12 x mooiste bezienswaardigheden in Berat: wat zien en doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

12 x mooiste bezienswaardigheden in Berat: wat zien en doen tijdens je bezoek?

5 augustus 2024 in Albanië1 reactie

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Berat + verblijftips

Berat de "stad met duizend ramen" met z'n karakteristieke witte huizen met grote ramen en Ottomaanse architectuur in het historische centrum van de stad. Het is een van de populairste toeristische bestemmingen in het zuiden van Albanië en het staat bekend als een van de belangrijkste culturele centra van het land.

Ontdek in deze blogpost de mooiste plekken en bezienswaardigheden in Berat.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Berat

Reisgids
Vliegtickets2u30 vliegen naar Tirana, richtprijs € 69 vergelijk prijzen bij TUI, Transavia of Cheaptickets
VerblijvenOvernachtingen in Berat:
HuurautoDaguitstap maken vanuit Berat? Dan is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten
  • Ontdek de highlights van de stad tijdens een begeleide wandeltour, €40 (boek je rondleiding)
  • Maak een daguitstap naar Osumi Canyon en Bogove Waterval, €70 (boek je tour)
  • Bezoek de wijngaarden rondom Berat incl. proeverij, €40 (boek je excursie)

Inhoud artikel

  1. Kasteel van Berat

Het kasteel van Berat, ook bekend als Kalaja e Beratit, is een monumentaal fort dat ongeveer 2500 jaar oud is. In 2008 werd de stad Berat, inclusief het kasteel, opgenomen op de UNESCO-werelderfgoedlijst vanwege de goed bewaarde Ottomaanse architectuur en de culturele en historische waarde.

Wat het kasteel van Berat zo bijzonder maakt is dat er nog steeds mensen wonen binnen de muren. De huizen hebben vaak een traditionele Ottomaanse stijl, met witgekalkte muren en rode daken. Verder vind je er ook een moskee, meer dan 20 christelijke kerken en enkele musea zoals het Onufri Museum. Er valt heel wat te zien in de kasteelgebied, dus neem de tijd om eventjes rond te kijken.

St. Theodore's Church

De Sint-Theodoruskerk, ook bekend als de Kerk van Sint Theodorus (Kisha e Shën Theodhorit), is een van de belangrijke historische orthodoxe kerken in de stad. De kerk bevindt zich in het kasteel van Berat, bovenop een heuvel en kijkt uit over de stad (bekijk ligging). Geniet van het uitzicht, de prachtige gevel en neem ook een kijkje binnenin. De muurschilderingen die je ziet zijn van de beroemde Albanese schilder Onufri. Let op, de weg ernaartoe is vrij steil en oneffen.

Vanaf het uitkijkpunt bij het kasteel van Berat heb je een panoramisch zicht over de oude stad (bekijk ligging).
  1. Onufri Iconografisch Museum

Binnen de kasteelmuren bevindt zich het Onufri Iconografisch Museum (Muzeu Kombëtar Ikonografik Onufri), gevestigd in de Kerk van de Maria-Tenhemelopneming, een Byzantijnse basiliek met drie schepen uit 1797.

De naam van het nationaal museum is afgeleid van Onufri, een schilderende hoofdmeester uit de 16de eeuw. Het huisvest ongeveer 200 kunstvoorwerpen, iconen en liturgische voorwerpen die uit de ruïnes van kerken in Berat en daarbuiten zijn gevonden. De kunstwerken gaan terug tot de 14de eeuw en tot de 20ste eeuw.

  1. Brug naar de Gorica-wijk

Via de Gorica brug kan je de Osum rivier oversteken naar de wijk Gorica. Dit is een van de oudste bruggen uit de Ottomaanse periode in Albanië. De brug werd gebouwd in 1780, vernieuwd in 1920 en gerenoveerd in 2015. Een beroemde legende vertelt dat een jonge vrouw levend werd begraven in de houten brug, om de geesten gunstig te stemmen en ervoor te zorgen dat de funderingen voor altijd sterk zouden blijven.

  1. Gorica

Steek de brug over en je komt het de charmantste wijk van Berat: Gorica. De straten zijn gemaakt van kinderkopjes en je vindt er talloze stenen huizen en kleine orthodoxe kerkjes. Vanaf de rivier heb je een prachtig uitzicht over de wijk Mangalem.

