13 x mooiste bezienswaardigheden aan de Albanese Rivièra: wat zien & doen? + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

13 x mooiste bezienswaardigheden aan de Albanese Rivièra: wat zien & doen? + kaartje

4 juli 2024 in Albanië0 reacties

De mooiste plekken en bezienswaardigheden aan de Albanese Rivièra + verblijftips

De Albanese Rivièra is een adembenemende kuststrook aan de Ionische Zee, die zich uitstrekt van Vlorë in het noorden tot Sarandë in het zuiden van Albanië. De prachtige kustlijn wordt gekenmerkt door zijn zuiders klimaat, ruige berglandschappen, archeologische vindplaatsen en ongerepte zandstranden bij gezellige dorpjes aan het water.

De afgelopen jaren trekken er steeds meer toeristen naar de Albanese Riviera die op zoek zijn naar een ongerepte en betaalbare vakantiebestemming. Ontdek in deze blogpost de mooiste plekken en bezienswaardigheden aan de Albanese Riviera.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Albanië

Reisgids
Vliegtickets2u30 vliegen naar Tirana, richtprijs € 69 vergelijk prijzen bij TUI, Transavia of Cheaptickets
Boek hier je transfer van de luchthaven naar het centrum.
VerblijvenOvernachtingen in Albanië:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
HuurautoOp rondreis door Albanië? Dan is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten
  • Wandeltour langs bezienswaardigheden in het historische centrum van Tirana, €25,50 (boek je wandeling)
  • Boek een daguitstap naar Bovilla Meer & Gamti Bergwandeling, €22,50 (boek je tour)
  • Zweef boven het platteland van Petrela met de langste Zipline van de Balkan, €38,50 (boek je ticket)
  • Bezoek het afgelegen Theth National Park vanuit Tirana, €130 (boek je daguitstap)

Inhoud artikel

  1. Kaartje met mooiste bezienswaardigheden aan de Albanese Kust

Op vakantie naar de Albanese Riviera, in het zuiden van Albanië? Gelijk heb je. Deze schitterende regio strekt zich uit van de stad Vlorë in het noorden tot in de stad Sarandë in het zuiden. Daartussen liggen er heel wat charmante dorpjes, levendige badplaatsen, boeiende archeologische vindplaatsen en talloze andere bezienswaardigheden die wachten op ontdekt te worden.

HUURAUTO: De Albanese kustlijn verken je het beste op eigen houtje. Met een auto kan je van het ene dorpje naar het andere rijden, de ongerepte stranden en afgelegen baaien opzoeken en genieten van de mooiste uitzichten. Een auto kan je huren bij Sunnycars.

Ontdek de ligging van de mooiste steden en bezienswaardigheden aan de Albanese Riviera op de kaart

  1. Vlorë

Vlorë is zowel cultureel als economisch, een van de belangrijkste steden in het zuiden van Albanië. De stad, en bij uitbreiding de hele regio, staan bekend om haar tradities en folklore. Als je in de stad bent, moet je zeker de musea bezoeken. Het etnografisch museum, het historisch museum en het onafhankelijkheidsmuseum zijn allemaal een snel bezoek waard.

Vandaag de dag is Vlorë een belangrijke toeristische trekpleister met heel wat hotels en toeristische faciliteiten die de grote stranden van de baai omarmen. Vlorë is een moderne havenstad, maar je kan wel verschillende architecturale stijlen herkennen die invloedrijke periodes in de geschiedenis weerspiegelen. Breng verder ook zeker een bezoek aan de Muradie Moskee en het kasteel van Kaninë.

EXCURSIE: Vanuit Vlorë kan je verschillende daguitstappen maken, bekijk de leukste tours en excursies vanuit Vlorë hier online. Van een avontuurlijke speedboottocht langs de kustlijn tot het ontdekken van verborgen baaien.

  1. Het eiland Sazan

Vanuit Vlorë kan je een boottocht maken naar een paar fantastische eilanden voor de kust. Een daarvan is Sazan Island; het grootste deel van de omringende wateren is grotendeels beschermd binnen het Karaburun-Sazan National Marine Park.

Ooit was het een militaire basis maar nu verwelkomt het toeristen. Hier geniet je van de ongerepte natuur, ruige wandelpaden en ontdek je nog enkele oude bunkers en tunnels. Bezoek ook Admiral Beach, de Illyrische grot (Haxhi Ali Cave) en snorkel rond de prachtige stranden.

TOUR: De eenvoudigste manier om er te komen is door een begeleide boottocht naar het eiland Sazan te boeken.

