dorpsleven in de Albanese bergen.

Ontdek in deze blogpost de mooiste bezienswaardigheden in Theth en omgeving.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Theth

Reisgids
Vliegtickets2u30 vliegen naar Tirana, richtprijs € 69 vergelijk prijzen bij TUI, Transavia of Cheaptickets
Vanaf Tirana is he nog zo'n 4 uur rijden naar Theth in het noorden van Albanië.
VerblijvenOvernachtingen in Theth:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij TUI (va. € 265), DeJongIntra (va.€ 167) of ga avontuurlijk Packraften in Slovenië (va. € 720)
HuurautoIn Slovenië is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden in Theth

Theth ligt in het noorden van Albanië, in de regio Shkodër. Het dorp bevindt zich in de Albanese Alpen, ook wel de Prokletije-bergen genoemd, in het hart van het Theth National Park. Theth is een ideale bestemming voor wie op zoek is naar een rustige plek waar je heerlijk kan wandelen, genieten van de serene omgeving en de traditionele Albanese cultuur kan ervaren.

Je kan Theth bereiken via een kronkelende weg vanuit de stad Shkodër, die ongeveer 70 kilometer ten westen van Theth ligt. Het dorpje is op zich niet zo groot maar toch zijn er enkele bezienswaardigheden die absoluut de moeite waard zijn om te ontdekken.

  1. Het dorpsleven in Theth

Wat Theth zo bijzonder maakt, is de authentieke sfeer die hier rondhangt. In Theth ervaar je nog het authentieke dorpsleven op het Albanese platteland, ver weg van de moderne wereld. Je gaat hier als het ware "back-to-basic". Het dorp bestaat uit enkele traditionele stenen huisjes en wordt gekenmerkt door een langzaam en rustig levensritme. Koeien grazen hier vrij op de heuvels, en de lokale bevolking leeft nog steeds volgens oude tradities en gewoonten.

Het dorpje staat daarnaast ook bekend om hun gastvrije inwoners, iedereen staat klaar om je op weg te helpen. Vele inwoners zetten hun deuren open voor toeristen die de omgeving komen verkennen. Verhuren van accommodatie is, naast de landbouw en veeteelt, een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking.

OVERNACHTINGSTIP: Shpella Guesthouse Theth is gevestigd in een traditioneel stenen huis van meer dan 100 jaar oud in het hart van het dorp Theth. Dit pension biedt zowel slaapzalen als privékamers, een fascinerend uitzicht op de bergen en de groene omgeving en traditionele gerechten bereid met verse ingrediënten uit de eigen tuin. Absolute aanrader. Meer info en boeken.

  1. Bezoek de kerk van Theth

Bezoek zeker eens de kerk van Theth, ongetwijfeld een van de meest fotogenieke kerken die je al bent tegengekomen. De kerk (Kisha e Thethit in het Albanees) bevindt zich op een heuvel aan de van het dorpscentrum (bekijk ligging) en wordt omringd door groene weiden en majestueuze bergen van de Albanese Alpen. Mooier wordt het niet!

Veel toeristen komen naar Theth specifiek om de kerk te bezichtigen. De kerk is een eenvoudig, witgekalkt gebouw met een karakteristieke houten dakconstructie en een kleine klokkentoren. Het sobere maar charmante ontwerp past perfect in het pittoreske berglandschap van Theth. Binnenin kan je nog enkele traditionele fresco's en schilderijen bewonderen die meer vertellen over de lokale cultuur en geschiedenis. Vooral 's ochtends bij zonsopgang en 's avonds, wanneer de zon weer stilletjes aan onder gaat en de kerk verlicht wordt, is het prachtig om te zien.

  1. Hike naar de Blue Eye

Vanuit het dorpscentrum van Theth kan je verschillende wandelingen maken, een daarvan is naar de Blue Eye (Syri i Kaltër) in het dorp Kaprr. De Blue Eye is een van de meest bezochte natuurlijke bezienswaardigheden nabij Theth.

LEESTIP: Ontdek nog meer van Theth en omgeving met onze uitgebreide reisgids Albanië.

Je kan er ook voor kiezen om vanuit Theth te vertrekken (dan doe je er 3 uur over) of een rondwandeling maken door de Thethvallei. Bij deze wandeling kom je niet alleen langs de Blue Eye maar ook langs de Grunas-waterval (meer over deze wandeling).

Bij de Blue Eye kan je even uitrusten bij het lokale bar "Blue Eye Bar" (bekijk ligging) of een verfrissende duik nemen in het helderblauwe water van de natuurlijke poel. Het water is zo helder dat je als het ware de bodem kan zien, zelfs op de diepste punten. Vanop het houten terras en de brug (bekijk ligging) heb je tevens een prachtig uitzicht van bovenaf over de Blue Eye en de omgeving.

WANDELTOUR: Je kan ook een begeleide wandeltocht boeken, zo hoef je zelf niets uit te zoeken. De meeste tours vertrekken van Shkodër, Tirana en Dürres. Sommige tours kan je ook combineren met andere bezienswaardigheden zoals de Grunas waterval. Bekijk hier het volledige aanbod dagtours naar Theth en The Blue Eye.

  1. Grunas-waterval

Als je vanuit Theth naar de Blue Eye wandelt, kan je er ook voor kiezen om de Grunas-waterval aan de wandeling toe te voegen. De Grunas-waterval ligt aan de rand van het dorp Theth, op de westelijke helling van de Thethvallei. Het water stroomt door een kalkstenen berg, in een dunne strook zo'n 25 meter naar beneden in een blauwe vijver. Sinds 2002 is de waterval uitgeroepen tot natuurmonument.

