13 x mooiste bezienswaardigheden in Korçë: wat zien & doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

13 x mooiste bezienswaardigheden in Korçë: wat zien & doen tijdens je bezoek?

9 juli 2024 in Albanië0 reacties

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Korçë + verblijftips

Korçë is de grootste stad in het oosten van Albanië. Gelegen aan de voet van de Morava-berg en nabij het gelijknamige plateau, biedt Korçë een unieke mix van natuurlijke schoonheid en historische charme. De stad, met haar karakteristieke rode daken en geplaveide straten, ademt een sfeer van authentieke Balkan-tradities en gastvrijheid. Wandel door het bruisende centrum met gezellige pleinen en boeiende musea en bezoek een van de grootste orthodoxe kathedralen in Albanië.

Lees verder en ontdek de mooiste plekken en bezienswaardigheden in de Albanese stad Korçë.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Korçë

Reisgids
Vliegtickets2u30 vliegen naar Tirana, richtprijs € 69 vergelijk prijzen bij TUI, Transavia of Cheaptickets
Vanaf Tirana is he nog zo'n 3 uur rijden naar Korçë
VerblijvenOvernachtingen in Korçë:
HuurautoDaguitstap maken vanuit Korçë? Dan is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten
  • Ontdek de highlights van de stad tijdens een begeleide wandeltour, €40 (boek je rondleiding)
  • Maak een daguitstap naar Osumi Canyon en Bogove Waterval, €70 (boek je tour)
  • Bezoek de wijngaarden rondom Berat incl. proeverij, €40 (boek je excursie)

Inhoud artikel

  1. Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden in Korçë

Korçë bevindt zich in zuidoosten van Albanië, op 20 kilometer afstand van de grens met Griekenland en niet ver van de grens met Noord-Macedonië. De stad ligt op ongeveer drie kwartier rijden van het bekende Meer van Ohrid en op 3 uur van de Albanese hoofdstad Tirana.

In Korçë liggen de belangrijkste bezienswaardigheden relatief dicht bij elkaar, je kan de mooiste plekken in de stad dus gemakkelijk te voet verkennen (gebruik onze stadswandeling door Korçë als leidraad). Hieronder vind je alvast de ligging van de mooiste bezienswaardigheden in Korçë op de kaart.

  1. Iliaz Bej Mirahori Moskee

Gebouwd door Iliaz Bej Mirahori, een prominente Ottomaanse commandant, is deze historische moskee een van de belangrijkste religieuze monumenten in Korçë. De moskee werd gebouwd op de fundamenten van een bestaand klooster en werd uitgeroepen tot Cultureel Monument van Albanië. Het bouwwerk weerspiegelt de klassieke Ottomaanse architectuur met zijn kenmerkende koepel en minaret, en dient als een symbool van de islamitische invloed in de regio.

Recht tegenover de moskee staat de klokkentoren van Korçë (Kulla e Sahatit të Korçës). Deze werd gebouwd in 1784 als onderdeel van de moskee en is onlangs gereconstrueerd. De toren is gemaakt van steen in typisch Ottomaanse stijl. Hij werd in 1960 verwoest door een aardbeving. Je kan de klokkentoren vinden vlakbij de Oude Bazaar van Korçë (bekijk ligging).

  1. Oude Bazaar van Korçë

Wanneer je in Korçë bent, bezoek dan zeker eens de Oude Bazaar (Pazar I Vjetër in het Albanees). De oude bazaar dateert uit het Ottomaanse tijdperk en is een van de charmantste plekken in de stad. Hier krijg je een ideaal beeld van het dagelijkse leven in Korçë en de rijke culturele en commerciële geschiedenis van de regio. Zo'n 500 jaar geleden was dit al een belangrijk handelscentrum voor de stad, vandaag wandel je er door een doolhof van smalle straatjes en steegjes, omzoomd met traditionele Ottomaanse gebouwen.

Je vindt er een breed scala aan (souvenir)winkels en kraampjes die een verscheidenheid aan goederen verkopen, van lokale ambachten en handgemaakte souvenirs tot verse producten, specerijen en traditionele Albanese delicatessen. Kortom, de oude bazaar is de ideale plek om je te verdiepen in de lokale cultuur, te proeven van de traditionele keuken en de authentieke sfeer op te snuiven.

OVERNACHTINGSTIP: Wil je graag overnachten middenin de bazaar van Korçë? Verblijf dan in het Hani I Pazart Boutique Hotel, met ruime, charmante kamers, een uitstekend ontbijt en vriendelijk personeel.