  1. Borsh Beach

Op weg naar Vlorë kom je verschillende interessante plaatsen tegen, waaronder Borsh Beach. Dit is het grootste strand in Zuid-Albanië en strekt zich uit over een lengte van 7 kilometer. De stad Borsh zelf ligt op ongeveer 2 kilometer van het strand. Hier kan je een jetski huren, een boottocht maken of een strandbed huren. Hoewel het nog niet zo bekend is als Vlorë en Sarandë, zijn er al heel wat hotels te vinden (boek hier je verblijf in Borsh).

Vanaf het strand heb je uitzicht op het kasteel van Borsh, ook bekend als het kasteel van Sopot. Het kasteel werd gebouwd in de 3e of 4e eeuw voor Christus en bevat een 17e-eeuwse moskee. De muren van het kasteel zijn intact gebleven, dit als gevolg van versterkingen die zijn aangebracht.

  1. Himarë

Himarë ligt genesteld tussen de turquoise wateren van de Ionische Zee en de imposante bergen van het Ceraunische gebergte. De stad heeft een authentieke en erg ontspannen sfeer, in tegenstelling tot steden als Tirana en Sarandë. Het dorpsleven van Himarë wordt gekenmerkt door smalle straatjes, traditionele stenen huizen en vriendelijke lokale bevolking.

De stranden van Himarë zijn een van de grootste trekpleisters van de regio. Enkele populaire stranden zijn onder andere Livadhi Beach, Jale Beach en Gjipe Beach, bekend om hun kristalheldere water, witte zand en rustige baaien. De promenade langs de kust is een levendige plek waar zowel locals als toeristen genieten van de gezellige cafeetjes, restaurants en (souvenir)winkels.

Wat nog meer zien en doen in Himarë?

Himarë heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Een van de belangrijkste historische bezienswaardigheden is het kasteel van Himarë, gelegen op een heuvel met een panoramisch uitzicht over de zee en het omliggende landschap.

Dit kasteel dateert uit de 8ste eeuw voor Christus en heeft door de eeuwen heen gediend als een strategische vesting voor verschillende beschavingen, waaronder de Grieken, Romeinen, Byzantijnen en Ottomanen. Een wandeling door de ruïnes biedt een fascinerend inzicht in de lange en complexe geschiedenis van de regio.

Een ander historisch hoogtepunt is de All Saints Church, gelegen in het oude deel van Himarë. Deze kerk, gebouwd in de middeleeuwen, is een prachtig voorbeeld van de Byzantijnse architectuur die in de regio te vinden is.

LEESTIP: Ontdek nog meer van Albanië met onze reisgids.

  1. Vuno

Op weg van Himarë naar Gjipe Beach (bekijk ligging), passeer je langs het dorpje Vuno. Vuno is prachtig gelegen en zeker een tussenstop waard op je roadtrip langs de Albanese Kust. Het dorpscentrum is een doolhof van smalle geplaveide straatjes met traditionele stenen huizen die tegen de berg aangebouwd zijn.

Een van de opvallendste bezienswaardigheden in Vuno is de Kerk van St. Spiridon, gebouwd in de 18de eeuw. Het is een prachtig voorbeeld van de Byzantijnse architectuur.

  1. Dhërmi

Het dorpje Dhërmi is eigenlijk opgedeeld in twee delen. Enerzijds heb je het lagergelegen deel aan de kust met prachtige stranden, een levendige boulevard, verschillende bars en restaurants en uiteraard ook enkele hotels waar je kan overnachten. Anderzijds heb je de oude stad gelegen bovenop de heuvel waar je een bezoekje kan brengen aan Manastiri i Shen Merise en de oude kerk.

Dhërmi is gekend als één van de beste plekken om uit te gaan aan de Albanese Riviera. Iedere zomer is de stad zelfs gastheer van een van de populairste muziekfestivals in Albanië, het Kala Festival.

  1. Sarandë

Sarandë is een van de populairste badplaatsen, in het uiterste zuiden van de Albanese Riviera. Hoe kan het ook anders, met zijn paradijselijke stranden en meer dan 300 dagen zon per jaar. Door de jaren heen is de badplaats ontpopt tot een van de meest toeristische plekken in Albanië (vooral in de zomerperiode), toerisme is dan ook één van de belangrijkste inkomstenbron die de stad kent.