Als je Gorica hebt verkend, kun je de Nieuwe Brug oversteken terug naar het oude centrum van Berat. De brug zelf is niet bijzonder, maar je hebt er een prachtig uitzicht over Gorica, de wijk Mangalem en Berat (bekijk ligging).

  1. Bachelors-moskee

Als je van de New Bridge afgaat, kom je bijna meteen bij de Bachelor's-moskee, voorheen bekend als de Sylejman Pasha-moskee. De moskee werd gebouwd tussen 1826-1827 en was bedoeld voor ongetrouwde jonge mannen die extra geld wilden verdienen door als nachtwaker te werken (vandaar de naam "bachelor"). De moskee is een typisch voorbeeld van Ottomaanse architectuur en staat bekend om zijn mooie fresco's.

  1. Mangalem

De Mangalem wijk, aan de overkant van de rivier, stond bekend als de Ottomaanse wijk en bestaat uit een labyrint van smalle straatjes met oude witte stenen huizen met terracotta dakpannen en houten balkons. Ook de poort van Pasha vind je in dit deel terug.

De wijk staat ook bekend als de "Stad van de 1000 ramen". Dit komt door de huizen die werden gebouwd tijdens de Ottomaanse overheersing. De huizen hadden lange ramen langs de zijkant van de rotsachtige heuvel. De wijk is direct blootgesteld aan de zon, wat betekent dat het er in de zomer erg warm kan zijn, maar in de winter is het er best aangenaam.

  1. Sint-Demetriuskathedraal en de Loden-moskee

Op vijf minuten lopen van Mangalem ligt de Sint-Demetriuskathedraal, een beroemde orthodoxe kerk met prachtige architectonische kenmerken. Vlakbij de kathedraal ligt de Loden moskee. Deze moskee staat ook bekend als de Izgurli moskee en werd gebouwd in de 16de eeuw. Het moskeecomplex bestaat uit een bazaar, madrasa, imaret, school, Turks bad en Shadirvan.

LEESTIP: Wil je graag nog meer zien? Download hier onze reisgids Albanië en ontdek de mooiste plekjes van het land.

  1. Koningsmoskee

De Koningsmoskee, ook bekend als Xhamia e Sulltanit, werd gebouwd in de 15de eeuw en is een van de belangrijkste moskeeën in Berat. De gebedshal heeft een prachtig beschilderd plafond en de moskee bevat ook decoratieve structuren. De moskee werd een Cultureel Monument in 1948.

  1. Solomoni Jewish Museum

Het Solomoni Jewish Museum is gewijd aan de Joodse gemeenschap in Albanië en toont de geschiedenis van het Joodse volk tijdens de Holocaust. Het museum is in 2018 opgericht en er worden honderden documenten, foto's en voorwerpen tentoongesteld.

  1. Etnografisch Museum

Vlakbij het Solomoni Jewish Museum ligt het Etnografisch Museum. Dit museum werd geopend in 1979 en stelt een collectie alledaagse voorwerpen uit de geschiedenis van Berat tentoon. Je ziet er onder andere huishoudelijke voorwerpen, traditionele kledij, serviezen, wandkasten, tapijtwerken enzoverder.

  1. Nationaal park Mali i Tomorrit

Als je op rondreis bent door Albanië, in de buurt van Berat, overweeg dan zeker een bezoekje aan het Tomorr Mountain National Park (Nationaal park Mali i Tomorrit). Dit nationale park beschermt een deel van het bergmassief Tomorr, een van de hoogste natuurlijke punten in het zuiden van Albanië. Het park heeft een uitstekende biodiversiteit en herbergt een reeks fascinerende flora en fauna. Het Tomorr massief is een heilige plaats voor zowel christenen als Bektashi's, leden van een moslimsekte.

Wat zeker zien in het Nationaal park Mali i Tomorrit?

In het noorden van het nationale park kun je de Sotira watervallen verkennen, genoemd naar het nabijgelegen dorp. Om ze te bereiken, huur je best een 4x4 of neem je een taxi van Gramsh naar Sotire (15 km), gevolgd door een gemakkelijke wandeling van 1 uur (3,6 km) over een pad van het dorp Sotire naar de watervallen.