  1. Uitzicht vanaf de Panoramische Toren

Nadat je de Oude Bazaar hebt verlaten, kan je naar de Panoramische Toren, Kulla Panoramike, wandelen. Als je de top bereikt, kan je genieten van een 360 graden uitzicht over Korçë en de omliggende bergen. Deze toren werd in 2014 gemaakt door dezelfde architect die het Nationaal Museum voor Middeleeuwse Kunst maakte.

Het observatieplatform maakt deel uit van een ontwikkelingsplan dat wordt gefinancierd door de EU. Over het algemeen wordt de toren niet zo goed onderhouden. Je kan de lift nemen tot het hoogste punt of te voet naar boven wandelen. De toren is 33 meter hoog en bevindt zich naast het Tourist Information Center.(bekijk ligging)

  1. Gjon Mili Museum

Het Gjon Mili Museum zal je, met zijn opvallend gele voorgevel meteen in het oog springen. Niet alleen de buitengevel en het gebouw waar het museum in gevestigd zit is de moeite waard om te bezichtigen, ook het museum zelf. Het is gewijd aan Gjon Mili, een van de beste fotografen van de 20ste eeuw. De Albanese fotograaf werd geboren in Korçë en emigreerde als jong kind naar Roemenië.

Na zijn middelbare school verhuisde hij naar de Verenigde Staten en studeerde af aan het MIT in Lighting Engineering en wijdde zich aan de kunst van het fotograferen (hij was een van de eersten die een elektronische flitser en stroboscopisch licht gebruikte om foto’s te maken). In 1939 begon hij te werken voor het fototijdschrift Life.

Zijn opdrachten brachten hem op verschillende plekken in de wereld: van Venetië en Rome tot Athene, Dublin en Berlijn maar ook naar Hollywood waar hij beroemdheden en artiesten, evenementen, sculpturen en architectuur mocht fotograferen. In het museum kom je meer te weten over zijn werk en leven en kan je een aantal van zijn wereldberoemde foto's bewonderen.

  1. Orthodoxe kathedraal van Korçë

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Korçë is de kathedraal van de Verrijzenis van Christus (in het Albanees Katedralja Ortodokse Ringjallja e Krishtit). Dit is de belangrijkste orthodoxe kerk in Korçë en een van de grootste orthodoxe kerken in Albanië. Hij werd gebouwd tussen 1992 en 2010. De vorige orthodoxe kerk werd in 1968 verwoest door de communistische autoriteiten.

Je kan haast niet naast de kathedraal kijken. Het gebouw valt meteen op, met haar grote centrale koepel, hoge torens, en een elegante façade die een mix van traditionele en moderne stijlen combineert. Neem ook zeker een kijkje binnenin. Het interieur is rijkelijk versierd met iconen, fresco's en muurschilderingen die Bijbelse scènes en heiligen afbeelden. Het is niet alleen een kerk, maar ook een cultureel centrum waar verschillende evenementen plaatsvinden, zoals concerten, tentoonstellingen enzoverder.

WANDELTIP: Bekijk de mooiste bezienswaardigheden in de stad tijdens deze Sightseeing-wandeltocht door Korçë.

  1. Nationaal Onderwijsmuseum

Het Nationaal Onderwijsmuseum (Muzeu Kombëtar i Arsimit) zit gehuisvest in een bescheiden stenen gebouw waar de eerste Albanese school was. De eerste school werd geopend in 1887, het gebouw zelf werd gebouwd in 1840. Het museum bevat de geschiedenis van het Albanese schrift en Albanese publicaties, waaronder het eerste Albanese alfabet. Displays omvatten onder andere documenten, manuscripten en archieffoto’s over de oude school.

  1. Vangjush Mio Museum

Op 10 minuten wandelen van het Nationaal Onderwijsmuseum ligt het Vangjush Mio Museum House. Dit huis was vroeger eigendom van landschapsschilder Vangjush Mio en is sindsdien uitgeroepen tot cultureel monument.

Het is omgetoverd tot een museum waar zo'n 40 olieverfschilderijen, landschappen, stillevens en vele andere tekeningen tentoongesteld worden. Daarnaast vinden hier ook verschillende culturele en artistieke activiteiten plaats, zoals lyrische concerten, schilderijententoonstellingen, fotografie en vele andere evenementen. Neem alvast een kijkje op hun Instagrampagina.

  1. Nationaal Museum voor Middeleeuwse Kunst

Vlakbij het Museum voor Oriëntaalse Kunst, gelegen aan de Fan Noli Boulevard, ligt het Nationaal Museum voor Middeleeuwse Kunst, een van de belangrijkste musea in de stad. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit museum gewijd aan de middeleeuwse kunst en geschiedenis van Korçë.