In Sarandë kan je, naast zonnebaden op de prachtige stranden, rondwandelen in het levendige centrum, de restanten van het voormalige synagogecomplex en het kasteel van Lëkurësi bezichtigen, een bezoekje brengen aan het Archeologisch Museum en een terrasje doen op het centrale plein van de stad.

Daguitstap van Sarandë naar het Griekse eiland Corfu

Sarandë ligt bovendien ook tegenover het Griekse eiland Corfu en is gemakkelijk bereikbaar via de veerboot vanuit Corfu-stad. Het is dan ook een van de populairste dagtochten die je van hieruit kan maken. Corfu is een van de mooiste Griekse eilanden en heeft voor ieder wat wils: van idyllische baaien met helderblauw water en historische dorpjes tot schilderachtige bergen en indrukwekkende rotskliffen. Absoluut de moeite om deze daguitstap te overwegen.

  1. Blue Eye (Syri i Kalter)

In de buurt van Sarandë (ongeveer 25 kilometer) ligt de Blue Eye (Syri i Kalter in het Albanees). Vergis je niet met de Blue Eye in Theth die je misschien eerder al bezocht hebt. De Blue Eye is een natuurlijke bron beroemd om zijn opvallende blauwgroene kleur en de helderheid van het water. Het water komt uit een onderwatergrot met een indrukwekkende kracht en snelheid. Je kan er naartoe wandelen of een georganiseerde tour boeken naar de Blue Eye.

  1. Klooster van Forty Saints

Vlakbij Sarandë kan je ook het oude klooster van de Forty Saints bezoeken, een paar kleine moskeeën en de archeologische overblijfselen van een synagoge-basiliek. Het klooster werd gebouwd in de zesde eeuw na Christus en was een belangrijk Byzantijns bedevaartsoord.

Het klooster gaf de stad zijn oorspronkelijke naam 'Agi Saranda', wat "40 heiligen" betekent in het Grieks. Vandaag de dag noemt de stad gewoon "Saranda". Het klooster werd in 1944 gebombardeerd, waardoor het gebouw werd vernietigd maar de overgebleven ruïnes zijn nog steeds intact en kunnen bezichtigd worden.

  1. Kasteel van Lëkurësi

Ten zuiden van het klooster ligt het kasteel van Lëkurësi (Kalaja e Lëkurësit), een historische ruïne met een dramatisch uitzicht over de vallei. Dit kasteel werd in 1537 gebouwd door de Ottomaanse sultan Suleiman de Grote, die Corfu had aangevallen en de haven van Sarandë en de weg die het met Butrint verbond moest controleren. Voordat je het kasteel bereikt, kom je eerst nog langs de vuurtoren van Sarandë.

DAGTOUR: Zie het beste van Sarandë en omgeving tijdens deze dagtour. Je bezoekt onder andere het Blauw oog, archeologisch park Butrint, Ksamil en het Kasteel van Lekuresi.

  1. De restanten van een Griekse stad in Nationaal Park Butrint

Ksamil is een goed uitgangspunt om het Nationale Park Butrint te bezoeken. Dit nationaal park is gelegen langs de kust, deels tegen de Griekse grens en wordt gekenmerkt door groene heuvels en uitgestrekte bossen. Je kan hier dan ook heerlijk wandelen, maar je kan er ook een bezoek brengen aan het archeologische park Butrint, waar je de restanten van een oude Griekse stad kan bezichtigen.

Butrint omvat een aantal indrukwekkende opgravingen in Albanië

Het archeologische park is dan ook opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Butrint was ooit een belangrijke haven voor de steden van Epirus, waarna het in handen is geweest van de Romeinen, Byzantijnen en Venetianen. Al deze rijken hebben hun sporen achtergelaten in de oude stad.

Zo kan je hier onder andere nog enkele restanten van een Akropolis zien, een Romeins bad terugvinden, ruïnes van een basiliek en kapel uit de 5de- en 6de-eeuw aanschouwen en een Venetiaans kasteel bezoeken. Grote delen, waaronder de Akropolis, zijn zeer goed bewaard gebleven.

Boek hier je daguitstap naar het Butrint Nationaal Park

  1. Porto Palermo

Porto Palermo ligt langs de kustweg SH8, die Vlorë verbindt met Sarandë. De autorit naar de baai alleen al is de moeite waard: je geniet namelijk van de mooiste uitzichten op de Ionische Zee en het omliggende berglandschap. De kustlijn is omgeven door groene heuvels en biedt een prachtig uitzicht over de zee. Een ideale plek om te zwemmen, snorkelen en duiken.