De Osumi-kloof, een indrukwekkende kloof van 13 km lang en ongeveer 80 meter diep. De kloof is uitgesleten door de Osumi-rivier en wordt gekenmerkt door grijze kalkstenen kliffen en weelderig groen. De Osum Canyon wordt vaak de "Grand Canyon" van het land genoemd: vanaf de Ura e Vjetër e Zabërzanit brug in de zuidelijke stad Çorovoda bereik je de kloof per 4x4 of te voet, waar je dan even kan uitrusten, wandelen of zwemmen.

Een andere bezienswaardigheid in het nationaal park is de Bogove waterval met een hoogte van ongeveer 20 meter. Het water stroomt in een poel met kristalhelder water van 12 meter diep. De natuur rondom geeft een paradijselijk gevoel en de omliggende dorpen bieden een prachtig uitzicht op wijngaarden en boerderijen. Bekijk hier onze wandelroute naar de Bogove-waterval.

TOUR: Boek hier je dagtour vanuit Berat en verken de Osum Canyon en Bogove waterval.

  1. Wijngaarden rondom Berat

Je wist het misschien niet, maar Berat, gelegen in een schilderachtige vallei omgeven door bergen en vruchtbare gronden, is een van de belangrijkste wijngebieden in Albanië. De regio heeft een rijke wijnbouwtraditie die teruggaat tot de oudheid, en de lokale wijnen zijn bekend en gewaardeerd om hun kwaliteit en unieke smaakprofielen.

Enkele van de meest prominente druivensoorten die hier worden verbouwd zijn: Shesh i Bardhë en Puls (witte druiven), Shesh i Zi (rode druif) en Kallmet (rode druif). Ben je een wijnliefhebber, dan raden we aan om tijdens je bezoek een van de wijngaarden of wijnhuizen in de buurt te bezoeken. Hieronder enkele bekende wijnhuizen in Berat en omgeving.

  • Çobo Winery (bekijk ligging). Dit familiebedrijf is een van de meest gerenommeerde wijnhuizen in Albanië. Çobo Winery staat bekend om zijn hoogwaardige wijnen en biedt uitgebreide rondleidingen en proeverijen aan.
  • Iets verder kan je Nurellari Winery and Guest House bezoeken (bekijk ligging). Hier kan je niet alleen de wijngaard en het wijnhuis bezoeken maar ook een overnachting boeken. Zo kan je genieten van een ontspannen verblijf, proeven van de lokale wijnen en bijleren over de wijnproductie.
  1. Waar overnachten in Berat?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je bezoek aan Berat? Er zijn verschillende opties om te overnachten. Verblijf in de oude binnenstad, zoals de wijken Mangalem of Gorica, waar de traditionele Ottomaanse huizen zijn omgetoverd tot gezellige hotels en pensions. Hieronder alvast enkele van onze favorieten of bekijk het volledige aanbod accommodaties in Berat online.

  • Beratino Hotel bevindt zich in de oude binnenstad van Berat, beschikt over ruime kamers met balkon vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de bergen. Het hotel beschikt ook over een eigen restaurant, airco en een erg goed ontbijt. Meer info en boeken.
  • Hotel Muzaka ligt direct naast de rivier Osum op een steenworp afstand van Berat. Het hotel beschikt over kamers in traditionele stijl, een eigen restaurant en iedere ochtend een uitstekend ontbijt. Meer info en boeken.
  • Hotel Ansel, een charmant hotel gevestigd in een van de Ottomaanse gebouwen. Het hotel biedt kamers voorzien van luxe en comfort, een uitgebreid ontbijt en gratis parkeergelegenheid. Meer info en boeken.
  1. Mis niets tijdens je bezoek aan Albanië met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Albanië? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. Koop onze reisgids Albanië en laat je verbazen met onze uitgestippelde rondreis langs de mooiste en meest bijzondere bezienswaardigheden in van het land(+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Albanië hier.

Albanië

Gratis reisgids Albanië downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 31 juli 2024 - Janny Vermeule

Door deze gids reist men onbekommerd door het onbekende,

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?