  • De wandelroute naar de indrukwekkende waterval duurt ongeveer een uur vanaf het dorpscentrum (meer info over de wandelroute).
  • Je kan deze route makkelijk wanden met kinderen, wandelschoenen zijn handig voor meer grip maar zeker niet noodzakelijk.
  • Vergeet tijdens het wandelen niet af en toe rond te kijken, de uitzichten zijn namelijk adembenemend mooi.
  • Wil je de drukte vermijden? Kom dan best zo vroeg of laat mogelijk op de dag.

TOUR: Boek hier je begeleide dagtour naar de Grunas-waterval vlakbij Theth.

  1. Wandeling van Theth naar Valbona

Wanneer je op zoek gaat naar informatie over Theth, kom je meteen het pittoreske kerkje tegen, een van de belangrijkste bezienswaardigheden die ook het meeste toeristen trekt. Maar daarnaast is het bergdorpje ook erg populair omwille van de Valbona Pass hike, een prachtige wandeling van 17 kilometer die start in Theth.

De driedaagse wandeling van Theth naar Valbona is een van de bekendste en mooiste hikes door de Albanese Alpen. Het maakt deel uit van de "Peaks of the Balkans" route en biedt adembenemende landschappen, traditionele dorpjes en een uitdagende trekkingervaring voor wandelliefhebbers.

  • Je wandelt van het ene bergdorpje Theth naar het andere Valbona. Je kan de wandeling ook in omgekeerde richting wandelen.
  • Hoogtepunten onderweg: de prachtige natuur van de Albanese Alpen, een blik op het dagelijkse dorpsleven en uiteraard ook de mooiste uitzichten
  • De wandeling vereist een goede conditie (er komen enkele beklimmingen aan de pas).
  • Lees meer over deze prachtige wandeling in Albanië.
  1. Lock-in Tower (oude verdedigingstoren)

De Lock-in Tower, in het Albanees bekend als "Kulla e Ngujimit", torent hoog uit boven het dorpscentrum van Theth en herbergt de geschiedenis van een hele regio. De toren wordt gekenmerkt door zijn stenen constructie en zijn smalle ramen. Deze meer dan 400 jaar oude toren, werd gebruikt om moordenaars te beschermen tegen wraakzuchtige bloedvetes die voortkwamen uit het eeuwenoude Kanun (traditionele Albanese gewoonten en wetten die zijn vastgelegd in de 15de eeuw).

  1. Theth National Park

Theth ligt in het hart van het Theth National Park. Dit is een van de natuurlijke attracties in Albanië die je niet mag missen tijdens je bezoek. Het is het hele jaar door adembenemend - een must voor wandel- en natuurliefhebbers.

Dit beschermde gebied omvat het grootste deel van de Shala Valley

Het gebied van 2.630 hectare wordt gedomineerd door hooggebergte, met veel opmerkelijke landschapskenmerken, flora en fauna. Het nationaal park maakt deel uit van een groot beschermd ecosysteem dat grotendeels ongerept en onaangetast is. Je vindt hier een aantal grotere zoogdieren en indrukwekkende vogels, waaronder verschillende zeldzame of bedreigde soorten. Er zijn ongeveer zeventig bedreigde plantensoorten te vinden in het park.

  1. Waar overnachten in Theth?

Theth is een klein maar gezellig dorpje, waar zowel in het dorp als in de nabije omgeving enkele bezienswaardigheden zijn die de moeite zijn om te ontdekken. Met de nabijheid van deze toeristische plekken en de authentieke, rustige dorpssfeer die hier rondhangt, is het niet gek dat Theth vaak als uitvalbasis gekozen wordt. Er zijn verschillende accommodaties te vinden, van budgetpensions, tot boetiekhotels met wat meer luxe. Hieronder enkele van onze favoriete of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en pensions in Theth.

  • Guesthouse Pashko wordt uitgebaat door een gastvrije familie die altijd klaarstaan voor een leuke babbel, biedt ruime accommodatie voorzien van alle nodige luxe en comfort, een eigen restaurant, gratis parking, een gezellige tuin en een bar. Ontbijt kan je bijboeken. Meer info en boeken.
  • Guesthouse Marashi bevindt zich naast de helder stromende Shala-rivier. Het pension is eenvoudig ingericht in de traditionele Albanese stijl en biedt gratis parkeergelegenheid op het terrein. Er is een restaurant dat lokale en biologische gerechten serveert. Meer info en boeken.
  • Guesthouse Prrockaj Theth, een ander charmant pension uitgebaat door een familie, biedt ruime gezellig ingerichte kamers, een heerlijk ontbijt én een ideale (rustige) ligging vlakbij de wandelroutes. Meer info en boeken.
  • Vidis Chalet Hotel biedt een onvergetelijk verblijf. Het hotel is prachtig gelegen, biedt accommodatie in houten chalets met terras, een heerlijk ontbijt met lokale producten én een waanzinnig mooi uitzicht. Puur genieten. Meer info en boeken.
  1. Mis niets tijdens je bezoek aan Albanië met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Albanië? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. Koop onze reisgids Albanië en laat je verbazen met onze uitgestippelde rondreis langs de mooiste en meest bijzondere bezienswaardigheden in van het land(+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Albanië hier.

Albanië

Gratis reisgids Albanië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?