Breng een bezoekje aan het Ali Pasha-kasteel

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in de baai van Porto Palermo is het Ali Pasha-kasteel. Dit historische fort werd in de vroege 19e eeuw gebouwd door Ali Pasha Tepelena, een machtige heerser over dit deel van Albanië in het begin van de 19e eeuw. De ruïnes liggen op een klein schiereiland dat de baai domineert en biedt een panoramisch uitzicht over de omgeving.

Het kasteel is door de jaren heen goed bewaard gebleven en je kan er de massieve muren, torens en binnenplaatsen verkennen. Je kan ook een rondleiding volgen en een kijkje nemen in de verschillende kamers die een glimp bieden van het leven in de tijd van Ali Pasha. Meer info op de website.

  1. Nationaal Park Llogara

Het Nationaal Park Llogara aan de Albanese Rivièra is een prima tussenstop als je langs de kust van Sarandë naar Vlorë rijdt. Dit beschermt een gebied dat zich concentreert op het Ceraunian-gebergte, met alpenweiden, uitgestrekte rotswanden en kliffen en dichte bossen. Vanaf de Llogara Pas (1027 meter) kan je genieten van adembenemende uitzichten over de Albanese kustlijn.

Er zijn veel wandelmogelijkheden in de bergen en er zijn verkopers van lokale producten, zoals lokale honing en bergthee. Vlakbij de Llogara Pas ligt de Cesar Pas, die vernoemd is naar Julius Caesar, die hierheen marcheerde om Pompeius te achtervolgen. Stop zeker om van het landschap te genieten en misschien van een activiteit in het park voordat je je reis voortzet.

Overweeg ook om twee fascinerende archeologische vindplaatsen te bezoeken

  • De eerste is de baai van de Grama Rock Inscriptions (op het schiereiland Karaburun, zie verder bij Vlorë).
  • De tweede is het archeologische park dat de overblijfselen van de oude Griekse stad Orikum beschermt, op de marinebasis aan de zuidkant van de baai van Vlorë langs de SH95.
  1. Waar overnachten aan de Albanese Riviera?

Zoals je hierboven wel kon lezen, zijn er aan de Albanese Rivièra tal van schilderachtige stadjes en dorpen te vinden die heel wat accommodatiemogelijkheden te bieden hebben. Toch kan het handig zijn om één of meerdere steden als uitvalbasis te gebruiken. Hier zijn enkele van de beste plaatsen om te overnachten tijdens een vakantie aan de Albanese Rivièra of bekijk meteen het volledige aanbod.

Sarandë

  • Het Palma City Hotel ligt naast het strand en beschikt over ruime, moderne kamers, een buitenzwembad en een heerlijk ontbijtbuffet. Het hotel bevindt zich vlakbij de veerbootterminal en op wandelafstand van het stadscentrum. Meer info en boeken.
  • Art Hotel biedt moderne, kleurrijke accommodatie aan de rand van het centrum. Alle kamers beschikken over een balkon waarvan sommigen uitzicht bieden op de stad een seizoensgebonden buitenzwembad en een continentaal ontbijt. Meer info en boeken.

Vlorë

  • In de oude binnenstad van Vlorë, aan een gezellig plein, kan je overnachten bij Foleza. Deze gezellige B&B biedt kamers in boho-stijl, een uitstekend ontbijt, en mogelijkheid tot het huren van een auto. Meer info en boeken.
  • Hotel "SAN SAENA" is een driesterrenhotel net buiten het centrum van Vlorë. De kamers zijn ruim en verzorgd, er is een zwembad en iedere ochtend een uitstekend ontbijt. Vanaf het terras heb je een prachtig zicht op Vlora en de Adriatische kust. Meer info en boeken.

Himarë

  • Toni Retzo Rooms is rustig gelegen, net buiten Himare. Het verblijf biedt kamers met balkon en een fantastisch uitzicht op zee en omliggende bergen. 's Ochtends geniet je van een heerlijk ontbijt met Albanese lekkernijen. Meer info en boeken.
  • Acta 1939 bevindt zich op wandelafstand van de stranden Spille en Maracit. Het hotel biedt charmekamers waarvan sommige beschikken over een losstaand bad met uitzicht over de omgeving en een balkon. Meer info en boeken.
  1. Mis niets tijdens je bezoek aan Albanië met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Albanië? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. Koop onze reisgids Albanië en laat je verbazen met onze uitgestippelde rondreis langs de mooiste en meest bijzondere bezienswaardigheden in van het land(+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Albanië hier.

Albanië

Gratis reisgids Albanië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?