Het werd gebouwd in 1980 en gereconstrueerd in 2016. Het museum huisvest de dag van vandaag meer dan 7000 artefacten van zowel artistieke als culturele waarde. Binnen in het museum is een Gouden Muur van ongeveer 10 meter lang en twee verdiepingen hoog, waar een indrukwekkende collectie uit de 16de eeuw wordt tentoongesteld. Het Witte Balkon toont stukken uit de 14de eeuw, terwijl de Rode Kamer een collectie bevat uit de 18de eeuw.

  1. Museum voor Oosterse Kunst Bratko

Het Museum voor Oosterse Kunst "Bratko" (Muzeu Oriental "Bratko") is gewijd aan Aziatische kunst en werd in 2003 geopend dankzij George Dimitri Boria, die zijn droom vervulde. Deze Albanees-Amerikaanse fotograaf schonk ook zijn persoonlijke collectie Aziatische kunst aan het museum. Het museum "Bratko" is vernoemd naar de moeder van G.D. Boria. Het is zeker een bezoek waard als je in Korçë bent.

  1. Birra Korçë Brouwerij

Bierliefhebbers onder ons? Plan dan zeker eens een bezoekje aan de Birra Korçë Brouwerij. Dit is de allereerste brouwerij in Albanië, waar tevens het eerste en enige 100% Albanese Korça-bier gebrouwd wordt. Ja hoor, je leest het goed: het "enige Albanese bier". Het Korça-bier is nog altijd het enige originele bier dat de tand des tijds heeft doorstaan zonder de inhoud of de smaak te veranderen. De brouwerij werd opgericht in 1928 en is de derde grootste bierproducent in Albanië. Naast de brouwerij is er ook een restaurant en een lounge waar je kan proeven van dit lokale biertje. Meer info op de website.

  1. Begraafplaats van de Martelaren

De Begraafplaats van de Martelaren ligt net ten noorden van Korçë en wordt ook wel de Heldenbegraafplaats genoemd (of Varrezat e Dëshmorëve in het Albanees). Op het terrein staat een standbeeld van een soldaat met een opgeheven vuist om de soldaten te eren die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Vanaf de begraafplaats heb je bovendien ook een mooi uitzicht over de stad.

  1. Heilige Verrijzeniskerk in Mborje

In een klein dorpje Mborje, dat deel uitmaakt van het district Korçë, staat de Heilige Verrijzeniskerk (Kisha e Ristozit). De kerk is gewijd aan de heilige Maria en is een van de oudste kerken in de Balkan.

De Kisha e Ristozit dateert uit de 14de eeuw, hoewel sommige bronnen suggereren dat de kerk nog ouder kan zijn. Ze is gebouwd in een typisch Byzantijnse stijl met een eenvoudige, rechthoekige vorm en een enkele koepel. Binnenin vind je nog enkele goed bewaard gebleven fresco's die het interieur van de kerk sieren.

  1. Inspiratieblogs voor je vakantie in Albanië

  1. Waar overnachten in Korçë?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je bezoek aan Korçë? Verspreid over het stadscentrum van Korçë vind je verschillende soorten accommodaties, van budgetvriendelijke pensions tot luxe boetiekhotels die een aangenaam verblijf garanderen. Hieronder alvast enkele van onze favorieten of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Korçë.

  • Bocca Hotel Korce ligt middenin de stad, biedt moderne kamers voorzien van een balkon én uitzicht op de orthodoxe kerk. Iedere ochtend geniet je van een continentaal ontbijt. Meer info en boeken.
  • Bujtina Sidheri, een karakteristiek hotel, voorzien van een druk maar gezellig interieur vol antiek, kamers met een eigen balkon en een lekker ontbijt. 's Ochtends geniet je van een kopje koffie met uitzicht op de wijk. Meer info en boeken.
  • Eerder op zoek naar een aangenaam appartement vlakbij de stad? Cozy Elegance Above Korca biedt een ruim, kleurrijk appartement op slechts een steenworp afstand van de iconische Pazari-wijk. Meer info en boeken.
  1. Mis niets tijdens je bezoek aan Albanië met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Albanië? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. Koop onze reisgids Albanië en laat je verbazen met onze uitgestippelde rondreis langs de mooiste en meest bijzondere bezienswaardigheden in van het land(+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Albanië hier.

Albanië

Gratis reisgids Albanië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?